ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Εξ Αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική Εφήβων και Ενηλίκων»

Από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ
Δημοσίευση: 21/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) προσφέρει αυτό το διάστημα τη δυνατότητα αίτησης στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική Εφήβων και Ενηλίκων».

Η επαγγελματική συμβουλευτική αποτελεί ένα πεδίο της Συμβουλευτικής που στοχεύει στην ενίσχυση της επαγγελματικής ανάπτυξης του ατόμου και της ικανότητάς του να πάρει κατάλληλες για το ίδιο επαγγελματικές αποφάσεις. Οι ενήλικες κάθε ηλικίας σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με τις απρόβλεπτες αλλαγές στην αγορά εργασίας και συχνά καλούνται να σχεδιάσουν εκ νέου τη σταδιοδρομία τους, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει στην αναζήτηση εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης.

Από την άλλη, με τις γενικότερες αλλαγές που συμβαίνουν στον χώρο της εκπαίδευσης, της οικονομίας και της κοινωνίας επηρεάζεται ταυτόχρονα και η ποιότητα της κατάρτισης όσων εξειδικεύονται σε θέματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, η οποία οφείλει να έχει άμεση σχέση με όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. Ειδικότερα για όσους ειδικούς ασχολούνται με την παιδική και εφηβική ηλικία ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός γίνεται μία δια βίου διαδικασία στενά συνδεδεμένη με τον χώρο της εκπαίδευσης και της απασχόλησης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου επιμόρφωσης και κατάρτισης γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πρακτικών δεξιοτήτων.

Στα θέματα που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνονται το περιεχόμενο και τα στάδια της επαγγελματικής συμβουλευτικής ενηλίκων, η επαγγελματική ανάπτυξη, η αυτογνωσία, οι παράγοντες και τα εμπόδια στη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων, η προετοιμασία για την είσοδο στην αγορά εργασίας, η χρήση των ψυχομετρικών εργαλείων, καθώς και ειδικά θέματα με τα οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο επαγγελματικός σύμβουλος, όπως η ειδίκευση σε θέματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού παιδιών και εφήβων, η καθοδήγηση των μαθητών στην επαγγελματική τους ανάπτυξη και στη σχολική επαγγελματική τους πορεία, στην επίλυση προβλημάτων και δυσκολιών, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων με σκοπό την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και στα σύγχρονα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Συμβούλους Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, Σχολικούς Συμβούλους, Ψυχολόγους, Ψυχοθεραπευτές, Κοινωνιολόγους, Κοινωνικούς λειτουργούς και γενικότερα αποφοίτους Τμημάτων Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών, Ψυχοπαιδαγωγικών, Οικονομικών και Θετικών Επιστημών. Παράλληλα, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο (εργαζόμενο ή άνεργο) που προβληματίζεται και αναζητά επιστημονικές πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει το ρόλο της επαγγελματικής συμβουλευτικής στα ζητήματα της δια βίου διαχείρισης σταδιοδρομίας.

Κατά τη διάρκεια του 4μηνου Προγράμματος παρέχεται συνεχής εκπαιδευτική υποστήριξη, βασιζόμενη στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Σιδηροπούλου – Δημακάκου Δέσποινα, Καθηγήτρια Επαγγελματικής Αξιολόγησης και Καθοδήγησης του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα στη σελίδα: https://elearningekpa.gr/courses/epaggelmatikos-prosanatolismos-sumbouleutikh-efhbwn-kai-enhlikwn

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ