ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ με τις πρόωρες εκλογές

Δημοσίευση: 21/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αναφορά στο Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ , το οποίο όπως είπε θα ψηφιστεί τον Ιούλιο, έκανε σήμερα  ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον capital, όταν ρωτήθηκε για το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Δημοσογράφος: Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για το θέμα των πρόωρων εκλογών. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι υπό την πίεση της κρίσης της ακρίβειας, θα "δραπετεύσει η κυβέρνηση" μέσω εκλογών, το ερχόμενο φθινόπωρο. Από την άλλη, ξεκαθαρίζετε ότι θα εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές. Ωστόσο έχετε αφήσει κάποιες υπόνοιες ότι μπορεί τελικά να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Είπατε εφόσον οξυνθεί το πολιτικό κλίμα και πάμε σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής όξυνσης. Με δεδομένο ότι η αγορά, οι επιχειρήσεις, οι επιχειρηματίες θέλουν να μάθουν πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, δηλαδή αν θα γίνουν νωρίτερα, αν θα γίνουν στην ώρα τους, διότι από αυτό εξαρτάται και η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, γενικότερα η πορεία της χώρας, θα ήθελα να σας ρωτήσω: ποιο είναι ακριβώς το κριτήριο που εσείς θεωρείτε, θα μπορούσε να σας οδηγήσει στην απόφαση πρόωρων εκλογών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο.

Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι είχα πολλές "ευκαιρίες" να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.

Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται.  Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες. Και υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, ουκ ολίγες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες θα είναι αντικείμενο τέτοιων συζητήσεων.

Πάρτε για παράδειγμα το σημαντικότατο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα έχει ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. Θα είναι και αυτό ένα μέτρο του πώς αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση και πόσο τελικά επιδιώκει να οξύνει τα πράγματα.

Άρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Εξάλλου το φαινόμενο της Γαλλίας, κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθηκε, είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε.

Σχόλια (6)

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
22 Ιουν 2022 18:17

το Πανεπιστημιακό τμήμα της Λευκάδας δεν προχώρησε με αντικείμενο τις σπουδές στη Ναυτιλία και Διοίκηση Υπηρεσιών και το προϋπάρχον Πανεπιστημιακό τμήμα της Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου έκλεισε με αναστολή λειτουργίας ..... Η Λευκάδα είναι μονοεδρική.....γιατί τέτοια τύχη στη Λευκάδα που ήταν εδώ και χρόνια με 2 τμήματα ΤΕΙ που και αυτά έκλεισαν ...

 
Έρχεται η ώρα σας.
22 Ιουν 2022 14:09

Σε αυτές τις εκλογές, στις επόμενες, στις μέθεπόμενες...θα μπείτε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και στον πάγο για καμιά δεκαετία γιατί μας πρήξατε το συκώτι...

 
@ "@ λαγός τη φτέρη έσειε, .."
22 Ιουν 2022 12:04

όπως τα λέτε είναι με την διαφορά ότι από την εναλλαγή των κομμάτων στην κυβέρνηση (σε ομαλές συνθήκες) κοστίζει στους κυβερνώντες το να φύγουν από την κυβέρνηση.
Εν προκειμένω, ο πρωθυπουργός όπου βρεθεί και σταθεί το κουνάει σαν παντιέρα αυτό το νομοσχέδιο. Αν το ψηφίσουν εντέλει, νομίζω ότι είναι σαν να "πετάει λευκή πετσέτα στο πάτωμα", γιατί από Σεπτέμβρη τα πράγματα θα είναι "πολύ σκούρα" για όποιον εκλεγεί.
Το ζήσαμε το σενάριο το 2010, απλώς καλό είναι να διαβάζουμε τα σημάδια για να καταλάβουμε τι μας περιμένει. Τότε βρέθηκε κάποιος να σηκώσει την πετσέτα και πήγε τέταρτο το κόμμα του. Τώρα "να δούμε,ποιος ποιος θα φαγωθεί, οεοε οεοε..."

 
@ λαγός τη φτέρη έσειε, κακόν της κεφαλής του
22 Ιουν 2022 11:17

Μετά το 2008 ο ελληνικός λαός έχει δοκιμάσει όλα τα κόμματα...
δυστυχώς όλα τον απογοήτευσαν και όταν επιθυμίσει αλλαγή δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογής....
Οι κυβερνόντες περνάνε καλά, ζουν μια άλλη πραγματικότητα από τον απλό εργαζόμενο, έχουν ψηφισμένα προνόμια και μεγάλες αποδοχές και εναλλάσσονται στην εξουσία λόγω φθοράς του προηγούμενου όχι επειδή έχουν κάτι καλύτερο να πούν και να προσφέρουν...
Όλοι θέλουν τα τεκμήρια, φορολογία στο θεό, ΦΠΑ στον ουρανό και αποδοχές εργαζομένων γυρισμένες πίσω πολλά χρόνια..
και χαρίζουν κουπόνια και voucher στο λαό από ένα μικρό τμήμα από τα χ΄ρηματα που πήραν...
ενώ οι μεγαλοκαρχαρίες μένουν στο απυρόβλητο χωρίς έλεγχο, απόδοση ΄φόρων και με δαιδαλώδεις εταιρείες offshore αντε βγάλε άκρη

Μη χαίρεστε τόσο για τις εκλογές....αλλαγή χεριού που μας βαράει κάνουμε...
τίποτα περισσότερο

 
Μέλος ΔΕΠ
22 Ιουν 2022 09:54

Εφόσον ο πρωθυπουργός προετοιμάζει εκλογές εδώ και μήνες με τα επιδόματα κλπ δεν νομίζω ότι έχει περιθώρια να το αρνηθεί και είναι θέμα χρόνου η προκήρυξη. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει νομιμοποίηση στη κατάθεση του νομοσχεδίου από μια υπουργό που φεύγει. Μετά τις εκλογές το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό.

 
λαγός τη φτέρη έσειε, κακόν της κεφαλής του
22 Ιουν 2022 08:03

άντε και στις εκλογές προβλέπω να γίνεσαι "με τα κρεμμυδάκια". Με τα "Μυαλά που κουβαλάς", αντιγυρίζω την παραίνεση σου:
"Άρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε ... στιφάδο".
Από λόγια δεν παίρνεις, οπότε εκεί που δεν πίπτει ο λόγος, πίπτει η ψήφος. Καλύτερα πάτε για βουτιές να δροσιστείτε το καλοκαίρι, γιατί το κάψιμο δεν θα το γλυτώσετε τον Σεπτέμβριο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ