Τράπεζα Θεμάτων: Το ερωτηματολόγιο για τους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν στην Α΄ και Β΄ Λυκείου

Ανακοίνωση για τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού

24/06/2022

Ενημερώθηκε: 24/06/2022, 15:55

Άκουσε το άρθρο

Το ΙΕΠ καλεί τους εκπαιδευτικούς  που κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους δίδαξαν στην Α ́ ή/και στην Β ́ τάξη Λυκείου,   να συμμετάσχουν στη συμπλήρωση ερωτηματολογίου.

Στόχος είναι η λήψη ανατροφοδότησης από την εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου το ΙΕΠ να προβεί στις αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις και στον ακριβέστερο και ποιοτικότερο σχεδιασμό, ενόψει και της επέκτασης, από το σχολικό έτος 2022-2023, της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων στη Γ ́ Λυκείου.

Ανακοίνωση για τους  Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και  τους  Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού

Επίσης το ΙΕΠ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και  τους  Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού:

Με τη λήξη του σχολικού έτους 2021-2022 και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προαγωγικών εξετάσεων στην Α ́ και Β ́ τάξη του Λυκείου, στο πλαίσιο των οποίων εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.), θα θέλαμε πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την εξαιρετική συνεργασία και την αποτελεσματικότητα με την οποία ανταποκριθήκατε, εσείς και οι συνεργάτες σας, στον κομβικό σας ρόλο, στον τομέα της διοικητικής υποστήριξης των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης σας. Η διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α ́ και Β’ τάξης κάθε τύπου Λυκείου, οι οποίες διενεργήθηκαν για πρώτη φορά, κατά το τρέχον σχολικό έτος, με τη συμμετοχή της Τ.Θ.Δ.Δ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υ.Α. 173678/ΓΔ4/22-12-2020 (ΦΕΚ 5787/τ.Β ́/30-12-2020), ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη δική σας καθοριστική συμβολή.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Τ.Θ.Δ.Δ., εκτός από την υποστήριξη την οποία προσφέρει ως εργαλείο στη διαδικασία της αξιολόγησης των μαθητών/-τριών, αποτελεί κυρίως μέσο υποστήριξης της μάθησης και της διδασκαλίας και ως τέτοιο πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίζεται, θεωρούμε πολύ σημαντικό να διερευνηθεί ο βαθμός στον οποίο το εργαλείο αυτό υποστήριξε το έργο των εκπαιδευτικών στη διδακτική πράξη.

Για τον σκοπό αυτό παρακαλούμε θερμά για:

την αποτύπωση των παρατηρήσεών σας, αναφορικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας και τη διαδικασία, τις οποίες μπορείτε να μας αποστείλετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: trapeza@iep.edu.gr

τις ενέργειές σας προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα Λύκεια της περιοχής ευθύνης σας, για την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν στη

διενεργούμενη έρευνα, συμπληρώνοντας το ακόλουθο ερωτηματολόγιο http://iep.edu.gr/el/anatrofodotisi, στο πλαίσιο της απαιτούμενης ανατροφοδότησης. Η συμμετοχή τους πρόκειται να έχει καθοριστική σημασία, καθώς θα μας επιτρέψει να προβούμε σε έναν ποιοτικό έλεγχο, όσον αφορά στην μέχρι τώρα λειτουργία της Τ.Θ.Δ.Δ., βάσει του οποίου θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις, καθώς επίσης στον ακριβέστερο σχεδιασμό του έργου, ενόψει και της επέκτασης, από το σχολικό έτος 2022-2023, της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων στη Γ ́ Λυκείου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (20)

Πιτσιφλής
|

Τώρα που φεύγει και ο Ανήσυχος πλησιάζει η ώρα για τις σωτήριες παρεμβάσεις που χρειάζεται η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια.
Αρκεί ένας Πρωθυπουργός να μας καλέσει.

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@Σώστης
Δυστυχώς επιμένεις στα ίδια, χωρίς να έχεις καταλάβει τι προσπαθώ να πω. Επιμένεις, ας πούμε, ότι θα μπορούσαμε να το λύσουμε το πρόβλημα εκ των ενόντων, παρόλο που εξήγησα ότι το σχολείο είχε μία και μοναδική χημικό κι όταν ασθένησε (τον Απρίλιο), η διοίκηση δεν την αντικατέστησε παρά τα επίμονα έγγραφά μου και παρά τη μεγάλη φασαρία που έγινε από κινητοποιήσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων! Λέω δηλαδή ένα τόσο ξεκάθαρο πράγμα, αλλά εσύ συσκοτίζεις την εικόνα με άλλα αντ' άλλων! Λυπάμαι για την αδυναμία συνεννόησης και κυρίως που στη σκέψη σου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κατανόησης του προφανούς, για να μην πω ότι αυτά που υπονοείς τείνουν προς την καταπάτηση νόμων!
ΥΓ. Εγώ αποσύρομαι αυτό το καλοκαίρι από την εκπαίδευση και ομολογώ ότι η υπουργός ...με διευκολύνει αφάνταστα με τον τρόπο που διαχειρίζεται το χώρο της εκπαίδευσης!!! Θα σου καταθέσω λοιπόν μια πρόβλεψη που πηγάζει από τη μακρόχρονη πείρα των 39 ετών μου: Η τράπεζα δεν θα μακροημερεύσει! Όχι απλά δεν προσφέρει τίποτε θετικό στη λειτουργία του σχολείου, αλλά μόνο προσκόμματα βάζει και κυρίως δε βολεύει την ίδια τη διοίκηση που την υποχρεώνει να τρέχει ακόμη και την τελευταία στιγμή να καλύπτει κενά, επειδή πρέπει να "βγει" οπωσδήποτε η ύλη! Μπορεί να μην το έκανε στην περίπτωση του σχολείου μου, αλλά είναι βέβαιο ότι ανάλογες περιπτώσεις υπήρχαν σε πολλά σχολεία της Ελλάδας κι όλα αυτά έφταναν στο υπουργείο. Εδώ είμαστε και τα διαβάζαμε αυτά συνεχώς το προηγούμενο διάστημα κι ας λες εσύ και κάποιοι άλλοι πόσο ωραία πήγαν τα πράγματα! Η τράπεζα λοιπόν θα καταργηθεί με πρώτη ευκαιρία και μόλις βρεθούν οι βολικές δικαιολογίες. Να το θυμάσαι!

Μ
|

Κανένα άγχος!!!

Σώστης
|

@Ανήσυχε εκπαιδευτικέ, μία αγωνία ειλικρινή θα ήθελα διακρίνω για την εκπαίδευση. Και χαίρομαι, ιδιαίτερα αν είσαι όπως δηλώνεις διευθυντής. Ωστόσο, όσα και αν γράφεις με πρόθεση α, μπορεί να σημαίνουν και κάτι β, γ κλπ. Για αυτό την επιχειρηματολογία μας πρέπει να την προσέχουμε πολύ. Τα κενά στα σχολεία είναι μια πραγματικότητα, κι άλλη μία ότι εσωτερικά θα μπορούσαν να καλυφθούν τα περισσότερα. Μια άλλη πραγματικότητα είναι η αυξημένη ύλη, αλλά όχι επειδή το δηλώνει ο τάδε φιλόλογος του σχολείου σου. Μπορεί εκείνος να είναι ανεπαρκής να την καλύψει σωστά. Για αυτό μίλησα για επιστημονική ομάδα εντός της ολμε ή συνεργασία της ολμε με τις επιστημονικές ενώσεις για να προσδιορίσουν την βιώσιμη ύλη. Όλα τα υπόλοιπα είναι συναισθήματα! Σεβαστά, αλλά θολώνουν τη σκέψη σου. Η ΤΘ έχει θετικό πρόσημο! Όσα σχολιάζονταν για αυτήν όλους αυτούς τους μήνες διαψεύστηκαν. Ήταν ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο συγκεκριμένων κύκλων που εθίζουν στον φόβο για να πωλούν ελπίδα. Είναι κρίμα εμείς το επιστημονικό προσωπικό του υπουργείου παιδείας να φοβόμαστε και υπό τον φόβο να λειτουργούμε…

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@Σώστης
Αγαπητέ φίλε, δε νομίζω πως διάβασες πολύ προσεκτικά το μακροσκελές μου σχόλιο και γιαυτό γράφεις πράγματα που δείχνουν πλήρη παρανόηση των απόψεών μου. Βέβαια στο θέμα της ύλης δε βλέπω καμία παρανόηση, αλλά απλώς έχουμε διάσταση απόψεων, καθώς εγώ εκτιμώ - διευθυντής λυκείου είμαι και γίνομαι δέκτης συνεχών αιτιάσεων από τους συναδέλφους, κυρίως των θεωρητικών μαθημάτων και ιδιαίτερα της ιστορίας - ότι η ύλη στα περισσότερα μαθήματα είναι μεγάλη, πράγμα που δυσχεραίνει - για να μην πω ότι απαγορεύει - την όποια προσπάθεια του καθηγητή να εμβαθύνει, να επιμείνει παραπάνω και να εξοικειώσει τους μαθητές στην κριτική προσέγγιση του γνωστικού υλικού, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε θέματα κρίσης.
Προσπάθησα πάντως με συγκεκριμένα επιχειρήματα να δείξω ότι η τράπεζα θεμάτων ακυρώνει τη λογική που έχει η μέση εκπαίδευση, να δίνει δηλαδή εγκύκλια (σφαιρική) γνώση γενικού χαρακτήρα και όχι να φορτώνει τον εγκέφαλο των μαθητών με αποσπασματικές πληροφορίες που έτσι σκόρπιες δεν συνιστούν γνώση. Με ενοχλεί αφάνταστα που πλέον μαθητές και καθηγητές πετάνε στην άκρη το σχολεικό εγχειρίδιο και κατεβάζουν θέματα από την τράπεζα, για να δουλεύουν πάνω σ' αυτά. Αυτό το βρίσκω τραγικό και το φωνάζω πως αν συνεχιστεί για πολύ, το σχολείο θα χάσει το χαρακτήρα που έχει από το ίδιο το σύνταγμα και θα μετατραπεί σε ένα φροντιστήριο με χρησιμοθηρικές γνώσεις απλού εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα. Αυτή είναι η άποψή μου, την καταθέτω και τη φωνάζω, γιατί στο μυαλό μου είναι ξεκάθαρο ότι το σχολείο κινδυνεύει με πλήρη αποπροσανατολισμό από το θεμελιώδη σκοπό του.
Φυσικά έγραψα κι άλλα πράγματα που σχετίζονται με την προχειρότητα της τράπεζας και τη διαβλητότητα των κληρωμένων θεμάτων, αλλά αυτό είναι δευτερεύον και πάντως δε συνιστά κάποιου είδους ...υποστήριξη της τράπεζας, όπως παραδόξως αντιλήφθηκες!
Τέλος, λυπάμαι πολύ που διαστρέφεις τόσο προκλητικά το ειλικρινές μου ενδιαφέρον για τους μαθητές μου γράφοντας αδιανόητες ακρότητες, όπως: "...Για την κάλυψη των ωρών της χημείας: όταν πιεστήκατε βρήκατε τρόπο να καλύψετε τους μαθητές σας, αλλά με αγάπη προς τα παιδιά δεν μπορούσατε τόσο καιρό! Αυτό θα μας φάει σε αυτή τη χώρα. Δεν προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα, μόνο να προσθέτουμε σε αυτά που ήδη υπάρχουν...".
Με μια φράση, αυτά που γράφεις είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ!!! Αυτή φράση σου πραγματικά με έχει εξοργίσει με τη μικρόνοια που αποκαλύπτει. Το μόνο που θα μπορούσα εδώ να σου απαντήσω είναι "άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου"! Πέφτω από τα σύννεφα διαπιστώνοντας πόσο κονταίνει καμιά φορά η σκέψη του ανθρώπου, όταν υποτιμά τη νοημοσύνη του άλλου και στερείται στοιχειωδών επιχειρημάτων! Κι επειδή δε συνηθίζω να κραυγάζω χωρίς λόγο, αλλά πάντα με επιχειρήματα, σε ερωτώ: Είναι έλλειψη αγάπης δικής μας προς τα παιδιά ότι ο μοναδικός χημικός του σχολείου δυστυχώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας εδώ και δύο μήνες και ότι η διοίκηση δεν μας έστειλε αντικαταστάτη μέχρι τη τελευταία εβδομάδα των μαθημάτων; Έχεις εσύ κάποια άλλη μαγική λύση μπροστά σ' αυτό το αδιέξοδο; Μήπως θα έπρεπε να βαφτιστεί εκ των ενόντων κάποιος άλλος συνάδελφος άλλης ειδικότητας ως χημικός και να κάνει το μάθημα;
Εδώ πραγματικά σηκώνω τα χέρια από απόγνωση μπροστά σε μια τόσο παρανοϊκή αντίληψη που συνιστά ωμό βιασμό του αυτονόητου!!! Έλεος, φίλε μου!!!

ΔΜ
|

Η τράπεζα θεμάτων είναι ένα αξιόλογο εργαλείο που μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει υπέρ της αναβάθμισης και της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου σχολείου ξεκινώντας από την καταλληλότητα των βιβλίων , τον αριθμό των μαθητών, τους ίδιους τους μαθητές , τους εκπαιδευτικούς κ.τ.λ. Τα ερωτηματολόγια για τους εκπαιδευτικούς της Α και Β Λυκείου είναι απαραίτητα για την ουσιαστική βελτίωση της διαδικασίας. Επίσης θα έπρεπε οι εκπαιδευτικοί αυτοί να συμμετέχουν στην κατάρτιση των ερωτηματολογίων για να μπορούν να αναδειχθούν τα παραπάνω ζητήματα, όπως πρέπει να υπάρχει και δέσμευση του Υπουργείου για άμεσες διορθωτικές κινήσεις για όλα τα παραπάνω.
Τα φροντιστήρια προϋπήρχαν της τράπεζας θεμάτων για πολλές δεκαετίες και ο τζίρος τους είναι σταθερά υψηλός τις τελευταίες δεκαετίες. Φέτος οι γονείς φοβήθηκαν λίγο περισσότερο γιατί με την πανδημία και το webex, πάρα πολλά παιδιά έχασαν την επαφή με το διάβασμα.
Με το να αρνούμαστε τα πάντα χωρίς να αντιπροτείνουμε ή να αντιπροτείνουμε αποτυχημένες επιλογές, συντηρούμε τα προβλήματα ίσως για να μπορούμε πάντα να φωνάζουμε!

Σώστης
|

@Ανήσυχε εκπαιδευτικέ, η ύλη σε ποια μαθήματα είναι ογκώδης; Στα περισσότερα είναι η ίδια, όπως έχουμε ξαναπεί, τόσα χρόνια. Αλλά και ας είναι, η τοπική ελμε μας ποτέ δεν το προέβαλε ως ζήτημα, η ολμε; Δεν θα έπρεπε ανά μάθημα να κάνει μια πρόταση; Τόσοι επιστήμονες! Για την κάλυψη των ωρών της χημείας: όταν πιεστήκατε βρήκατε τρόπο να καλύψετε τους μαθητές σας, αλλά με αγάπη προς τα παιδιά δεν μπορούσατε τόσο καιρό! Αυτό θα μας φάει σε αυτή τη χώρα. Δεν προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα, μόνο να προσθέτουμε σε αυτά που ήδη υπάρχουν, θεωρώντας ότι φθείρουμε την ηγεσία που δεν μας αρέσει, η αλήθεια είναι όμως ότι αυτοκαταστρεφόμαστε. Με ψύχραιμη ματιά, κρίνω ότι ζητάς μια πιο αυστηρή εφαρμογή της ΤΘ. Είναι ένα βοηθητικό εργαλείο. Δεν δίνουν πανελλήνιες τα παιδιά στην Α και Β λυκείου. Είναι σημαντικό όμως να καλυφθεί η ύλη κι αυτό πρέπει να εμπεδωθεί σε όλους. Οι γονείς και οι μαθητές κατανόησαν ότι είναι προς όφελός τους. Όσο αντιδρούμε κάνουμε κακό σε εμάς!

Δημήτρης
|

Τα περισσότερα παιδιά ΔΕΝ αγχώθηκαν. Στις παραινέσεις μας για διάβασμα, μας απαντούσαν ότι πρώτον ο βαθμός δε μετράει πουθενά και δεύτερον δε θα μείνει κανείς, εφόσον υπάρχουν τα άλλα μαθήματα, που θα ανεβάσουν τον μέσο όρο τους. Ω του θαύματος, κανείς δεν έμεινε.
Όσοι εκπαιδευτικοί δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν να βγάλουν την ύλη ΔΕ ΤΗΝ ΈΒΓΑΛΑΝ. Και πάλι, Ω του θαύματος, τα θέματα που έπεσαν είχαν διδαχθεί. Όλοι ευχαριστημένοι.
Για την ίδια την εκπαίδευση των παιδιών μας .... θα μιλήσουμε σ' άλλο επεισόδιο.

Αλέξης
|

Το μόνο σίγουρο: η τράπεζα θεμάτων ήταν το "μάννα εξ ουρανού" για τα φροντιστήρια. Σε μαθήματα με μεγάλη έκταση διδακτέας ύλης, όπως τα μαθηματικά, ελάχιστοι καθηγητές σχολείων πρόλαβαν να διδάξουν έστω και λίγα από τα θέματα της τράπεζας στην τάξη.

Apostolos
|

Με την Τράπεζα Θεμάτων ο εκπαιδευτικός διδάσκει όλη την ύλη και όχι ό,τι θέλει εκείνος. Πρέπει να διδάξει όλα τα εντός της ύλης κεφάλαια, έτσι ώστε να τα καταλάβουν τα παιδιά και να μπορούν να γράψουν καλά στις τελικές εξετάσεις. Επομένως, αν υπάρχει κάποιος καθηγητής που «δεν έχει όρεξη» να διδάξει, με αποτέλεσμα να μη μαθαίνει τίποτα στα παιδιά και στις τελικές εξετάσεις βάζει πάντα εύκολα θέματα, τώρα θα αναγκαστεί να δει τη δουλειά του πιο σοβαρά…
Η Τράπεζα Θεμάτων εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και οι ασκήσεις των εξετάσεων είναι πανομοιότυπες για όλους. Αυτό είναι άλλωστε και το δίκαιο, καθώς όλα τα παιδιά εξετάζονται και δείχνουν τις ικανότητές τους πάνω σε ίσοβαρεις ασκήσεις. Έτσι, ούτε ευνοούνται ορισμένα παιδιά από πολύ εύκολα θέματα ούτε και «καταδικάζονται» άλλοι μαθητές που ενδεχομένως πηγαίνουν σε πιο αυστηρά και απαιτητικά σχολεία.
Τα θέματα της Τράπεζας επιλέγονται τυχαία την ημέρα των εξετάσεων, γεγονός που αποτρέπει τον μαθητή από την αποστήθιση και τη «φωτογραφική» προσέγγιση, διότι απαιτείται να έχει γνώσεις και κριτική ικανότητα.
Το δεδομένο αυτό μάς οδηγεί σε ένα επιπλέον θετικό στοιχείο υπέρ της Τράπεζας Θεμάτων, καθώς επιτυγχάνεται μια πιο ακριβής αξιολόγηση περί του επιπέδου τού μαθητή και η διευκολύνεται η σύγκριση αυτού με τον γενικό μέσο ορό.
Ενώ βραχυπρόθεσμα και επιφανειακά η πιο απαιτητική Τράπεζα μπορεί να εκληφθεί από τη μαθητική κοινότητα ως μια αυστηροποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει πολίτες, οι οποίοι θα έχουν επαρκή γνωστικά εφόδια, ώστε να βρίσκουν ευκολότερα εργασία όντας πιο ανταγωνιστικοί.

ΠΕ84
|

Κατ’ αρχάς τα παιδιά άρχισαν να διαβάζουν και πάλι γιατί αγχώθηκαν ότι δεν θα περάσουν την τάξη. Ο φόβος δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαβάσουν τα παιδιά, αλλά είναι αποτελεσματικός, τη στιγμή που η πειθώ δεν λειτουργεί.
Επίσης λειτουργεί θετικά για τους καθηγητές που καλούνται να καλύψουν όλη την διδακτέα ύλη έτσι ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες για τους μαθητές.
Ίσως δυσαρεστεί ορισμένους από τους νεαρούς μας μαθητές και τους καθηγητές των, καθώς θα πρέπει να κουραστούν περισσότερο. Όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι με τον τρόπο αυτό θα ισχυροποιήσουν τις γνώσεις τους και θα μπορέσουν να σταθούν αργότερα στην κοινωνία πατώντας στις πιο γερές βάσεις που θα χτίσουν. Όπως έλεγαν και οι σοφοί πρόγονοί μας «τά ἀγαθά κόποις κτῶνται».

@ Γιώργος
|

ε, τώρα κι εσύ ! δεν έχεις ακούσει για ελληνική πίζα, ελληνικό εράσμους; η υπουργάρα σε ανεβάζει επίπεδο και εσύ ασχολείσαι με άσχετα !

Νίκος Δημ.
|

Πήραν τις απαντήσεις που έπρεπε. Μαθητές αγχωμένοι, πιεσμένοι, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Ό,τι χειρότερο παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά. Θέματα με μεγάλες διαφορές ως προς τη δυσκολία τους. Το μόνο που έσωσε την κατάσταση ήταν η δυνατότητα κλήρωσης 3 θεμάτων. Διαφορετικά, θα βλέπατε τι αποτελέσματα θα έβγαιναν.

Covid free?
|

@Σώστης
- Η άποψη-κρίση-συμπέρασμα του καθενός μας(εκπαιδευτικού) για την ΤΘ, είναι υποκειμενική και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και μεροληπτική.
- Αντικειμενική και αξιόπιστη κρίση για την ΤΘ, μπορεί να γίνει (και θα γίνει) ΜΟΝΟ εκ του αποτελέσματος των εξετάσεων των μαθητών.
- Προσωπικά θα έβαζα κι ως συμπληρωματικό δείκτη, την αύξηση ή τη μείωση των φροντιστηρίων (επίσης αντικειμενικό κριτήριο).
- Με ερωτηματολόγια - γκάλοπ - δημοσκοπήσεις κλπ στατιστικά καλούδια, μπορώ να βγάλω κι εγώ ως αποτέλεσμα, ότι πχ ΔΕΝ υπάρχει κορονοϊός....

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Καταφανώς προσχηματική διαδικασία με εντελώς διαβλητό αποτέλεσμα που προεξοφλώ ότι θα είναι ένας ...θρίαμβος της τράπεζας θεμάτων, γιατί σ' αυτό αποσκοπεί η πρωτοβουλία του ΙΕΠ.
Στην πραγματικότητα, η τράπεζα έχει ήδη κριθεί και σχολιαστεί διεξοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα και δε χρειαζόταν να εφαρμοστεί στην πράξη, για να σχηματίσουμε άποψη. Θα είχε ίσως ένα νόημα μια τέτοια έρευνα, αν απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνο στους μαθητές που την υπέστησαν.
Εν τέλει βέβαια όλα πήγαν "καλά", όχι γιατί βοήθησε σε κάτι η τράπεζα, αλλά γιατί μερίμνησε το υπουργείο να μην αυτοπαγιδευτεί στις άφρονες μεθοδεύσεις του Λοβέρδου το 2014, αλλά να έχει ασφαλή τα νώτα του προβλέποντας τη δυνατότητα προαγωγής με τέτοιο τρόπο, ώστε πρακτικά να είναι αδύνατον να μείνει κανείς! Έχω πραγματικά την περιέργεια να δω πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία από τα αποτελέσματα των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου. Αποκλείεται να έχει παραπεμφθεί για επαναληπτική εξέταση πάνω από ένα 5%! Άρα: Ζήτω η τράπεζα θεμάτων!
Αν πρέπει πάντως να αιτιολογήσω (για πολλοστή φορά) την αρνητική προσωπική μου άποψη για την τράπεζα, μπορώ να σταθώ κυρίως στις εξής επισημάνσεις:
α) Η τράπεζα ακυρώνει βίαια την εγκύκλια μορφωτική υποχρέωση του λυκείου, γιατί όλοι πλέον ανατρέχουν και κατεβάζουν τα θέματα της τράπεζας και αποστηθίζουν αποσπασματικές σκόρπιες πληροφορίες κατά τη φροντιστηριακή λογική καταργώντας μ' αυτόν τον τρόπο και το σχολικό εγχειρίδιο και την αδιάσπαστη αλυσιδωτή συνέχεια του γνωστικού αντικειμένου.
β) Πιέζει αφόρητα τον διδάσκοντα να ολοκληρώσει μια - κατά κανόνα - υπερβολικά ογκώδη ύλη, πράγμα που δεν του επιτρέπει να αναπτύξει μια ουσιαστική διδακτική μεθοδολογία που να μπορεί να εμβαθύνει στο γνωστικό αντικείμενο και να προετοιμάζει τους μαθητές να είναι σε θέση να ανταποκριθούν και στις ερωτήσεις κρίσης και όχι μόνο απλής απομνημόνευσης. Είναι πολύ ουσιαστικό αυτό το σημείο κι ας μην ασχολείται κανείς στο υπουργείο ή στο ΙΕΠ. Γιατί τα γραπτά έδειξαν πολύ καλύτερες επιδόσεις των μαθητών στα θέματα της τράπεζας, δηλαδή στις ερωτήσεις απλής απομνημόνευσης, αλλά μεγάλη αποτυχία στα θέματα που βάζει ο ίδιος ο διδάσκων, τα οποία ωστόσο είναι πιο σημαντικά, αλλά δυστυχώς δεν ασκήθηκαν σ' αυτά οι μαθητές ελλείψει χρόνου!
γ) Η ογκώδης ύλη συνδέεται ευθέως με την τράπεζα θεμάτων. Όλοι λίγο πολύ φέτος αντιληφθήκαμε ότι το τελευταίο διάστημα η ύλη "πιέστηκε" αφόρητα και ολοκληρώθηκε μόνο τυπικά, για να έχει ο καθένας μας ήσυχο το κεφάλι του, χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται οι μαθητές που προφανώς δεν προσέλαβαν τίποτε! Έχουμε και άμεση γνώση του θέματος στο σχολείο μου, όπου παρά τις απεγνωσμένες μας έγγραφες κραυγές ότι για αντικειμενικούς λόγους (μακροχρόνια ασθένεια συναδέλφου που ποτέ δεν αντικαταστάθηκε από τη διοίκηση λόγω έλλειψης προσωπικού) ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί η ύλη σε συγκεκριμένο μάθημα (Χημεία), η απάντηση ήταν κάθετη και μονοκόμματη: Η ύλη πρέπει να ολοκληρωθεί! Και πώς ολοκληρώθηκε τελικά; Διατέθηκε συνάδελφος υπερωριακά την τελευταία μόνο εβδομάδα και με ρυθμό πολυβόλου "ολοκλήρωσε" την ύλη ενός μηνός! Καταλαβαίνει λοιπόν ο καθένας ότι χωρίς τη μέγγενη της τράπεζας, δε θα υπήρχε τόσο παράλογη πίεση να ολοκληρωθεί μια ύλη σε μάθημα που δεν είχε καθηγητή να τη διδάξει.
δ) Ο τρόπος που κληρώνονται τα θέματα και τίθενται στη διάθεση του διδάσκοντος σε απλή μορφή επεξεργάσιμου κειμένου είναι απολύτως διαβλητός! Απορώ πώς δεν το καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι αυτό. Είναι πανεύκολο να γίνει οποιαδήποτε κακόβουλη (ή καλόβουλη) παρέμβαση και αλλοίωση στο περιεχόμενο των κληρωμένων θεμάτων, χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς! Απίστευτη προχειρότητα λοιπόν. Κατεβαίνει ένα αρχείο σε μορφή word, το παίρνει ο καθηγητής, το επεξεργάζεται και το ενσωματώνει στο έντυπο με τα δικά του θέματα! Ποιος μπορεί να ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε όλη αυτή τη διαδικασία; Εκτός κι αν όλο αυτό είναι σκόπιμο, για να δίνεται στον καθηγητή η διακριτική ευχέρεια να μπαλώνει τα πράγματα!!!

Σώστης
|

Απαντώ εδώ! Εξαιρετική η τράπεζα! Καμία σχέση με την προχειρότητα του 2014. Διευκολύνει τους καθηγητές, βοηθά στην οργάνωση της μελέτης τους τους μαθητές, εξασφαλίζει ότι όλοι θα κάνουν τη δουλειά τους: να βγάλουν την ύλη!!!! Αν σε κάποια μαθήματα θεωρείτε ότι η ύλη είναι υπερβολική, να εξεταστεί, αλλά η τράπεζα δεν δυσκολεύει παρά μόνο βοηθά!!!

Κορόιδο εκπαιδευτικός
|

Το ζήτημα είναι να επιλεχθεί τυχαίο δείγμα εκπαιδευτικών και επαρκές σε μέγεθος, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό. Να απαντήσουν ΟΛΟΙ από το δείγμα υποχρεωτικά, με συνείδηση και ειλικρίνεια.
Και φυσικά τα αποτελέσματα να ληφθούν υπόψη, όχι προσχηματικά για να βγάλει η κάθε κυβέρνηση ανακοίνωση αυτό που θέλει.

ΠΕ04
|

Οι μαθητές αξιολογήθηκαν!!! Ο επόμενος παρακαλώ!

Ανθή
|

Πήραν τις δέουσες απαντήσεις για το έκτρωμα που φέρει το όνομα "Τράπεζα θεμάτων". Το θέμα είναι αν θα λάβουν και το μήνυμα.

Γιώργος
|

Το ερωτηματολόγιο δεν ζητάει κωδικούς. Το συμπληρώνει όποιος θέλει, όσες φορές θέλει. Είναι αυτός επιστημονικός τρόπος για να εξαχθούν συμπεράσματα και να σχεδιαστούν " βελτιωτικές παρεμβάσεις";

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ