ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρωθυπουργός: Το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ θα γίνει νόμος του Κράτους μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Προβλέπεται και η καθιέρωση, για πρώτη φορά, «εσωτερικών» Erasmus- γιατί τη νέα τριτοβάθμια εκπαίδευση
Δημοσίευση: 27/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι τα τέλη Ιουλίου, προβλέπεται και η καθιέρωση, για πρώτη φορά, «εσωτερικών» Erasmus- γιατί τη νέα τριτοβάθμια εκπαίδευση, την οικοδομούμε- η δυνατότητα δηλαδή ενός φοιτητή για ένα εξάμηνο να σπουδάσει σε ένα άλλο πανεπιστήμιο, σε μία άλλη πόλη, να διευρύνει το γνωστικό του αντικείμενο.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης , μιλώντας απόψε στο Ζάππειο στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 35 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος Erasmus, και σημείωσε τα εξής:

 • Είναι μία καινοτομία που μας τη ζητούσαν καιρό τα πανεπιστήμια και τώρα που δίνουμε τη δυνατότητα, πιστεύω ότι οι ηγεσίες τους, αλλά και οι καθηγητές, θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία και οι φοιτητές θα αγκαλιάσουν τη δυνατότητα να μπορούν με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσουν, εντός της Ελλάδος, αυτήν την πολύτιμη εμπειρία, του να ξεφεύγει κανείς από το πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πορείας έτσι όπως το έχει προδιαγράψει, να έρθει σε επαφή με νέες εμπειρίες, νέα γνωστικά αντικείμενα, κυρίως να γνωρίσει νέους ανθρώπους.
 • Αλλά, πάνω απ' όλα, το Erasmus ήταν και πιστεύω ότι παραμένει ο πιο ισχυρός δεσμός μεταξύ των νέων Ευρωπαίων, καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο αυτό το παραγωγικό αίσθημα ότι ανήκουμε τελικά όλοι στην ίδια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
 • Είναι μία Ένωση που δεν είναι μόνο οικονομική και πολιτική. Είναι μία Ένωση αξιών, με μία πλούσια ευρωπαϊκή κληρονομιά και με ένα δυναμικό μέλλον. Στην ενωμένη Ευρώπη ανήκουμε όλοι μας. Στο πιο φιλόδοξο, υπερεθνικό, δημοκρατικό εγχείρημα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Και το Erasmus είχε αποφασιστική συμβολή και στη διάπλαση μιας νέας γενιάς Ελλήνων με πατρίδα την Ελλάδα αλλά με χώρα την Ευρώπη.
 • Είναι μία γενιά που δεν ταύτιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε με τις επιδοτήσεις μόνο, ούτε σίγουρα με την πηγή όλων των κακών, όπως συχνά τη θέλει η φθηνή δημαγωγία που δυστυχώς αναπτύσσεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν αποτελεί μόνο ελληνική ιδιαιτερότητα.
 • Και είναι αυτή η γενιά, η «γενιά του Erasmus», η γενιά των νέων ανοιχτών ευρωπαϊκών οριζόντων που αντιστάθηκε έμπρακτα στον αντιευρωπαϊσμό και στην εθνολαϊκιστική αναδίπλωσηΦίλες και φίλοι, η επιτυχία του Erasmus οδήγησε -όπως ακούσαμε ήδη- στην επέκτασή του, καθώς από το 2014 έχουμε το Erasmus+ που συνεχώς αλλάζει, συνεχώς διευρύνεται. Όπως ακούσαμε, δεν αφορά πια μόνο φοιτητές, αφορά μαθητές, σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας και ακόμα συμμετέχοντες σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, όπως και ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν εργασία.
 • Πίσω από την πρόοδο, κρύβεται η συμβολή των εθνικών φορέων του θεσμού. Θα επαναλάβω τις ευχαριστίες μου στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Είναι τα ιδρύματα τα οποία χρηματοδοτούν τις δράσεις του Erasmus και του Erasmus+ αλλά δεν το κάνουν -νομίζω το αντιληφθήκατε- μέσα από μία στεγνή γραφειοκρατική διαδικασία. Έχουν μεράκι γι' αυτό το οποίο κάνουν και πάθος για τη δουλειά τους και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από όλους όσοι έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα αυτά.
 • Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ έχουμε διαθέσει μέσα στα 35 χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα Erasmus κι έχετε αποκτήσει μία πολύτιμη διοικητική τεχνογνωσία στον τομέα σαςΚαι βέβαια, μπροστά μας τώρα έχουμε μια νέα πρόκληση: να διαχειριστούμε με επιτυχία τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου ως το 2027 που, όπως ακούσαμε, είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη. Να υποδεχθούμε περισσότερες νέες και περισσότερους νέους από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας να αποκτήσουν αυτή την ευρωπαϊκή εμπειρία.
 • Θα το ξαναπώ, είναι ένα στοίχημα το οποίο είναι και ευρωπαϊκό, είναι ταυτόχρονα και εθνικό. Σήμερα μάλιστα παίρνει νέα διάσταση, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξαναφέρνει τον πόλεμο στην ήπειρό μας, ξαναφέρνει δυστυχώς την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στις κοινωνίες μας. Την εύφλεκτη ύλη, δηλαδή, για να ξαναφουντώσει η φωτιά του λαϊκισμού και της ευρωπαϊκής αμφισβήτησης που κάθε φορά εκθρέφει τις πραγματικές αιτίες μίας κρίσης.
 • Σε μία τέτοια δύσκολη εποχή, λοιπόν, χρειαζόμαστε, περισσότερο παρά ποτέ, την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών, χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ την ενότητα των νέων της Ευρώπης, στη βάση των αρχών που έκαναν μέχρι σήμερα την Ευρώπη πραγματικό πρωταγωνιστή: την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, τη διεθνή νομιμότητα, τη δημοκρατία, τις ανοιχτές και δημιουργικές κοινωνίες, την ανεκτικότητα, την ανοχή στη διαφορετικότητα. Όλα αυτά πρέπει να έχουν συνέχεια και πρέπει να έχουν πρεσβευτή εσάς, τη νεολαία μας.
 • Θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια ενός διάσημου διανοούμενου. Το πρώτο βιβλίο του το διάβασα όταν ήμουν στην ηλικία σας, 18 χρονών, μόλις είχα τελειώσει το σχολείο και ετοιμαζόμουν να φύγω για το πανεπιστήμιο. Έγραφε αυτός ο διανοούμενος: «Το Erasmus έφτιαξε την πρώτη γενιά γνήσιων Ευρωπαίων, γιατί ένας νεαρός Καταλανός γνωρίζει εκεί ένα κορίτσι από τη Φλαμανδία, ερωτεύονται, παντρεύονται και γίνονται Ευρωπαίοι μαζί με τα παιδιά τους».
 • Το Erasmus λοιπόν    «θα έπρεπε», γράφει, «να είναι υποχρεωτικό, όχι μόνο για τους φοιτητές: για τους οδηγούς ταξί, για τους υδραυλικούς, για κάθε εργαζόμενο. Όλοι, δηλαδή, να περνούν χρόνο στην Ευρώπη και να ενσωματώνονται σε αυτή».
 • Τα λόγια αυτά είναι του Umberto Eco, ο οποίος γράφοντας κάποια χρόνια πριν μας έδειξε το δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα το κάνουμε.

Σχόλια (16)

 
"Οι αδιάφθοροι"?
30 Ιουν 2022 11:58

Τα επιχειρήματά σας για "αυθαιρεσία" στα Πανεπιστήμια, κατανοητά, δεκτά και πράγματι ξαναειπωμένα-ξανακουσμένα. Από την άλλη μεριά, είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ κυβέρνηση που προσωπικά θα εμπιστευόμουν, για να πατάξει την αυθαιρεσία.... γενικώς και οπουδήποτε. Χειρότερα μπορεί να τα κάνουν, καλύτερα ΔΕΝ το βλέπω.....

 
ΡΙΤΑ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
30 Ιουν 2022 06:22

Ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί. Να σταματήσει η αυθαιρεσία στα Πανεπιστήμια.
Μέλη ΔΕΠ χωρίς αντικειμενική κρίση, φωτογραφικές θέσεις, θέσεις που το γνωστικό αντικείμενο της θέσης είναι ο τίτλος Δ.Δ. του υποψηφίου,
χωρίς δημοσιευμένο έργο κλπ να σταματήσουν. Και να μην κάνουμε πως τα ακούμε πρώτη φορά. Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί για την πρόοδο της Τριτοβάθμια; Εκπαίδευσης.

 
@Θύμιος
29 Ιουν 2022 14:55

Εγώ είμαι ΔΕΠ και τον θέλω....

 
παρατηρητης
28 Ιουν 2022 14:46

Καταρχας δεν εχεις εμπειρια απο δημοσια πανεπιστημια οικογενειακως.Παμε παρακατω.Εχουν δημιουργηθει τα σχεδον 4 χρονια θητειας δικη σας σαν κυβερνηση και της Κεραμεως χιλια δυο σοβαρα θεματα οπως πχ η λυση της ΑΣΠΑΙΤΕ και καποιων τμηματων των πρωην ΤΕΙ που φανηκατε τοσο μικροι και ανικανοι για την λυση τους.Διαπομπευετε μια σχολη σαν την ΑΣΠΑΙΤΕ αυτα τα χρονια την φτασατε στον πατο και συζητατε για νομοσχεδια.Ανικανοτητα δυστυχως η απλα σχεδιο εξοντωσης στοχοποιησης για αλλα συμφεροντα

 
Κώστας
28 Ιουν 2022 11:53

Κι εσύ μέχρι τέλος φθινοπώρου θα έχεις συνταξιοδοτηθεί από πρωθυπρουργός!

 
@Εκπαιδευτικός
28 Ιουν 2022 11:48

ααααα. εσεις θέλετε ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ οι νόμοι!!;;;;

 
Θύμιος
28 Ιουν 2022 11:25

Ενδιαφέρον! Νομίζει ότι το ζήτησαν τα πανεπιστήμια, αλλά τα πανεπιστήμια δεν τον θέλουν.

 
Τα πρόσφατα κατορθώματα σας
28 Ιουν 2022 09:13

Ο ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο για έναν αγωγό που δεν θα περάσει, η εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας ενάντια στο συμφέρον της χώρας μας, η κατοχύρωση του brandname Turkaegean από την ΕΕ, η συμπλοκή με το Ιράν για ένα δεξαμενόπλοιο που το επιστρέφετε άρον-άρον, ... και ψήφιση στην θερινή Βουλή του κατακριτέου νομοσχεδίου της Κεραμέως για το "πανεπιστήμιο-επιχείρηση της συμφοράς".
Ιζνογκούντ - Βεζίρης στα όρια της απελπισίας

 
Και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα φύγετε από κυβέρνηση
28 Ιουν 2022 08:44

ουφ, άντε να γίνουν μια ώρα αρχύτερα, για να ξεμπερδεύουμε με τους νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς σας. Η "επιχείρηση πανεπιστήμιο" θα μας μείνει αμανάτι, για να θυμόμαστε τα έργα σας.
Η μόνη θεραπεία για τα έργα σας ενάντια στην βούληση της πλειοψηφίας του πληθυσμού, είναι η ψήφος του λαού.
Το πανεπιστήμιο μωρέ σας μάρανε, τώρα να το ξηλώσετε. Μάνατζερ της συμφοράς.

 
Υιός
28 Ιουν 2022 07:26

Ο υιός του που είπαμε ότι σπούδασε;

 
Kαμία επαφή με την πραγματικότητα
28 Ιουν 2022 06:22

Εκλογές έρχονται..

 
Εκπαιδευτικός
28 Ιουν 2022 00:39

Νόμος έχει γίνει και Παν/κη Αστυνομία αλλά δεν την βλέπουμε
Νόμος υπάρχει για την επιλογή στελεχών και πάλι δε βλέπουμε επιλογές

 
Κ.Α.
27 Ιουν 2022 23:35

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το νέο νομοσχέδιο.
Πέρυσι τέτοια εποχή είχε ψηφίσει ένα άλλο μεγάλο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ. Αυτό που τω΄ρα δεν μπορεί καλά καλά να εφαμρόσει, για επιλογές στελεχών κλπ.
Άρα, Πρωθυπουργέ, δεν αρκεί να ψηφίζεις αλλά να εφαρμόζεις.
Τί, όχι;

 
Ποιητής εκ του προχείρου..
27 Ιουν 2022 23:15

… δικό σας αγαπητοί ψηφοφόροι του!

 
Panagiotis Geor
27 Ιουν 2022 22:45

Ψήφισε το, το τιμημένο! Δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω!

 
Πιτσιφλής
27 Ιουν 2022 22:43

Παράφορος ενθουσιασμός!...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.