ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Η Αναγνώριση των Συναισθημάτων των Παιδιών -Ενσυναίσθηση

3μηνο Πρόγραμμα από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ
Δημοσίευση: 28/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Η Αναγνώριση των Συναισθημάτων των Παιδιών -Ενσυναίσθηση» αποτελεί μία εισαγωγή στις βασικές αρχές και στο βασικό τρόπο εφαρμογής της ενσυναίσθησης, της δυνατότητας δηλαδή αναγνώρισης και κατανόησης των συναισθημάτων των παιδιών ως πυρήνα μια νέας παιδαγωγικής με ουσιαστικά οφέλη.

Η έλλειψη του συναισθήματος σε πλήθος βιβλίων αυτοβοήθειας για γονείς, οδήγησαν στη διάχυση συμβουλών για «έλεγχο» των παιδιών, κάτι που συνάδει με την εκπαίδευση που έχουμε κληρονομήσει και δεχτεί οι ίδιοι. Νεότερα δεδομένα, ωστόσο, υποστηρίζουν την αναγκαιότητα αντικατάστασης παλιών πρακτικών βίας, αμοιβών και τιμωρίας με πρακτικές που στηρίζονται στην ελευθερία έκφρασης των συναισθημάτων των παιδιών. Η αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων των παιδιών συνιστά τη βάση για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Το συναίσθημα έχει τόσο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού σε βαθμό που του παρέχει τη δυναμική να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του κληροδοτήθηκαν γενετικά. Δεν αρκεί επομένως, η συναισθηματική κληρονομιά αν δεν καλλιεργηθούν και δεν εδραιωθούν εκείνες οι συναισθηματικές αρχές που θα μας οδηγήσουν στην προσωπική μας αποτελεσματικότητα και ευτυχία. Η ενσυναίσθηση θέτει τις βάσεις στο παιδί για την κατάκτηση καλύτερων ακαδημαϊκών επιδόσεων, αποδοτικότερων κοινωνικών σχέσεων και κοινωνικής ενσωμάτωσης, περισσότερων επιτευγμάτων στον εργασιακό χώρο, μεγαλύτερης «ανθεκτικότητας» σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του προγράμματος γίνεται μία εισαγωγή στην έννοια και τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την ενσυναίσθηση και ακολουθούν οι βασικές εφαρμογές της, ήτοι η ενσυναίσθηση στην καθημερινή εφαρμογή της και σε τρία βασικά πεδία, τον ύπνο την διατροφή και την εκπαίδευση. Το πρόγραμμα κλείνει με μία γενικότερη κριτική της εφαρμογής της ενσυναίσθησης, ώστε να γίνουν πλήρως αντιληπτά τα όρια της που απαιτούνται για την σωστή εφαρμογή της.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και σε παιδαγωγούς όλων των βαθμίδων. Επίσης, απευθύνεται σε γονείς που αναζητούν νέο τρόπο ανατροφής των παιδιών τους που στηρίζεται στην κατανόηση και την αποδοχή του παιδιού και εξασφαλίζει την πλήρη αυτονομία του μέσα από μία ήρεμη διαδρομή προς την ωρίμανση.

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ.

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη: Μαλικιώση-Λοΐζου Μαρία, Ομότιμη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, επισκεφθείτε τη σελίδα:

https://elearningekpa.gr/courses/h-anagnwrish-twn-sunaisthhmatwn-twn-paidiwn-ensunaisthhsh

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.