ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η Ν. Κεραμέως έθεσε σε αργία 4 καθηγητές μέλη ΠΥΣΔΕ για την επιλογή Διευθυντή Σχολείου

Για την υπόθεση έχει ορισθεί δικάσιμος στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για τις 23 Ιανουαρίου 2023.
Δημοσίευση: 30/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε δυνητική αργία έθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τον πρόεδρο (πρώην Διευθυντή  Εκπαίδευσης) και τρία μέλη (έναν αιρετό και δύο εκπαιδευτικούς διορισμένους)  του πρώην διευρυμένου ΠΥΣΔΕ Λάρισας, επειδή έγινε λάθος μοριοδότηση σε υποψήφιο Διευθυντή  Σχολείου και δεν διορθώθηκε στη συνέχεια όταν διαπιστώθηκε.

Στο δια ταύτα της απόφασης αναφέρεται ότι αυτή λήφθηκε   "για λόγους δημοσίου συμφέροντος και διαφύλαξης του  κύρους της υπηρεσίας".

Για την   υπόθεση έχει ορισθεί δικάσιμος στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας   για τις 23 Ιανουαρίου 2023.

Η προσμέτρηση των μορίων του συγκεκριμένου Διευθυντή Σχολείου έγινε το 2017 όταν 'έφθασε στη ΔΔΕ  Λάρισας από το ΠΥΣΔΕ Κοζάνης ο φάκελος   με το πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών .
    
Το λάθος, κατά την άποψη του τότε προέδρου του ΠΥΣΔΕ, διαπιστώθηκε αργότερα, όταν ο ίδιος ο Διευθυντής Σχολείου έκανε αίτηση για Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου.

Ο πρόεδρος του τότε ΠΥΣΔΕ και Διευθυντής Εκπαίδευσης Λάρισας ισχυρίζεται ότι

"όταν προέκυψε το θέμα της τοποθέτησης Διευθυντή  η εισήγηση του τμήματος προσωπικού αλλά και οι προφορικές κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από το υπουργείο σε στελέχη της ΔΔΕ (υπάρχουν ένορκες καταθέσεις στην εισαγγελία) ήταν ότι πρόκειται για σύνθετη διοικητική διαδικασία και επειδή η προθεσμία έχει παρέλθει προ πολλού η διόρθωση μπορεί ν α γίνει μόνο μετά από προσφυγή στη δικαιοσύνη και προσβολή του αξιολογικού πίνακα".

Μετά από τις “ανώνυμες” καταγγελίες η Διευθύντρια  του αρμοδίου τμήματος του ΥΠΑΙΘ   έστειλε στο τότε ΠΥΣΔΕ Λάρισας άτυπη γνωμοδότηση ότι τα λάθη πρέπει να διορθώνονται οίκοθεν.

Μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις η απόλυτη πλειοψηφία του Συμβουλίου κατέληξε στην άποψη ότι καθώς πρόκειται για σύνθετη διοικητική διαδικασία  δεν έχει το δικαίωμα ούτε την αρμοδιότητα να αλλάξει τον πίνακα.

Ακολούθησε   μήνυση από τον τότε Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης  κατά των  τεσσάρων μελών του ΠΥΣΔΕ  και η  παραπομπή τους  στο πειθαρχικό.

Στις 5-6-2021 μετά το σχηματισμό δικογραφίας η Ν. Κεραμέως παρέπεμψε  τον πρόεδρο του ΠΥΣΔΕ  στο Β/θμιο Πειθαρχικό στην Αθήνα και τους υπόλοιπους στο Α/θμιο στη Λάρισα με το ερώτημα της θέσης σε δυνητική αργία.

 Η απόφαση του Β/μιου Πειθαρχικού Συμβουλίου πέρσι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο του ΠΥΣΔΕ,  ήταν ομόφωνα όχι για τον ίδιο. Όχι σε δυνητική αργία ήταν και η απόφαση του Α/μιου της Λαρισας για τους υπόλοιπους τρεις εκπαιδευτικούς.

Ενα χρόνο μετά  η υπουργός Παιδείας έθεσε σε δυνητική αργία  τον πρόεδρο και  τα τρία μέλη του πρώην  ΠΥΣΔΕ Λάρισας.

Σχόλια (29)

 
Πλατάρος Γιάννης
07 Ιουλ 2022 09:22

Είχαν το χαρτί της γνωμοδότησης του υπουργείου ως ομπρέλα.
Τα λάθη τα αποδεδειγμένα, δύνανται να διορθω ονται οικοθεν. (και εντός 4 ετών) με πλήρη αιτιολογηση και αποστολή στον περιφερειακό για ακύρωση του παλιού και κύρωση του νέου πίνακα.
Τα δικαστήρια είναι όταν φοβόμαστε να εφαρμόσουμε το σωστό και το δίκαιο, φοβούμενοι την αντίδραση τρίτων.
Αφού είχαν τη κάλυψη του υπουργείου και την υπόδειξη για αναθεώρηση, διορθωση της απόφασης, έπρεπε να το κάνουν.
Λυπάμαι που τα στηλωσαν και τώρα διώκονται, διότι έκαναν αυτό που - κακως- κάνουν οι περισσότεροι...

 
Που είναι η ΟΛΜΕ;
07 Ιουλ 2022 07:46

Τέσσερις συνάδελφοι μπήκαν σε δυνητική αργία με απόφαση υπουργού για "πλημμέλημα" πάρα την αντίθετη γνώμη των πειθαρχικων συμβουλίων και μετα από δύο χρόνια από την παραπομπή τους στο δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο. Ποια είναι η αντίδραση της ΟΛΜΕ ρε παιδιά; Υπάρχει; Αν ήταν εργαζόμενοι άλλου σωματείου θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Θλίψη και απογοήτευση!

 
Γιατί διώκονται οι συνάδελφοι;
04 Ιουλ 2022 17:05

Από όσο γνωρίζουμε το ΠΥΣΔΕ προτείνει κάποιον/α για θέση διευθυντή/ντριας ακολουθώντας τον αξιολογικό πίνακα που επικυρώνει ο /η ΠΔΕ της εκάστοτε περιφέρειας κατά την διαδικασία επιλογής διευθυντών/τριών σχολικών μονάδων. Αν ο πίνακας είχε ακυρωθεί από τον ΠΔΕ Θεσσαλίας, επειδή βρέθηκε ότι υπήρχε κάποιο λάθος, είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε το ΠΥΣΔΕ να προτείνει διευθυντή/ντρια με βάση τον ακυρωμένο πίνακα. Έπρεπε να συνεδριάσει για να προτείνει εκ νέου αξιολογικό πίνακα για επικύρωση και μετά την απόφαση επικύρωσης από τον ΠΔΕ να προχωρήσει στην πρόταση τοποθέτησης διευθυντή/τριας. Άρα ο πίνακας ήταν σε ισχύ. Γιατί διώκονται λοιπόν οι συνάδελφοι;
Και μάλιστα εκτός του δικαστηρίου που έχουν να αντιμετωπίσουν λόγω της καταγγελίας του ΠΔΕ, να τίθενται σε δυνητική αργία από την υπουργό, όταν τα πειθαρχικά συμβούλια στα οποία απολογήθηκαν γνωμοδότησαν ομόφωνα "όχι" στη δυνητική αργία!
Αν ο νόμος επέτρεπε ακύρωση του πίνακα, αυτό μπορούσε να το κάνει μόνο αυτός που είχε υπογράψει την απόφαση κύρωσής του, δηλαδή ο Περιφερειακός Διευθυντής.
Γιατί διώκονται λοιπόν οι συνάδελφοι;

 
Γιατί τέτοια καθυστέρηση;
02 Ιουλ 2022 08:56

Η υπουργός θυμήθηκε ένα χρόνο μετά και αφού τα συμβούλια εισηγήθηκαν να μην τεθούν σε αργία τα μέλη του ΠΥΣΔΕ, να τους θέσει σε αργία. Τι μεσολάβησε; Ποιος άλλος εισηγήθηκε; Θα δοθούν απαντήσεις;

 
Παρατηρητής
02 Ιουλ 2022 08:53

Αν το ΠΥΣΔΕ άλλαζε τον πίνακα, θα μηνύονταν από τον θιγόμενο υποψήφιο διευθυντή με το ίδιο αποτέλεσμα (παράβαση καθήκοντος, αργία κλπ). Τα Συμβούλια χωρίς νομική υποστήριξη είναι παντελώς εκτεθειμένα. Μακριά από τέτοιες θέσεις.

 
Malleuresement
01 Ιουλ 2022 22:24

@Πε19
Αγαπητέ μου συνάδελφε, μπορείτε να "επιμένετε" όσο θέλετε. Δυστυχώς τα γεγονότα και το αποτέλεσμα σας διαψεύδουν. Ο καλυτερότερος νόμος, δυστυχώς δεν έχει ούτε "σκεπτικό", ούτε "εφαρμογή", ούτε "οργάνωση", ούτε καν δικαιοσύνη*.
(*Πάμπολλα τα παραδείγματα άδικης και άνισης-μη αναλογικής μοριοδότησης που αναδείχθηκαν 100δες φορές.... ακόμη κι εδώ στο esos).

Ακόμη και το "θέλω ένα στέλεχος να είναι και έμπειρο και διοικητικά ικανό να έχει επιστημονική και ακαδημαϊκή επάρκεια" που αναφέρετε..... δεν βλέπω πώς το ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ο συγκεκριμένος νόμος. Εκτός κι αν θεωρείτε ικανή συνθήκη, το γεγονός ότι μοριοδοτεί πλήθος κριτηρίων-προσόντων. Αναγκαία συνθήκη είναι. Όχι ικανή!

Θα μπορούσαμε ίσως να διαπιστώσουμε στην πράξη (εκ του αποτελέσματος), εάν είχατε έστω και λίγο δίκιο.... εάν τουλάχιστον ο νόμος ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ και παρήγαγε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Malleuresement όμως, που λένε και οι Γάλλοι.....

 
Καθηγητής εργαστηρίων
01 Ιουλ 2022 18:23

Ας είναι καλά τα διοικητικά και τα αστικά δικαστήρια. Λεφτά να υπάρχουν...

 
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ
01 Ιουλ 2022 15:43

Τα πράγματα έχουν αγριέψει. Πολλές φορές το επισημαίνω από το εσοσ, αλλά μερικοί το "περνάνε αψήφιστα".

 
Νίκος
01 Ιουλ 2022 15:09

Πρέπει η επιλογή των Διευθυντών να γίνεται με μόνα κριτήρια:

1) τον βαθμό σε αδιάβλητες εξετάσεις πάνω σε διοικητικά, νομικά, οικονομικά, και εκπαιδευτικά θέματα, σε γνωστή/κοινή για όλους τους υποψηφίους ύλη
2) τα έτη υπηρεσίας
3) (και φυσικά) το να μην υπάρχουν πειθαρχικά παραμπτώματα

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
01 Ιουλ 2022 13:05

@ώδυνεν όρος
Ώδινεν όρος. Το ορθόν. Και το μόνο που μπορώ να σχολιάσω σε ένα τόσο ακραία κυνικό σχόλιο...

 
Αλκις
01 Ιουλ 2022 12:43

Όταν δεν γίνεται σωστή προσμετρηση πάμε στην αργία.... Όταν οι αποφάσεις μιας μετακίνησης στηρίζονται σε ψευδή στοιχεια τι γίνεται? Να σας το εγώ.... Μελλοντική προαγωγή....

 
Πε19
01 Ιουλ 2022 12:23

@Ντινος
Δαιδαλώδης ναι άδικη όχι. Στο σκεπτικό είναι από τους καλύτερους νόμους στην εφαρμογή υπάρχει πρόβλημα περισσότερο σε θέμα οργάνωσης 3 χρόνια στην κυβέρνηση δεν υπάρχει πλατφόρμα - portfolio για κάθε στέλεχος. Αυτόματη αναγνώριση υπηρεσίας ακαδημαϊκού έργου και επιμόρφωσης (άδεια ιδιωτικού έργου και πρόσθετες αμοιβές) μοριοδοτηση δημοσιεύσεων και αναφορών ΜΟΝΟ από αναγνωρισμένες βάσεις δεδομένων (Scopus Id , μόνο). Αλλά το σκεπτικό του ότι θέλω ένα στέλεχος να είναι και έμπειρο και διοικητικά ικανό να έχει επιστημονική και ακαδημαϊκή επάρκεια είναι πέρα για πέρα σωστό και ας χαλάει κάποιους.

 
Ntinos
01 Ιουλ 2022 11:08

Όταν γράφαμε και ξαναγράφουμε ότι με τον.4823 και την άδικη -δαιδαλώδη μοριοδότηση του δεν μπορούν να γίνουν επιλογές γιατί τα συμβούλια θα τρέχουν στα δικαστήρια κάποιοι που πετούσαν χαρταετό γιατί τους βόλευε μας έλεγαν:Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΟΜΟΣ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ..Αυτός είναι αγαπητοί συνάδελφοι η αιτία,ούτε Κεραμέως , ούτε τίποτα..Αν δεν γίνει απλούστευση των κριτηρίων μοριοδότησεις δεν θα γίνουν κρίσεις ποτέ..Εγκλώβισαν το ΥΠΑΙΘ κάποιοι σύμβουλοί του και κάποια πρώην στελέχη του ! ! !

 
Παρατασιόν και Παραιτησιόν
01 Ιουλ 2022 10:58

Το μήνυμα του ρεπορτάζ είναι: παρατασιών ντε λα στελεχοσιών εις το διηνεκές.... και βροχή παρετισιών των μελών!
Δύσκολα κάποιο Συμβούλιο θα εκδώσει πλέον αποτελέσματα και σε κανένα μήνα(που θα πρέπει να βγουν και τα μόρια των ΣΕ) δεν θα έχουν μείνει ούτε τα μισά μέλη.
Πιο άριστα πεθαίνεις....

 
ώδυνεν όρος
01 Ιουλ 2022 10:33

Χωρίς χρηματικό πρόστιμο και επιδίκαση αποζημίωσης απο τους ιδίους στον θιγόμενο, είναι σαν να μην έγινε τίποτα.

 
Σε μεγάλη αναμονή
01 Ιουλ 2022 09:05

Τα 6 μόρια που προσμετρήθηκαν στις ΝΥΝ κρίσεις σε υποψήφιο ΔΔΕ , λόγω της θέσης του ως διευθυντή σε γραφείο Υφυπουργού σε ΝΥΝ ΔΔΕ θα γίνουν γαργάρα, θα βαφτιστούν όπως ακούγεται εκ των υστέρων ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ για να τα περάσουν; Αν γίνει αυτό θα είναι άπειρες οι μηνύσεις ….

 
ΖΕΥΣ
01 Ιουλ 2022 09:02

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΕ ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΓΙΑ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΙΘ;ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΤΡΕΧΑΝ.

 
Διδε
01 Ιουλ 2022 08:10

1 Ιουλίου και ανικανότητα έκδοσης αποτελεσμάτων σε διευθυντές εκπαίδευσης μετά από επτά μήνες .

Τι συμβαίνει ? Ανικανότητα ή κάτι άλλο ?

Τα 6 μόρια του διευθυντή γραφείου Υφυπουργού και επιλογή της Υπουργού στις προσωρινές τοποθετήσεις να γίνει ντε και καλά Διδε θα περάσουν ?

 
EΠΙΜΗΘΕΑΣ
01 Ιουλ 2022 07:55

ΤΕΛΙΚΑ,ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ...

 
αναγνωση μηνύματος
01 Ιουλ 2022 00:19

διορθώστε (και οι συνεντεύξεις πάνω κάτω κοντά στα μετρήσιμα) να τα εκδώσουμε τις τρε΄χουσες κρίσεις να τελειώνουμε ! αύριο είπαμε μετά από 6 μήνες/3 χρόνια;

 
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
01 Ιουλ 2022 00:02

Όλα αυτά συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν αφού πρόεδροι και μέλη υπηρεσιακών συμβουλίων και συμβουλίων επιλογής, δεν έχουν την προαπαιτουμενη γνώση και εμπειρία να διαχειριστουν σύνθετες διοικητικές πρακτικές και να εφαρμόσουν τη νόμιμη διαδικασία. Για να σταματήσουν λοιπόν τα " παρατραγουδα" μία λύση υπάρχει: Σοβαρή επιλογή στελεχών και μελών υπηρεσιακών συμβουλίων. Γνώση, εμπειρία και επιλογή μέσω διοικητικών στόχων ( όχι θεωρητικών) με σταθμισμενα test διοικητικών δεξιοτήτων και αξιολόγηση πάνω σε πραγματικά δεδομένα και διοικητικά προβλήματα διαχείρισης κρίσεων και ανθρώπινου δυναμικού.

 
Πλατάρος Γιάννης
30 Ιουν 2022 22:20

Ένα συμβούλιο που έχει κάνει λάθος στον υπολογισμό των σταθερών μορίων, έστω και μετά τις ενστάσεις, έστω και μετά από αίτηση θεραπείας παρατυπη, έστω από τυχαια ανακάλυψη, μετά από τις συνεντεύξεις, ΜΠΟΡΕΊ 1 ΛΕΠΤΌ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΏΝ ΠΙΝΆΚΩΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΘΏΣΕΙ.
Η Υπουργός που τους επικυρώνει, μπορεί να τους αναπεμψει πίσω και να τους διαμηνυσει: "διορθώστε, ξανακοιτάξτε αυτό το λάθος σας, αιτιολογείστε!... "
Τα παραπανω τα γράφω, για να γίνει σαφές, ότι η διοίκηση, μπορεί να διορθώνει τα λάθη της, χωρίς να τρέχουν στα δικαστήρια άνθρωποι και από τις δύο όχθες. Μόνο επί ασάφειας, μη πειθους, εμμονικης στάσης, άγνοιας και κακού εγωϊσμου, πάμε σε δικαστήρια!
Το μήνυμα του ρεπορταζ είναι :
"διορθώστε ότι λάθη έχετε κάνει, ΤΏΡΑ, και ανακοίνωσε τους πίνακες και... αύριο!"

 
Για ξανά άλλη μια φορά...
30 Ιουν 2022 21:51

"Μετά από τις “ανώνυμες” καταγγελίες η Διευθύντρια του αρμοδίου τμήματος του ΥΠΑΙΘ έστειλε στο τότε ΠΥΣΔΕ Λάρισας άτυπη γνωμοδότηση ότι τα λάθη πρέπει να διορθώνονται οίκοθεν." Δηλαδή η Δ/ντρια του ΥΠΑΙΘ προσπάθησε να επηρεάσει (σ.σ. δεν της ζητήθηκε επίσημα η γνώμη βάσει δημοσιεύματος) την κρίση συλλογικού οργάνου και αντί να βρεθεί υπόλογη σε πειθαρχικά όργανα αυτή, βρέθηκαν τα μέλη του ΠΥΣΔΕ; Τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας τον γνωρίζουν στο ΥΠΑΙΘ;

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
30 Ιουν 2022 21:47

Περιμένουμε και τώρα πριν την ανακοίνωση των πινάκων ΔΔΕ κ ΠΔΕ τη
Διευθύντρια του αρμοδίου τμήματος του ΥΠΑΙΘ να διορθώσει τα λάθη ……οίκοθεν.

 
Σε αναμονή
30 Ιουν 2022 21:22

Περιμένουμε τη συνέχεια σε Αττική ( ΝΥΝ κρίσεις ΔΔΕ)….

 
ασεπίτης
30 Ιουν 2022 21:09

το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί ΑΜΕΣΑ από τους συνσχολιαστές είναι το εξής:
ΚΑΛΩΣ ή ΚΑΚΩΣ έπραξε η κ. Υπουργός;

Υ.Γ: ας πάρει θέση και ο αρθρογράφος του esos κύρος θα προσθέσει στην κουβέντα

 
Βήτα
30 Ιουν 2022 20:58

Οι αγωγές κατά των συμβουλίων επιλογής στελεχών πώς θα εξελιχθούν και για πόσα χρόνια θα μας απασχολήσουν;

 
Ερωτήματα
30 Ιουν 2022 20:53

Είπαμε ότι τα συμβούλια θα ανακοινώσουν πίνακες; Μετά από αυτά που εμείς πληροφορούμαστε τώρα και ήδη στο υπουργείο τα γνωρίζουν, στη Δευτέρα Παρουσία θα ξαναδούμρ κρίσεις στελεχών.

 
Συνεχεια
30 Ιουν 2022 20:20

Η συνέχεια σε Αρκαδία και Αττική ....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ