ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ενημέρωση για την προσφυγή των πανεπιστημιακών στο ΣτΕ για το μισθολόγιο από την«Συνεργασία Πανεπιστημιακών»

Δημοσίευση: 01/07/2022
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εκδόθηκε από το ΣτΕ η απόφαση 1409/2022 , με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικό το μισθολόγιο του Ν. 4472/2017 ως προς τους ιατρούς του ΕΣΥ. Εκκρεμεί ακόμη και αναμένεται σύντομα η αντίστοιχη απόφαση για το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ.

Να θυμίσουμε ότι η ΠΟΣΔΕΠ (Προεδρείο 2017-2019: Ε. Ευσταθόπουλος, Ι. Νηματούδης, Χ. Φείδας, Γ. Σιάσος, Ι. Χατζηπαυλίδης, Μ. Ρογδάκης) έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ειδικού μισθολογίου των Πανεπιστημιακών που ψηφίστηκε το 2017 και ισχύει και σήμερα. Ο βασικός λόγος ήταν ότι η Πολιτεία δε συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ του 2014 που όχι μόνο μας είχε δικαιώσει, αλλά σαφώς διατύπωνε ότι η κυβέρνηση οφείλει να συντάξει νέο ειδικό μισθολόγιο για τους Πανεπιστημιακούς με το οποίοι οι αποδοχές τους θα επανέρχονταν τουλάχιστον στο ύψος που είχαν πριν τις περικοπές του 2012.

Έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτό το αίτημα μας να διεξαχθεί πρότυπη δίκη γι αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα, η οποία είχε οριστεί για την 1η Οκτωβρίου 2018. Η ΠΟΣΔΕΠ είχε τότε καλέσει και προτρέψει (απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της 1ης Ιουνίου 2018 https://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=...) όλους τους Καθηγητές Πανεπιστημίου (και τους Λέκτορες) να καταθέσουν από προσφυγές στα δικαστήρια για το μισθολόγιο μας.

Να σημειώσουμε ότι η προαναφερθείσα απόφαση για τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, (1409/2022) ορίζει ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας έχουν ισχύ από την ημερομηνία της δημοσίευσής της, κάτι που έγινε και στο παρελθόν με την πρώτη μας δικαίωση στο ΣτΕ. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι όσες αγωγές είχαν ασκηθεί (για τον παρελθόντα χρόνο) πριν την δημοσίευση της απόφασης θα γίνουν δεκτές, ενώ όσες ασκηθούν μετά την δημοσίευσή της θα απορριφθούν.

Είναι πολύ πιθανό ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί με την απόφαση που αφορά τις δικές μας αποδοχές, εφόσον δικαιωθούμε όταν αυτή δημοσιευθεί.

Επανερχόμαστε λοιπόν σήμερα να υπενθυμίσουμε την τότε οδηγία και προτροπή της ΠΟΣΔΕΠ προς όλες και όλους τους συναδέλφους, για κατάθεση προσφυγών στο δικαστήριο. Όσοι δεν το έκαναν τότε ας σπεύσουν να το κάνουν τώρα, πριν εκδοθεί η σχετική απόφαση για τις αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου.

Για τη «Συνεργασία Πανεπιστημιακών»

  • Γιάννης Νηματούδης, Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ
  • Μανώλης Ρογδάκης Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ
  • Γιάννης Σεϊμένης, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Δικτύου της ΠΟΣΔΕΠ
  • Μιχάλης Κατωτομιχελάκης, τ. Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Δικτύου της ΠΟΣΔΕΠ
  • Γεράσιμος Σιάσος,, τ. Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ
  • Στάθης Ευσταθόπουλος, τ. Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.