ΒΟΥΛΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ

Το Σχέδιο Νόμου αποτελείται από 464 άρθρα
Δημοσίευση: 05/07/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα , το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ "Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις".

Το Σχέδιο Νόμου αποτελείται από 464 άρθρα και 417 σελίδες.

Η συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής  θα ξεκινήσει , μεθαύριο, Πέμπτη.

Η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων.

Σχόλια (23)

 
@@Μηχανικός
11 Ιουλ 2022 22:23

Όπως τα έγραψε ο @Μηχανικός:
Σήμερα, το όριο των μελών ΔΕΠ για εθνικούς και ΕΣΠΑ πόρους είναι η μικτή αμοιβή του ΓΓ. Στην ανακοινωθείσα εκδοχή του σχεδίου νόμου αναφερόταν ως όριο η μικτή αμοιβή του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Πολύ σωστά. Σε αυτό που τελικά κατατέθηκε επιστρέφουμε στον ΓΓ. Είναι αιδώς, είναι εμπαιγμός. Ας καταλάβει το Υπ. Οικονομικών ότι δεν υπάρχει κανένα κόστος για τη χώρα.

Από ότι φαίνεται νομίζουν ότι θα τρέξουν μόνα τους ΕΣΠΑ, Ψηφιακοί Μετασχηματισμοί και Ελλάδα 2030 ....

 
Παραίτηση ή προτάσεις
06 Ιουλ 2022 15:47

Ας παραιτηθούν τα μέλη ΔΕΠ, αφού είναι όλα τόσο «μαύρα» στον επαγγελματικό τους χώρο - προτάσεις για τη βελτίωση των ΑΕΙ έχουν να καταθέσουν, πέρα από να ζητούν μονότονα περισσότερα χρήματα από τους ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ για τμήματα που δεν είναι βιώσιμα;

https://www.esos.gr/arthra/78952/rythmiseis-gia-ti-misthodosia-ton-melon...

Η εθελοτυφλία τελικά πληρώνεται ακριβά. Όπως και οι διορισμοί που δεν είναι αξιοκρατικοί, με μόνο κριτήριο την ακαδημαϊκή «συγγένεια».

 
Μαρία
06 Ιουλ 2022 13:50

Είναι εμφανής η πλήρης απαξίωση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και του βιβλιοθηκονομικού επαγγέλματος στο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ. Απουσιάζουν οι παραδοσιακε΄ς υπηρεσίες τους. Διευθυντές των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών ορίζονται μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ (με ένα απλό πτυχίο, αν υπάρχει και αυτό ...). Φαίνεται ότι όλες οι άλλες ειδικότητες ξε΄ρουν περισσότερα για τις βιβλιοθήκες από τους ειδικούς βιβλιοθηκονόμους που έχουν σπουδάσει, επιμορφωθεί, συνεργαστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και το κυριότερο έχουν στήσει τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και τις λειτουργούν. Το ίδιο το Υπουργείο που χορηγεί τους τίτλους των βιβλιοθηκονόμων και επιστημόνων της πληροφόρησης στην πράξη τους ακυρώνει.

 
G>D
06 Ιουλ 2022 11:54

Η έκθεση του ΓΛΚ είναι αποκαλυπτική για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και της επένδυσης στην ανώτατη εκπαίδευση. Η Επιβάρυνση με 910. 000 Ευρώ του Κρατικού Προϋπολογισμού για την αμοιβή του αχρείαστου, ουρανοκατέβατου, Εκτελεστικού Διευθυντή, στον οποίο θα φορτώσουν δίκην "αυτοφοράκια" όλες τις ευθύνες της αποτυχίας, είναι η μεγαλύτερη δαπάνη!
Καμία άλλη πρόβλεψη για τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για τις υποτιθέμενες "καινοτόμες " δομές που προτείνονται. Τα φορτώνει όλα στούς
"ίδιους" πόρους των ΕΛΚΕ. Και επί τη ευκαιρία ποιά είναι η γνώμη τουΓΛΚ για τους "ίδιους" πόρους των ΕΛΚΕ.
Και το ποιό εξωφρενικό και αντιφατικό, μεταφέρει το 50% των κρατήσεων για έξοδα λειτουργίας των ΕΛΚΕ ( των έργων κύριας δραστηριότητας που είναι η Έρευνα) στα νεοϊδρυόμενα εντός των ΑΕΙ Κέντρα Έρευνας.( Άρθρο 135 παρ.2 του νομοσχεδίου) . Καταστρέφοντας έτσι και την μοναδική Δομή, τους ΕΛΚΕ, που έχουν τα πανεπιστήμια για την ανάπτυξή τους και που τα βοήθησε να παραμείνουν όρθια την περίοδο της μακρόχρονος κρίσης της χώρας. Χρηματοδότηση και της έρευνας των Πανεπιστημίων με " ίδιους πόρους".
Αυτό αποτελεί παγκόσμια προτοτυπία για την ανάπτυξη της έρευνας των πανεπιστημίων και της Χώρας χωρίς καμία κρατική επιβάρυνση.
Θαυμάστε τους!!!

 
Artemis Brakoukias
06 Ιουλ 2022 11:01

Η αιτιολογική σε ποιες σελίδες φιλοξενεί τις διατάξεις του ΔΟΑΤΑΠ; Έχει κανείς εικόνα;

 
Θύμιος
06 Ιουλ 2022 10:58

Αφού οι επίκουροι με τον νέο νόμο δεν είναι μόνιμοι είναι λογικό να μην τους επιτρέπεται η μετακίνηση.

 
Α.Χ.
05 Ιουλ 2022 23:22

Στις μετακινήσεις ΔΕΠ γιατί αυξήθηκαν τα χρόνια σε 10; Γιατί δεν μπορούν να αιτηθούν και οι μόνιμοι επίκουροι καθηγητές;

 
Νικος
05 Ιουλ 2022 21:41

Το άρθρο 153 δεν αναφέρει τους Επίκουρους ως βαθμίδα που μπορεί να μετακινηθεί ΓΙΑΤΙ;;;;;; Ήμαρτον πια με τις διακρίσεις δεν είναι μέλη ΔΕΠ;;;;;

 
Αλέκος
05 Ιουλ 2022 21:02

Άλλαξε (μόνη της η Νίκη) για τα μέλη ΔΕΠ
1) Τα όρια αμοιβών που υποτίθεται θα αύξανε
2) Τον απαιτούμενο χρόνο για μετακίνηση σε άλλο τμήμα ακόμα και μέσα στο ίδιο ίδρυμα στα 10 χρόνια από 5

Κανείς στη διαβούλευση δεν ζήτησε τίποτα απ΄ό τα παραπάνω ούτε κοστίζουν χρήματα στο κράτος

Υπάρχει κάποια εμμονή να δυσκολεύουμε τα μέλη ΔΕΠ χωρίς λόγο? Αλλάζουμε τα τμήματα σε ένα βράδυ ΔΕΝ κάνουμε αξιολόγηση τώρα τα κλειδώνουμε κιόλας μη ξεπορτίσουν σε τμήμα που να ταιριάζει το αντικείμενο τους

 
Don Quixote
05 Ιουλ 2022 20:13

Στο άρθρο 69 για την Πρακτική Άσκηση ορίζονται 2 διαφορετικές αμοιβές για το ίδιο αντικείμενο!
Έτσι σε τμήματα με υποχρεωτική πρακτική άσκηση αν αυτή γίνει σε ιδιωτικό φορέα η αμοιβή είναι στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (>=630 ευρώ/μήνα) αν όμως γίνει σε δημόσιο φορέα τότε γίνεται: <280 ευρώ/μήνα (μέσω ΕΣΠΑ).
Ο ορισμός της διάκρισης!
Αυτό συμβαίνει όταν κάνεις πολιτική με χρήματα άλλων....
Βέβαια οι ασκούμενοι δεν θα διαμαρτύρονται στην υπουργό αλλά τους ΕΛΚΕ των Παν/μιων.

Συγχαρητήρια κ. Κεραμέως, αντί να βοηθήσετε θα καταφέρετε να απορυθμίσετε πλήρως κάτι που λειτουργεί τόσα χρόνια. Όσο για το θέμα των ανισοτήτων και των διακρίσεων ήδη μας έχετε δείξει την ευαισθησία σας με την χρηματοδότηση των ΙΕΚ. Εκεί λεφτά υπάρχουν....

Η Δημοκρατία όμως έχει λύσεις, σύντομα θα λύσει οριστικά τα προβλήματα που δημιουργείτε.

 
@Μηχανικός
05 Ιουλ 2022 20:11

Σήμερα, το όριο των μελών ΔΕΠ για εθνικούς και ΕΣΠΑ πόρους είναι η μικτή αμοιβή του ΓΓ. Στην ανακοινωθείσα εκδοχή του σχεδίου νόμου αναφερόταν ως όριο η μικτή αμοιβή του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Πολύ σωστά. Σε αυτό που τελικά κατατέθηκε επιστρέφουμε στον ΓΓ. Είναι αιδώς, είναι εμπαιγμός. Ας καταλάβει το Υπ. Οικονομικών ότι δεν υπάρχει κανένα κόστος για τη χώρα. Το ζήτημα είναι η δυνατότητα κατανομής και σε μέλη ΔΕΠ. Και η Υπουργός οφείλει να προστατέψει τη διάταξη, όχι απλώς να δείξει τους γνωστούς γραφειοκράτες του Υπ. Οικονομικών. Η κυβέρνηση συνολικά εκτίθεται ανεπανόρθωτα, όχι ένα μεμονωμένο Υπουργείο. Αναμένουμε.

 
Μέλος ΔΕΠ
05 Ιουλ 2022 14:38

Το ινάτι βγάζει μάτι έλεγε η γιαγιά από τη Σμύρνη.
Εμμονή στο παραπέντε της ζωής της κυβέρνησης να περάσει έναν σαρωτικός νόμο με τον οποίο όλοι διαφωνούν για να έχουν να λένε κάποιοι από τα μπαλκόνια ότι είναι άνθρωποι των έργων.....
Ευτυχώς όλα δείχνουν ότι δεν θα εφαρμοστεί

 
119 άρθρα (από την πίσω πόρτα?)....
05 Ιουλ 2022 14:21

και εκτός (προσχηματικής) διαβούλευσης! Καλά θα πάει κι αυτό. Δεν είναι βόας δεν είναι κροταλίας.... είναι ο νόμος μαμούθ και Βαβέλ της Κεραμέως για την Τριτοβάθμια.... με τον οποίο ΟΛΟΙ* διαφωνούν!

 
οι αστειρευτες δυνατοτητες της επαγγελματικης καταρτισης
05 Ιουλ 2022 13:30

που πηγαν αραγε,,,μας τελειωσαν και αυτες...αλυσιτελη νομοσχεδια μη εφαρμοσιμα..

 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ
05 Ιουλ 2022 12:33

Στις Βιβλιοθήκες Διευθυντής μέλος ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ! Όχι βιβλιοθηκονόμος! Ντροπή!

 
Μηχανικός
05 Ιουλ 2022 12:09

Γιατί άλλαξε το όριο αποδοχών στο άρθρο 246;

 
Θύμιος
05 Ιουλ 2022 11:16

Λατρεύω την "Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους". Όπου σε 10 σελίδες δαπανών ή εσόδων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, είναι κοστολογημένες μόνον οι 6 πρώτες. Οι άλλες 39;

 
Παράκληση
05 Ιουλ 2022 10:55

Πόσα από τα σχόλια της διαβούλευσης λήφθηκαν υπόψη; Πως είναι δυνατόν να έγινε επεξεργασία τους σε τόσες λίγες ημέρες; Πλατάρε δώσε μας τα φώτα σου...

 
Σπάστα και ξαναρίχτα ....
05 Ιουλ 2022 10:53

φτου σου, πάλι ντόρτια (4-6-4) ήφερα! ... την ατυχία μου, μέσα,

 
Μετανιωμένος
05 Ιουλ 2022 10:37

Συμβολικής σημασίας η νυκτερινή κατάθεση. Ένα νομοσχέδιο σκοτεινών προθέσεων, δύσκολα θα δει το φως της εφαρμογής. Κινδυνεύει να αποτελέσει φωτοτυπία του νόμου Διαμαντοπούλου (δυστυχώς το όνομα εγείρει συνειρμούς με τις φωτοτυπίες) και να μην εφαρμοστεί ποτέ.

 
Ert
05 Ιουλ 2022 10:12

Καλά μαντέψατε, η Παρατασέως-παρακμέως, δίνει παράταση και στου ΠΔΕ. Επίσης καταργεί έμμεσα το 232 και δίνει υποχρεωτική παράταση επ' αόριστον στους αναπληρωτές ΔΣΜ. ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟΥΣ!!

 
Αναγκαίες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη
05 Ιουλ 2022 09:26

Χωρίς συνενώσεις και απορροφήσεις Σχολών -ακόμα και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων- είναι αδύνατον να υπάρξει βελτίωση στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, όποιος νόμος και να ψηφιστεί.

Επιτέλους, δεν μπορούν να λειτουργούν 450 διάσπαρτα τμήματα Πανεπιστημίων και πρώην ΤΕΙ, στα οποία ακόμη και ομοειδή Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών παρουσιάζουν αποκλίσεις σε ποιότητα μαθημάτων και εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Είναι αδιανόητο να πλησιάζουμε το 2030 και να μην καλύπτονται οι βασικές ανάγκες σε Φοιτητική Μέριμνα, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Η/Υ, αίθουσες διαλέξεων, ερευνητικών εργαστηρίων και Τεχνολογικών Πάρκων.

 
Ανδρέας
05 Ιουλ 2022 09:23

Ε ρε υπερωρίες η βουλή...
παίρνει φωτιά κάθε Ιούλιο (μυστήριο) και ιδιαίτερα π΄πριν τις εκλογές.....
Γιορτή δημοκρατίας...να περάσουμε ότι νόμους μας έμειναν πρίν φύγουμε είτε για διακοπές είτε για εκλογές.....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ