ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Δημιουργία Χρηστικού Eκπαιδευτικού Yλικού» από το E-Learning του ΕΚΠΑ

Πόσα μόρια εξασφαλίζει η επιτυχής παρακολούθηση
Δημοσίευση: 05/07/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σκοπός του νέου προγράμματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Δημιουργία Χρηστικού Eκπαιδευτικού Yλικού» που προσφέρεται αυτή την περίοδο από το E-Learning του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ, είναι η κατάρτιση των συμμετεχόντων/ουσών σε σχέση με τη δημιουργία ολοκληρωμένων  σχεδίων μαθημάτων για τη διδασκαλία του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων»  που να έχουν ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά για τους μαθητές, όπως: 

  • εύληπτους εννοιολογικούς χάρτες, χρώμα και φωτογραφίες με σαφή περιγραφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία να μπορεί να ολοκληρωθεί εντός των ωρών διδασκαλίας που διατίθενται από το ωρολόγιο πρόγραμμα της κάθε τάξης,
  • πρότυπα Φύλλα Εργασιών που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη δημιουργία νέων, τα οποία θα είναι κατάλληλα, όχι μόνο για την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία, αλλά κυρίως για να ενεργοποιήσουν την κριτική σκέψη των μαθητών και να τους ωθήσουν στη συνεργασία και στην επικοινωνία με τους συμμαθητές τους, με σκοπό να κατακτήσουν τους προσδιορισμένους με σαφήνεια και εφικτούς μαθησιακούς στόχους,
  • συγκεκριμένη δομή με «αρχή – μέση – τέλος» και να εμπλέκουν τους μαθητές, όχι ως «θεατές», αλλά ως «παίκτες», κάνοντας πράξη τις θεμελιώδεις ανάγκες των 4C’s (Critical thinking, Creativity, Collaboration, Communication) της σύγχρονης παιδαγωγικής.

Η ανάπτυξη της ύλης των Εργαστηρίων θα βασίζεται στην εφικτότητα υλοποίησής τους, ακόμα και σε απομακρυσμένες εκπαιδευτικές μονάδες που διαθέτουν στοιχειώδη εξοπλισμό.

Οι εκπαιδευόμενοι/ες, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα αναλάβουν να δημιουργήσουν  φύλλα Εργασιών, τα οποία: 

(α) θα διευκολύνουν την επίτευξη των μαθησιακών στόχων, 

(β) θα βοηθούν στην καταγραφή του αναστοχασμού των μαθητών και του εκπαιδευτικού  και θα διευκολύνουν την ανατροφοδότηση για την περαιτέρω βελτίωση της εκπαιδευτικής  διαδικασίας και 

(γ) θα αποτελούν αντικείμενα προς ταξινόμηση μέσα στο «Φάκελο του Εργαστηρίου». 

Οι συμμετέχοντες/ουσες, με το πέρας του προγράμματος, θα μπορούν να δημιουργούν σχέδια  μαθημάτων  για  τη  διδασκαλία  του  μαθήματος  «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», τα οποία θα δομούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΠΕ).  

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημίου/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής  και ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  • εν ενεργεία αλλά και μελλοντικούς εκπαιδευτικούς διαφόρων βαθμίδων στη Δημόσια  και Ιδιωτική Εκπαίδευση (Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας), 
  • απόφοιτους Παιδαγωγικών και Καθηγητικών Σχολών όλων των γνωστικών  αντικειμένων και ειδικοτήτων σε τυπικές δομές εκπαίδευσης και υποστήριξης. 

Η επιτυχής παρακολούθηση και ολοκλήρωση του προγράμματος εξασφαλίζει: 

  • Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην γενική εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό. 
  • Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως αναπληρωτές  εκπαιδευτικοί και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με το  σύστημα του ΑΣΕΠ, Κεφάλαιο Ε’ του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13, Α’,  29.01.2019)
  • Δέκα (10) μόρια για προσλήψεις εκπαιδευτικών των κατηγοριών TE και ΔΕ της Γενικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) σύμφωνα με την υπ’αριθμ  Υπουργική Απόφαση 48190/E1 (ΦΕΚ 1088, Β’, 2.04.2019).
  • Ένα (1) και έως δύο (2) μόρια στην επιλογή Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και  Υποστήριξης, Συμβούλων Εκπαίδευσης, και Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων και  Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων σύμφωνα με τον Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ 136, Α’, 3.08.2021).

Απονέμεται Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Μπαλντούκας Αντώνης, Καθηγητής Σχεδιασμού Κατασκευών και Διαχείρισης Έργων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα: https://elearningekpa.gr/courses/ergastiria-deksiotiton-dimiourgia-xristikou-ekpaideutikou-ylikou

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.