ΒΟΥΛΗ

Ν.Φίλης : «Επιχειρούν να καταστήσουν παρελθόν το πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης»

Δημοσίευση: 07/07/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και άλλους τομείς.

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, παίρνοντας το λόγο ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε αρχικά στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το έγκλημα στο Φαρμακονήσι το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά, με θύματα 11 πρόσφυγες. Ο Νίκος Φίλης κάλεσε τον κ. Σαμαρά και τη σημερινή κυβέρνηση να πάρουν θέση για την απόφαση (σχετικό ΔΤ στάλθηκε νωρίτερα).

Αναφερόμενος κατόπιν στο περιεχόμενο και τους στόχους του νομοσχεδίου είπε:

  •     Το Πανεπιστήμιο της μεταπολιτευτικής περιόδου, με την τεράστια συμβολή στην πρόοδο της χώρας, που διακρίνεται στις διεθνείς κατατάξεις, επιχειρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ να καταστεί παρελθόν. Σαν ένα ακόμη δημόσιο αγαθό προς ιδιωτικοποίηση. Ώστε ο τόπος, από τις κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες που εξασφάλισε η Δημοκρατική Μεταπολίτευση, να οδηγηθεί στην περιορισμένη Δημοκρατία της νεοδεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Βήμα-βήμα η Ελλάδα καθίσταται το διεθνές αντιπαράδειγμα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη.
  •     Το δημοκρατικό πανεπιστήμιο καθίσταται ετεροδιοικούμενο, με δομή ιδιωτικής εταιρείας που θα επιβάλλει τις αποφάσεις του και με πειθαρχικά μέσα.
  •     Δεν θα επιδιώκει να βρίσκεται στην επιστημονική και τεχνολογική πρωτοπορία και δεν θα συγκροτεί πλέον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης και Έρευνας, μαζί με τα Ερευνητικά Κέντρα.
  •     Θα απονέμει πληθώρα τίτλων άσχετα από επαγγελματικά δικαιώματα και θα πολυδιασπά τα επιστημονικά αντικείμενα.
  •     Εμπορευματοποιούνται μεταπτυχιακές σπουδές και η φοιτητική μέριμνα, σε βάρος των φοιτητών από τα πιο αδύναμα στρώματα. Θα ξαναδούμε όλες εκείνες τις στρεβλώσεις που είχαν εμφανιστεί πριν μπει μια τάξη στα μεταπτυχιακά με τη νομοθέτηση των ετών 2015-2019. Με καθηγητές να διδάσκουν έως και σε δεκάδες μεταπτυχιακά επ’ αμοιβή, αναπόφευκτα αφήνοντας σε τρίτη μοίρα το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους.
  •     Επιχειρείται η διάλυση των φοιτητικών συλλόγων στο όνομα της απολιτικοποίησης.
  •     Ωθείται το εκπαιδευτικό προσωπικό με έμμεσο και άμεσο τρόπο προς ποικίλες μορφές ιδιωτικού πλουτισμού, κάτι που ωθεί σε εκυτελισμό της ακαδημαϊκής ιδιότητας. Παράλληλα, διαμορφώνει με ακόμη πιο έντονο τρόπο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις μια που η υποχρηματοδότηση θα οδηγεί σε όλο και περισσότερες θέσεις επισφαλούς εργασίας συμβασιούχων.

Σχόλια (17)

 
Το "φορολογούμενος" το ξεχάσαμε όμως....
09 Ιουλ 2022 23:03

@John Travolta ή John Wayne? 08 Ιουλ 2022 22:38
Είδατε να γράφω πουθενά ότι "το ελληνικό κράτος" και "ο Μητσοτάκης" ευθύνονται-δημιούργησαν το πρόβλημα? Αυτό καταλάβατε?
Το σχόλιό μου ήταν πολύ σαφές, για να κάνετε τόσο κακή μετάφραση... και επιπλέον να με "κατατάξετε" και κομματικά, ενώ δεν με γνωρίζετε καν. Δεν εκπλήσσομαι βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη το ψευδώνυμό σας (σας εκφράζει?).
Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται μεν για το πρόβλημα, ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ για την κάκιστη διαχείρισή του και τη μη λύση του.

 
@ Απορία
09 Ιουλ 2022 22:39

ο φιλης δεν γνωρίζει, είναι συνεπής με τις ιδεοληπτικές του παρωπίδες. η νίκη ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ;;;;;; ΙΔΕΟΠΗΠΤΙΚΑ ΕΜΜΟΝΙΚΗ υπουργος και η απάντηση είναι ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΥΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

 
Απορία
09 Ιουλ 2022 15:59

Τι γνωρίζει ο κ. Φίλης απο Πανεπιστήμιο; Από Διοίκηση ΑΕΙ; Από Διοίκηση γενικότερα;

 
ο κ. Φιλης ο Δημοκράτης
09 Ιουλ 2022 10:52

Στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φίλης έκανε φασαρία ενάντια στην εκλογή προέδρου απο τη βαση υπέρ της εκλογης του απο ολιγομελές το όργανο της Κεντρικής Επιτροπής ... αλλα στα πανεπιστήμια, ειναι αντιδημοκρατικό να ψηφίζεται ο Πρύτανης απο το συμβούλιο ... δυο μέτρα και δύο σταθμά και πολύ υποκρισία.

 
φορολογούμενος
09 Ιουλ 2022 07:54

Το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης; Εμπορευματοποιούνται οι σπουδές; Αξιολο΄γηση και λογοδοσία. Σύνδεση σχολών με την αγορά εργασίας. Θέλουν δουλειά και όχι ανεργία. Όχι άλλη θεωρητική προσέγγιση. Πληρώνει ο φορολογούμενος να θυμίσουμε.

 
John
08 Ιουλ 2022 22:38

Σωστά. Το ελληνικό κράτος ευθύνεται για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό που αυξάνεται σε όλες τις χώρες, την διεθνή τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ο Μητσοτάκης έκανε την εισβολή και όχι η χώρα που θαυμάζετε και ξεπλένετε μέρα νύχτα. Εννοείται ότι αν κυβερνούσαν οι προηγούμενοι δεν θα υπήρχε ούτε ακρίβεια ούτε πληθωρισμός ούτε τίποτα. Θα τα είχαν καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο.

 
Το "φορολογούμενος" το ξεχάσαμε όμως....
08 Ιουλ 2022 21:13

@γονιός κι εκπαιδευτικός
Να είσαι καλά! Γέλασε το χειλάκι μας πάλι! Με το νομοσχέδιο της Κεραμέως θα "πάμε μπροστά"? Το μόνο που βλέπω να πηγαίνει μπροστά, είναι ο πληθωρισμός, τα καύσιμα και η ενέργεια. Όσο για την εκπαίδευση, εδώ και τρία χρόνια, έχουμε πράγματι διακτυνιστεί σε άλλο αιώνα.... στον 19ο....

 
ΔΕΠ ΔΙΠΑΕ
08 Ιουλ 2022 15:15

Και μόνο που ο στόχος του είναι η διατήρηση του Πανεπιστημιου της Μεταπολιτευσης είναι αρκετό για να καταλάβουμε τι θα πεί ΣΥΡΙΖΑ. Εμπρός Πισω

 
John
08 Ιουλ 2022 14:35

Ξύλινος λόγος περασμένου αιώνα που μυρίζει ναφθαλίνη. Πάντα όμως με το απαραίτητο επαναστατικό περιτύλιγμα.

 
αριστεία για κλάματα
08 Ιουλ 2022 07:56

τα ισοπέδωσαν όλα, τα διέλυσαν όλα. Τους πάει τέλεια η αντιπολίτευση. Οσονούπω....

 
γονιός κι εκπαιδευτικός
08 Ιουλ 2022 07:51

Αφήστε μας να πα΄με μπροστά ! Το δικαιούνται οι νέοι μας. Όχι στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση.

 
ήμαρτον
08 Ιουλ 2022 07:45

Ξύλινος λόγος μιας άλλης εποχής!

 
φτάνει πια
08 Ιουλ 2022 07:44

Γεμίσατε τον τόπο ΑΕΙ, καταργήσατε τα ΤΕΙ κα ιεισήχθησαν φοιτητές με βαθμό 0.86 και όλα με την τσέπη του φορολογούμενου! Ε όχι πια!

 
Μεταπολίτευση τέλος κύριε Φίλη.
07 Ιουλ 2022 23:43

Πέρασαν 48 χρόνια.Ο κόσμος πάει μπροστά,εξελίσσεται παγκόσμια.Εσεις επειδή είστε κολλημένος 48 χρονια πίσω πρέπει η χώρα να μείνει εκεί που θέλετε εσείς.Μεινετε μόνος σας και αφήστε μας να προχωρήσουμε.Μια χαρά είστε στην αντιπολίτευση και εκεί να μεινετε

 
ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
07 Ιουλ 2022 22:58

<<ΤΟ ΡΩΜΑΛΕΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ >> ΚΙ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΜΕ;

 
Χμ
07 Ιουλ 2022 20:39

Λόγος παλιός, περασμένου αιώνα. Το επιχείρημα της προόδου της χώρας με τη συμβολή του μεταπολιτευτικού πανεπιστημίου κρίνοντας από το τι συνέβη από το 81 και μετά (τότε που τέθηκαν τα θεμέλια της βαθιάς κρίσης, ηθικής κυρίως) είναι όχι μόνο ανίσχυρο, αλλά μάλλον τερατώδης μύθος. Ο Φίλης είναι από τους λίγους που συμπαθώ ανάμεσα στα μέλη του νέου λαικιστικου ΠΑΣΟΚ. Κρίμα τόσες εμμονές και αγκυλώσεις.

 
ΔΕΠ ΕΚΠΑ
07 Ιουλ 2022 18:33

Ωραία τα λες τωρα που είσαι αντιπολιτευση,
οταν ήσουν υπουργός όμως δε βοήθησες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ