Τροπολογία "μπλοκάρει" για 3 χρόνια τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να διεκδικούν νέο διορισμό ή πρόσληψη

Λόγω της αναστάτωσης που προκαλείται από την κένωση θέσεων στην εκπαίδευση από την αποχώρηση μόνιμων εκπαιδευτικών για να δισοριστούν σε άλλη θέση στην εκπαίδευση

12/07/2022

Ενημερώθηκε: 15/03/2023, 12:44

Άκουσε το άρθρο

Μετά την πάροδο τριών (3) ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως., θα έχουν τη δυνατότητα νέου διορισμού ή πρόσληψης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχουν διοριστεί ή διορίζονται στα σχολεία, σύμφωνα με τροπολογία την οποία κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, σήμερα , προς ψήφιση, στη Βουλή.

Η ρύθμιση , σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι αναγκαία για τον ορθολογικό προγραμματισμό των διορισμών και προσλήψεων και εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, λόγω της αναστάτωσης που προκαλείται από την κένωση θέσεων στην εκπαίδευση από την αποχώρηση μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ή Ειδικού ΒοηΘητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) για να δισοριστούν σε άλλη θέση στην εκπαίδευση.

Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5Α του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (Α’ 13), περί του αποκλεισμού από τους διορισμούς και προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη των εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του διορισμού στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως, παραιτούνται, αντικαθίσταται και η παρ. 5Α διαμορφώνεται ως εξής:

5Α. Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. ή ΕΒ.Π., οι οποίοι έχουν διοριστεί ή διορίζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με το παρόν, ανεξαρτήτως του αν έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν υπηρεσία ή όχι, αποκλείονται από νέο διορισμό ή πρόσληψη στην   πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τρία (3) έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αν το Τρίτο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το Πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, τα πρόσωπα που αποκλείονται μπορούν να διοριστούν ή προσλφθούν μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων.»

Τι ίσχυε

Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού, παραιτούνται, αποκλείονται από τους διορισμούς και τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη.

Αν το τρίτο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, τα πρόσωπα που αποκλείονται μπορούν να διοριστούν ή προσληφθούν μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων.

Σχόλια (31)

Νεοδιόριστη
|

Δείτε την πρόσκληση για διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις. Δείτε τα άρθρα που βασίζεται και ότι αυτό που αλλάζει το είχε αναλυτικά και τονισμένο με μαύρα γράμματα.

Θα έπρεπε στην πρόσκληση να λέει ότι αν αποδεχτείτε τον διορισμό να γνωρίζετε ότι το υπουργείο θα μπορεί να τροποποιεί τους όρους όποτε και όπως θέλει. Αν θέλει μπορεί να σας ζητήσει και το πρωτότοκο παιδί σας.

Ναι σε όλα
|

Είμαι με το ένα πόδι να διοριστω φέτος αλλά το δικαίωμα των νεοδιοριστων ειδικής να κάνουν αίτηση κρατούσε το άλλο πόδι εκτός. Παρά ταύτα πρέπει να ομολογήσω ότι είναι άδικο για αυτούς τους συναδέλφους να τους αφαιρεθεί αυτό το δικαίωμα. Όποια κυβέρνηση (κ το έκαναν όλες ) να αλλάζουν τους νόμους κατά πώς τους βολεύει κ να βρίσκεσαι ξανά στο μηδέν είναι κ ανήθικο από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν είμαστε αριθμοί, δεν είμαστε το γρανάζι κανενός, παρόλο που κάποιοι το κάνουν, αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Όταν θίγεται ένας εκπαιδευτικός πρέπει να είμαστε όλοι εκεί ακόμα κ αν είναι αντίθετο προς το ατομικό μας συμφέρον, γιατί κάποια στιγμή θα ρθει κ η δική μας σειρά.

Μαύρο στις εκλογές
|

Δηλαδή εμείς που σας ψηφίσαμε κυβέρνηση για 4 χρόνια και αλλάξαμε γνώμη γιατί τα έχετε κάνει θάλασσα παντού, μπορούμε να σας στείλουμε σπιτάκι σας νωρίτερα?

Σταυρούλα
|

Οργανωνομαστε για αγωγες!

Εγώ δεν βιάζομαι να το χαρακτηρίσω
|

...ως καλό ή κακό, αλλά σκέφτομαι, οκ, πόσους τελικά ανθρώπους-περιπτώσεις θα αφορούσε έτσι κι αλλιώς;;;; Πόσοι είναι αυτοί που θα παραιτούνταν και θα είχαν τη δυνατότητα να επαναδιοριστούν στο δημόσιο μέσα σε 2 χρόνια; Καμιά 50αριά;;;

Στελιος
|

Σωστό!!!

Νίκος Ι.
|

Σωστά. Αλλά γιατί να έχουν δικαίωμα μεταφοράς από την Ειδική Αγωγή στη Γενική; Δεν εννοείται ότι πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό, που προσλήφθηκε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες; Όσοι αιτούνται διορισμό στην Ειδική πρέπει να μένουν εκεί.

xa
|

Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και με τις μεταθέσεις. Δηλαδή όποιος παίρνει να μην μπορεί να ξαναπάρει τα αμέσως επόμενα έτη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τους υπόλοιπους.

Νικος
|

Πολύ σωστά.
5 χρόνια θα έπρεπε.
Πολύ σωστή ρύθμιση.
Δηλαδή ο καθείς πιάνει μια θέση θέλει και το κάτι τις του . Ε όχι. Συγχαρητήρια στην υπουργό Παιδείας

ΠΕ70
|

Σωστότατο, μπράβο! Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν φιάσκο.

Άννα
|

Κάνει ό,τι θέλει όποτε θέλει.Σε δημοτικό σχολείο νησιού έστειλαν δάσκαλο Αγγλικών 3 μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους για να φαίνεται ότι έκαναν Αγγλικά.

Demo78
|

Ποτέ αρχίζουμε τις μηνύσεις, γιατί δεν αντέχουμε άλλο;;;

ΗΛΙΑΝΝΑ
|

Και με τις αδειες ανατροφης το ιδιο εγινε. Οποιος θιγεται ας παει στα δικαστηρια σου λεει αμα εχει χρηματα.

Γιάννης
|

Σωστό και καλά κάνει.

No
|

Νομικά, δεν μπορεί να σταθεί αυτή η τροπολογία αναδρομικά (για όσους δηλ. έχουν ήδη διοριστεί και δεν παρουσιάστηκαν ή παραιτήθηκαν κ.λπ). Θα πρέπει υποχρεωτικά να προσδιοριστεί ότι αφορά τους εφεξής διορισμούς. Αλλιώς, όπως είπε η προλαλήσασα: "Αυτό που μας λέει αυτή η τροπολογία είναι ότι μπορούν εκ των υστέρων να αλλάζουν τους όρους σε μία προκήρυξη. Τραγικό. Κάποιος/οια κάνει τις επιλογές του με βάση τη νομοθεσία και έρχεται η υπουργός, που είναι και δικηγόρος ,και μας δίνει να καταλάβουμε ότι η νομοθεσία είναι κουρελόχαρτα και ό,τι θέλουν κάνουν και ουσιαστικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει".

Ερωτήματα
|

Καταλαβαίνω ότι όλοι θέλουν να μπουν στο καράβι. Μόλις αποκτήσουν το πολυπόθητο εισιτήριο-διορισμό πιέζουν αφόρητα και προς κάθε κατεύθυνση να βρεθούν στο σχολείο της γειτονιάς τους. Θεμιτό γιατί είναι πια τουλάχιστον μεσήλικες με υποχρεώσεις. Όμως γνώριζαν σε ποιο καράβι ανέβηκαν; Ή μήπως και τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι να καταφέρουν να προμηθευτούν το εισιτήριο, συμπεριφέρθηκαν έτσι; Φαίνεται στο σχολείο!

Εκπαιδευτικός
|

Πράγματι δημιουργείται αναστάτωση στα σχολεία...
Όταν όμως αποσπά η εκάστοτε κυβέρνηση χιλιάδες εκπαιδευτικούς από την τάξη σε ΄θέσεις...διοικητικές, κανένα πρόβλημα δεν δημιουργείται...
Σωστά.

Μαρία
|

Το όνειδος της παιδείας. Άλλα δεδομένα είχαμε οι νεοδιοριστοι και δεν έχει σταματήσει όλη τη χρονιά να τα αναιρεί με εγκυκλίους και τροπολογίες. Τώρα ήρθε κι αυτό. Το αυτονόητο της μείωσης οργανικής ενώ κάνει τόσο σύντομα διορισμούς δεν ξέρει να το κάνει. Επιλεκτική γαλάζια πολιτική βούληση και δράση.

Γιωργος
|

Αν και δε με αφορα το θεμα αμεσα, ωστοσο το λες και ντροπη να αλλαζουν οι οροι μιας προκηρυξης 2 χρονια μετα. Με τετοιες αυθαιρεσιες θα πατε σε εκλογες κυρια Κεραμεως;

Ο παραξενος
|

Η αναστατωση που προκαλείται από τις χιλιάδες αποσπασεις σε φορεις νέων εκπαιδευτικων γιατι δεν σταματαει?
Οταν καποιος δεχεται διορισμο σε μια επαρχιακή πόλη η σε ένα νησί γιατι να εχει δικαιωμα απόσπασης για διοικητικο έργο?

Γιάννης
|

Εμπάθεια προς τους νεοδιόριστους...

καντα 10 !
|

τα τρια δεν είναι επαρκής ιδεοληπτικός σαδισμός !
βαλε , κυρΝίκη κι άλλο και έξι σοκολάτες και μαρμελάδα κουτί !

Ηλίας
|

Και οι δύο πλευρές γνώριζαν τους όρους διορισμού (πχ οι νεοδιόριστοι δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση πριν τα 2 χρόνια) και οφείλουν να τους σέβονται εξίσου...

Αν η μία πλευρά έκανε λάθος κάπου... ας πρόσεχε! Δεν μπορεί εκ των υστέρων να αλλάζει τους όρους...

Tasoula
|

Αργήσατε, αλλά πάλι καλά έστω και τώρα!

Βαγγελης
|

Πολυ σωστη τροπολογια. Μπραβο.

Σωστό
|

Λογικό αν δεν αναλαμβανουν υπηρεσία η φεύγουν με το που αναλαμβάνουν. Ήταν μια παθογένεια που έπρεπε να ρυθμιστεί.

Νεοδιόριστη
|

Περνούν νύχτα τροπολογίες και αλλάζουν εκ των υστέρων όρους διορισμού με αναδρομική ισχύ. Σε τι χώρα ζούμε;

Νεοδιόριστη
|

Όταν διορίστηκα υπέγραψα διετία κ δεν είναι νόμιμο να πάρω μετάθεση τώρα. Όταν υπέγραψα όμως, ίσχυε ότι μετά τον ένα χρόνο μπορώ να ξαναδιοριστώ (μπορεί να έχω πολλές ειδικότητες). Τώρα μου λέει στο αλλάζω αυτό εκ των υστέρων γιατί έτσι μου αρέσει.

Γιατί το να πάρω μετάθεση στον ένα χρόνο ήταν παράνομο ως εκ των υστέρων αλλαγή, αλλά το να μου στερήσει το δικαίωμα να ξαναδιοριστώ ,επίσης εκ των υστέρων αλλαγή, είναι μια χαρά΄;

Το γεγονός ότι θα διορίσει άτομα πιο κάτω στον πίνακα σε περιοχές που δεν έδωσε πέρυσι και τις θέλουν άτομα με περισσότερα μόρια της είναι αδιάφορο. Μιλάμε για έλλειψη οργάνωσης ή για δόλο που θέλουν να βολέψουν δικά τους άτομα;

Νικολέττα
|

Διορισμένοι ΕΕΠ (κυρίως ΠΕ25) με την 2ΕΑ διορίστηκαν με την 1ΓΕ και την 2ΓΕ γιατί είχε περάσει 1 έτος. Οι θέσεις που έμειναν κενές καλύφθηκαν φέτος τον Φεβρουάριο με νέους διορισμούς. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο να κάνει νέους διορισμούς για να καλύψει τις κενές θέσεις. Άρα ο αριθμός των διορισμών δεν αλλάζει, αν δεν θέλει το υπουργείο. Το αναφέρω αυτό γιατί πολλοί έλεγαν ότι αν ξαναδιοριστούν οι ίδιοι ουσιαστικά κάνει λιγότερους διορισμούς.
Αυτό που μας λέει αυτή η τροπολογία είναι ότι μπορούν εκ των υστέρων να αλλάζουν τους όρους σε μία προκήρυξη. Τραγικό. Κάποιος/οια κάνει τις επιλογές του με βάση τη νομοθεσία και έρχεται η υπουργός, που είναι και δικηγόρος ,και μας δίνει να καταλάβουμε ότι η νομοθεσία είναι κουρελόχαρτα και ό,τι θέλουν κάνουν και ουσιαστικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.

Χρήστος
|

Σωστό

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ