ΒΟΥΛΗ

Τροπολογία για τους πτυχιούχους Κολλεγίων: Θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις διοικήσεων στο δημόσιο τομέα

Με την τροπολογία δεν απαιτούνται για τα πτυχία αλλοδαπής ισοτιμία αλλά γενικά αρμοδίως αναγνωρισμένα
Δημοσίευση: 12/07/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός  Εσωτερικών Μ. Βορίδης σήμερα , προς ψήφιση, στη Βουλή,  δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους πτυχίων Κολλεγίων να διεκδικούν  θέσεις διοικήσεων στο  δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα ενώ μέχρι σήμερα απαιτούνταν "πτυχίο ΑΕΙ ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής", η νέα τροπολογία απαιτεί "Πτυχίο ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού τεχνολογικού τομέα) ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένο πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος της αλλοδαπής.

Με την τροπολογία δεν απαιτούνται για τα πτυχία αλλοδαπής ισοτιμία αλλά γενικά αρμοδίως αναγνωρισμένα.

Ειδικότερα η τροπολογία ορίζει τα εξής:

Η περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 4735/2020 (Α’ 197), περί της επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, τροποποιείται, ως προς τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία του παρόντος είναι:

(α) Πτυχίο ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού τεχνολογικού τομέα) ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένο πτυχίο ή μεταΠτυχιακός τίτλος της αλλοδαπή ς,

(β) Πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας κράτους μέλους της Ε.Ε. και

(γ) Πενταετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Περαιτέρω απαιτούμενα προσόντα αναψορικά με τις προς πλήρωση θέσεις είναι δυνατόν να προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.».

Τι ίσχυε

3. Τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία του παρόντος είναι:

(α) Πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής.

(β) Πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας κράτους μέλους της Ε.Ε. και

(γ) Πενταετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Περαιτέρω απαιτούμενα προσόντα αναφορικά με τις προς πλήρωση θέσεις είναι δυνατόν να προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.

Σχόλια (11)

 
legend
14 Ιουλ 2022 09:33

Λογικό και ευρωπαϊκό. Μόνο που θα πρέπει να υπάρχουν γραπτοί διαγωνισμοί για θέσεις στο δημόσιο, ώστε να επιλέγονται οι αξιώτεροι από όπου κι αν έχουν λάβει το δίπλωμά τους.

 
@Βλέπει κανείς κάποια διαφορά;
13 Ιουλ 2022 23:10

Ισοτιμία = ΔΟΑΤΑΠ
Αναγνωρισμένα = ΣΑΕΠ

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
13 Ιουλ 2022 19:06

Μία σημαντική διαφορά: για τη φοίτηση στα δημόσια ΑΕΙ απαιτείται η κάλυψη των ΕΒΕ. Για τα κολλέγια όχι. Άρα, οι μαθητές του 2 και του 3 ,που θεωρούνται -κατά την υπουργό μας- ανίκανοι να φοιτήσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, όχι μόνο είναι ευπρόσδεκτοι στις ιδιωτικές σχολές, αλλά θα έχουν και ισοδύναμα πτυχία για διορισμό στο δημόσιο. Κάτι δεν πάει καλά με αυτήν την κυβέρνηση. Εξισώνει αυτούς που ουσιαστικά διαχώρισε για να δικαιολογήσει την επιβολή της ΕΒΕ, με εκείνους που προέβαλε ως αρίστους και ανώτερους, για να εφαρμόσει την ΕΒΕ, έχοντας την αποδοχή της κοινωνίας, μέσω κοινωνικού αυτοματισμού.

 
Μετάφραση;
13 Ιουλ 2022 18:18

Τι σημαίνει το α) ; Αν έχει κάποιος πτυχίο πρέπει να είναι από τεχνολογικό τομέα αλλιώς μεταπτυχιακό από οπουδήποτε; Γιατί αυτή η διάκριση στο πρώτο πτυχίο;

 
OLOI MESA
13 Ιουλ 2022 15:49

Για περάστε.....η προεκλογική περίοδος καλά κρατεί

 
@ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
13 Ιουλ 2022 14:11

Αγαπητέ ή αγαπητή γεωπονικά τμήματα

Αν αυτά ισχύουν διεθνώς δεν το ξέρω. Ξέρω όμως ότι στην Ελλάδα το Σύνταγμα απαγορεύει την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 
"Θα το κάψουμε απόψε κυρ' Στέφανε"
13 Ιουλ 2022 12:19

Έλα κυρ Στέφανε... Θέλω μαύρο αλάτι, ψιλό Ιμαλαΐων, λάδι τρούφας, μανιτάρια πορτσίνι και γκότζι μπέρι! Ναι σωθήκαμε κυρ Στέφανε!

 
ΝίκοςΚ
13 Ιουλ 2022 11:20

Τσοβ΄΄ολα, δώστα όλα.

 
ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
13 Ιουλ 2022 11:09

ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΔΙΕΘΝΩΣ.
ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΙΣΟΤΙΜΑΣ ΜΕ ΤΑ 5ΕΤΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

 
Ανώνυμοσ
13 Ιουλ 2022 00:48

Βλέπει κανείς κάποια διαφορά;

 
Αριστεία, όχι αστεία
12 Ιουλ 2022 23:40

Τελευταιες εκκρεμοτητες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ