Τι διδάσκουν τα σχολικά βιβλία στους μαθητές για την πτώση της δικτατορίας

Η δικτατορία κατέρρευσε από ένα δικό της εγκληματικό λάθος. Προκάλεσε πραξικόπημα στην Κύπρο, με το οποίο ανέτρεψε, πρόσκαιρα, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο...

15/07/2022

Ενημερώθηκε: 15/07/2022, 10:51

Άκουσε το άρθρο

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν χθες στη Βουλή , περί πτώσης της δικτατορίας, δημοσιεύουμε το σχετικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων Ιστορίας της Γ΄Γυμνασίου και Γ΄Λυκείου.

Από το   βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου:

"Οι δικτάτορες ανέστειλαν βασικά άρθρα του συντάγματος, διέκοψαν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, διέλυσαν τα κόμματα και οργάνωσαν συστηματικές διώξεις πολιτικών, κάθε πολίτη αριστερού παρελθόντος ή όποιου εκδήλωνε φανερά την αντίθεσή του στη δικτατορία.

Οι εκτοπίσεις, οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι καταδίκες μελών αντιστασιακών οργανώσεων αποτέλεσαν συνήθη πρακτική.

Παρ’ όλα αυτά, δημοκρατικοί πολίτες που είχαν διαφύγει τη σύλληψη άρχισαν να δημιουργούν πυρήνες αντίστασης.

Οι κηδείες του Γ. Παπανδρέου (1968) και του νομπελίστα ποιητή Γ. Σεφέρη (1971) μετατράπηκαν σε μεγάλες αντιδικτατορικές διαδηλώσεις. Κορυφαίες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις υπήρξαν η απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη (Αύγουστος 1968), το κίνημα του Ναυτικού (Μάιος 1973), που έδειξε ότι στις ένοπλες δυνάμεις υπήρχαν πολλοί αξιωματικοί που δυσφορούσαν για την κατάλυση της δημοκρατίας, και το φοιτητικό κίνημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με σημαντικότερες εκδηλώσεις του τις καταλήψεις, από φοιτητές, του κτιρίου της Νομικής Σχολής (Φεβρουάριος-Μάρτιος 1973) και του Πολυτεχνείου (Νοέμβριος 1973).

Ειδικά η κατάληψη του Πολυτεχνείου υπήρξε σημείο-σταθμός στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Ο μεγάλος αριθμός φοιτητών και άλλων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί μέσα και γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς και τα αντιδικτατορικά συνθήματα που εξέπεμπε ο ραδιοφωνικός σταθμός των εξεγερμένων ανησύχησαν σοβαρά τους δικτάτορες, που απάντησαν με ωμή βία: ένα άρμα μάχης έριξε την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973. Ακολούθησαν δολοφονίες, συλλήψεις και ξυλοδαρμοί πολιτών.

Η δικτατορία κατέρρευσε από ένα δικό της εγκληματικό λάθος. Προκάλεσε πραξικόπημα στην Κύπρο, με το οποίο ανέτρεψε, πρόσκαιρα, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο, που δεν ήταν αρεστός ούτε στις ΗΠΑ ούτε στους δικτάτορες.

Τότε η Τουρκία, με το πρόσχημα ότι ήταν μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποβίβασε στρατό στην Κύπρο και κατέλαβε μεγάλο μέρος του νησιού. Αδυνατώντας η δικτατορική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κρίση, παρέδωσε, στις 23 Ιουλίου 1974, την εξουσία στους πολιτικούς."

Από το σχολικό βιβλίο Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου:

"Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος αντιτάχθηκε έντονα και αντιστάθηκε στη δικτατορία, με πρωτοστάτες τον Γεώργιο Παπανδρέου (η κηδεία του, το 1968, μετατράπηκε σε συλλαλητήριο κατά του καθεστώτος), τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Γεώργιο Μαύρο, τον Γεώργιο Ράλλη.

Ο Καραμανλής, αυτοεξόριστος στο Παρίσι, κατήγγειλε τη δικτατορία. Στο εξωτερικό, επίσης, ανέπτυξαν αντιστασιακή δράση ο Ανδρέας Παπανδρέου (αρχηγός του ΠΑΚ), ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, η Μελίνα Μερκούρη.

Από τις πράξεις αντίστασης στο εσωτερικό ξεχωρίζει η απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη να σκοτώσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο- ο Παναγούλης συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια.

Τον Μάιο του 1973 απέτυχε προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού να ανατρέψει τους δικτάτορες.

Κορύφωση του αντιστασιακού ρεύματος αποτέλεσαν οι φοιτητικές εξεγέρσεις της Νομικής Σχολής στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 1973, και του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατεστάλη από στρατιωτικές δυνάμεις τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1973: πολλοί πολίτες βρήκαν τον θάνατο, ενώ άλλοι συνελήφθησαν και υπέστησαν βασανισμούς.

Στις 25 Νοεμβρίου 1973 ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, με νέο πραξικόπημα, εγκαθίδρυσε το δικό του, ακόμη σκληρότερο, δικτατορικό καθεστώς.

Τον Ιούλιο του 1974 ο Ιωαννίδης προσπάθησε να ανατρέψει τον πρόεδρο Μακάριο στην Κύπρο.

Ακολούθησε η τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο, ύστερα από την οποία η δικτατορία κατέρρευσε και οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων κάλεσαν τον Κων. Καραμανλή να αναλάβει την εξουσία."

Σχόλια (9)

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@Ζητείται σοβαρή αντιπολίτευση
Μάλιστα! Έκανες διάνα τώρα! Πάλι η αντιπολίτευση φταίει και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος πλην Ν.Δ. φυσικά για τις αθλιότητες που εκπορεύονται στα καλά καθούμενα από κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο μάλιστα με περηφάνια δηλώνει ότι περίμενε αυτή την αντίδραση, άρα ομολογεί ότι σκόπιμα την επιδίωξε, λες και δεν υπάρχουν άλλα θέματα άμεσης προτεραιότητας ν' ασχοληθούμε!
Κι αλήθεια τι λένε επιτέλους τα ίδια τα σχολικά εγχειρίδια για το διάστημα πριν από τις 17/11/1973; Και τι ακριβώς είπε τόσο προκλητικά και ξεδιάντροπα γι' αυτή την περίοδο ο Συρίγος; Αυτό γιατί δε σε ενόχλησε;

Δημήτρης
|

Αυτά που λένε τα δύο βιβλία είναι γνωστά. Να βρεθεί το ποσοστό των εκπαιδευτικών που φτάνει ως εκεί την ύλη (η περίοδος αυτή βρίσκεται στο τέλος του βιβλίου). Ελάχιστοι. Στην γ Γυμνασίου φτάνουν ως τους Βαλκανικούς και στη γ λυκείου ας μην το αναλύσουμε καθόλου.

@Ζητείτε σοβαρή αντιπολίτευση
|

Από την αρχή της χούντας έγιναν και πολλά άλλα στα οποία αναφέρθηκαν οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές και τα οποία ο κ. Συρίγος θεωρεί προφανώς άνευ σημασίας. Η αντίσταση δεν άρχισε με το Πολυτεχνείο.

Τι άλλο ετοιμάζεται;
|

Μα ήξεραν τι γράφουν τα σχολικά βιβλία; Τώρα θα τα βάλουν με τα σχολικά βιβλία; Και με την ιστορία ακόμη. Δεν είναι θέμα. Ντόρος να γίνεται.

ΤΑ ΒΙΒΛΊΑ δεν διδάσκουν , αναφέρουν
|

κάποιοι εκπαιδευτικοί τα λένε όμως ! αυτά δεν είναι της παρούσης αλλά το έκτρωμα που έγινε νόμος και δεν προσφέρει τίποτα στη σωστη κατεύθυνση και θα τα δούμε ! σε ολα τα επίπεδα

Ζητείται σοβαρή αντιπολίτευση
|

Δεν ειπε ψεματα ο Συρίγος τα γεγονότα έχουν ακριβως αυτή την σειρά: 17/11/ 1973 η εξέγερση του Πολυτεχνείου 7/74 τα συμβάντα της Κύπρου κ κατα συνέπεια η πτώση της χούντας. Αυτά είναι ιστορικώς καταγεγραμμένα και δεν αλλάζουν. Όσοι έχτισαν πολιτικες καριέρες πανω στο πολυτεχνείο έχτισαν τώρα πρέπει να βρούν κάποιο άλλο αφήγημα.

Πολίτες
|

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΠΑΛΙ.....!!!
ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΑΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ......ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.....ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.....!!!
ΕΤΣΙ ΟΛΟΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ......ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ .....ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΑΠΟΨΗ......ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ.....!!!
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ .....ΤΗΝ ΜΠΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ.....ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΜΕΝΝΑ.
......ΝΟΕΜΡΙΟΣ 1973.....ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.
.....ΙΟΥΛΙΟΣ 1974.....ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
.......24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974......Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.....!!!

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ......ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ....

Ειρήνη
|

Εγώ θα σταθώ σε ΄αυτές τις ελάχιστες πληροφορίες για την Κύπρο που είναι και η μοναδική γνώση που προσφέρεται στους ελλαδίτες μαθητές για την Κύπρο (και κάτι λίγο για τον αποικισμό της κατά τα μυκηναϊκά χρόνια στην Αρχαία Ιστορία) . Ούτε στην Ιστορία ούτε σε άλλο μάθημα (π.χ. Λογοτεχνία) αναδεικνύεται το πόσο σχετίζεται η ιστορία της Κύπρου με αυτήν της Ελλάδας (γλώσσα, πολιτισμός).
Αλλά και αυτά που αντέγραψε το esos δεν τα μαθαίνουν ποτέ οι μαθητές γιατί δεν ολοκληρώνεται η ύλη. Για παράδειγμα στο Γυμνάσιο, το σύνηθες είναι να διδάσκονται μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή -στην καλύτερη περίπτωση- και κάτι από τον Β ΠΠ...
Οι αγώνες των Κυπρίων για ανεξαρτησία (από τους Άγγλους), η επιθυμία για την Ένωση με την Ελλάδα είναι λιγότερο γνωστά από τη Γαλλική, Αμερικανική Επανάσταση και τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό!
Μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο στα καινούρια βιβλία;;;

Martins
|

Αυτό είναι και το ιστορικά σωστό. Άσχετα αν αριστεροδεξιοί έχουν χτίσει καριέρες πάνω στο Πολυτεχνείο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ