ΤΡ/ΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΙΕΠ: Χωρίς "θύματα" τα αποτελέσματα της Τράπεζας θεμάτων

Ωστόσο το ΙΕΠ αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τα στατιστικά αποτελέσματα ανά μάθημα σε σχέση με το 2019.
Δημοσίευση: 19/07/2022
Εξετάσεις
Alt Text: 
Εξετάσεις
Title Text: 
Εξετάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν προκύπτουν ουσιώδεις αποκλίσεις στις βαθμολογίες των γραπτών των μαθητών/τριών μεταξύ των προαγωγικών εξετάσεων του 2022 με την Τράπεζα Θεμάτων   και του 2019, χωρίς.

Αυτό υποστηρίζει με ανακοινωθέν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο έχει την ευθύνη οργάνωσης και υλοποίησης  της Τράπεζας Θεμάτων.

Ωστόσο το ΙΕΠ    αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τα στατιστικά αποτελέσματα ανά   μάθημα σε σχέση με το 2019.

Για πρώτη φορά, μετά από δύο σχολικά έτη κατά τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις λόγω της πανδημίας Covid-19, διενεργήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2021-2022 με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων οι προαγωγικές εξετάσεις για τους/τις μαθητές/-ήτριες της Α ́ και της Β ́ τάξης κάθε τύπου Λυκείου.

Στη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 16/05/2022 (από το ελληνικό σχολείο του Ντύσσελντορφ/Κολωνίας) και ολοκληρώθηκε στις 08/07/2022 (με το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης/Στουτγάρδης), συμμετείχαν συνολικά 1.881 σχολικές μονάδες και πραγματοποιήθηκαν 40.189 κληρώσεις θεμάτων.

Κατά   σχολικό έτος 2022-2023, θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος λειτουργίας της Τράπεζας Θεμάτων καλύπτοντας και τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ ́ Λυκείου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΕΠ

Ομαλά και χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) το σχολικό έτος 2021-2022, σύμφωνα με την Υ.Α. 173678/ΓΔ4/22-12-2020 (ΦΕΚ 5787/τ. Β ́/30-12-2020). Κύρια αποστολή της είναι να αποτελέσει «εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός βελτίωσης και ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας», αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι η αξιολόγηση των μαθητών/-τριών.

Για πρώτη φορά, μετά από δύο σχολικά έτη κατά τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις λόγω της πανδημίας Covid-19, διενεργήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2021-2022 με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων οι προαγωγικές εξετάσεις για τους/τις μαθητές/-ήτριες της Α ́ και της Β ́ τάξης κάθε τύπου Λυκείου. Στη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 16/05/2022 (από το ελληνικό σχολείο του Ντύσσελντορφ/Κολωνίας) και ολοκληρώθηκε στις 08/07/2022 (με το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης/Στουτγάρδης), συμμετείχαν συνολικά 1.881 σχολικές μονάδες και πραγματοποιήθηκαν 40.189 κληρώσεις θεμάτων.

Η συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και τα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης του εξωτερικού, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική υποστήριξη των σχολικών μονάδων, υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική, γεγονός που εξασφάλισε την ομαλή και χωρίς προβλήματα διεξαγωγή των εξετάσεων. Επίσης, όπως προκύπτει από στοιχεία που συγκεντρώνονται μέσω της επικοινωνίας με την εκπαιδευτική κοινότητα (προφορική επικοινωνία, ερωτηματολόγια, σχόλια/παρατηρήσεις στην πλατφόρμα της Τ.Θ.Δ.Δ.), η επιτυχημένη πρώτη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων ανοίγει το δρόμο για την οργανική ενσωμάτωσή της στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προκύπτουν ουσιώδεις αποκλίσεις στις βαθμολογίες των γραπτών των μαθητών/τριών μεταξύ των προαγωγικών εξετάσεων του 2019 και του 2022.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα από την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων κατά το σχολικό έτος 2021-2022, λαμβάνεται μέριμνα για τον συστηματικό σχεδιασμό των απαραίτητων βελτιωτικών παρεμβάσεων σε σημεία που εντοπίστηκε σχετική ανάγκη (όπως είναι η έγκαιρη εκπόνηση των θεμάτων, η διασφάλιση της ισοδυναμίας του βαθμού δυσκολίας μεταξύ των θεμάτων της ίδιας κατηγορίας και η ισομερής κάλυψη του εύρους της ύλης). Στόχος του σχεδιασμού αυτού είναι να επιτύχει η Τράπεζα Θεμάτων την κύρια αποστολή της, λειτουργώντας ως ένα δυναμικά εμπλουτιζόμενο ψηφιακό αποθετήριο εκπαιδευτικού υλικού που θα μπορεί να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει το έργο των εκπαιδευτικών στην πράξη.

Σχόλια (24)

 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΡΤΟΛΗΣ
09 Μάιος 2023 15:18

Καλησπέρα σας. Φέτος (2023) επικρατεί σύγχηση γύρω από το πόσες κληρώσεις θεμάτων από την τράπεζα θεμάτων θα γίνουν. 3+3 όπως πέρσι ή 1+1 όπως προβλεπόταν αρχικά. Παρακαλώ μπορείτε να ρωτήσετε τους αρμόδιους και να το δημοσιεύσετε;

 
Μητέρα
20 Ιουλ 2022 14:27

Τα έχουν ταράξει τα παιδιά με όλα αυτά. Η ύλη είναι απύθμενη και ακαταλαβίστικη με τους ρυθμούς που διδάσκεται. Δεν φταίνε τα παιδιά και το επίπεδό τους, ούτε οι πολλές εξετάσεις θα δώσουν τη λύση. Ως γονείς θέλουμε το ΙΕΠ να δώσει στατιστικά για να δούμε ότι "δεν προκύπτουν ουσιώδεις αποκλίσεις στις βαθμολογίες των γραπτών των μαθητών/τριών μεταξύ των προαγωγικών εξετάσεων του 2019 και του 2022". Γιατί ξεζουμιστήκαμε με τα φροντιστήρια-ιδιαίτερα και του χρόνου Γ λυκείου η κατάσταση θα είναι χειρότερη. Και απαιτούμε να λειτουργήσει όλο αυτό "ως μηχανισμός βελτίωσης και ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και με αποδείξεις -αποτελέσματα. Για να ξέρουμε τι ζούμε και τι πληρώνουμε- εκτός από τα φροντιστήρια-βλέπε ψυχολόγους για κρίσεις πανικού, παθολόγους για στομάχι κ.α.

 
Σε ρόλο σκηνοθέτη
20 Ιουλ 2022 13:50

Άσχετα με την οποιαδήποτε φανερή – κρυφή χρησιμότητα της ΤΘΔΔ, καθώς και των αντίστοιχων σκοπών που θέλει ή και μπορεί να εξυπηρετήσει, μια πιο αξιόπιστη στατιστική θα αναζητούσε τα δεδομένα βαθμολογίας στο 2ο και 4ο θέμα των γραπτών δοκιμίων της Α΄ και Β΄ τάξης των Λυκείων του σχολικού έτους 2021-2022 και των αντίστοιχων του σχολικού έτους 2018-2019. Φυσικά τα τελευταία τώρα πια δεν υπάρχουν μιας και έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε (36 μήνες) και τα γραπτά δοκίμια έχουν ανακυκλωθεί. Συνεπώς η ανακοίνωση του ΙΕΠ «παίζει μπάλα χωρίς αντίπαλο», όπως θα έλεγε και ο απλός αλλά σοφός (τουλάχιστον παλαιότερα) λαός.

 
Πιτσιφλής
20 Ιουλ 2022 13:38

Εγώ θα έλεγα ότι η Τράπεζα δεν είναι βασικό εργαλείο, εκείνο που προέχει και μάλιστα επειγόντως είναι η επιστημονική υποστήριξη του εκπαιδευτικού, ο σύμβουλός του, αυτό που λέγαμε κάποτε με περηφάνια: ο ''δασκαλογέννητος θεσμός''! Με έναν σωστό σύμβουλο, έναν ικανό διευθυντή κι ένα καλό βιβλίο ο δάσκαλος μπορεί να κάνει θαύματα. Γιατί αργούν; Το είπε ο πρώτος μου Δάσκαλος: Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά.!...

 
Γιάννης
20 Ιουλ 2022 11:55

Ότι και να πούμε η αλήθεια είναι αμείλικτη. Αποτυχία του συστήματος.
Περίπου 50ο/ο κάτω από 5 (πέντε) και περίπου 30ο/ο από 5 έως 10, άρα περίπου 80ο/ο κάτω από τη βάση στα μαθηματικά 4ου για τα τουλάχιστον 10 τελευταία χρόνια είναι αποτυχία του συστήματος.
Πιστεύω θέλουμε ενίσχυση ΕΠΑΛ και σύνδεση σπουδών με αγορά εργασίας.
Δεν ελπίζω όμως (Για χρόνια στις αγγελίες ζητούσαν για δεξιότητες 3 πράγματα κυρίως: Δίπλωμα οδήγησης. Γνωση Η/Υ και αγγλικά. Τίποτα από αυτά δεν έδινε και δεν δίνει η δημόσια εκπ/ση. Πρέπει να τα πληρώσεις.)

 
@ΑΣΕΠΙΤΗΣ
20 Ιουλ 2022 10:56

Έχεις όμως μια τάση προς δραματοποίηση. Θέλει βέβαια και ταλέντο....

 
nikos
20 Ιουλ 2022 09:34

Κύριοι του ΙΕΠ στείλατε και ένα ερωτηματολόγιο για τους εκπαιδευτικούς, αυτά τα αποτελέσματα θα τα δημοσιοποιήσετε; .... δεν νομίζω!

 
Πανελλαδικές στο Λύκειο
20 Ιουλ 2022 09:12

Φυσικά οι καθηγητές επέλεξαν τα θέματα λιγότερο στρυφνά, φυσικά και η βαθμολόγηση ήταν πιο ελαστική. Ποιο το κέρδος όταν στις Πανελλαδικές βλέπουμε χιλιάδες γραπτά κάτω από τη βάση ακόμα και στη Νεοελληνική Γλώσσα;

Ας βάλουμε Πανελλαδικές στη Α' και τη Β' Λυκείου, σε 4-5 μαθήματα, να κάνουμε επίσημη αξιολόγηση γνώσεων.

Γεγονός παραμένει ότι τα παιδιά χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία όμως τα περισσότερα από όσα βρίσκονται σε χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα δεν τη λαμβάνουν.

 
Ξενοφώντας
20 Ιουλ 2022 06:36

Έλεγαν τόσα αρνητικά για την τράπεζα θεμάτων . Ίσως βόλευε χωρίς αυτή. Δεν ήρθε η καταστροφή που προμήνυαν. Πάλι επεσαν έξω.

 
Δεν καταλαβαίνω
20 Ιουλ 2022 00:52

Και επίσης αν δεν υπάρχει διαφορά, γιατί σπαταλήθηκαν τόσα χρήματα και εργατοώρες για την εφαρμογή της;;;;

 
Δεν καταλαβαίνω
20 Ιουλ 2022 00:50

Όσοι λειτουργούμε σε Λύκεια γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που το ΙΕΠ προβαίνει σε μια τέτοια ανακοίνωση. Οι λόγοι που επιβλήθηκε η Τράπεζα Θεμάτων είναι γνωστοί. Είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί. Γιατί να βγάζουν μια ανακοίνωση που βαφτίζει το ψάρι, κρέας και αναιρούν μόνοι τους την στοχοθέτηση τους;;;

 
ΑΣΕΠΙΤΗΣ
19 Ιουλ 2022 23:52

@Πιτσιφλής
για βαζελάκο σε κόβω αφού θυμάσαι Γουέμπλευ και πράσινα άλογα....άσε που παρακολουθείς τα πάντα από τα λεγόμενα του θείου.....

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
19 Ιουλ 2022 23:39

Πολύς λόγος για το τίποτε! Η τράπεζα θεμάτων είναι ένας αντιπαιδαγωγικός θεσμός που αποπροσανατολίζει το σχολείο από τους θεμελιώδεις σκοπούς του και φαλκιδεύει βάναυσα το περιθώριο κάθε φιλότιμου εκπαιδευτικού να δώσει κάτι παραπάνω στους μαθητές του, ιδιαίτερα στο πεδίο της κριτικής σκέψης, ένα πεδίο που de facto έχει εξοβελιστεί ολοκληρωτικά πλέον από τη διδασκαλία του, αφού ο άμοιρος καλπάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς προκειμένου να ικανοποιηθεί ο ευτελέστερος όλων εκπαιδευτικός σκοπός, δηλαδή η ολοκλήρωση της ύλης!
Η ευχή μου είναι το ταχύτερο δυνατόν αυτή η κάκιστη έμπνευση του υπουργείου να εγκαταλειφθεί και συγχρόνως να εξορθολογιστεί ο όγκος της διδακτέας ύλης, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης διδασκαλίας.

 
Δημήτρης
19 Ιουλ 2022 22:43

Τι τα θέλετε, αγαπητοί, το θέμα είναι ένα, ότι δηλαδή το ένα τέταρτο των μαθητών β/θμιας εκπαίδευσης φοιτά σε μία έως δύο τάξεις πιο πάνω από το επίπεδό του. Εφαρμόστε τράπεζες, με κληρώσεις, χωρίς κληρώσεις, ό,τι και να κάνετε αυτό δεν αλλάζει και, όσοι είστε ενεργοί, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ. Ό,τι κι αν βγάλουν τα στατιστικά, η πραγματικότητα είναι πράγματι γυμνή.

 
Πιτσιφλής
19 Ιουλ 2022 22:34

Τα στατιστικά είναι προφανώς αναγκαία, όμως το πρόβλημα είναι αλλού: ο "θείος" έχει αρχίσει να ξεχνά! Πού είναι τα γήπεδα 5 x 5 που άφηνε να εννοηθεί στην αρχή; Πάλι Γουέμπλεϊ;

 
Αναρωτιέμαι
19 Ιουλ 2022 22:30

Αναρωτιέμαι αν στην Βόρεια Κορέα
δίνουν πάντα στατιστικά
ή
μόνο όταν θέλουν.

 
Έτσι...
19 Ιουλ 2022 22:04

Σας αρέσει να βαυκαλίζεστε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα! Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε...

 
Καθηγητής Δευτεροβάθμιας
19 Ιουλ 2022 22:02

Δυστυχώς, η ανακοίνωση αυτή δεν πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση που τελικά λειτούργησε.... Μηπως οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί λειτουργήσαμε με μοναδικό σκοπό να μην δημιουργηθούν προβλήματα;.... Μήπως (λέω... μήπως) η ποιότητα των θεμάτων και ο βαθμός δυσκολίας που θα υπήρχε αν δεν εφαρμοζόταν η τράπεζα θεμάτων θα ηταν ανώτερα;;.. Ο νοων, νοειτω.

 
ΑΣΕΠΙΤΗΣ
19 Ιουλ 2022 21:55

τα γατάκια που έσκουζαν και ήταν στα κάγκελα τώρα θέλουν στατιστικά γιατί αλλιώς θα νιαουρίζουν ξανά!!!
Που να ξέρουν όμως τι τους ετοιμάζει ο Θείος Γιάννης...

 
Φ. Κώστας
19 Ιουλ 2022 20:46

Χαζομάρες, πρέπει να γίνει στατιστική ανάλυση και των προφορικών βαθμών (τυπική απόκλιση).

 
Ουσία στη μάθηση
19 Ιουλ 2022 20:42

Εξακολουθεί να υπάρχει ζήτημα στη διδασκαλία για τον χειρισμό της γλώσσας και την ουσιαστική κατανόηση των φυσικών εννοιών.

Οι εξετάσεις αποτελούν ένα στιγμιότυπο - ας μην κρύβουμε τα χρόνια προβλήματα κάτω από το χαλί: αν απλώς "διδάχθηκε" η ύλη, και ο καθηγητής έδωσε και μερικές συμβουλές πριν τη γραπτή εξέταση ώστε να γράψουν και οι πιο αδύναμοι ένα 10/20 ΔΕ σημαίνει πως οι μαθητές είναι έτοιμοι για το πανεπιστήμιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι βιβλιοθήκες: στο εξωτερικό, όλοι είναι συνηθισμένοι να διαβάζουν εκεί.

 
@ Άνθρακας ο θησαυρός
19 Ιουλ 2022 19:07

Φυσικά και κύλησαν ομαλά, από την στιγμή που δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος στον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών. Αν υπήρχε τυχαία δειγματοληπτική βαθμολόγηση από τους συντονιστές δεν νομίζω να κυλούσαν τόσο ¨ομαλά¨

 
ΔΗΜΟΣ
19 Ιουλ 2022 19:01

Μην ξεχνάμε όμως τη ρύθμιση που έσωσε την κατάσταση.
Επιλογή Κλήρωση: Ανάλογα με το εξεταζόμενο μάθημα κληρώνονται με τυχαία επιλογή έξι (6) θέματα από τα οποία τρία (3) για το 2ο και τρία (3) για το 4ο θέμα.
Οι διδάσκοντες/-ουσες επιλέγουν τα θέματα ένα (1) για το 2ο και ένα (1) για το 4ο στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές/-τριες.

 
Άνθρακας ο θησαυρός
19 Ιουλ 2022 17:44

Και τι δεν είχαμε ακούσει για την τράπεζα θεμάτων! Κι όμως όλα κύλησαν ομαλα!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.