Το ΦΕΚ του νόμου 4957/ 2022 (Α΄) για τα ΑΕΙ

Ο νέος νόμος αποτελείται από 489 άρθρα

21/07/2022

Άκουσε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ 4957/ 2022 (Α΄)  "Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας,
της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις".

Ο νέος νόμος αποτελείται από 489 άρθρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (6)

παραμένει η "συντεχνία" των υπαρχόντων ΔΕΠ
|

Εξακολουθεί να υπάρχει η αδικία σε όσους άφησαν θέσεις σε εξωτερικό ή εσωτερικό και διορίστηκαν απευθείας σε βαθμίδα Αναπληρωτή. Αυτοί για να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση εξέλιξης θα έπρεπε από την μέρα ορκωμοσίας να έχουν κάποιον υποψήφιο διδάκτορα να ξεκινήσει διδακτορική διατριβή την επομένη ημέρα. Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα προσόντα τους, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο βιογραφικό τους σημείωμα ΕΑΝ δεν είχαν ξεκινήσει ένα διδακτορικό την μέρα που ξεκίνησαν να δουλεύουν σε Ελληνικό ΑΕΙ δεν μπορούν να κάνουν τα χαρτιά τους σύμφωνα με τον νέο νόμο και την "δήθεν" τριετία εξέλιξη τους. Γιατί δεν λένε ξεκάθαρα οι νομοθέτες ποια συμφέροντα εξυπηρετούν με αυτή την διάταξη και γιατί δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους ήδη υπηρετούντες;

ΠΕ04
|

Μέγα λάθος η κατάργηση του άρθρου που επέτρεπε τους διδάκτορες Α/θμιας ή/και Β/θμιας να μπορούν να διεκδικούν θέσεις ΕΔΙΠ. Η κινητικότητα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Παραμένει όμως η διάταξη που διοικητικός ΑΕΙ μπορεί να γίνει μέλος ΕΔΙΠ!!!

Επιχείριση "Νίκη" ...
|

Αυτό το κατεβατό δεν συμμαζεύεται, από όπου και να το πιάσεις!
Για τον τύμβο του ελληνικού πανεπιστημίου πρόκειται από την επιχείρηση Νίκη!

Τζέρυ Κόνγουει
|

Μερικές παρατηρήσεις ιδίως σε ότι αφορά την εκλογή, μονιμοποίηση και εξέλιξη μελών ΔΕΠ. Για τους νέους επίκουρους:

1) στο αρ.140, μπορούν να *εκλέγονται* (δηλαδή και να προκηρύσσονται;) θέσεις στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή χωρίς θητεία. Η χρήση της λέξης “εκλέγονται” είναι περίεργη εδώ.

2) στο αρ.140 επίσης δεν είναι σαφές πόσα έτη πρέπει να περάσουν για αίτηση εξέλιξης στη βαθμίδα του Αναπληρωτή, αφού έχει επιτευχθεί η μονιμοποίηση στη βαθμίδα του Επίκουρου.

3) δεν είναι σαφές τι γίνεται αν κάποιος επί θητεία ζητήσει εξέλιξη σε Αναπληρωτή, και χάσει την εκλογή μιας και η διαδικασία είναι ανοικτή. Απολύεται αυτοδίκαια; Στο 141§2 λέει πως η διαδικασία “επαναπροκήρυξης” εφαρμόζεται αν υπάρξει και 2η αρνητική κρίση επί αιτήματος εξέλιξης μέλος ΔΕΠ από Επίκουρο σε Αναπληρωτή. Όμως τέτοια διαδικασία (2η αίτηση) δεν προβλέπεται στο 140.

4) στο 141§3 λέει "Αν στο πλαίσιο προκηρύξεων που επισπεύδονται από τα Α.Ε.Ι. κατόπιν αιτήματος **μονιμοποίησης** μέλους Δ.Ε.Π. ή εξέλιξής του στην επόμενη βαθμίδα, εκλεγεί μέλος Δ.Ε.Π. άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή Καθηγητής Ιδρύματος της αλλοδαπής ή τρίτο φυσικό πρόσωπο”, οπότε τελικά η κρίση για μονιμοποίηση είναι ανοικτή ή κλειστή; Στο 140 αναφέρεται ως ανοικτή η διαδικασία μόνο για εξέλιξη σε Αναπληρωτή ή Καθηγητή.

5) στο 143§4, δηλαδή αν κάποιος έχει κάνει 1ο πτυχίο στο ίδρυμα Α, και μετά μάστερ και διδακτορικό στο Β, μπορεί να εκλεγεί καθηγητής στο Β χωρίς να χρειάζεται να έχουν παρέλθει 5 έτη από τη λήψη διδακτορικού; Τι νόημα έχει η διάταξη αν είναι να μην "προωθούνται ημέτεροι";

6) στο 143§3, πως αξιολογείται η διδακτική ικανότητα; Γιατί δεν είναι υποχρεωτική προϋπόθεση να υπάρχει διδακτική εμπειρία αφού αφορά βασικό καθήκον των μελών ΔΕΠ, και τίθεται διαζευκτικά με άλλα προσόντα στο 143§6;

7) 143§6 ο βαθμός απήχησης των περιοδικών μετράται από διάφορους οργανισμούς, ποιος αποφασίζει τι θα χρησιμοποιηθεί; Είναι δυνατόν η εισηγητική επιτροπή να κάθεται να ψάχνει τα impact factors κάθε περιοδικού στο χρόνο δημοσίευσης του άρθρου;

8) Υπάρχει τεράστιο θέμα με τις spinoff και τις πατέντες, όπως είπε και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Ειδικά για εξέλιξη η εκλογή σε Αναπληρωτή (143§6.βγ) απαιτείται απλά η συμμετοχή σε spinoff και όχι η παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων που οδήγησαν σε τέτοιες - επίσης οι πατέντες είναι κι αυτό πολύ προβληματικό κριτήριο, όσοι δεν γνωρίζετε, θα σας πω απλά ότι η συμμετοχή του ερευνητή πολλές φορές μπορεί να είναι τελείως μηδαμινή αφού οι μεγάλες εταιρείες αναθέτουν τη συγγραφή σε ειδικά γραφεία και απλά μπαίνει μέσα το όνομα 2-3 ατόμων από την εταιρεία για να φαίνεται ότι προέρχεται από αυτούς.

9) στο 143§7α η αναγνώριση ως επαγγελματικού έργου του ελευθερίου επαγγέλματος και λοιπών αναφερόμενων δραστηριοτήτων είναι ενάντια στη νομολογία του ΣτΕ που επισημαίνει ότι δεν αρκεί η απλή άσκηση του επαγγέλματος αλλά να τεκμηριώνεται η συμβολή στην πρόοδο της επιστήμης μέσα από αυτό.

Για τους υπηρετούντες επίκουρους επί θητεία που αφορούν οι μεταβατικές διατάξεις, είναι όπως τα γράφεις. Παρατηρώ τα εξής στο αρ.438:

1) Δεν είναι σαφές αν μπορούν να αιτηθούν την παράταση θητείας για άλλα 3 έτη, ή μόνο άλλα 2 (πενταετία).
2) Δεν είναι σαφές τι γίνεται αν ζητήσουν μονιμοποίηση και κριθεί αρνητικά.
3) Προφανώς είναι άδικη η απουσία 2ης ευκαιρίας σε περίπτωση που ζητηθεί εξέλιξη και καταλάβει άλλος τη θέση.

Σαν γενική παρατήρηση, είναι τρομακτικά τα κενά του νόμου… Σκεφτείτε και να μην είχε κάνει και τις 262 αλλαγές που είπε ότι έκανε!! Αλλά εντάξει, έγινε το σόου στη Βουλή και μπορούμε να καυχηθούμε τώρα ότι φέρνουμε πρόοδο στην παιδεία....

Αυτό θα πει "εξάρθρωση"
|

Και κούτσα κούτσα στα αρθρουλάκια
αγίους έβλεπα και αγγελάκια.
Ν’ αντέξω την ντροπή σου δεν το μπόραγα,
κρυφά μες στα Πανεπιστήμια κυκλοφόραγα.

Ξεγοφιαστήκαμε χρυσή μου, δεν είναι ένα δεν είναι δύο είναι 492! Τύφλα να έχει η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Για Όμηρους ψάχνεις?

Το εμπέδωσα το πράγμα
|

η σιωπή μας είναι τραύμα πια.
Το άσμα της Βαβέλ, σκηνές μιας βαβυλωνιακής εποχής, μεγαλεπήβολα σχέδια, άνθρωποι που μιλούν και δεν καταλαβαίνονται, λάθη, ακαταστασία.
By the rivers of Babylon, there we sat down
Θα περάσει και αυτό, όπως τόσα άλλα κακά που μας βρήκαν, μην ασχολείστε μαζί του, θα μας ταλανίσει αλλά θα το προσπεράσουμε. Καλοκαιρινή υπερθέρμανση είναι, cool down:
Το καλοκαιράκι, στη ακρογυαλιά
μέσα στο νεράκι, πλέουμ’ αγκαλιά, ...
μόνοι πάνω στην γη ...
με εξωγήινα νομοσχέδια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ