ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Έμφυλες Ταυτότητες: Πολιτική και Ρητορική

Εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ, Διάρκεια: 4 μήνες (75 ώρες)
Δημοσίευση: 26/07/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σκοπός του επιμορφωτικού προγράμματος «Έμφυλες Ταυτότητες: Πολιτική και Ρητορική» που προσφέρεται την τρέχουσα περίοδο από το E-Learning του ΕΚΠΑ είναι η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με τις κυριότερες φιλοσοφικές, κοινωνιολογικές, ανθρωπολογικές και ψυχαναλυτικές προκείμενες που διαμόρφωσαν τις εκάστοτε αντιλήψεις για τις έμφυλες ταυτότητες από τις απαρχές του δυτικού πολιτισμού μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα.

Το πρόγραμμα επιδιώκει πρωτίστως να παρουσιάσει μια διεξοδική, ιστορική αναδρομή των διαφόρων ενσαρκώσεων και μετασχηματισμών της ταυτότητας φύλου στην εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού ταυτόχρονα με την ανάλυση εκείνων των πολιτικών αναγκαιοτήτων και συνθηκών που συντέλεσαν καθοριστικά στη διαμόρφωση των έμφυλων ρόλων σε κάθε ιστορική περίοδο.

Προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να εμβαθύνουν επαρκώς στα ζητήματα ρητορικής και πολιτικής του φύλου, οι έμφυλες ταυτότητες θα εξεταστούν σε συνάρτηση με τα ζητήματα της σεξουαλικότητας, της επιθυμίας, της γλώσσας και της επιτελεστικότητας του φύλου.

Το πρόγραμμα καλύπτει τη μη-δυτική σκέψη σχετικά με το φύλο, τις προσλήψεις του φύλου στον αρχαιοελληνικό, βυζαντινό και χριστιανικό κόσμο, την κανονιστικότητα του φύλου και της σεξουαλικότητας στον ρασιοναλισμό, την ερμηνευτική του ασυνείδητου φύλου από την ψυχαναλυτική θεωρία, τις δομιστικές και μεταδομιστικές θεωρίες για το φύλο, την φεμινιστική και μεταφεμινιστική παράδοση που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το κοινωνικό φύλο (gender), την ανατροπή που προκάλεσε η Queer θεωρία στα έμφυλα στερεότυπα, τις μνημειώδεις μελέτες για την σεξουαλικότητα και το φύλο από τον Michel Foucault. 

Τέλος, μελετώνται επίκαιρα βιοηθικά και νομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει στις μέρες μας σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την απελευθέρωση της ταυτότητας φύλου, ενώ στο τέλος κάθε μαθήματος αναλύονται λογοτεχνικά, ποιητικά και κινηματογραφικά έργα ως μελέτες περιπτώσεων γύρω από τις έμφυλες ταυτότητες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημίου/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής, αλλά και σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται:

  • σε πτυχιούχους τμημάτων ψυχολογίας, φιλοσοφίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας, νομικής και ιατρικής που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τις έμφυλες ταυτότητες και τις πολιτικές συγκρότησης των έμφυλων υποκειμένων,
  • σε εκπαιδευτικούς και κάθε λογής παιδαγωγούς που μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με νεαρά υποκείμενα που προσπαθούν να επιλέξουν την ταυτότητα φύλου που τους εκφράζει καλύτερα,
  • σε ψυχοθεραπευτές, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχαναλυτές και κοινωνικούς λειτουργούς που επιθυμούν να διευρύνουν το πεδίο των γνώσεων τους σχετικά με τις έμφυλες ταυτότητες και να υποστηρίξουν με αυτόν τον τρόπο την κλινική τους πρακτική, αλλά και κάθε λογής παρέμβαση κοινωνικού χαρακτήρα σε ζητήματα επιλογής ταυτότητας φύλου και φυλομετάβασης,
  • σε εργαζόμενους σε ΜΚΟ που ασχολούνται με ζητήματα έμφυλης ισότητας, διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού,
  • σε μεμονωμένους ενδιαφερόμενους που στοχεύουν στην αυτογνωσία, στην αυτοανάπτυξη και στην πληρέστερη κατανόηση της έμφυλης υποκειμενικότητάς τους.

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος είναι ο Αραμπατζής Γεώργιος, Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα στη σελίδα: https://elearningekpa.gr/courses/emfules-tautotites-politiki-kai-ritoriki

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ