ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπογράφηκε η ΚΥΑ για την αντιστοίχιση πενταετών τμημάτων Μηχανικών με τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών

Τα Τμήματα Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται θα θεωρούνται αντίστοιχα με τα Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής
Δημοσίευση: 27/07/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) την οποία υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  Άγγελος Συρίγος, .

Με την απόφαση αυτή τα Τμήματα Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται θα θεωρούνται αντίστοιχα με τα Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αποφοίτους τους, με βάση τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτούν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, να ασκήσουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες που ασκούν οι απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών.

Η τήρηση των προϋποθέσεων πιστοποιείται βάσει του εγκεκριμένου από την οικεία Σύγκλητο προγράμματος σπουδών και τη βεβαίωση της Συγκλήτου για την ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών για τη λειτουργία των εργαστηρίων.

Υπεύθυνη για τον έλεγχο και την τήρηση των προβλεπόμενων από την ΚΥΑ προϋποθέσεων καθώς και την πρόταση αντιστοιχίας προς τους αρμόδιους υπουργούς θα είναι  επιτροπή η οποία θα αποτελείται που αποτελείται από:

α) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως Πρόεδρο,

 β) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δ) δύο (2) εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.),

ε) το μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση της υποπερίπτωσης εε΄ της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 67 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195) και

στ) ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. Τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής γνωστικού αντικειμένου της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας με την ειδικότητα του Τμήματος που εξετάζεται και υποδεικνύεται από τις Πολυτεχνικές σχολές Α.Ε.Ι..

Σε περίπτωση που οι φορείς των περιπτώσεων δ΄ και στ΄ δεν προτείνουν εκπρόσωπό τους μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από τη σχετική πρόσκληση, η Επιτροπή συμπληρώνεται από πρόσωπα που επιλέγονται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αντίστοιχα.

 Η σύνθεση της Επιτροπής μεταβάλλεται ως προς τη συμμετοχή του μέλους της περίπτωσης στ΄, ανάλογα με την ειδικότητα που συζητείται.

 Η Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία, όταν είναι τουλάχιστον πέντε (5) μέλη παρόντα και αποφασίζει με πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των παρόντων μελών.

Σημειώνεται ότι στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης συνέβαλαν σημαντικά ο υφυπουργός Μεταφορών  Μ. Παπαδόπουλος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παν. Καλδής.

Σχόλια (23)

 
thanosgeo
25 Αυγ 2022 19:32

με τους μηχανικους παραγωγης και διοικησης του ΔΙΠΑΕ τι γινεται αναφερεται κατι σχετικο στη ΚΥΑ

 
ΦΟΙΤΗΤΗΣ
03 Αυγ 2022 17:09

Άρα το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει αντιστοίχηση των σχολών μηχανικών του ΠΑΠΕΛ ΠΑΔΑ και ΕΛΜΕΠΑ με πολυτεχνικές σχολές..

 
@Πολυτεχνικές Σχολές σε όλα τα ΑΕΙ 30 Ιουλ 2022 13:44
31 Ιουλ 2022 11:03

Αν δεν το έχεις καταλάβει καλά αυτό έχει ήδη γίνει, σε ένα ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, λειτουργεί η Σχολή Μηχανικών της οποίας τα Τμήματα θα ισοτιμηθούν και επαγγελματικά - ακαδημαϊκά είναι ισότιμα, βλέπε ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου, με τις υπόλοιπες Πολυτεχνικές Σχολές άλλων Πανεπιστημίων.

 
Πολυτεχνικές Σχολές σε όλα τα ΑΕΙ
30 Ιουλ 2022 13:44

Αντί να δημιουργούμε διαφορετικές υποομάδες Σχολών γιατί δεν ενοποιούνται οι σχολές Μηχανικών των πρώην ΤΕΙ με τις Πολυτεχνικές Σχολές;

Το πρόβλημα με το αυξημένο κόστος φοίτησης εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης θα λυθεί με την ενίσχυση των υπηρεσιών της Φοιτητικής Μέριμνας (εστίες και σίτιση για όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές), αντί να προωθείται η ίδρυση πανομοιότυπων ΠΠΣ για σπουδές σε μηχανική ή πληροφορική ή οικονομικά στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

 
@ALAIN DELON 29 Ιουλ 2022 14:33
30 Ιουλ 2022 06:39

Ο λόγος που θα πάρουν επαγγελματικά δικαιώματα είναι στα παιδιά που μπήκαν με πολύ καλές βαθμολογίες στα τμήματα των Μηχανικών του ΠαΔΑ, προσοχή δεν μιλάω για τις βάσεις, αυτά τα παιδιά μπορούσαν άνετα να μπουν σε αντίστοιχα τμήματα Πολυτεχνικών σχολών άλλων Πανεπιστημίων αλλά για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατό να φοιτήσουν σε άλλη πόλη εκτός του λεκανοπεδίου.
Υπάρχει λογική σε αυτό που συμβαίνει και αυτή την λογική την αποδέχονται πολλοί, ήδη έχει γίνει πρόσκληση και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τμημάτων του ΠαΔΑ και του ΕΛΜΕΠΑ στο ΕΜΠ σε ημερίδα που διοργανώθηκε για θέματα των Μηχανικών.

 
@Φοιτητή και @Παρασκευή
29 Ιουλ 2022 20:38

Το τμήμα των Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής δεν δίνει int master.
Όλα τα υπόλοιπα τμήματα μηχανικών του ΠΑΔΑ δίνουν. Υπάρχουν αντίστοιχα ΦΕΚ.

 
Αλεξανδρα 3ετης ΑΣΠΑΙΤΕ
29 Ιουλ 2022 17:16

Αν ηθελαν και την ΑΣΠΑΙΤΕ μ επιπλεον αναβαθμιση και τα επιπλεον μαθηματα που δωθηκαν στα πρωην ΤΕΙ θα μπορουσε και η σχολη μας να εχει ενα καλυτερο μελλον.Αλλα καποιοι αποφασισαν να μας υποβαθμισουν για καποιους λογους.Κριμα τις σπουδες μας κριμα τα 5 χρονια στην σχολη

 
ALAIN DELON
29 Ιουλ 2022 14:33

Να έχετε καλά απλωμένο το σακούλι μην τυχόν πέσουν κάτω τα επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν έχετε ακόμα αντιληφθεί ότι το δούλεμα πάει σύννεφο;

 
@Φοιτητή και @Παρασκευή
29 Ιουλ 2022 14:31

Αν διαβάσει κανείς τον οδηγό σπουδών του τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, σ. 36, αναφέρει: "Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, το Τμήμα φιλοδοξεί να χορηγεί Δίπλωμα Μηχανικού Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής το οποίο αποτελεί ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Ιntegrated Μaster) επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 46 του ν. 4485/2017".
Συνεπώς, πρέπει να αναγνωρίζεται και αυτό το τμήμα του Πανεπιστημίου.
Θα φανεί σε λίγο καιρό.

 
Ασπαιτιανός
29 Ιουλ 2022 11:35

Με την ΑΣΠΑΙΤΕ τι γίνεται; Αποκτάει και αυτή integrated master; Την πιάνει αυτό το μέτρο ως 5ετες ΑΕΙ που βγάζει μηχανικούς;

 
Ήταν δίκαιο
28 Ιουλ 2022 22:18

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

 
ΦΟΙΤΗΤΗΣ
28 Ιουλ 2022 17:26

@Παρασκευή Αν πληρούν τα κριτήρια που έχει δώσει το Υπουργείο Παιδείας τότε τα τμήματα των σχολών μηχανικών θα αντιστοιχηθούν με τμήματα πολυτεχνικών σχολών..Το τμήμα πολιτικών μηχανικών νομίζω δίνει integrated master ενώ το τμήμα μηχανικών βιομηχανικής σχεδίασης και παραγωγής νομίζω πως δεν δίνει.. Ωστόσο μπορείς να το δεις στη σελίδα του κάθε τμήματος..

 
Πανεπιστημιακός
28 Ιουλ 2022 17:13

Απόφαση σταθμός που ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη επαγγελματική αντιστοίχιση των σχολών μηχανικών των πρώην ΤΕΙ με τα πολυτεχνία (η ακαδημαική έχει επέλθει ήδη μετά την αναγνώριση του integrated master)

Σίγουρα θα υπα΄ρχουν αντιδράσεις από την πλευρά του ΤΕΕ όπως άλλωστε μαρτυρούν οι μέχρι τώρα δηλώσεις του προέδρου του, όμως θα πρέπει να ξεπερασθούν και να μην επικρατήσουν συντηρητικές απόψεις που θέλουν ερμητικά κλειστό το επάγγελμα του μηχανικού. Ο κόσμος προχωράει και αλλάζει και πρέπει να αλλάζουμε και εμείς, ομιλ΄ώντας τόσο ως ακαδημαικός όσο και ως μηχανικός μέλος του ΤΕΕ εδώ και 19 χρόνια θεωρώ πως μόνο καλό θα κάνει η πλήρης εξομοίωση των σχολών μηχανικών και η ¨πολυτεχνιοποίηση¨τόσο στο επάγγελμα, όσο και στην κοινωνία.

 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
28 Ιουλ 2022 15:21

Δηλαδή τα τμήματα των μηχανικών του ΠΑΔΑ, θα αποκτήσουν όλα επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με αυτή την απόφαση; Επίσης, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής θα αποκτούν πλέον master με την απόκτηση πτυχίου;

 
Ξανά τα ίδια
28 Ιουλ 2022 15:21

Δώστε δικαιώματα στα παιδιά τώρα, όχι άλλος εμπαιγμός.

 
Απόφοιτοι χωρίς Επαγγελματικά Δικαιώματα
28 Ιουλ 2022 10:53

Καταντήσαμε να έχουμε είδη πτυχιούχους 5 ετών τμημάτων, βλέπε Παν. Δυτ. Αττικής χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.....Έλεος πια σε αυτή τη Χώρα, ξυπνήστε επιτέλους

 
Phd
27 Ιουλ 2022 22:49

Καιρός ήταν να σταματήσει αυτή η αδικία, στο εξωτερικό αν πας με πτυχίο πχ electrical computer engineering δεν θα σε ρωτήσουν για κανένα ΤΕΕ, όλα αυτά ήταν για εγχώρια κατανάλωση, εύγε

 
Ανδρέας
27 Ιουλ 2022 21:40

Να θυμίσω ότι οι πολυτεχνικές σχολές θεωρούνται από τις κορυφαίες από πολλές δεκαετίες πρίν και γι αυτό είχαν ξεχωριστά διακαιώματα.
Μετά από πιέσεις πολλές "φάουλ" αντιστοιχίσεις γίνονται.
Οι μηχανικοί με 5 έτη σπουδών πέρασαν 30 χρόνια πίεσης από την Ευρώπη για να αντιστοιχιστούν με τα Ευρωπαϊκά Integrated master αλλά στην Ελλάδα αυτό έγινε χωρίς τη μισθολογική αναβάθμιση (όποια ακόμα και μικρότερη από το διετές master).

Εδώ σχολές χωρίς το ίδιο πρόγραμμα σπουδών και τη διαδικασία των πρακτικών ασκήσεων σε εργαστήρια συγκεκριμένου επιπέδου ασκήσεων (αυξημένης δυσκολίας) και ενδιάμεσων ασκήσεων που παραδίδονται παράλληλα για την κατανόηση και εμβάθυνση στο γνωστικό πεδίο, θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά διακαιώματα;

Όπως οι τετραετής σχολές είχαν ακριβώς τα ίδια διακαιώματα με τις πενταετούς φοίτησης τόσα χρόνια λόγω πιέσεων ομάδων;

Τι γίνεται σε αυτή τη χώρα; όλο παράξενες πρωτοτυπίες και πατέντες

 
ΤΑ 5ΕΤΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ;
27 Ιουλ 2022 21:17

Πότε σκοπεύουν το Υπουργείο Παιδείας και Γεωργίας να λύσουν την εκκρεμότητα και με τους απόφοιτους των νέων 5ετών Γεωπονικών τμημάτων;;;
Θα περιμένουμε τον ανασχηματισμό;

 
Too late
27 Ιουλ 2022 21:05

Στις καθυστερήσεις γίνεται μια φάση, παραλίγο να περάσει η μπάλα μέσα στην μεγάλη περιοχή (για να μη πω τη γραμμή του κέντρου)!
Τα ιδια Παντελακη μου, τα ίδια Παντελή μου, η όλη ιστορία. Κούρασε, δεν νομίζεις;
Δεν έκανες τίποτα για τους εν λόγω φοιτητές που τόσο κόπτεσαι (και καλά), η ΚΥΑ του άρθρου είναι απλά για γέλια, άντε τα λέμε σε καμιά 4ετια όταν θα προχωρήσει 1 ακόμα βήμα. 'Η και όχι...
Αν ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω σου και σταματήσεις να νοιάζεσαι για το τι γίνεται στο Ελλαδιστάν.

 
ΔΕΠ ΕΜΠ
27 Ιουλ 2022 20:45

Καλώς την και ας άργησε!!

Μόνο καλό θα κάνει η επαγγελματική αντιστοίχιση των τμημάτων Μηχανικών των πρώην ΤΕΙ (όσων το αξίζουν βέβαια βλ ΠΑΔΑ) με τα πολυτεχνικά τμήμα.

Δεν πρέπει να το φοβόμαστε ούτε να το θεωρούμε ταμπού, μόνο μέσα από τον υγιή αναταγωνισμό στη αγορά εργασίας θα προοδεύσει το επάγγελμα, και απο εκεί και πέρα ας ξεχωρίσει ο καλύτερος, είτε είναι από ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΔΠΘ, ΠΑΔΑ κλπ

 
Ρένα
27 Ιουλ 2022 20:10

Λήγει η ομηρία τμημάτων πρώην ΤΕΙ που σε αρκετές συγκρίσεις θα ήταν ανώτερα από κάποια που έχουν ήδη δικαιώματα. Καλό θα ήταν να υπάρχουν και οι κανόνες με ΔΙΑΔΑΝΕΙΑ, ώστε να φανεί ξεκάθαρα αν το ΤΕΕ μπορεί να αποκλείσει βάζοντας τους "δικούς του ad-hoc κανόνες".

 
Νικόλαος
27 Ιουλ 2022 20:01

Άντε να πάρουν σειρά και τα γεωπονικά τμήματα και τα πληροφορικής. Να αποκατασταθούν οι αδικίες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ