Έμειναν 7.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ -Πίνακες με στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα έμειναν περίπου 7.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ , λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Ειδικότερα:
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 73.405, εκ των οποίων 61.143 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.262 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 61.682 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Επίσης από τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας, προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις:
- Αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των εισαχθέντων σε ΑΕΙ και Δημόσια ΙΕΚ σε 75.154 φέτος έναντι 71.833 το 2021.
- Το 93% των επιτυχόντων εισάγεται σε Σχολή-Τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις του.
- Το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ αυξήθηκε στο 62,1%, έναντι 61,1% το 2021. Ο απόλυτος αριθμός εισαχθέντων 2022 σε ΑΕΙ ανέρχεται σε 61.682.
- Το ποσοστό εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ μέσω παράλληλου μηχανογραφικού αυξήθηκε στο 65,9%, έναντι 37,7% το 2021.
- Το 24,8% όσων υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό έχει επιλέξει Δημόσιο ΙΕΚ σε διαφορετική περιφέρεια από αυτή του μόνιμου τόπου κατοικίας
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθεί με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.
Β) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις υπέβαλαν ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, τον μήνα Μάιο αντί για το μήνα Σεπτέμβριο, προκειμένου τα αποτελέσματα τους να ανακοινωθούν παράλληλα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα αυτή η διαδικασία οι βαθμοί απόλυσης των μαθητών της Γ’ τάξης των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΝΕΕΓΥΛ και Λυκείων ΕΑΕ αντλήθηκαν υπηρεσιακά από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myschool του ΥΠΑΙΘ.
Στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την ανωτέρω ειδική κατηγορία, έλαβαν μέρος 1.637 συνολικά υποψήφιοι, από τους οποίους εισήχθησαν οι 1.524.
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθεί με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.
Γ) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ
Η διαδικασία επιλογής αφορά αποφοίτους του 2022 ή παλαιότερους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και υπέβαλαν οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό.
Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα η βαθμολογία του τελευταίου εισακτέου σε κάθε προσφερόμενη ειδικότητα σε κάθε Δημόσιο ΙΕΚ για κάθε κατηγορία υποψηφίων (γενική/ειδική). Απεστάλησαν ηλεκτρονικά στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο Υπουργείο Τουρισμού καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, ώστε να υποστηριχθεί στα αντίστοιχα ΙΕΚ η διαδικασία των εγγραφών. Όσον αφορά τα ΙΕΚ εποπτείας των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, έχει προετοιμαστεί η διαδικασία καταχώρισης και παρακολούθησης των εγγραφών των επιτυχόντων μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΠΗΓΑΣΟΣ, στο οποίο έχουν πρόσβαση τα ΙΕΚ αυτά.
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό φέτος ανήλθε σε 20.432, εκ των οποίων 18.812 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι Λυκείων σχολικού έτους 2021-2022, ενώ 1.620 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Επίσης, 157 υποψήφιοι επιλέχθηκαν στην ειδική κατηγορία, ενώ 20.275 επιλέχθηκαν στη γενική κατηγορία.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες του παράλληλου μηχανογραφικού είναι συνολικά 13.472. Πιο συγκεκριμένα, οι 13.315 είναι επιτυχόντες στη γενική κατηγορία και 157 στην ειδική κατηγορία.
Οι εγγραφές για τους επιτυχόντες στα Δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ξεκινούν την Πέμπτη 1-9-2022 και λήγουν την Δευτέρα 12-9-2022.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες προσέλευσης των επιτυχόντων στα Δημόσια ΙΕΚ, μπορείτε να απευθύνεστε στις γραμματείες των ΙΕΚ.
Η προθεσμία για την εγγραφή των επιτυχόντων στα ΙΕΚ επιτυχίας τους για τα Δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι από την Πέμπτη 1/9/2022 μέχρι και την Δευτέρα 12/9/2022.
Διαβάστε εδώ τις οδηγίες και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή των επιτυχόντων για τα Δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Η συμμετοχή ΕΜΠ και ΕΠΙΣΕΥ στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
- ΕΚΠΑ: Τελετή απονομής μεταλλίων της Διεθνούς Ολυμπιάδας Παιδικής Ζωγραφικής 2022-2023
- Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
- Aναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών σε Τρίκαλα και Καρδίτσα
- Μήνυμα του ΔΔΕ Μαγνησίας στους Διευθυντές Σχολείων για την τηλεκπαίδευση
- Κ. Πιερρακάκης: Κονδύλι 2,27 εκ. ευρώ για την άμεση αποκατάσταση ζημιών στο παν. Θεσσαλίας και την επιστροφή των φοιτ...
- Ο υπ. Παιδείας στα πλημμυρισμένα σχολεία της Θεσσαλίας
- Tο Προσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια ετοιμάζει ο υπ. Παιδείας
- Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων του Λυκείου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.)
- Εξαγγελίες προέδρου ΙΕΠ για αλλαγές σε Τράπεζα Θεμάτων, αξιολόγηση, πολλαπλό βιβλίο
Σχόλια (28)
Τι πειράζει να περάσουν και όσοι έγραψαν 8,5 ή 8, με την ίδια «λογική» όποιος πετύχει σε μια από τις δύο πάνω γωνίες του τέρματος στο ποδόσφαιρο ας μετράει για κανονικό goal, όποιος πετύχει μία από τις δύο βάσεις του τέρματος ας μετράει για μισό goal...
Απορείς με τη νοοτροπία ορισμένων, που δεν κατανοούν πως τα προβλήματα 12 ετών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, ειδικά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, ΔΕ θα διορθωθούν ως δια μαγείας με την εισαγωγή σε μια τετραετή ή πενταετή ανώτατη σχολή.
Και επιτέλους, ας ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ πόσοι αποφοιτούν, ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες μια εικόνα του τι συμβαίνει — στόχος δεν είναι να βάζουμε «με το κιλό» φοιτητές στα Πανεπιστήμια αλλά να «βγαίνουν» από αυτά σωστοί επιστήμονες.
Ευτυχώς σε λίγο θα έχουμε εκλογές ! Και κάθε κατεργάρης θα πάει από εκεί που ήρθε !
@Θανάσης29 Ιουλ 2022 15:15, γράφετε ανακρίβειες (στην καλύτερη περίπτωση...). Τα ΤΕΙ δεν ήταν ποτέ Ανώτερα. Δεν υπάρχει η λέξη Ανώτερα ούτε στο ΦΕΚ ιδρύσεως τους , ούτε σε κανένα τίτλο σπουδων. Το Σύνταγμα ορίζει Ανώτατο όριο σπουδών τα 3 χρόνια για την Ανώτερη εκπαίδευση. Στα ΤΕΙ (πριν το 2000) για να καταστεί κάποιος πτυχιούχος έπρεπε να ολοκληρώσει και την πτυχιακή άσκηση , η οποία σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσης τους ήταν αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης,δηλαδή τουλάχιστον 3.5 χρόνια σπουδών.
Για αυτό όλοι οι πτυχιούχοι ΤΕΙ , πριν 2000, μπορούσαν να κάνουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης πριν τη νομολογία του 2000, όσοι πτυχιούχοι ΤΕΤ διορίζονταν στο Υπουργείο Παιδείας ως εκπαιδευτικοί κατατάσσονταν στην κατηγορία ΠΕ , δηλαδή Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Και κάποιες πρόσφυγες που είχαν γίνει στη δικαιοσύνη είχαν απορριφθεί. Επίσης το 89 τα ΤΕΙ δηλώθηκαν επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης (για την Ελλάδα) Ανώτερης στο εξωτερικό, που απονέμουν βασικά πτυχίο Bachelor.
Άλλωστε για τους ίδιους λόγους
υπάρχει νομολογία του Αρείου, Πάγου η 2028/2006, που ξεκαθαρίζει πλήρως και τελεσιδικα ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός σε προ και μετά 2001 αποφοίτους.
Ο νόμος του 2001 για τα ΤΕΙ ήρθε να αποσαφηνίσει ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ όπως και τα πανεπιστήμια με διακριτές κατευθύνσεις την τεχνολογική και την πανεπιστημιακή.!
Εξάλλου όσοι έχουν ελάχιστη σχέση με την εκπαιδευτική διάρθρωση, γνωρίζουν ότι τα ΙΕΚ είναι κατάρτιση, ενώ τα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
κ. @Giannis δεν τα ξέρετε καλά, τα μπερδεύετε κιόλας! Δηλαδή:
α) τα ΙΕΚ δεν είναι διετούς φοιτήσεως, που λέτε, αλλά 2,5 έτη διάρκειας μαζί με την υποχρεωτική 6μηνη πρακτική... και αυτό για να λάβεις τη ΒΕΚ! Μετά, για την πιστοποίηση ΕΟΠΠΕΠ, που και εσείς λέτε, πρέπει να διαβάζει πάλι κάποιος, δεν περνάει "στο έτσι" αυτή την πανελλαδικού χαρακτήρα εξέταση (σε θεωρία και εργαστήριο), για να καταστεί Διπλωματούχος και επίπεδο 5. (δηλαδή μέχρι και τη ΒΕΚ ουσιαστικά δεν είναι τίποτα). Άρα, 3ετείς σπουδές με τη έννοια να καταστεί Διπλωματούχος (για να μην πω παραπάνω) για να μπορεί να εργαστεί! (λήψη άδειας, όπου απαιτείται, επαγγελματικά δικαιώματα)
Σε αυτά τα παραπάνω, επίσης, σχολιάζεται ότι τα εξάμηνα σπουδών στα ΙΕΚ είναι 15 εβδομάδων (όχι 13, που είναι στα ΑΕΙ... άρα ακόμα παραπάνω σε χρόνο οι σπουδές!) με υποχρεωτική παρακολούθηση και στις θεωρίες και στα εργαστήρια (όχι μόνο τα εργαστήρια, όπως στα ΑΕΙ).
β) Τα ΤΕΙ ήταν 4ετούς φοίτησης μαζί με την πρακτική (και τα 40 μαθήματα, που είπατε) και αυτό την τελευταία 15ετία περίπου λειτουργίας τους, όχι ανέκαθεν! (πιο πριν ήταν πιο λίγες οι απαιτήσεις τους). Περαιτέρω, πάρα πολλά Πανεπιστήμια είναι ήδη στο επίπεδο 7, οπότε το "απέμειναν πτυχίο επιπέδου 6 όπως και τα ΑΕΙ", που λέτε (και προφανώς εννοείτε Πανεπιστήμια εδώ), απλά δεν ισχύει! Δεν ισχύει στις περισσότερες των περιπτώσεων δηλαδή, για να είμαι περισσότερο ακριβής.
Αν θέλετε, σάς πάω και σε περισσότερες συγκρίσεις σχετικά σε ποσότητα και ποιότητα μεταξύ πανεπιστημίου και ΤΕΙ (τουλάχιστον στον κλάδο μου), σε δεύτερο χρόνο.
γ) Τονίζεται ξανά, συνεπώς που λέτε κιόλας, ότι στο αρχικό μας σχόλιο δεν είπαμε πουθενά ότι τα ΔΙΕΚ-ΙΕΚ έχουν "κάποια σχέση" με τα "ΑΕΙ και τα ΤΕΙ" , που λέτε (προφανώς θέλετε να πείτε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μιας και μάλλον δεν ξέρατε ότι τα ΤΕΙ ήταν ΑΕΙ), που φαίνεται ότι μάλλον καταλάβατε. Αυτό που είπαμε είναι ότι παλαιόθεν που λέγαμε "οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ" (τότε που τα ΤΕΙ ήταν ανώτερα δηλαδή), έτσι και από φέτος λέμε (ή το ΥΠΕΠΘ αποφάσισε να λέει, άμα θέλετε) οι "βάσεις σε ΑΕΙ και ΙΕΚ" (στα ΙΕΚ υπάρχει πια μηχανογραφικό, όπως κάποτε και στα ΤΕΙ, και ενδιαφέρουν κάποιο κόσμο, που πρέπει και αυτός να πληροφορηθεί). Αφού ΤΕΙ δεν υπάρχουν πια (πλην ΑΣΠΑΙΤΕ), τί να κάνουμε τώρα;
@Θανάσης Τα ΙΕΚ είναι διετούς φοιτήσεις και απονείμουν ΒΕΚ και απαιτείτε εξέταση για πιστοποίηση στον ΕΟΠΕΠΠ για την απονομή του πτυχίου επιπέδου 5, τα ΤΕΙ ήταν 4ετους φοίτησης με πρόγραμμα σπουδών 40+ μαθημάτων πολλά απο αυτά με εργαστήρια, με υποχρεωτική πρακτική 6 μηνών και πτυχιακή εργασία και απένειμαν πτυχίο επιπέδου 6 όπως και τα ΑΕΙ , συνεπώς τα ΔΙΕΚ-ΙΕΚ ουδεμία σχέση έχουν με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ
Θα τα πούμε σύντομα στις κάλπες,
Αγαπητή, ο απόλυτος αριθμός μορίων, 14000 ή ότι άλλο δεν έχει σημασια: Η ΕΒΕ υπολογίζεται ως ποσοστό του ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ. Αν ένας μαθητής δεν πιάνει τουλάχιστον 80% του μέσου όρου (ή και λίγο παραπάνω - αυτό το αποφασίζουν τα τμήματα, και καλά κάνουν, όπως σε όλη την υπόλοιπη Γη), τότε ΔΕΝ εισέρχεται σε ΑΕΙ, γιατί το δημόσιο χρήμα που όλοι πληρώνουμε δεν είναι ορθολογικό να χρησιμοποιείται για κάποιον που δεν έχει αρκετά καλές επιδόσεις.
Δημόσιο ΑΕΙ δε σημαίνει "τζάμπα" - κάποιοι πληρώνουμε για να υπάρουν όλα αυτά, να το καταλάβουμε κάποτε. Ούτε είναι ορθολογικό να υπάρχει θέση στα ΑΕΙ για όλους, καλούς/μέτριους/άσχετους - δε συμβαίνει πουθενά, δεν έχει νόημα, και δεν υπάρχουν λεφτά για αυτό.
@Νικος Δεν εχω προβλημα μαζι της .Εχω προβλημα λογικης:ενα παιδι με 14300 και ΜΟ 14,1 δεν μπορεσε να δηλωσει μια σχολη λογω ΕΒΕ που ηταν 14,25. Τελικα η βάση της σχολής λόγω συντελεστων μαθηματων ήταν 13800. Ειναι λογικό ; Αρα λόγω των συντελεστων θα έπρεπε να μπει στη σχολή και δεν μπήκε λογω ΕΒΕ. Αυτο δεν ειναι ισοπέδωση . Ονομασε το εσυ τι είναι.Τόσο καλά τα καταφέρνει το Υπουργείο . Υπάρχουν γονείς δικηγόροι να κυνηγήσουν το θέμα;
Περιττά όλα τα τμήματα που δύο σερί χρονιές αποτυγχάνουν να καλύψουν τουλάχιστον το 50% των θέσεων εισακτέων.
Ειδικά όπου υπάρχουν ολόιδια τμήματα στην ίδια περιφέρεια από άλλα πανεπιστήμια είναι πολυτέλεια και σπατάλη η διατήρηση διπλών τμημάτων με ελάχιστους εισακτέους.
Εντάξει, αυτό είναι δημιουργική στατιστική... μιας και δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση για τον καθένα στις δηλώσεις, αλλά ό,τι έχει ως επιλογή ελέω ΕΒΕ.
Για παράδειγμα, αν θέλω πρώτη επιλογή Ψυχολογίας ΕΚΠΑ και έχω γράψει 9.500, αυτό δεν θα γίνει ποτέ!
Ό,τι δουλειά ακριβώς είχαν και τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ για χρόνια... που λέγαμε "βγήκαν οι βάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ"! Και μη μου πεις ότι τα ΤΕΙ είναι (ήταν) ΑΕΙ, γιατί αυτό νομοθετικά έλαβε χώρα μόνο κατά την τελευταία 15ετία λειτουργίας τους...
Όπως λοιπόν κάποτε τα τότε ανώτΕΡΑ ΤΕΙ ήταν μαζί με τα ανώτΑΤΑ ΑΕΙ, έτσι και τώρα τα ΑΕΙ είναι μαζί με τα (τριετή) ΙΕΚ (επίπεδο 5, όπως και οι ανώτερες σχολές, ισότιμα) μιας και πλέον δεν υπάρχουν ΤΕΙ (πλην ΑΣΠΑΙΤΕ).
Το 9 στα 20 είναι το λογικό ελάχιστο βαθμολογικό όριο για πανεπιστημιακές σπουδές, πρέπει όμως να μπει και όριο στις δηλώσεις σχολών ώστε τα παιδιά να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο σε προγράμματα κοντά στο γνωστικό αντικείμενο που επιθυμούν πραγματικά, όχι να έχουν απλώς την φοιτητική ιδιότητα και να περνούν μαθήματα με 5.
@Ας σκεφτούμε και ας πράξουμε
Πού είδατε, ότι "το 93% εισάγεται σε σχολή ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ προτίμησης"?
"εισάγεται σε Σχολή-Τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις", λέει ακόμα και ο τίτλος.
Εάν δε υπολόγιζαν τις πρώτες 15 προτιμήσεις... ε τότε η "απόλυτη επιτυχία" θα ήταν και 100% μην σας πω!
Τέτοια στατιστική, ούτε στο Χάρβαρντ δεν διδάσκουν! Ακόμη και η "δημιουργική του ασάφεια" του Γιάνη, ωχριά μπροστά σε τέτοια στατιστική μαγειρική.
Πάντα θα υπάρχει κάποιος/α ακριβώς κάτω από οποιοδήποτε αριθμητικό όριο μπει. Το 8.2 δεν έχει διαφορά από το 3 η το 1.1 γιατί δείχνει συνήθως ότι ο υποψήφιος δεν ενδιαφέρεται για τη μάθηση.
@Nikos
Μα, αγαπητέ Nikos (Νίκος, υποθέτω, αλλά μάλλον τα ελληνικά σε κάποιους προκαλούν κάποιο σύνδρομο κατωτερότητας...), την ισοπέδωση θα έπρεπε να τη βλέπεις από τη δική σου μεριά που βάλθηκες συστηματικά να υπερασπίζεσαι αδιακρίτως ο,τιδήποτε πράττει η υπουργός, ενώ δε βλέπω την παραμικρή διάθεση να κατανοήσεις τις ενστάσεις μας για την πολιτική της, η οποία βλάπτει σοβαρά το οικοδόμημα της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης.
Δεν μπορώ πάλι να επαναλάβω τα χιλιοειπωμένα και κραυγαλέα λάθη της, μερικά απολύτως χονδροειδή και ακατανόητα, που ήδη έχουν πάει το σχολείο πολύ πίσω και γιαυτό καλό θα ήταν να μη θαμπώνεται κανείς τόσο εύκολα από επιδεικτικά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και βαυκαλισμούς της ίδιας για το λαμπρό της έργο!
Συνεπώς, η επιμονή σου στο ίδο ρεφρέν μου δίνει το δικαίωμα πλέον να πιστεύω πως ουδόλως σ' ενδιαφέρει η ίδια η εκπαίδευση, αλλά μονάχα η άτρωτη εικόνα της υπουργού.
Από τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ΕΒΕ μπορούν να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα. Δεδομένου ότι ο αριθμός των θέσεων σε τμήματα με λίγους εισακτέους μειώθηκε σημαντικά, θα πρέπει να δούμε ποια τμήματα έλαβαν μικρό αριθμό φοιτητών. Δεδομένων των αλλαγών θεωρώ ότι αν μια σχολή έχει πάνω από 60-65% κενές θέσεις για δεύτερη χρονιά δεν πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Πρέπει να κλείσει και να συγχωνευτεί άμεσα.
Είδα τα αποτελέσματα του 2ου και 4ου πεδίου καθώς είμαι αναπληρωτής καθηγητής σε τμήμα πληροφορικής που ανήκει και στα δύο πεδία.
Παραθέτω τα τμήματα με υψηλό ποσοστό κενών θέσεων (έχω αφαιρέσει τα ακριτικά ΑΕΙ και το Δυτικής Μακεδονίας που πρέπει να στηριχτούν). Τα τμήμα με πολύ υψηλό αριθμό κενών θέσεων για δεύτερη χρονιά σε αυτά τα πεδία είναι μόλις 11. Τα περισσότερα βρίσκονται σε μικρές πόλης εκτός της βασικής έδρας του πανεπιστημίου. Πιθανότατα αν απλώς μεταφερθούν να γεμίσουν την επόμενη χρονιά. Κρίμα είναι, κυρίως για τους φοιτητές που μένουν εκτός πανεπιστημίου διότι δεν μπορούν να φύγουν από την πόλη τους. Δείτε τον πίνακα
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝ. τμήμα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΑΜΦΙΣΣΑ) πεδίο: 4,% κενών θέσεων:85%
ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚ. τμήμα ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΓΡΕΒΕΝΑ) πεδίο: 4,% κενών θέσεων:85%
ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. τμήμα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) πεδίο: 4,% κενών θέσεων:72%
ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚ. τμήμα ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (ΓΡΕΒΕΝΑ) πεδίο: 2/4,% κενών θέσεων:77%
ΔΙ.ΠΑ.Ε. τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΣΕΡΡΕΣ) πεδίο: 2,% κενών θέσεων:96%
ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ τμήμα ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ) πεδίο: 2,% κενών θέσεων: 90%
ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) πεδίο: 2,% κενών θέσεων: 84%
ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ τμήμα ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ) πεδίο: 2,% κενών θέσεων: 80%
ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) πεδίο: 2,% κενών θέσεων: 77%
ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ τμήμα ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) πεδίο: 2,% κενών θέσεων: 75%
ΔΙ.ΠΑ.Ε. τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ) πεδίο: 2,% κενών θέσεων: 74%
Κάποτε οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ σχολίαζαν το χαμηλό επίπεδο των ΤΕΙ και το απέδιδαν στις χαμηλές βάσεις. Φυσικά ακόμα το σχολιάζουν για να αιτιολογούν το ότι δεν έδωσαν επαγγελματικά δικαιώματα και ότι τα εξαφάνισαν, γιατί "χάλαγαν" το αφήγημα.... Τώρα; Όλα καλά με τα Πανεπιστήμια βάσεων κάτω από 10; Δεν είναι πρόβλημα ώστε να παρθούν δραστικά μέτρα ανάλογα της κατάργησης των "μη ποιοτικών" ΤΕΙ;
Για να μην κοροϊδευόμαστε σε αυτή τη χώρα, καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως όλοι οι μαθητές δεν είναι κατάλληλοι να περάσουν στα Πανεπιστήμια. Αλλά επειδή μερικοί λένε "μα γιατί να μην περάσουν και οι μαθητές που έγραψαν κατά μέσο όρο 8 που εξισώνονται έτσι με αυτούς που έγραψαν 1", ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους πως και οι μαθητές του 10, του 11, του 12, που εισάγονται σε διάφορα τμήματα, είναι κατά κανόνα ανεπαρκέστατοι ως φοιτητές και αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις τους στο πρώτο τουλάχιστον έτος εισαγωγής. Κάτι πάει πολύ στραβά στο Λύκειο που μετακυλίεται στα πανεπιστήμια. Τα νέα παιδιά αποφεύγουν το διάβασμα, τη μελέτη, τον κόπο και την προσπάθεια, σαν το διάβολο το λιβάνι. Και εφόσον ως μαθητές δεν είχαν επιδόσεις τέτοιες ώστε να περάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο, τι είναι αυτό που θα τους αλλάξει και θα γίνουν οι μελετηροί φοιτητές σε δύσκολα και πρωτόγνωρα γι' αυτούς μαθήματα; Τίποτε απολύτως. Πρέπει επιτέλους όλοι μας να προσγειωθούμε στην πικρή πραγματικότητα και να πάψουμε να παρηγοριόμαστε με ιδεολογήματα και φρούδες ελπίδες.
Εφόσον το 93% εισάγεται σε σχολή της πρώτης προτίμησης μιλάμε για απόλυτη επιτυχία. Το θέμα είναι να γίνει εξορθολογισμός σχολών γιατί σε κάθε χωριό υπάρχει τμήμα ΑΕΙ. Σε λίγο θα τους παρακαλάνε . Είχαμε φτάσει με 0,57 να μπαίνουν σε ΑΕΙ . Τέτοια κατάντια.
Γιατί να μείνουν αυτές οι 7000 θέσεις κενές δεν θα μπορούσα να περάσουν φυσιολογικά και κάποια παιδιά που έχουν γράψει 8,35 + 8,32 + 8,30 + 8,28 + 8,20 τι θέλουν να αποδείξουν αυτή την ελάχιστη βάση εισαγωγής εξισώνουν το 8,35 με το 1,1
Δε ξέρω τι νόημα έχει να υπάρχουν τόσες σχολές.
Τι κακία έχετε.
Δε μπορείτε να χωνέψετε ότι τα καταφέρνει. Θέλετε την ισοπέδωση.
Η ζωή θα προχωρήσει είτε το θέλετε είτε όχι.
Η δημιουργική αριθμητική των αρίστων. Τι δουλειά έχουν τα ΔΙΕΚ στα στατιστικά των ΑΕΙ;
Περάστε πελάτες μου
Οι εκλογές είναι πολύ κοντά.Σύντομα θα λάβουν την απάντηση τους...
« Αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των εισαχθέντων σε ΑΕΙ και Δημόσια ΙΕΚ»
Όλο κόλπα αριστείας.. του χρόνου να προσμετρήσετε και τις τεχνικές σχολές και τα κολεγια..
Μέχρι και το 8 και 9 βαθμολογία πέρασαν σε ΑΕΙ !
Στο Harvard αδελφες μου, στο Harvard.
Μετα εκλογιμη θεση στο επικρατειας και υπουργος.
Τι δεν εχετε τα λεφτα και τις γνωριμιες;
Ε τοτε ειναι φανερο πως δεν ανηκετε στην καστα των αριστων. Αριστοκρατια λεγεται πλεον το καθεστως.