ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Απίστευτο για υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας: Την ίδια ημέρα που ζητούσαν γνωμοδότηση για να τεθεί σε δυνητική αργία ορίστηκε σε Συμβούλιο Επιλογής στελεχών εκπαίδευσης

Η ίδια εργαζόμενη για την οποία κινείται η διαδικασία θέσης σε αργία κρίνεται παράλληλα κατάλληλη για τη συμμετοχή σε διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης!
Δημοσίευση: 29/07/2022
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
  • Στις  27/7/2022 η υπουργός  Παιδείας Ν. Κεραμέως ζήτησε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο γνωμοδότηση για τη θέση σε δυνητική αργία στελέχους του υπουργείου το οποίο σήμερα κατέχει διευθυντική θέση.
  • Ωστόσο την ίδια μέρα ενημερώθηκε το υψηλόβαθμο στέλεχος  ότι η υπουργός έχει υπογράψει απόφαση ορισμού της σε επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής στελεχών εκπαίδευσης!

Η Ομοσπονδία  Συλλόγων Εργαζομένων των Κεντρικών Δομών Εκπαίδευσης που κάνει την παραπάνω καταγγελία διερωτάται  πώς η ίδια εργαζόμενη για την οποία κινείται η διαδικασία θέσης σε αργία (για την επιβολή της οποίας με βάση το άρθρο 104 του Υ.Κ. απαιτείται να συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος) κρίνεται παράλληλα κατάλληλη για τη συμμετοχή σε διαδικασία αξιολόγησης!

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Σχετ.: Η με αρ. πρωτ. 42/27-7-2022 καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων Κ. Υ. Υπουργείου Παιδείας 

Σε συνέχεια του ως άνω σχετικού, καταγγέλλουμε την παραπομπή συναδέλφου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο από την Υπουργό, χωρίς να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα, χωρίς να έχει προηγηθεί ακρόαση και μέσα σε δύο μόλις μέρες από την ενημέρωση της Υπουργού από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Βάσει της παραγράφου 6 του άρθρου 114 του ν.3528/07 (Α΄26): «(…) Με την επιφύλαξη των καταδικαστικών αποφάσεων όπου η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης είναι υποχρεωτική, τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα οφείλουν εντός είκοσι ημερών μετά την ως άνω ενημέρωσή τους να αποφαίνονται αιτιολογημένα για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του υπαλλήλου».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση, ώστε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης να είναι υποχρεωτική. Η Υπουργός είχε τη δυνατότητα αιτιολογημένα να μην παραπέμψει την εργαζόμενη σε πειθαρχικό συμβούλιο, καθώς μάλιστα υπήρχε ήδη διατυπωμένη σχετική αιτιολογία από τον Εισαγγελέα που εξέτασε τη μήνυση σε πρώτο βαθμό, σύμφωνα με την οποία οι ενέργειές της κρίθηκαν απολύτως νόμιμες και δικαιολογημένες.  Δεν επέλεξε όμως τη στάση αυτή.  

Μάλιστα εχθές 27/7/2022 η Υπουργός ζήτησε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο γνωμοδότηση για τη θέση σε δυνητική αργία της συναδέλφου. Την ίδια μέρα ενημερώθηκε η συνάδελφος ότι η Υπουργός έχει υπογράψει απόφαση ορισμού της σε επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής στελεχών! Αναρωτιόμαστε πώς η ίδια εργαζόμενη για την οποία κινείται η διαδικασία θέσης σε αργία (για την επιβολή της οποίας με βάση το άρθρο 104 του Υ.Κ. απαιτείται να συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος) κρίνεται παράλληλα κατάλληλη για τη συμμετοχή σε διαδικασία αξιολόγησης!

Κατόπιν της απόφασης αυτής, τίθενται τα εξής θέματα για τους εργαζομένους:

Έρχονται συχνά αντιμέτωποι με διοικητικές διαδικασίες, ο τρόπος χειρισμού των οποίων δεν είναι σαφώς και αντικειμενικώς προσδιορισμένος: εν προκειμένω δύο Εισαγγελείς είχαν εκ διαμέτρου διαφορετική άποψη για το ίδιο θέμα.

Η πολιτική ηγεσία, αντί να θεσμοθετήσει διαδικασίες που δεν θα αφήνουν εκτεθειμένους τους υπαλλήλους του Υπουργείου και θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, επιλέγει να στρέφεται εναντίον των ίδιων των εργαζομένων.

Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε συνάδελφος βρεθεί σε ανάλογη θέση θα κληθεί να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του, το κύρος του στον εργασιακό χώρο και να εμπλακεί σε μία επίπονη και μακροχρόνια δικαστική περιπέτεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συνάδελφος εκτός από την ποινική διαδικασία, με επιλογή της Υπουργού θα υποστεί και την πειθαρχική.

Αναρωτιόμαστε:

Α) Ποιος θα συνδράμει ψυχικά και οικονομικά τους εργαζομένους που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες;

Β) Πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι ψυχικά και οικονομικά που εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις όταν αθωώνονται; Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει καμία θεσμική πρόβλεψη επ’ αυτού.

Γ) Με ποια διάθεση θα εργαστούν οι υπόλοιποι συνάδελφοι όταν βλέπουν να μην υπάρχει από την πολιτική ηγεσία καμία στήριξη στους εργαζομένους; Ας μη ξεχνούμε ότι θεμέλιο της άσκησης αποτελεσματικής διοίκησης και ηγεσίας αποτελεί η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός προς τους εργαζομένους.

Για τους λόγους αυτούς:

Δηλώνουμε τη στήριξή μας στη συνάδελφο, απαιτούμε την άμεση ανάκληση της παραπομπής της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. 

Εφόσον η διαδικασία προχωρήσει, απαιτούμε την επίσπευσή της, ώστε να μην παραμείνει η συνάδελφος εγκλωβισμένη, ένα μόλις έτος πριν από τη συνταξιοδότησή της.

Δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα συνδράμουμε με όποιο μέσο διαθέτουμε τη διωκόμενη συνάδελφο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΚΑΝΗ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σχόλια (10)

 
Κάθε λιμάνι και καημός…
31 Ιουλ 2022 11:27

Εκπαιδευτικός.

 
Απαράδεκτη
30 Ιουλ 2022 17:22

Απαράδεκτη Υπουργός. Όχι δεν κάνει να ηγείται αυτού του Υπουργείου, που φέρει τον τίτλο της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, αλλά ούτε έξω από το κατώφλι του δε θα έπρεπε να περνά! Αναλγησία, υπεροψία, υποκειμενικότητα. Από τη μια δήθεν επιβραβεύουμε (δασκάλους, υπαλλήλους) κι από την άλλη τους λοιδορούμε ή τους διώκουμε... Τη μια είναι καλοί οι δάσκαλοι, εργατικοί, βοήθησαν στην πανδημία κλπ. κλπ. και από την άλλη διώξεις, αγνόηση των αιτημάτων τους, αυξήσεις μηδενικές, επιφόρτιση με νέα καθήκοντα κ.ά. Πλήρης αναγνώρισή τους, δηλαδή...!

 
Γιωτα
30 Ιουλ 2022 16:12

Γιατί διώκεται η υπάλληλος; Τι δεν έκανε σωστά ;

 
εκπ/κος
30 Ιουλ 2022 13:48

@sotiris
Αποτελεί άραγε διαβολική σύμπτωση το "άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος σχετιζόμενο με τις κρίσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης" να τοποθετηθεί κ να παραλάβει δ/νση εκπ/σης κ αμέσως μετά να προκύψει το "θέμα"; Πραγματικά θέλω να πιστεύω κ ελπίζω να είναι, όντως, απλά μια σύμπτωση κ από κείνα τα "γυρίσματα" της ζωής που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Τις οίδε; Αλλά, «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται».

 
Το μεγαλείο
30 Ιουλ 2022 11:45

Το μεγαλείο της αριστείας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της κ. Παρατάσεως βεβαίως βεβαίως!!!

 
Καθηγητής Δευτεροβάθμιας
30 Ιουλ 2022 10:38

Η κα Υπουργός αυτό που σπούδασε και ασχολήθηκε ολα τα χρόνια των παραγωγικών σπουδών ενος/μιας φοιτητή/φοιτήτριας είναι οι νομικές σπουδές. Όσο περνά ο καιρός, γίνεται φανερό ότι προς τη κατεύθυνση αυτή εχει μια " αυτόματη αντανακλαστική ροπή". Συνεπώς, είναι "ερμηνευόμενο" το γιατί μονίμως αντιδρά με τον τρόπο αυτό. Όμως, ενώ είναι "ερμηνευόμενη" η στάση της αυτή, θεωρώ ότι είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση απο αυτήν που θα έπρεπε να έχει ένας/μια Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 
ΠΕ19
30 Ιουλ 2022 09:58

Το τσάμπα πέθανε όταν οι θέσεις των συμβουλιών δεν αμοίβονται και μάλιστα αρκετά αυτά έχουμε πάει όποιος να'ναι για να συμπληρωθεί ο αριθμός.
Κρίμα για τον νόμο !!!!!

 
sotiris
30 Ιουλ 2022 09:08

Το θέμα είναι εάν το γνώριζαν πριν προχωρήσουν στην επιλογή του

 
Υποψήφιος/α
30 Ιουλ 2022 09:03

Σε αναμονή και άλλου υψηλόβαθμου σχετιζόμενου με τις κρίσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Ξέρει εκείνος.

 
Alex
30 Ιουλ 2022 01:49

....η αχρηστεία ξαναχτυπά.....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.