ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρώτη τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας και της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Δημοσίευση: 03/08/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αποστόλης Δημητρόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας

Είχα χθες τη χαρά και την τιμή να συντονίσω την πρώτη τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας και της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση με τη συμμετοχή και της κας  Ζωή Γαβριηλίδου , αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η επικοινωνία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσβασιμότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχει ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση και την συμπερίληψη στην ανώτατη εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αφορά στην φυσική, εκπαιδευτική, ψηφιακή προσβασιμοτητα φοιτητών και προσωπικού στα πανεπιστήμια, καθώς και την υποστήριξη της ένταξης των φοιτητών και αποφοίτων στην πρακτική άσκηση και την αγορά εργασίας.

Σε μια εξαιρετικά γόνιμη επικοινωνία συζητήθηκαν οι οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές που εισήγαγε ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια και οι νέες δυνατότητες που  παρέχει στα ιδρύματα για την διαμόρφωση και υλοποίηση ενός σχεδίου για την προσβασιμότητα, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού κάθε ιδρύματος,  ο ρόλος και η σημασία της συνεργασίας των δύο Εθνικών Αρχών, του ΥΠΑΙΘ και των ΑΕΙ για το σκοπό αυτό, καθώς και η ένταξη της προσβασιμότητας στις διαδικασίες αξιολόγησης, πιστοποίησης και χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

Συζητήθηκε επίσης ο εξαιρετικά χρήσιμος Οδηγός για την Προσβασιμότητα  που συνέταξε η κα Γαβριηλίδου σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια, ο ρόλος των Επιτροπών και των  Μονάδων Προσβασιμότητας κάθε ΑΕΙ, οι συνεργειες με τα Γραφεία Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης για την επαγγελματική ανάπτυξη των διδασκόντων στα πανεπιστήμια, καθώς και οι δυνατότητες για χρηματοδότηση των σχετικών δράσεων των ΑΕΙ από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε τα προσεχή χρόνια να διαμορφώσουμε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στα πανεπιστήμια μας, που θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων, χωρίς αποκλεισμούς.

Δεν είναι μόνο δικαίωμα. Είναι θέμα πολιτισμού.

Προχωράμε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ