ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα σχολεία (5.000 τμήματα Δημοτικών-Νηπιαγωγείων) στα οποία ξεκινά το νέο διευρυμένο ωράριο μέχρι 5:30 μμ

H πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα κριτήριο συμμετοχής
Δημοσίευση: 04/08/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπογράφηκε σήμερα από την υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή η απόφαση , με την οποία ορίζονται οι  σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) στις  οποίες θα εφαρμόσουν πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2022-23 το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου μέχρι τις 5:30 μμ (αντί 4 μμ που ίσχυε μέχρι σήμερα).

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση και να δείτε τα σχολεία, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Aπό την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Τακτικού Προϋπολογισμού.

Για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας,  στόχος του διευρυμένου δωρεάν παιδαγωγικού προγράμματος είναι διττός:

Α. Αφ’ ενός, η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά μας, μέσω:

  •     δραστηριοτήτωνόπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων
  •     επιπλέον χρόνουγια μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο.

Β. Αφ’ ετέρου, η υποστήριξη της οικογένειας, με:

  •     προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριοτων γονέων,
  •     περισσότερο ελεύθερο, δημιουργικό χρόνοστο σπίτι, εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο,
  •     επέκταση των δωρεάν παροχώνεκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα κριτήριο συμμετοχής.

Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο Ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν την έναρξη των μαθημάτων, από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Ανακοινώνουμε σήμερα τις σχολικές μονάδες που θα εφαρμόσουν από τη νέα σχολική χρονιά το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 5:30 μμ. Η νέα αυτή πρωτοβουλία έχει διττή στόχευση: αφ’ ενός να εξασφαλίσει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη δημόσια δωρεάν παιδεία, αφετέρου να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, επιτυγχάνοντας μια μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ σχολικού ωραρίου και ωραρίου των εργαζόμενων γονέων. Δημιουργούμε ένα σχολείο μέσα στην κοινωνία, με μαθητές που εκφράζονται δημιουργικά μέσα από νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σπίτι. Και με γονείς που μπορούν να ενταχθούν καλύτερα στον εργασιακό βίο, απολαμβάνοντας πιο ποιοτικές παροχές από τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση».

Σχόλια (27)

 
ΔΜ
07 Αυγ 2022 22:18

@NIC, έτσι ακριβώς και χειρότερα. Κανένας δεν ασχολείται, τα περισσότερα σχόλια είναι για θέσεις "ευθύνης" με μισθούς μικρότερους από σουπερμάρκετ!

 
Σχολείο της γειτονιάς
07 Αυγ 2022 19:51

Ό,τι και να γράφουμε εμείς οι γονείς σε κάθε γειτονιά ξέρουν τι Σχολείο έχουν.

Σωστή σαν σκέψη τα σχολεία να είναι ανοιχτά από το πρωί μέχρι το απόγευμα ΟΜΩΣ με τις κατάλληλες προϋποθέσεις - να μπορούν τα παιδιά να μάθουν, να παίξουν, να φάνε και να ξεκουραστούν όπως πρέπει στην πιο ευαίσθητη ηλικία.

Στο εξωτερικό έχουν καλύψει τα βασικά και κάνουν το παραπάνω, εδώ οι δάσκαλοι πληρώνουν με δικά τους χρήματα για να έχουν όλα τα παιδιά πχ. Γραφική Ύλη για τα μαθήματα των Καλλιτεχνικών ή χάρτες για το μάθημα της Ιστορίας.

Να δούμε και αν μπορούν να οργανωθούν ολοήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές, έστω 1-2 φορές κάθε μήνα.

Χρειάζονται κονδύλια για την Πρωτοβάθμια Παιδεία, να γίνει επιτέλους σωστή δουλειά και να μπουν οι βάσεις για το Γυμνάσιο.

 
Αποθηκάριος Τζάμπο
07 Αυγ 2022 15:53

@ @ Χώρος μάθησης όχι αποθήκη 07 Αυγ 2022 00:07
- "Τα σχολεία κοινωνικές δημόσιες μονάδες ΟΧΙ μονο για την εκπαίδευση των παιδιων αλλα κ για να εξυπηρετούν τους γονεις κλπ". Μπορείτε αυτό, να το βρείτε πουθενά γραμμένο σε κάποιο νόμο ή στο Σύνταγμα.... ή είναι η δική σας ερμηνεία-εικασία-υπόθεση?
- "Με τέτοιες απόψεις είναι λογικό... που δουλεύουνε οκτάωρα και δωδεκάωρα". Από κοινωνικούς αυτοματισμούς και από κατευθυνόμενες προσπάθειες για να στραφεί η μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.... είμαστε χορτάτοι. Ξέρουμε και ποιοι και γιατί τις υποκινούν.
- Το ΜΟΝΟ τρολάρισμα είναι, το να λέμε ότι ένα παιδί ηλικίας 5-12 ετών, θα παραμένει από τις 08:00 έως τις 17:30 στο σχολείο του. 9,5 ώρες.... ούτε στην παιδική χαρά δεν μένει ένα παιδί.

 
ΑΝΕΣΤΗΣ
07 Αυγ 2022 14:37

@NIC
Και αν το δεις στα καθαρά είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πάει αυτή η κατάσταση στα δικαστήρια και θα γίνει της τρελής.
Προβλέπω να δίνονται αναδρομικά χρήματα (έστω στα μικτά) στους ΥΕ δημόσιους υπαλλήλους για την διαφορά αυτή.

 
NIC
07 Αυγ 2022 12:52

Κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα:
713 € Χ 14 μήνες = 9.982 € ετησίως / = 831 € μήνα

Εισαγωγικός μισθός στον δημόσιο τομέα:
780 € Χ 12 μήνες = 9.360 € ετησίως / = 780 € μήνα.

50 € λιγότερα από τον ανειδίκευτο εργάτη.

Κατά τα άλλα κόπτονται για την παιδεία.

 
Ολοήμερο...αρχαίας Σπάρτης
07 Αυγ 2022 10:47

Αν σκοπός της εκπαίδευσης είναι η εύρυθμη λειτουργία της ελεύθερης-ασύδοτης αγοράς εργασίας και όχι ο άνθρωπος γιατί δεν επιμηκύνουμε ακόμη περισσότερο το ωράριο;
Αν εκείνος που έχει την επιμέλεια του παιδιού εργάζονταν με ωράριο μερικής απασχόλησης και αποδοχές πλήρους απασχόλησης (με κρατική επιδότηση) δεν θα ήταν καλύτερα για την οικογενειακή του ζωή και την ανάπτυξη του παιδιού; Η παιδική ηλικία δεν διαρκεί αιώνια και οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους. Όταν τα παιδιά τους ενηλικιωθούν δεν θα μπορούν να γυρίσουν το χρόνο πίσω.

 
Τα Τμήματα Ένταξης
07 Αυγ 2022 07:14

πότε θα ιδρυθούν; Είναι επιτακτική ανάγκη να προσφέρονται στα παιδιά που τις χρειάζονται υπηρεσίες εξατομικευμένης υποστήριξης. Είναι θέμα ισότητας.
Γενικότερα κάθε Σχολείο πρέπει να έχει Τμήμα Ένταξης, ψυχολόγο κοινωνικό λειτουργό και νοσοκόμο όλες τις μέρες λειτουργίας του. Ειδικά ο νοσοκόμος πρέπει να είναι παρών σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Σχολείου και όπως προβλέπεται να λειτουργήσει το Σχολικό πρόγραμμα το Σχολείο πρέπει να διαθέτει δύο Σχολικούς νοσοκόμους, έναν για το πρωινό και ένα για το απογευματινό τμήμα. Δεν μπορούμε να έχουμε σταβλισμένα τα παιδιά 9 ώρες την ημέρα και να μην τους παρέχουμε τα απαραίτητα.
Η λειτουργία των Σχολείων μέχρι τις 17:30 μπορεί να εξυπηρετεί μια κατάσταση αλλά δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν την Εκπαίδευση.

 
@ Χώρος μάθησης όχι αποθήκη
07 Αυγ 2022 00:07

Τα σχολεία κοινωνικές δημόσιες μονάδες ΟΧΙ μονο για την εκπαίδευση των παιδιων αλλα κ για να εξυπηρετούν τους γονεις ιδιως στην προσχολική κ πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Με τέτοιες απόψεις είναι λογικό να στρέφονται οι γονείς ενάντια στους εκπαιδευτικούς & θεωρούν ότι καθόμαστε τρεις μήνες διακοπές δουλεύουμε τετράωρα και πεντάωρά και πληρώνομαστε σε βάρος των υπολοίπων που δουλεύουνε οκτάωρα και δωδεκάωρα. Θελω να πιστευω οτι με τα γραφομενα σας τρολαρετε.

 
Χώρος μάθησης όχι αποθήκη
06 Αυγ 2022 17:11

Το Δημόσιο Σχολείο είναι χώρος μάθησης, δεν είναι αποθήκη παιδιών μέχρι να γυρίσουν οι γονείς τους κατάκοποι από τη 12ωργ δουλειά το βράδυ.

Και έχουν απόλυτο δίκιο όσοι μιλούν για προχειρότητα - χρειάζονται εγκαταστάσεις και επιπλέον προσωπικό, ώστε να μαθαίνουν και να είναι δημιουργικά τα παιδιά στην πιο ευαίσθητη ηλικία.

Για παράδειγμα, τι γίνεται με τη Θεατρική Αγωγή και τα Αθλητικά Παιχνίδια;...

Προς Τρίτος Κόσμος

Ας κάνουν οικοτροφεία, και να επιστρέφουν τα παιδιά το Σαββατοκύριακο στο σπίτι. Πιο λογικό είναι.

 
Τρίτος κόσμος.
06 Αυγ 2022 14:29

Όσες μητέρες δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Στις πόλεις
Χρειάζεται κάποιος να κρατάει τα παιδιά πετά από τη 130 και μέχρι τις 530
Είναι τόσο απλό.
Γίνεται σε όλο τον κόσμο
Και εκεί δε λέγεται ιδρυματισμος
Τώρα αν ξεβολευει κάποιους και ψάχνουν δικαιολογίες
Ή αν κάνουν το περιβάλλον αφιλόξενο για να αποτύχει η επέκταση. Θα φανεί στην πράξη.
Αλλά δε μένουμε όλοι σε χωριά
Με παππούδες και γιαγιάδες να κάνουν το delivery

 
Ολοήμερα Γυμνάσια και Λύκεια
06 Αυγ 2022 13:47

Στις ηλικίες 12 έως 18 είναι χρήσιμος ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου, ώστε να ασχολούνται τα παιδιά με δραστηριότητες (πχ. Επιστημονικούς Ομίλους) και να ενισχυθούν τα Καλλιτεχνικά, η Φυσική Αγωγή και οι Ξένες Γλώσσες.

Δεν έχει νόημα τα παιδιά Δημοτικού να κάθονται δέκα ώρες στο σχολείο.

 
Ξεπατωστε την Ελληνίδα μάνα στη δουλειά
06 Αυγ 2022 09:26

Κλείστε τα παιδιά της (ιδρυματισμος λέγεται),10 ώρες, δώστε επίδομα σε κάθε έναν που δεν είναι Ελληνίδα μάνα, κι όλα καλά.
Αντί να γεννάει η Ελληνίδα 2-3 παιδιά και να έχει κάθε στήριξη...

 
Δασκάλα του γένους
05 Αυγ 2022 16:11

Για ακόμη μια φορά,ένα μήνα περίπου πριν ανοίξουν τα σχολεία καλούμαστε να διαχειριστούμε νέα δεδομένα και καινοτομίες του υπουργείου γεμάτες ασάφειες.Και αν δηλαδή κανένας γονιός δεν επιλέξει το παιδί του να σχολά στις 17.30 όπως αναμένεται να γίνει σε ολιγοθέσια σχολεία χωριών,τι θα γίνει;Θα αποχαρακτηριστεί το σχολείο ως μονάδα στην οποία εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα ή με το ζόρι θα πρέπει να πείσουμε τους γονείς να συμμετάσχουν;Σε κάθε περίπτωση δεν θα έπρεπε να ρωτηθεί ο σύλλογος διδασκόντων αν κρίνει δοκιμή την εφαρμογή του διευρυμένου προγράμματος δεδομένου πως γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο του;Αλλά τι ξέρουμε και εμείς ε;

 
πε806
05 Αυγ 2022 10:21

Στη ζώνη 4-5:30 μπορούν να διδάσκουν και μόνιμοι που έχουν οργανική στο σχολείο;;

π.χ. Καλλιτεχνικών σε ολοήμερο με 2 τμήματα μπορεί να έχει 1 ώρα φαγητό 2 ώρες ολοήμερο και άλλες 2 εργαστήριο Ζωγραφικής

 
Βρας
04 Αυγ 2022 22:54

@ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
Και πότε ρωτήθηκαν οι γονείς; Οι αιτήσεις έγιναν με βάση το παλιό πρόγραμμα. Βέβαια αυτό δεν αλλάζει την ουσία, ότι η απόφαση λήφθηκε στο ποδάρι, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγος. Για παράδειγμα στο σχολείο μου, που επιλέχθηκε, αμφιβάλλω αν υπάρξουν μια δυο αιτήσεις για 5.30'.

 
Dario Moutso
04 Αυγ 2022 19:22

@ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ 04 Αυγ 2022 17:05

Για ποια πόλη μιλάτε ;

 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
04 Αυγ 2022 17:05

Σε κανένα από τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μου δε συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός αιτήσεων, για τη λειτουργία τμήματος ολοημέρου ως τις 17.30. Πήρα τηλέφωνο και τους 9 διευθυντές και κανένας δεν είχε αιτήσεις για πάνω από 5 μαθητές (όταν απαιτούνται 10 κατ' ελάχιστον)! Πώς λοιπόν αποφασίζει ΠΑΡΑΝΟΜΑ η Υπουργός τη λειτουργία τους, όταν οι γονείς δεν έχουν αιτηθεί; Πώς θα λειτουργήσει το τμήμα με 2-3 μαθητές, όταν μάλιστα συγχωνεύει τα πρωινά τμήματα των 12-13 παιδιών; Η (εξαφανισμένη) ΔΟΕ πρέπει να καταγγείλει άμεσα το γεγονός στις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, διότι κατασπαταλούνται τα χρήματα του ευρωπαίου και Έλληνα πολίτη! Εντάξει με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά κυρία Άριστη Υπουργέ, εσείς το έχετε τερματίσει...

 
Δημήτρης
04 Αυγ 2022 15:43

@Γεωργια

Το ωράριο θα είναι 11.30-17.30
Εξαωρη παραμονη, όπως προβλεπεται.

 
Παρατηρητής
04 Αυγ 2022 15:30

Θα τοποθετηθούν επιπλέον εκπαιδευτικοί.
Διευθυντές και διευθύντρες που το σχολείο τους έχει επιλεγεί τρίβουν τα χέρια τους.

 
Έλενα
04 Αυγ 2022 15:07

Λογικά θα ξεκινάει 1:15 ή 12:25 ανάλογα με το διδακτικό του ωράριο...

 
Ελεος!
04 Αυγ 2022 14:34

Tωρα σοβαρα ποιος γονιος ευαισθητοποιημένος θα αφησει το παιδι του στα ξυλινα καρεκλακια και στα θρανια;;;;
Το σχεδιο θα ήταν πολυ ωραιο ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ αλλα δεν υπαρχουν.
Να μη μιλησουμε για τον μισθολογικο εξευτελισμο του εκπαιδευτικου.
Χωρις δωρα Πασχα - Χριστουγενων, χωρις επιδομα διακοπών, χωρις καμια αυξηση στον μισθο!!!
Ξερετε κατι;
Εχετε εξαντλησει το πιο νευραλγικο επαγγελμα της κοινωνιας τον εκπαιδευτικο ..σε λιγο ετσι οπως ψαχνετε διευθυντες για τα σχολεια τρελλοκομεια που καταντησατε με τοση γραφειοκρατια, θα ψαχετε και εκπαιδευτικους. ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΣΑ

 
ΓΕΩΡΓΙΑ
04 Αυγ 2022 13:46

ΩΡΑΙΑ....ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ,ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ,ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΧΟΛΑΕΙ 5:30.....

 
Χαρά
04 Αυγ 2022 13:04

Η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο από τη μια κλείνουν σχολεία από την άλλη διευρύνουν ωράρια γιατί για να πάρουν συγχωροχάρτι για τα αδηλωτα δεκαωρα και τις διπλές δουλειές που αναγκάζονται οι γονείς να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν μισθούς πείνας ακρίβεια η επαφή με τα παιδιά μηδενική και μετά αναρωτιούνται προς τι αυτή η ανεξέλεγκτη βιαιότητα που διακατέχει τα παιδιά και τους εφήβους κύριοι η οικογένεια και ο παιδαγωγικός της ρόλος είναι αναντικατάστατος δεν χρειάζονται σχολεία πάρκινγκ χρειάζονται αξιοπρεπείς δουλειές αξιοπρεπείς μισθοί αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης μεγαλώνουμε πληβείους εξαρτήματα μιας διεθνής καπιταλιστικής μηχανής και αυτό κάποια στιγμή θα εξαργυρώθει από τους νέους με καταιγιστικό τρόπο και όλοι θα μιλούν για αναρχικά παλιόπαιδα εθελοτυφλωντας φυσικά για τις ευθύνες τους κλείνω είπα πολλά και γνωστά τις πάση . Υστερόγραφο στην Αγγλία εφαρμόζεται πιλοτικά το τετραήμερο παρακαλώ αλλά αυτή είναι Αγγλία όχι ψωροκωσταινα Ελλάδα

 
sakis
04 Αυγ 2022 12:52

Ξέρει κάποιος στις νέες ώρες που θα προκύψουν στα ολοήμερα, τι μαθήματα και ποιές ειδικότητες εκπαιδευτικών θα απασχοληθούν?

 
Αδάπανη εκπαίδευση
04 Αυγ 2022 12:22

"Από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Τακτικού Προϋπολογισμού".
ΘΑΥΜΑ
Δεν χρειάζονται εκπαιδευτικοί, θέρμανση, καθαριότητα.
Ο Ροΐδης ("Η Πολιτική εν Ελλάδι ρητορεία" ) πα΄ντα επίκαιρος:" ούτω ζητούσι και οι Έλληνες εκλογείς παρά του βουλευτού να θαυματουργή".

 
Πιτσιφλής
04 Αυγ 2022 12:22

Μεγαλώστε τα διαλείμματα, τα παιδιά αυτής της ηλικίας πρέπει να παίζουν περισσότερο. Τα μεγαλώνουμε και μόνοι μας, χρόνια τώρα... αλλά δεν είναι σωστό τόσα χρόνια στην παρανομία. Ας μπουν και δυο ώρες γυμναστική παραπάνω, τους λείπει πολύ.
Από το πρωί σε μια ξύλινη καρέκλα...
Εδώ, η Υπουργός δεν μπορεί να καθίσει στο εργονομικό της κάθισμα και σηκώνεται μέρα παρά μέρα και λέει:
- Σε ποιο σχολείο θα πάμε σήμερα;
- Πάλι;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.