ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την αντιστοίχιση πενταετών τμημάτων Μηχανικών με τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών

Τα Τμήματα Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται θα θεωρούνται αντίστοιχα με τα Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής
Δημοσίευση: 05/08/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύθηκε στην   Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με την    οποία καθορίζονται τα κριτήρια   και οι προϋποθέσεις  που πρέπει να πληρούνται για την αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και τρόπος πιστοποίησης της τήρησης των προϋποθέσεων αυτών.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

Άρθρο Μόνο

1.Τα Τμήματα Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου, προκειμένου να θεωρούνται αντίστοιχα με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής και να απονέμουν διπλώματα μηχανικών, θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου σπουδών, που καταρτίζεται από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος, να διαρκεί δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

β. Το περιεχόμενο σπουδών και επομένως και ο τίτλος του διπλώματος που απονέμεται να αντιστοιχεί σε βασική ειδικότητα μηχανικού, όπως οι ειδικότητες ορίζονται στην υποπαράγραφο ΙΓ12 του ν. 4254/2014 (Α΄85).

γ. Στο πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνονται μαθήματα ώστε να διασφαλίζεται:

αα) η θεμελίωση στις βασικές επιστήμες,

ββ) η ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου,

γγ) η εμβάθυνση και η εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας,

δδ) η απόκτηση γνώσεων ως προς τη μεθοδολογία λύσεων προβλημάτων και τη μεθοδολογία ανάλυσης, σύνθεσης και σχεδιασμού συστημάτων και εφαρμογών,

εε) η ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων

Τα ανωτέρω στοιχεία του Προγράμματος Σπουδών πιστοποιούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης «ΕΘ.Α.Α.Ε».

δ. Στο πρόγραμμα σπουδών να προβλέπεται η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας διάρκειας ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου κατ’ ελάχιστον σε αντικείμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

ε. Τουλάχιστον το 80% των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος να έχει γνωστικό αντικείμενο σε αντικείμενα μηχανικού.

στ. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος να είναι συναφές σε ποσοστό τουλάχιστον 70% με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής

ζ. Τα υπό στοιχεία ε΄και στ΄ στοιχεία βεβαιώνονται από την ΕΘ.Α.Α.Ε.

η.Το Τμήμα να ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο σπουδών. Στην απόφαση αντιστοιχίας ορίζεται το χρονικό σημείο στο οποίο ανατρέχει η ισχύς της ώστε να περιλαμβάνεται το σύνολο των αποφοίτων που έχουν παρακολουθήσει το Πρόγραμμα Σπουδών επί του οποίου η Επιτροπή κρίνει την αντιστοιχία.

2. Η τήρηση των προϋποθέσεων της παρ. 1 πιστοποιείται βάσει του εγκεκριμένου από την οικεία Σύγκλητο προγράμματος σπουδών και βεβαίωση της Συγκλήτου για την ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών για τη λειτουργία των εργαστηρίων.

3. Η επιτροπή της παρ. 3 του άρθρου 66 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70), προκειμένου να υποβάλει την πρότασή της προς τους αρμόδιους Υπουργούς, μπορεί να ζητά και κάθε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο για την πιστοποίηση των ως άνω προϋποθέσεων, αν κρίνει ότι το πρόγραμμα σπουδών και η βεβαίωση Συγκλήτου δεν επαρκούν.

Σχόλια (6)

 
ΦΟΙΤΗΤΗΣ
07 Αυγ 2022 15:48

Στο η τι εννοούν;

 
@Αναστάσης
07 Αυγ 2022 09:48

Δυστυχώς δεν είναι ακόμη κοινά, έχουν ακόμη δρόμο, όχι πολύ αλλά έχουν.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά όλοι ανυπομονούμε να τελειώσει ο δρόμος.
Λίγο ακόμη και φτάσαμε.

 
@Διαβαστερός
06 Αυγ 2022 14:58

σωστά το λες! Το βασικό πτυχίο ή δίπλωμα δεν παίζει κανένα ρόλο εδώ και δεκαετίες με απόφαση του ΣΤΕ. Αυτό που παίζει ρόλο είναι το γνωστικό αντικείμενο που καθορίζεται από το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής και το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο. Την συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου δε, την κρίνει το αντίστοιχο εκλεκτορικό σώμα.

 
Αναστάσης
06 Αυγ 2022 07:27

Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια τα επαγγελματικά δικαιώματα για όλους τους μηχανικούς είναι κοινά.

 
Διαβαστερός
05 Αυγ 2022 15:09

Διάβασε προσεκτικά το νόμο. Λέει γνωστικά αντικείμενα μηχανικού και όχι να είναι μηχανικοί οι ίδιοι.

 
!!! 80% των ΔΕΠ να έχουν γνωστικό αντικείμενο μηχανικού !!!
05 Αυγ 2022 10:26

Ποιος ΦΩΣΤΗΡΑΣ έβαλε ποσοστό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δηλαδή Τμήμα με 10 ΔΕΠ εκ των οποίων 8 μηχανικοί θα πληροί το κριτήριο 'ε' του 80%
ΕΝΩ
Τμήμα με 20 ΔΕΠ εκ των οποίων 15 μηχανικοί ΔΕΝ θα πληροί το κριτήριο 'ε' του 80%!!!

Έχει πολύ κακούς "συμβούλους" η κα Υπουργός ΥΠΕΘ.

Ποιος θα μαζέψει τώρα τα ασυμμάζευτα;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ