ΜΑΘΗΤΕΣ

Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων: Πέντε αλλαγές

Τι ίσχυε
Δημοσίευση: 12/08/2022
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τροποποιητική απόφαση με πέντε αλλαγές στη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την τροποποιητική απόφαση
  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση του 2018  η οποία τροποποιείται

Ειδικότερα οι αλλαγές έχουν ως εξής:

1η αλλαγή

1. Τροποποιούνται οι χιλιομετρικοί περιορισμοί της περ. Α της παρ. 1 του άρθρου 1 ως εξής:

«ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α. Για μεταφορά μαθητών με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) και ίδια μέσα των Περιφερειών και των Δήμων:

α. 1.200 μέτρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

β. 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ».

Τι ίσχυε

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α. Για μεταφορά μαθητών με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) και ίδια μέσα των Περιφερειών και των Δήμων

α. 1.200 μέτρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

β. 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, γ. 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων και ΕΠΑΛ.

2η αλλαγή

2. Τροποποιείται το εδάφιο πέμπτο της παρ. 1 του άρθρου 1 ως εξής:

«Οι μαθητές εγγράφονται: α) σε σχολική μονάδα σύμφωνα με τη χωροταξική κατανομή των αρμόδιων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, βάσει του π.δ. 79/2017 και της υπ’ αρ. 10645/ΓΔ4/22.1.2018 (Β’ 120) υπουργικής απόφασης, β) σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, σε Μουσικά Σχολεία και σε Καλλιτεχνικά Σχολεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την εισαγωγή των μαθητών στις οικείες σχολικές μονάδες».

Τι ίσχυε

Οι μαθητές εγγράφονται σε σχολική μονάδα σύμφωνα με τη χωροταξική κατανομή των αρμόδιων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βάσει των διατάξεων του π.δ. 79/2017 και της υπουργικής απόφασης αριθμ. 10645/ΓΔ4/22.1.2018 (ΦΕΚ Β ́ 120), όπως ισχύουν.

3η αλλαγή

3. Τροποποιείται το εδάφιο πρώτο της παρ. 4 του άρθρου 1 ως εξής: «Η μεταφορά των μαθητών των μουσικών σχολείων που μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα, από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, δύναται να πραγματοποιείται με δημόσια σύμβαση χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου υπό την προϋπόθεση της επιλογής του πλησιέστερου της περιοχής του μαθητή αντίστοιχου σχολείου, όπως καθορίζεται από την αντίστοιχη Διεύθυνση Εκπαίδευσης».

Τι ίσχυε

Η μεταφορά των μαθητών των μουσικών σχολείων που μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα, από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, δύναται να πραγματοποιείται χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου υπό την προϋπόθεση της επιλογής του πλησιέστερου της περιοχής του μαθητή αντίστοιχου σχολείου, όπως καθορίζεται από την αντίστοιχη Διεύθυνση Εκ- παίδευσης.

4η αλλαγή-προσθήκη

4. Στο άρθρο 1 προστίθεται παρ. 6 ως εξής: «Η μεταφορά των μαθητών των καλλιτεχνικών καθώς και των πρότυπων και πειραματικών σχολείων από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, εφαρμοζομένων των χιλιομετρικών περιορισμών της περ. Β της παρ. 1 του άρθρου 1, πραγματοποιείται με δημόσια σύμβαση, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Γ του άρθρου 2, χωρίς την τήρηση της σειράς προτεραιότητας που τίθεται στην παρ. 1 του άρθρου 2».

5η αλλαγή

5. Η περ. β. της παρ. 2 του άρθρου 8 τροποποιείται ως εξής:

«β. Τον αριθμό των μεταφερόμενων μαθητών ανά κατηγορία εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, μουσικά σχολεία, ΣΜΕΑΕ, καλλιτεχνικά σχολεία, και πρότυπα και πειραματικά σχολεία)».

Τι ίσχυε

β. Τον αριθμό των μεταφερόμενων μαθητών ανά κατηγορία εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, μουσικά σχολεία, ΣΜΕΑΕ).

Σχόλια (10)

 
@@επιλογές
15 Αυγ 2022 14:36

Όλοι πληρώνουμε φόρους και όλοι πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις επιλογές, επίσης τα νερά του Αυγούστου είναι δροσερά …πολύ ξινίλα φίλε μου …η λογική σας σκοτώνει …

 
φιλελεύθερος
13 Αυγ 2022 21:44

@επιλογές
Περισσότερες επιλογές για όλους για το καλό όλων.

 
Πλατάρος Γιάννης
13 Αυγ 2022 16:09

@
1. Οταν κάποιος δεν πάει στο σχολείο που ανήκει χωροταξικά, ΔΕΝ δικαιούται δωρεάν ΕΜΔ (ΕΙΔΙΚΌ ΜΑΘΗΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ-Πάσο-δωρεάν μεταφορά με ΚΤΕΛ ) Αυτό ισχύει ανέκαθεν....
2. Όταν ένας είναι μαθητής, τότε δικαιούται ΜΙΣΌ ΕΙΣΙΤΉΡΙΟ σε όλες τις μεταφορές, αρκεί να έχει την ειδική κάρτα... Και αυτό ισχύει ανέκαθεν...
3. Καταργείται το "γιοκ ΕΜΔ, κάτω από 4 χιλιόμετρα " και ευθυγραμμιζεται η ρύθμιση για το Λύκειο με το Γυμνασιο, δηλ. Στο μέχρι 2,5 χιλιόμετρα...
Αυτό το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό και δίκαιο της ρύθμισης και μπράβο που έγινε επί τέλους!...

 
@@επιλογές
13 Αυγ 2022 13:57

η εκπαίδευση είναι δωρεάν σε όλες τι βαθμίδες αλλά κάποιες επιλογές ΠΡΕΠΕΙ να πληρώνονται . ΑΠΛΟ , τι δεν καταλαβαίνεις; όπως το δεύτερο πτυχίο δεν παίρνει πάσο για μετακίνηση, αλλά όλα τα άλλα (καθηγητές, συμμετοχή δωρεάν : όπως και στα πειραματικά-μουσικά κλπ). διαζύγιο με την κοινή λογική ε; βουτιές σε κρύα νερά (τον αυγουστο όχι , είναι ζεστά)

 
@επιλογές
13 Αυγ 2022 10:35

Τόση ξινίλα Αυγουστιάτικα … καλύτερα να κάνετε καμία βουτιά … δηλαδή σε λίγο θα προτείνετε μαθητές με χαμηλή απόδοση να πληρώνουν δίδακτρα … άντε χαλαρώστε καλοκαιριάτικα

 
Δημήτρης
13 Αυγ 2022 07:30

Στα 1000 μέτρα πολύ εύκολα γράφονται 1200! Το ζητάνε από το δήμο. Πάνω από 1500 μέτρα . Ας σταματήσει πια όλο αυτό!

 
@Τασος
12 Αυγ 2022 16:07

... μάλλον δεν ξέρεις τι σημαίνει μεταφορά μαθητών...

 
Ε ρε Μητσοτάκηδες και Κεραμέως που σας αξίζουν...
12 Αυγ 2022 14:01

Και τα ΕΠΑΛ / ΓΕΛ είναι επιλογές και μάλιστα δεν ανήκουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Άρα και για αυτά να πληρώνουν οι γονείς?
Μήπως να πληρώνουν και τους καθηγητές, τα κτήρια και τον εξοπλισμό?
Ε ρε Μητσοτάκηδες και Κεραμέως που σας αξίζουν....

 
επιλογές
12 Αυγ 2022 10:49

μουσικά, πειραματικά κλπ είναι ΕΠΙΛΟΓΕΣ γονέων , να πληρώνουν ΑΥΤΟΙ αλλιώς στο σχολείο της γειτονιας όπου πήγαν πολλοί !

 
Τασος
12 Αυγ 2022 10:28

Όταν υοαρχει σχολείο κοντά τους και προτιμούν το μακρινό γιατί να επιβαρυνόμαστε τη μεταφορά; Δικό τους έξοδα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.