ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

3μηνο Εξ Αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Βιβλίο και Παιδί - Το Βιβλίο ως Εργαλείο Ανάπτυξης» από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ
Δημοσίευση: 16/08/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στη σύγχρονη εποχή, της κυριαρχίας της οθόνης, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, τα σημερινά παιδιά περνούν πολλές ώρες καθημερινά στο ίντερνετ και διαβάζουν όλο και λιγότερο βιβλία, με αποτέλεσμα αυτό να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο των παιδιών, εφήβων και νέων, με μια συνεχή δυσχέρεια στην εκφορά λόγου και τη γραπτή έκφραση.

Στόχος του προγράμματος «Βιβλίο και Παιδί - Το Βιβλίο ως Εργαλείο Ανάπτυξης» που προσφέρεται την τρέχουσα περίοδο από το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) είναι να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί -κυρίως- αλλά και οι γονείς και όσοι ασχολούνται με παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το βιβλίο ως μέσο ανάπτυξης, προσωπικής καλλιέργειας, δημιουργίας προτύπων, καλλιέργειας πολυπολιτισμικής συνείδησης σε παιδιά και εφήβους.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει στους γονείς ιδέες και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν τις ώρες που περνούν με τα παιδιά τους, διαβάζοντας ή ενισχύοντας τις πρώτες τους προσπάθειες στην ανάγνωση, έτσι ώστε το βιβλίο να εκληφθεί ως μέρος μιας διαδικασίας παιχνιδιού, ενδυνάμωσης της σχέσης παιδιού-γονιού και τελικά να ενσωματωθεί ως κάτι φυσικό στην καθημερινότητά τους. Ως προς τους εκπαιδευτικούς, στόχος είναι να τους βοηθήσει να εμπλουτίσουν τα εργαλεία που έχουν ήδη στη διάθεσή, ώστε να εντάξουν το βιβλίο στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη, τόσο από την πλευρά της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας όσο και από την πλευρά της χρήσης του ως πηγής γνώσης για τα ακαδημαϊκά αντικείμενα.

Από την άποψη της φιλαναγνωσίας, θα δείξουμε μεθόδους καλλιέργειας της αγάπης για την ανάγνωση στη σχολική κοινότητα, που περιλαμβάνει δασκάλους, μαθητές και γονείς, καθώς και καλές πρακτικές που έχουν ήδη δώσει αποτελέσματα. Για τη χρήση του βιβλίου ως συμπληρωματικού κειμένου των υποχρεωτικών για την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα σχολικών εγχειριδίων, το πρόγραμμα θα δείξει καλές πρακτικές που έχουν ήδη δώσει αποτελέσματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, με τη φιλοδοξία να καλλιεργηθεί η αγάπη για τη γνώση, να ενισχυθεί η περιέργεια, και να αναπτυχθούν οι ερευνητικές δεξιότητες, καθώς και η δεξιότητα αναγνώρισης της αξιοπιστίας των πηγών της πληροφορίας.

Συγγραφέας του Προγράμματος είναι η Αυγουστάτου Όλγα, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διπλωματούχος μεταπτυχιακών σπουδών στη Φιλοσοφία (DEA) στο Univesité de Paris I, Panthéon Sorbonne, με πολύχρονη εμπειρία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως φιλόλογος και ως διοικητικό και ακαδημαϊκό στέλεχος. Από το 2013 ως σήμερα ασχολείται με διορθώσεις και επιμέλειες κειμένων σε εκδοτικούς οίκους και αρθρογραφεί για εκπαιδευτικά και άλλα κοινωνικά θέματα.

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Λεοντσίνη Μαίρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα στη σελίδα: https://elearningekpa.gr/courses/biblio-kai-paidi-to-biblio-os-ergaleio-anaptuksis

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.