ΒΟΥΛΗ

Απουσίες: Η απάντηση της ηγεσίας του υπ. Παιδείας στο αίτημα Βουλευτή να διευκρινιστεί το αιτιολογικό «αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας»

Η απάντηση δόθηκε μετά από τη δεύτερη ερώτησή της Βουλευτού
Δημοσίευση: 19/08/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι διευκρινίσεις που ζήτησε η Βουλευτής  Σοφίας Ασημακοπούλου, από την υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως μετά από δύο ερωτήσεις στη Βουλή, ήταν ξεκάθαρες

1. Σκοπεύετε να δώσετε διευκρινήσεις σχετικά με τους "αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας";

2. Η ανωτέρω οδηγία σας καθιστά, αυτόματα, την παρουσία στο σχολείο σχεδόν προαιρετική, επομένως, με ποιο σκεπτικό προχωρά η διδασκαλία της ύλης των μαθημάτων, όταν οι μαθητές δεν έχουν υποχρέωση να την παρακολουθήσουν;

Η απάντηση

Η απάντηση   η οποία  στάλθηκε στη Βουλή, έχει ως εξής:

«Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 5333/20-5-2022»

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Για τη διαχείριση των απουσιών των μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο και την επανάληψη της τάξης ισχύει το άρθρο 13 του Π.Δ.79/2017 (Α ́109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 204 του ν.4610/2019 (Α ́70) και ισχύει. Για την αξιολόγηση των μαθητών/τριών και την επανάληψη τάξης στο Δημοτικό Σχολείο ισχύει η με αρ. πρωτ. Φ.7Α/ΦΜ/212191/Δ1/4-12-2017 Υ.Α (Β ́4358), όπως τροποποιήθηκε με τη με αρ. πρωτ. Φ.7Α/Α/38528/Δ1/17-03-2020 ΥΑ (Β ́1509).

Αναφορικά με τη φοίτηση των μαθητών/τριών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύει το κεφάλαιο Ε ́ της με αρ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β ́ 2005) με θέμα «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Συγκεκριμένα, σχετικά με τις περιπτώσεις όπου απουσίες δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης και τα απαραίτητα κατά περίπτωση έγγραφα και δικαιολογητικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 24 της ως άνω Υ.Α. (Β ́2005), όπως ισχύει.

Τέλος, για το σχολικό έτος 2021-2022 εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. 57181/ΓΔ4/18-5-2022 εγκύκλιος με θέμα «Ενημέρωση Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής», όπου ορίζεται ότι οι απουσίες οι οποίες έχουν καταχωρισθεί ή θα καταχωρισθούν και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών/τριών αλλά σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας ή σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ., δε θα προσμετρηθούν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών από τον Σύλλογο Διδασκόντων κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

Σχόλια (20)

 
Δεν αλλάζει ο Μανωλιός
21 Αυγ 2022 12:35

@Α.Κ.
Εγώ που δεν ξέρω πολλά, ξέρω ότι ένα αυτοκίνητο βγαίνει από το εργοστάσιο, με το τιμόνι ή στα δεξιά ή στα αριστερά. Μοντέλο που να μετακινείται το τιμόνι, δεν έχω δει ακόμα.... κι ούτε θα δω μέχρι να βγω επίσης στη σύνταξη.
Είναι προφανές ότι ο φίλος Πιτσιφλής έχει λεπτό και αιχμηρό χιούμορ... έως Αγγλικό, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.
Με τα υπόλοιπα συμφωνώ πλήρως.

 
Α.Κ.
21 Αυγ 2022 10:11

Αφού το άκουσα κι αυτό περί αριστερής στροφής του φίλου Γιάννη, μπορώ να βγω στη σύνταξη ήσυχος ότι τα έζησα σχεδόν όλα…
Μερικοί πάντως, πρέπει να γράφουν χωρίς να έχουν μπει ποτέ σε σχολική τάξη.
Δηλαδή, θα μου πεις, δε μπορώ να έχω άποψη επί παντός επιστητού;
Ε βέβαια και μπορείς. Έλληνας είσαι.

 
Θα περάσεις θες δε θες!
20 Αυγ 2022 13:34

Το ερώτημα έχει ενδιαφέρον και είναι σημαντικό, για κάθε λογικό και μη κομματικό νου (εκπαιδευτικού ή μη).
Η (στην ουσία) μη απάντηση του υπουργείου, είναι επίσης λογική, αφού γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά, τον τρόπο που λειτουργεί η ηγεσία του εδώ και τρία χρόνια.
Το πιο σημαντικό και ενδιαφέρον όμως νομίζω είναι, ότι ενώ μέχρι χθες κατηγορούσαμε το ΣΥΡΙΖΑ για ισοπεδοτισμό.... τώρα με τους άριστους χρειάζεται πλέον αίτηση του μαθητή προς το υπουργείο, για να μείνει από απουσίες.

 
Εντυπωσιακο
20 Αυγ 2022 12:47

Όλοι οι εκπαιδευτικοί που καταχωριζουν απουσίες, θα έπρεπε να γνωρίζουν για τη μη προσμέτρηση απουσιων για λόγους ανωτέρας βίας. Π.χ ένας μαθητής με νοσήματα που απαιτούν συχνές επισκέψεις σε νοσοκομεία ή γιατρούς (επιληψία). Οι απουσίες αυτές δεν προσμετρούνται.

 
Βασίλης ΠΕ3
19 Αυγ 2022 20:33

@Πλαταρος Γιάννης
Η κ. Βουλευτής γνώριζε καλά και εκ των προτέρων τι επρόκειτο να (μην)απαντήσουν από το ΥΠΕΘ γιατί η ίδια ερώτηση έγινε και πέρυσι

Αν σας ικανοποιούν οι απαντήσεις του τύπου
"Επί της ερωτήσεων σας σας απαντούμε, ότι για το θέμα της ερωτήσεων σας, ισχύει το παρακάτω νομικό και κανονιστικό πλαίσιο: Δηλαδή αυτές που αναπαράγουν το θεσμικό πλαίσιο χωρίς ουσία καλώς
Στην ουσία λέτε να μην γίνονται ερωτήσεις, για να μην ενοχλούνται άσκοπα οι υπουργοί.
Αυτές οι απαντήσεις όμως, εκτός του ότι εγείρουν συζητήσεις και προβληματισμούς, αποτελούν επιχειρήματα στις επόμενες συζητήσεις με αυτές/αυτούς που απάντησαν.

 
Πλατάρος Γιάννης
19 Αυγ 2022 17:08

@Πιτσιφλής
Το "η βουλευτής" είναι το ίδιο αδοκημο με το " η μαθητής" επί μαθητρίας.
Η βουλευτρια, δεν είναι ιδεολογηματικού τύπου δημοτικιά για να "κατανοεί τον λόγο καλύτερα ο λαος"
Το βουλευτινα, ήταν πιασμένο νοηματικά ως η σύζυγος του βουλευτή, άρα δεν είχαμε νέα λέξη. Η λέξη "βουλευτίνος" για τον σύζυγο της βουλευτριας δεν υπάρχει ακόμη και ο όρος "το βουλευτινο" για τον/την/το συντροφο/office-α/ο δεν έχει αρχίσει ακόμη να καθιερώνεται...
Η βουλευτρια, είναι η σωστή λέξη που αξίζει στις γυναίκες "βουλευτές"
Με "το Αντιγόνη" όμως, αν εκλεγεί, θα έχουμε πραγματικό πρόβλημα....

 
Πιτσιφλής
19 Αυγ 2022 16:29

Σκληρόκαρδοι άνθρωποι, σταματήστε επιτέλους!
Η τρυφερή καρδιά του Πατέρα* και της Μάνας**...

Πατέρας: Κυριάκος, Αλέξης, Νίκος, Δημήτρης, Αλέξανδρος Κοπ...
Μάνα: Νίκη, Ζέττα και όλες σχεδόν οι βουλεύτριες.

 
Πιτσιφλής
19 Αυγ 2022 15:29

@ Πλατάρος Γιάννης
''Η ερωτουσα βουλευτρια'' ;...
Θα μείνω μόνο στο ''βουλευτρια''.
Η γλωσσική αυτή επιλογή υποδηλώνει μια αχνή, αριστερή αισθητική, που ωστόσο είναι θαρραλέα, αφού είναι βέβαιο ότι είδατε πως η ίδια προτιμά τον τύπο ''βουλευτής''. Έχουμε για πρώτη φορά εκ μέρους σας μια μικρή, παρήγορη όμως αριστερή στροφή.
Μπράβο!

 
Ελένη
19 Αυγ 2022 15:18

Ε, ένταξει! Τώρα με την απάντηση της κυρίας υφυπουργού ξεκαθάρισαν τα πάντα! Τι δεν καταλαβαίνετε?

 
ΑΠΟΥΣΙΕΣ
19 Αυγ 2022 14:27

'Οχι μόνο δε δίνεται σαφής απάντηση για τους "... αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας ..." αλλά όπως και στην εγκύκλιο εμπλέκονται σκόπιμα;;; και οι απουσίες λόγω συμμετοχής σε " ... σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ. ..." για τις οποίες υπάρχει σχετική νομοθεσία (ΦΕΚ 120/23-01-2018).

Άρθρο 24
Περιπτώσεις όπου απουσίες δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

"... 6. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών/-τριών λόγω συμμετοχής τους: α) σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ..."

 
NO
19 Αυγ 2022 14:18

Οι εγκύκλιοι που αφορούν τη μη προσμέτρηση απουσιών λόγω ανωτέρας βίας, είναι πετασμενοι στο myschool, στο πεδίο δικαιολογημένες, εκεί που τικαρουμε και τον covid. Είναι γνωστό δηλαδή.

 
sto_zoumi
19 Αυγ 2022 14:14

Μόνο στον καραγκιόζ μπερντέ που λέγεται Ελληνική Δημόσια Διοίκηση μπορούν να δοθούν τέτοιου τύπου "απαντήσεις" που στην ουσία αναπαράγουν το θεσμικό πλαίσιο και δεν απαντούν επί της ουσίας.

 
NN
19 Αυγ 2022 13:41

@Πλατάρος Γιάννης,19 Αυγ 2022 10:32
Δηλαδή φταίει η ερωτούσα για την ασάφεια της εγκυκλίου;

 
Διαβάζω διαβάζεις διαβάζει
19 Αυγ 2022 13:33

Γιατί γίνονται τέτοιου είδους ερωτήσεις; Ας διαβάζονται τα αντίστοιχα ΦΕΚ . Είναι όλα στο διαδίκτυο! Ατομική απάντηση θέλουν;

 
Χουρδάκης Μιχαήλ
19 Αυγ 2022 12:43

@Πλαταρος Γιάννης

Απλά η θεωρία είναι να σβήνονται οι απουσίες και το σχολείο να γίνει μπάχαλο και το παιδί να αισθάνεται ότι είναι αχαλίνωτο. Και αυτή η θεωρία καταπίνεται αμάσητη από τους συλλόγους.

Άρα, μην περιμένεις ο βουλευτής να κάνει την ερώτηση όπως πρέπει.

 
L
19 Αυγ 2022 11:47

Η πρόσφατη εγκύκλιος είναι έτσι διατυπωμένη ώστε να μην "κοπεί" από απουσίες κανένας μαθητής, ακόμα και αυτός που έχει, όχι 114 αλλά 304 αδικαιολόγητες απουσίες. Η απαξίωση του δημόσιου σχολείου συνεχίζεται με εμφατικό τρόπο. Η κ. Μακρή γνωρίζει άραγε το περιεχόμενο των νόμων που επικαλείται στο έγγραφο που υπογράφει ;

 
ΠΕ800
19 Αυγ 2022 11:27

Κάποιοι προσπαθούσαμε να κρατήσουμε όρθια τα σχολεία σε εποχές πανδημίας, καταλήψεων κ.α. αξιοποιώντας ότι εργαλείο είχαμε στα χέρια μας, από τη συζήτηση, την κατανόηση, τη βοήθεια μέχρι την απουσία που ειδικά τη σχολ. χρονιά που πέρασε δήλωνε σαφώς ότι δεν ήταν ο μαθητής στο φυσικό του χώρο, το σχολείο.
Επιβραβεύτηκε άλλη μια φορά ο κοπανατζής, ο μάγκας, ο ασυνεπής, ο οπαδός της ελάχιστης προσπάθειας.
Απογοητεύτηκε άλλη μια φορά ο συνεπής, ο εργατικός μαθητής που μπήκε στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που έκλειναν την πόρτα του σχολείου με μια αλυσίδα το πρωί για να "αγωνιστούν" σπάζοντας και ρημάζοντας το σχολείο και το αντίκρυζε μετά από μια εβδομάδα βομβαρδισμένο. Πήρε άλλη μια φορά το μήνυμα αξιών της ελληνικής κοινωνίας.
Εκτέθηκαν άλλη μια φορά όσοι εκπαιδευτικοί και διευθυντές, προσπάθησαν να κρατήσουν τα πράγματα στη θέση τους.
Εκτός από την βουλευτή που κατέθεσε την σχετική ερώτηση, για όλους αυτούς υπάρχει κάποια απάντηση;
Σε λίγες μέρες αρχίζει η νέα σχολική χρονιά.
Τι νομίζετε ότι θα κάνουν οι παραπάνω ομάδες από εδώ και πέρα;

 
Εκπαιδευτικός
19 Αυγ 2022 10:58

Απαράδεκτη η απόφαση για τη δικαιολογηση των απουσιών, απαράδεκτη και η (καθυστερημένη) απαντηση.

 
enikos
19 Αυγ 2022 10:48

Ωραία απάντηση. Σαφής και λιτή. Λύθηκαν όλες οι απορίες.

 
Πλατάρος Γιάννης
19 Αυγ 2022 10:32

Ποτέ η δημόσια διοίκηση δεν απαντά συγκεκριμένα και σαφώς, όσο συγκεκριμένο και απολύτως σαφές να είναι το ερώτημα.
Οι επαντησεις σε ερώτημα προς την διοίκηση υπόκεινται στο παρακάτω μοντελο:
"Επί της ερωτήσεων σας σας απαντούμε, ότι για το θέμα της ερωτήσεων σας, ισχύει το παρακάτω νομικό και κανονιστικό πλαισιο:
(ακολουθεί τεράστια βιβλιοθήκη διατάξεων, νόμων, εγκυκλιων, υπουργικων αποφασεων)
Η ερωτουσα βουλευτρια, έπρεπε να το ξέρει. Αν όχι η ίδια, το επιτελείο της.
Τωρα που το έμαθε τι θα κάνει;
(δεν μπορεί να κάνει τίποτα, πλην του να δημιουργήσει εντυπώσεις )

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ