N. Κεραμέως: Δεν μπορούν να πάρουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές

"H πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας"

02/09/2022

Άκουσε το άρθρο

«Δεν μπορεί να δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από τα θρησκευτικά σε χριστιανούς ορθόδοξους μαθητές» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Δεκατιανοί», σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Όπως εξήγησε, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μπορεί να λέει ότι η απαλλαγή μπορεί να δίνεται στον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως θρησκεύματο, ωστόσο «το ΣτΕ, το οποίο είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, έχει βγάλει τέσσερις αποφάσεις, στις οποίες λέει ξεκάθαρα ότι η απαλλαγή μπορεί να δίνεται μόνο τους άθεους και σε αυτούς από άλλα θρησκεύματα. Δεν μπορεί να δίνεται σε όσους είναι χριστιανοί ορθόδοξοι» συμπληρώνοντας ότι η πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. 

Σχετικά με τα σχολεία, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι φέτος ανοίγουν με τις καλύτερες συνθήκες και με τον μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών των τελευταίων ετών. «Για 12 χρόνια, από το 2008 έως το 2020, δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός στα σχολεία μας. Επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη πλέον έχουμε κάνει 25.000 μόνιμους διορισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε ότι τη νέα σχολική χρονιά εισάγονται πολλές καινοτομίες, όπως είναι η διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου. «Μέχρι πέρυσι το ολοημέρο τελείωνε στις 16.00 και από φέτος στα μισά τμήματα της χώρας, περίπου 5.500,  θα λειτουργούν έως τις 17.30», τόνισε και συμπλήρωσε ότι στόχος αυτού του μέτρου είναι η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και η στήριξη των εργαζόμενων γονέων.

 

Σχόλια (22)

@Ελλάδα και Ευρώπη στον 21ο αιώνα
|

α) Από πού κι ως πού το ζήτημα είναι οικονομικό (δικός σας ο χαρακτηρισμός); Στοιχίζει δηλαδή περισσότερο στον Έλληνα φορολογούμενο ο καθηγητής Φιλοσοφίας από τον καθηγητή Θρησκευτικών;
β) Πώς είναι δυνατόν ένα οποιοδήποτε θέμα να είναι ΜΟΝΟ κοινωνικό (δικός σας ο χαρακτηρισμός) χωρίς να εμπεριέχει ηθικές προεκτάσεις;

Θρησκευτικά ως μάθημα επιλογής
|

Προφανές είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών ΔΕΝ πρέπει να είναι υποχρεωτικό στο Λύκειο, όπως συμβαίνει και στη Γαλλία και τη Γερμανία και την Ισπανία και την Αγγλία.

Οι μαθητές του σήμερα προέχει να γίνουν καλοί ΠΟΛΙΤΕΣ του Αύριο, μέσω της διδασκαλίας Θετικών και Κλασικών μαθημάτων - ακριβώς όπως κάνουν στα καλά ιδιωτικά σχολεία του εξωτερικού, όπου διατηρούν στο πρόγραμμα και τα Λατινικά και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

φιλελεύθερος
|

@Θρησκειολογία και Φιλοσοφία
Πολλές παρανοήσεις
Ο σκοπός του μαθήματος των θρησκευτικών δεν είναι να γίνουν οι σημερινοί νέοι φανατικοί θρησκευόμενοι.
Ο σκοπός του μαθήματος των θρησκευτικών είναι :
Να δώσει στους μαθητές - στις μαθήτριες τη θρησκευτική γνώση και τις
δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να προσεγγίσουν τις εκφάνσεις και το
ρόλο του θρησκευτικού φαινομένου στο σύγχρονο κόσμο. Ο θρησκευτικός
γραμματισμός που επιχειρείται με άξονα τη μελέτη της Ορθόδοξης πίστης
και της θρησκευτικής παράδοσης του τόπου τους αποτελεί εφόδιο που θα
τους βοηθήσει να αντιλαμβάνονται την παρουσία τους μέσα στον κόσμο ως
μοναδικών δημιουργημάτων του Τριαδικού Θεού με σκοπό την τελείωση
μέσα από την αγαπητική συμπόρευση με τους άλλους, σε κοινωνία
αλληλοσεβασμού και συνεργασίας. Επιπλέον, το μάθημα στοχεύει στην
ανάπτυξη παναθρώπινων αξιών ως αντίδοτων στον φανατισμό και τη
μισαλλοδοξία.

Οι νέοι κάποια στιγμή θα αναζητήσουν τις ρίζες τους και όταν βρεθούν σε θέσεις εξουσίας θα ενεργήσουν με σύνεση. Η αλλαγή γενεάς δεν αναμένεται να φέρει δραματικές αλλαγές. Αυτό συνέβη και με τη δική μας γενεά.

Συμφωνώ μαζί σας ότι η θέση της φιλοσοφίας στο αναλυτικό πρόγραμμα πρέπει να αναβαθμιστεί. Ένα μάθημα για το τι είναι αυτό που λέμε, Επιστήμη, Γλώσσα, Φιλοσοφία, Θρησκεία θα μπορούσε να βοηθήσει. Διαφωνώ με το μάθημα της θρησκειολογίας σαν υποκατάστατο του μαθήματος των θρησκευτικών.

φυσικός, χημικός, εκκολαπτόμενος βιολόγος με 36 έτη υπηρεσίας

Δεν κακό....
|

@@Θρησκειολογία και Φιλοσοφία 04 Σεπ 2022 22:20
Ευχής έργο νομίζω θα ήταν. Πόσα δεινά έφεραν άλλωστε οι θρησκείες στην ιστορία-ανθρωπότητα-λαούς? Εάν πχ εμένα με κάνει "καλύτερο άνθρωπο" (που είπε και κάποιος εδώ μέσα), τότε δεν είναι προσωπικό μου θέμα, το να θέλω να διδάσκομαι τα θρησκευτικά? Γιατί πρέπει να το επιβάλω και σε εσάς?

Ελλάδα και Ευρώπη στον 21ο αιώνα
|

Είμαστε Έλληνες πολίτες και ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προφανώς το μέτρο σύγκρισης είναι η Ευρώπη των 28 του 21ου αιώνα και όχι όλες οι χώρες και πολιτισμοί της υφηλίου.

Προς σχολιαστή
04 Σεπ 2022 22:20

Ασχολούμαστε με το ελληνικό κράτος, επειδή στην Ελλάδα πληρώνουμε φόρους και στην Ελλάδα ζούμε με τις οικογένειές μας. Το ζήτημα είναι οικονομικό και κοινωνικό, όχι ηθικό.

@Θρησκειολογία και Φιλοσοφία
|

Αφού λοιπόν αγαπητέ επιθυμείτε τόσο διακαώς την κατάργηση ομολογιακού θρησκευτικού μαθήματος και τη θέσπιση Εισαγωγής στη Φιλοσοφία, τότε γιατί δεν αγωνίζεστε να γίνει το ίδιο ΚΑΙ στις μουσουλμανικές χώρες, ΚΑΙ στις καθολικές ΚΑΙ στις βουδιστικές κοκ. Στοιχειώδης ισοτιμία και εντιμότητα αυτό επιβάλλει. Τι, όχι;;; Υπάρχει μήπως κάποιο κώλυμα/θέμα;

Εκπαιδευτικός
|

Να γίνουν τα θρησκευτικά πανελλαδικό εξεταζόμενο μάθημα. Γιατί, δηλαδή, τα λατινικά είναι καλύτερα;

έξυπνη τακτική
|

για να μην δυσαρεστηθούν οι βαθιά θρησκευόμενοι ψηφοφόροι, σου λέει μόνον όποιος επιμένει για απαλλαγή από τα θρησκευτικά, με αίτησή του
δεν είναι απαραίτητο να γράψει για ποιο λόγο, είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα
έτσι, όλοι είναι ικανοποιημένοι, και κατευνάζεται η κρίσιμη εκλογική μάζα, χαχααχαχα

Θρησκειολογία και Φιλοσοφία
|

Ας περιμένουμε άλλα 15 χρόνια, να αλλάξει η γενιά και να ανέλθουν σε θέσεις εξουσίας σύγχρονοι άνθρωποι, που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα, και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

Αδιανόητο να γίνεται ομολογιακή κατήχηση στους μαθητές μέσα στα σχολεία αντί να διδάσκονται Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, στην χώρα που υποτίθεται ξεκίνησε ο δυτικός πολιτισμός.

Δύσκολο εξάλλου να γίνουν φανατικοί θρησκευόμενοι οι σημερινοί 18χρονοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι μόλις τελειώνουν το Λύκειο δε συμμετέχουν ενεργά σε κανένα δόγμα.

Εκπαιδευτικος
|

Υπηρετώντας σε περιοχή με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών μαθητών που απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της απασχόλησης των παιδιών αυτών. Σε τμήματα με 26 μαθητές προστίθενται 2-4 ακόμη που δημιουργούν πολλά προβλήματα. Το υπουργείο ως συνήθως πετάει το μπαλάκι στους συλλόγους διδασκόντων….

Μπρους Λι?
|

@Jimmys
"Και όλοι οι καθηγητές γίνετε μία γροθια΄"?.... Μόνο ενωμένος ΔΕΝ είναι ο κλάδος δυστυχώς. Πόσο μάλλον γροθιά!

Πιτσιφλής
|

Εμείς οι Έλληνες που γεννηθήκαμε σε τούτη εδώ τη γη, που έχει από κάτω τα κόκκαλα του πατέρα μας και της μάνας μας και πιο κάτω των παππούδων μας, είμαστε όλοι Χριστιανοί... ακόμη κι αυτοί που λένε ότι δεν είναι.
Πριν από είκοσι περίπου χρόνια στο χωριό.
- Εγώ δεν είμαι Χριστιανός, δεν πιστεύω γενικώς!
....
Βροντά κι αστράφτει ο ουρανός και σειέται ο απάνω κόσμος...
Έλα Χριστέ και Κύριε!
....
Παναγία μου!..
Γιατί με κοιτάς έτσι, βρε Πιτσιφλή;
- Χαρώ το εγώ το Χριστιανάκι μου!
....

Εκπαιδευτικός
|

Πυροτέχνημα χωρίς λόγο.. Το ΣτΕ έχει αποφανθεί οριστικά υπέρ της υποχρεωτικοτητας του μαθήματος λόγω συντάγματος. Άλλωστε πλέον αυτά δεν είναι θρησκευτικα, μια σούπα θρησκειολογιας είναι.. Έλεος πια οι ιδεοληψίες όλων των αποχρώσεων..

Jimmys
|

Τα κόλπα του κάθε υπουργείου για να έχουν κάτι να συζητάνε. Βρε, αυξήστε τους μισθούς να κάνουν με ευχαρίστηση μάθημα οι καθηγητές. Το μοναδικ΄0 ευρωπαΐκό κράτος με αναπληρωτές μέχρι να πα΄ρουν σύνταξη. Ντροπή σας, που οι πολιτικοί μιλάτε. Τα παιδιά σας θα δούλευαν στα νησιά με 800 ευρώ??? Κατά τα άλλα θέλετε αξιολόγηση. Και θέλετε να πάνε οι καθηγητές για ορκομωσία και για 2 ώρες στο κάθε νησί. Τι πρόβλημα έχει το webex?? Πως πέρυσι και πρόπερσι γινότανε ορκομωσίες στα Πανεπιστήμια με webex.? Ξανά ντροπή σας. Και όλοι οι καθηγητές γίνετε μία γροθια΄ για να σας αυξήσουν τον μισθό και μην μαλώνετε μεταξύ σας.
Αλλά φυσικά γιατί να αυξήσουν τον μισθό σε γιατρούς, νοσοκόμους και εκπαιδευτικούς??? Κανένα παιδί τους δεν κάνει αυτές τις δουλειές !!!!

Προσωπικοί λόγοι;
|

Ποιος θέλει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά; Σίγουρο 20άρι είναι...

φιλελεύθερος
|

Δύσκολο να αρνηθείς τη πίστη σου και την πίστη των προγόνων σου για να πάρεις απαλλαγή από τα θρησκευτικά..

Παπαδοπούλου Ιωάννα
|

Από πού γνωρίζει ένα σχολείο, πχ λύκειο, αν ένας μαθητής είναι χριστιανός ορθόδοξος; Στο απολυτήριο γυμνασίου που χρησιμοποιήθηκε για την εγγραφή του, δεν πρέπει να αναγράφεται θρήσκευμα. Γνωρίζει κάποιος το θέμα;

Αρης
|

Ναι αλλά και η φετινή απόφαση του ΣτΕ είναι, που έδωσε εντολή να συμμορφωθεί η Πολιτεία με την αρχή προστασίας ...

Αλέξανδρος
|

Το ότι με βάφτισαν μικρό δεν σημαίνει πως δεν έχω τι δικαίωμα να είμαι άθεος και να μην με ενδιαφέρουν οι θρησκείες!!!

Πλατάρος Γιάννης
|

Η εύλογη απορία είναι ΠΩΣ διαπιστώνεται ότι κάποιος είναι Χ.Ο. ή όχι ,όταν δεν υπάρχει αναγραφή εδώ και πολλά χρόνια στο δελτίο ταυτότητας.
Δεδομένου και του προσωπικού χαρακτήρα της πίστεως (και προσωρινού ή μη μόνιμου ) δεν μπορώ να φανταστώ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ (στοιχειωδώς) τρόπο ελέγχου της αλήθειας ή όχι. Εικάζω ότι όχι μόνον δεν υπάρχει τρόπος αλλά και ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει , ακόμα κι αν το γράφει η ταυτότητα.
Νομίζω ότι όλα είναι στον αέρα, εκτός αν η όποια απαλλαγή συνεπάγεται παρακολούθηση άλλου μαθήματος γενικής συνάφειας, ισοδυνάμου, άλλως θα έχουμε εξαιρετική κατάχρηση δικαιώματος , δηλ. μειώνονται οι ΔΥΝΗΤΙΚΕΣ απουσίες, και ταυτοχρόνως διαβάζουμε ένα κλικ πιο πολύ στις πανελλήνιες . Μέγα κίνητρο υπάρχει στο να πούμε ψέματα, όπως παλιά έλεγαν ΟΛΟΙ ψέματα ότι ήταν ΑΡΡΩΣΤΟΙ με γνήσια μεν, φέϊκ δε, χαρτιά γνωματεύσεων ιατρικών.

Αριστεία, όχι αστεία
|

Προβλεπω αριστειες στο Ευρωπαικο Δικαστηριο αλλα η υπουργαρα αλλου.
Εδω που τα λεμε ενα δικιο το χει. Εκλογές ερχονται τζαμπα οι τοσες φωτογραφισεις με τους μητροπολιτες;

φιλελεύθερος
|

Πολύ σωστά. Η πολιτεία δεν μπορεί να έρθει σε αντίθεση με το σύνταγμα της χώρας. Αν κάποιοι θέλουν να θέσουν θέμα συνταγματικής αναθεώρησης ας το κάνουν ευθέως. Επίσης είναι προφανές ότι το μάθημα της θρησκειολογίας είναι εκτός συντάγματος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ