ΒΟΥΛΗ

Στ. Πέτσας: 174 εκ. ευρώ για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών

Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων: Πέντε αλλαγές
Δημοσίευση: 02/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) του υπουργείου Εσωτερικών έτους 2022 έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί στις Περιφέρειες της χώρας για την κάλυψη δαπάνης μεταφοράς μαθητών συνολικό ποσό ύψους 174.000.000,00€.

Αυτό τονίζεται σε γραπτή απάντηση  Αν. υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή , ύστερα από σχετική ερώτηση  Βουλευτών του ΚΚΕ, ενώ σημειώνει τα εξής:

" Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 53173/11-08-2022 (Β’4294) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Τροποποίηση της υπ ́αρ.50025/2018 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών «Μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες»(Β ́4217)» προβλέφθηκε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η μεταφορά των μαθητών των καλλιτεχνικών καθώς και των πρότυπων και πειραματικών σχολείων από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, εφαρμοζομένων των χιλιομετρικών περιορισμών της περ. Β της παρ. 1 του άρθρου 1, πραγματοποιείται με δημόσια σύμβαση, σύμφωνα με το κεφ. Γ του άρθρου 2, χωρίς την τήρηση της σειράς προτεραιότητας που τίθεται στην παρ. 1 του άρθρου 2».

Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων: Πέντε αλλαγές

Τροποποιητική απόφαση με πέντε αλλαγές στη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

  •     Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την τροποποιητική απόφαση
  •     Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση του 2018  η οποία τροποποιείται

Ειδικότερα οι αλλαγές έχουν ως εξής:

1η αλλαγή

1. Τροποποιούνται οι χιλιομετρικοί περιορισμοί της περ. Α της παρ. 1 του άρθρου 1 ως εξής:

«ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α. Για μεταφορά μαθητών με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) και ίδια μέσα των Περιφερειών και των Δήμων:

α. 1.200 μέτρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

β. 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ».

Τι ίσχυε

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α. Για μεταφορά μαθητών με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) και ίδια μέσα των Περιφερειών και των Δήμων

α. 1.200 μέτρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

β. 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, γ. 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων και ΕΠΑΛ.

2η αλλαγή

2. Τροποποιείται το εδάφιο πέμπτο της παρ. 1 του άρθρου 1 ως εξής:

«Οι μαθητές εγγράφονται: α) σε σχολική μονάδα σύμφωνα με τη χωροταξική κατανομή των αρμόδιων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, βάσει του π.δ. 79/2017 και της υπ’ αρ. 10645/ΓΔ4/22.1.2018 (Β’ 120) υπουργικής απόφασης, β) σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, σε Μουσικά Σχολεία και σε Καλλιτεχνικά Σχολεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την εισαγωγή των μαθητών στις οικείες σχολικές μονάδες».

Τι ίσχυε

Οι μαθητές εγγράφονται σε σχολική μονάδα σύμφωνα με τη χωροταξική κατανομή των αρμόδιων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βάσει των διατάξεων του π.δ. 79/2017 και της υπουργικής απόφασης αριθμ. 10645/ΓΔ4/22.1.2018 (ΦΕΚ Β ́ 120), όπως ισχύουν.

3η αλλαγή

3. Τροποποιείται το εδάφιο πρώτο της παρ. 4 του άρθρου 1 ως εξής: «Η μεταφορά των μαθητών των μουσικών σχολείων που μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα, από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, δύναται να πραγματοποιείται με δημόσια σύμβαση χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου υπό την προϋπόθεση της επιλογής του πλησιέστερου της περιοχής του μαθητή αντίστοιχου σχολείου, όπως καθορίζεται από την αντίστοιχη Διεύθυνση Εκπαίδευσης».

Τι ίσχυε

Η μεταφορά των μαθητών των μουσικών σχολείων που μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα, από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, δύναται να πραγματοποιείται χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου υπό την προϋπόθεση της επιλογής του πλησιέστερου της περιοχής του μαθητή αντίστοιχου σχολείου, όπως καθορίζεται από την αντίστοιχη Διεύθυνση Εκ- παίδευσης.

4η αλλαγή-προσθήκη

4. Στο άρθρο 1 προστίθεται παρ. 6 ως εξής: «Η μεταφορά των μαθητών των καλλιτεχνικών καθώς και των πρότυπων και πειραματικών σχολείων από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, εφαρμοζομένων των χιλιομετρικών περιορισμών της περ. Β της παρ. 1 του άρθρου 1, πραγματοποιείται με δημόσια σύμβαση, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Γ του άρθρου 2, χωρίς την τήρηση της σειράς προτεραιότητας που τίθεται στην παρ. 1 του άρθρου 2».

5η αλλαγή

5. Η περ. β. της παρ. 2 του άρθρου 8 τροποποιείται ως εξής:

«β. Τον αριθμό των μεταφερόμενων μαθητών ανά κατηγορία εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, μουσικά σχολεία, ΣΜΕΑΕ, καλλιτεχνικά σχολεία, και πρότυπα και πειραματικά σχολεία)».

Τι ίσχυε

β. Τον αριθμό των μεταφερόμενων μαθητών ανά κατηγορία εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, μουσικά σχολεία, ΣΜΕΑΕ).

 

Σχόλια (2)

 
Ερώτηση
02 Σεπ 2022 14:56

Αν ένας μαθητής δεν εγγράφεται στο ολίγοθεσιο σχολείο του χωριού του και εγγράφεται στο πολυθεσία του διπλανού χωριού αναλαμβάνει η πολιτεία τη μεταφορά και τη διαφορετική επιλογή σχολείου ;

 
Ξένιος
02 Σεπ 2022 14:54

Αυτό με τα 1200 μέτρα πως υπολογίζεται; Τι προσκομίζουν; Χαρτί τοπογράφου η google map η οτιδήποτε; Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε ειδικά όταν είναι 4 στενά πιο κάτω;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ