Μάθε μια ξένη γλώσσα για να κρατήσεις τον εγκέφαλό σου υγιή

05/09/2022

Ενημερώθηκε: 05/09/2022, 18:53

Άκουσε το άρθρο

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα προκειμένου να ενισχύσουμε το βιογραφικό μας ή να είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε σε χώρες του εξωτερικού. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, σε οποιαδήποτε ηλικία, έχει πολλαπλά οφελή για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την υγεία του νοητικού μας συστήματος.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα, ο εγκέφαλος μας παραμένει δραστήριος και λειτουργεί με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς, καθώς καλείται να αναγνωρίσει νέες έννοιες και να επικοινωνήσει σε διαφορετικά γλωσσικά συστήματα. Στο παρελθόν είχε φανεί ότι μια ξένη γλώσσα παρέχει όφελος, όταν μαθαίνεται πολύ νωρίς στη ζωή ενός ανθρώπου, σχεδόν παράλληλα με την μητρική του. Νέες έρευνες όμως, δείχνουν ότι ανάλογο όφελος για τον εγκέφαλο και τον νου υπάρχει ακόμη κι αν η εκμάθηση αρχίζει σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ακόμα εντυπωσιακότερο είναι το εύρημα ότι οι φοιτητές οι οποίοι μαθαίνουν ξένες γλώσσες, τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις τους σε σχέση με άλλους φοιτητές που περιορίζονται στην μητρική τους γλώσσα. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, απέδειξε ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως γίνεται και στα εξειδικευμένα προγράμματα ενηλίκων που προσφέρονται από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών για ενήλικες Learn Again, επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι  η δομή του εγκεφάλου των φοιτητών που κάνουν ταχύρυθμα μαθήματα ξένων γλωσσών αλλάζει σημαντικά σε κάποια σημεία – καθώς συγκεκριμένες περιοχές αυξάνουν σε μέγεθος. Οι περιοχές αυτές είναι ο ιππόκαμπος, μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για την εκμάθηση νέων πληροφοριών αλλά και για την πλοήγηση στο χώρο, και τρεις περιοχές του φλοιού. «Η αύξηση στο μέγεθος των παραπάνω περιοχών είχε σχέση και με την επίδοση των φοιτητών στην εκάστοτε ξένη γλώσσα αλλά και με το πόση προσπάθεια κατέβαλαν προκειμένου να τα καταφέρουν στις εξετάσεις» λέει ο Johan Martensson, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Lund.

Όσον αφορά στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε ακόμα μεγαλύτερη ηλικία, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά αισιόδοξα για την πρόληψη ή ακόμα και την καταπολέμηση ασθενειών όπως το αλτσχάιμερ ή την άνοια. Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα, οι ενήλικες που μαθαίνουν και χρησιμοποιούν ενεργά μία ξένη γλώσσα συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου τους, διατηρώντας αυτόν νεανικό. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όσο περισσότερες ξένες γλώσσες μαθαίνει κάποιος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να παρουσιάσει πρόβλημα στη νοητική του λειτουργία. Στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών για ενήλικες Learn Again θα βρεις ομοιογενή τμήματα ενηλίκων ώστε να μοιράζεσαι κοινούς στόχους και ρυθμούς εκμάθησης με τους συσπουδαστές σου, ενώ παράλληλα θα μιλάς και θα συμμετέχεις ενεργά στο μάθημα από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών κρατάει τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση και κατά συνέπεια μπορεί να δράσει και προληπτικά εναντίον σοβαρών ασθενειών του εγκεφάλου. Μην το σκέφτεσαι λοιπόν και ξεκίνα σήμερα να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα στο Learn Again , το εξειδικευμένο φροντιστήριο ξένων γλωσσών που απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και διαθέτει άριστα καταρτισμένους καθηγητές, σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα και ευέλικτα προγράμματα που σίγουρα θα ταιριάξουν στις ατομικές σου ανάγκες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ