ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η Α. Διαμαντοπούλου προτείνει οι γυναίκες να γίνονται ιερείς

Προέτρεψε "την εκκλησία και όχι μόνο" να ανοίξει τη συζήτηση
Δημοσίευση: 06/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Η ορθόδοξη Ιεροσύνη χρειάζεται άνδρες και γυναίκες", δήλωσε η πρώην υπουργός και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου και προέτρεψε "την εκκλησία και όχι μόνο" να ανοίξει τη συζήτηση.

Αφορμή γι αυτή τη δήλωση της πρώην υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Μητροπολίτη  Ζακύνθου.

Σχόλια (24)

 
@ @Όλα ΔΕΝ επιτρέπονται 08 Σεπ 2022 16:40
09 Σεπ 2022 08:47

ΦΥΣΙΚΑ και υπάρχουν θέματα που ΔΕΝ μπορούν - ΔΕΝ επιτρέπεται να ειπωθούν.
Εσείς μπορείτε να πείτε ΟΛΑ όσα σκέφτεστε-πιστεύετε-νοιώθετε ΔΗΜΟΣΙΑ και ΕΠΩΝΥΜΑ και να υποστείτε τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ? Από θεωρίες ξέρω κι εγώ. Στην πράξη και στην κοινωνία που ζούμε λέμε.

 
@Όλα ΔΕΝ επιτρέπονται
08 Σεπ 2022 16:40

ΦΥΣΙΚΑ και επιτρέπεται να ειπωθούν ΟΛΑ αυτά που γράψατε. Δεν έχουμε λογοκρισία. Το αν αυτό που λέτε ή λέω είναι αξιόλογο ή ανοησία, θα το κρίνει ο καθένας. Το αν αιτιολογούνται οι απόψεις ή όχι, βαρύνει αυτόν που τις εκφράζει. Μπορεί να εκφράζει και "μπούρδες", είναι δικαίωμά του. Και δικαίωμά μου είναι ΚΑΙ να προκαλώ. Ποιός θα θέσει εαυτόν κριτή του ποιός προκαλεί και ποιός όχι; Κάποτε ήταν προκλητικό να φοράς φούστα πάνω από το γόνατο, τώρα όχι. Σε κάποιες χώρες πήγαινες φυλακή αν εξέφταζες κάποιες απόψεις - ακόμα και σήμερα πας. Κάποτε ήταν προκλητικό να λες ότι η Γη γυρίζει γύρω απ'τον Ήλιο. Ξεκολλήστε.

 
Αρθούρος
08 Σεπ 2022 15:25

Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για την Εκκλησία μας. Έχει αποδειχτεί ότι αν αγωνιστούν όλες οι γυναίκες μαζί με τους άντρες, θα τις πετύχουν.
Πρώτα είναι να απαιτήσουν από τον εγχώριο επίσκοπο μία ή και δύο θέσεις των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου να είναι γυναίκες. Δεν είναι δυνατό το 80 τοις εκατό του εκκλησιάσματος να είναι γυναίκες και να μην υπάρχει ούτε μία στο εκκλησιαστικό συμβούλιο όπου ευδοκιμούν ηλικιωμένοι συνταξιούχοι. Το γνωρίζω ότι την τελευταία δεκαετία έχουν αλλάξει πολλά στο χώρο αυτό αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα όπως η συμμετοχή των γυναικών σε ένα τέτοιο συμβούλιο να είναι ουσιαστική κι όχι να απουσιάζουν συνέχεια.
Έπειτα, από τις μουσικές μας σχολές, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες έχουν αποφοιτήσει αρκετές πτυχιούχοι με ειδίκευση την εκκλησιαστική μουσική. Πρέπει εδώ οι επίσκοποι να πείσουν τους ιερείς να τις δεχτούν στα αριστερά ή και στα δεξιά αναλόγια ως ιεροψαλτριες.

 
Όλα ΔΕΝ επιτρέπονται
08 Σεπ 2022 10:18

@ @Κωνσταντίνα 08 Σεπ 2022 09:18
Εάν "επιτρέπεται να λέμε τις απόψεις μας", άρα τότε και κάποιος άλλος, δεν θα μπορούσε άραγε να πει ότι έχει την άποψη :
- ότι πχ οι πολιτικοί μας είναι έτσι-κι αλλιώς-κι αλλιώτικοι?
- ότι οι φτωχοί πρέπει να γίνουν πιο φτωχοί και οι πλούσιου πλουσιότεροι?
- ότι δεν υπάρχει "Ένας Θεο΄ς Πατέρας Παντοκράτορας" αλλά πχ 12?
Οι απόψεις μας όταν εκφράζονται δημόσια, καλό είναι ΚΑΙ να αιτιολογούνται ΚΑΙ να είναι σύννομες ΚΑΙ να μην προκαλούν.

 
@Κωνσταντίνα
08 Σεπ 2022 09:18

Ξέρετε, ζούμε σε κοινωνία στην οποία επιτρέπεται να λέμε τις απόψεις μας. Η "ασέβεια" επιτρέπεται. Αν δε σας αρέσουν οι απόψεις της (ούτε εγώ συμφωνώ) είναι κάτι άλλο. Κανείς μας δεν έχει "δικαίωμα" στο να μην ακούει πράγματα που δεν του αρέσουν. Ξεκολλήστε.

 
Κωνσταντίνα
07 Σεπ 2022 20:39

Δεν επιτρέπεται. Προτάσεις παρακαλώ πολυ να γίνονται από ειδικούς του χώρου. Λυπάμαι και ζητώ ταπεινά από όλους συγνώμη, αλλά καταντάει ασέβεια. Ο καθένας μπορεί να έχει τις ιδέες του, αλλά ας τις κρατάει για τον εαυτό του και για τους οικείους του.

 
Γιώργος
07 Σεπ 2022 18:21

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, παιδί του κομματικού σωλήνα, δε λέει να καταλάβει ότι ο πολιτικός της χρόνος έχει τελειώσει και θα πρέπει πια να ιδιωτεύσει, όπως κάθε πολίτης που έχει υπερβεί ένα όριο ηλικίας. Ο λαός με την (μη) ψήφο του την έχει προ πολλού στείλει σπίτι της. Παρόλα αυτά, προσπαθεί με διάφορες "παρεμβάσεις" και "ιδέες" να διατηρείται στην επικαιρότητα.

 
Δίκαιη ευρωπαϊκή κοινωνία
07 Σεπ 2022 15:34

Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εκλεγεί γυναίκες αρχηγοί κρατών (Φινλανδία, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο), εδώ συζητάμε ακόμα αν πρέπει το κράτος να στηρίζει τις γυναίκες ώστε να γίνουν βουλευτές.

Προς
06 Σεπ 2022 22:39

Τα ίδια ακριβώς σχόλια γράφονταν και για τις φοιτήτριες Ιατρικής και άλλων ανώτατων σχολών στις αρχές του 20ου αιώνα, και το 2020 οι γυναίκες στην Ευρώπη είναι το 60% των πτυχιούχων πανεπιστημίων.

Το ευρωπαϊκό δίκαιο αναγνωρίζει πως η ανισότητα πρέπει να καταπολεμηθεί στη ρίζα της, ώστε να βελτιωθεί η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, και κατ'επέκταση, η εκπροσώπηση όλων στην κοινωνία.

Άλλωστε, «δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο από την ίση μεταχείριση των άνισων» (Αριστοτέλης): Δεν μπορούν οι γυναίκες να περιορίζονται και να μην καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις στον εργασιακό χώρο ή την πολιτική λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων ενώ αποτελούν πάνω από το 50% του γενικού πληθυσμού.

Εξάλλου, κανείς άνδρας δεν περιορίζεται αν επιθυμεί να γίνει καθαριστής ή νοσοκόμος ή να πάρει γονεϊκή άδεια.

 
Κορη
07 Σεπ 2022 14:52

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ...ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ...

 
Γεώργιος Στεφάνου
07 Σεπ 2022 08:31

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν όρισε καμία γυναίκα ιεραπόστολο, μόνο άντρες. Γι αυτό δεν χειροτονούνται γυναίκες ως κληρικοί στην ορθόδοξη εκκλησία. Αυτήν την παράδοση πρέπει να την σεβαστούμε, αν θέλουμε να είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί.

 
Μήπως...
07 Σεπ 2022 07:32

Σκέπτεται να είναι η πρώτη? Το αθώο βλέμμα αυτό υποδεικνύει...

 
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
07 Σεπ 2022 02:25

Ας ξεκινήσει αυτή πρώτη να γίνει γυναίκα κληρικός, όπως ξεκίνησε πρώτη τις φωτοτυπίες επί υπουργείας της. Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι πρώτη αυτή εξαφάνισε τα μικρά σχολεία και κατάργησε καθώς και υποβιβασε εκατοντάδες σχολικές μονάδες. Να την χαίρονται όσοι την ψήφισαν και όσοι την " σιγοντάρουν" ακόμα.

 
NIC
06 Σεπ 2022 22:52

Πολύ θα ήθελα να δω την Διαμαντοπούλου να προτείνει γυναίκα Μουφτή !!! αν τολμάει να πει κάτι τέτοιο……
Μετά από τις φωτοτυπίες την κατάργηση του ασύλου, δημιουργία επιτροπών αξιολόγησης, κατάργηση του θεσμού της πρυτανείας, αυστηρός έλεγχος του χρόνου φοίτησης κ.α. έκανε μια τριετία και το 2012 ΔΕΝ ξαναβγήκε βουλευτής
Βλέπω το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνετε με την νυν υπουργό παιδείας. Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα.

 
@ Γυναίκες καθηγήτριες Πανεπιστημίου και βουλευτές
06 Σεπ 2022 22:39

Δεν είναι λογικό να περιμένουμε να είναι οι μισοί καθηγητές γυναίκες, οι μισοί βουλευτές γυναίκες, οι μισοί χειρουργοί γυναίκες, κ.ο.κ. ΄Άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικές επιδιώξεις και διαφορετικά "θέλω" στη ζωή και δεν τους βγάζουν στα ίδια επαγγέλματα. Άλλο ίσες ευκαιρίες, άλλο ίσα αποτελέσματα.
Και φυσικά όσοι και όσες κόπτονται περί ισότητας ανδρών/γυναικών, "ανησυχούν" μόνο για θέσεις εξουσίας και υψηλής στάθμης επαγγέλματα. Υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ταξιτζήδες, οικοδόμους, φορτηγατζήδες, εκεί γιατί δε θέλετε 50-50; Ε;

 
Μια φορά κι έναν καιρό
06 Σεπ 2022 22:21

Κάποιους τους έστειλε ο λαός στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και μάλιστα στο βάθος βάθος εξαιτίας των απόψεων τους. Μας τρομάζουν έτσι που πετάγονται!

 
....κι αγνάντευε
06 Σεπ 2022 21:59

Γιατί δεν το πρότεινε η ίδια όταν ήταν υπουργός παιδείας? Δεν προλάβαινε από τις "φωτοτυπίες"?

@Πιτσιφλής "Από τη φωτογραφία και μόνο φαίνεται".... ότι δεν είναι πρόσφατη....

 
Νοήμων πολίτης
06 Σεπ 2022 21:49

Αφού έλυσε τα επίγεια η κ. Διαμαντοπούλου θέλει τώρα να λύσει και τα μεταξύ ουρανού και γης!!!!!!!!!!
Χάθηκε η σοβαρότητα παντελώς σε αυτή τη χώρα!!!!!!!!

 
Γυναίκες καθηγήτριες Πανεπιστημίου και βουλευτές
06 Σεπ 2022 21:41

Ας πολλαπλασιαστούν πρώτα οι καθηγήτριες ΑΕΙ και οι γυναίκες βουλευτές - μόνο 61 γυναίκες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (εκλογές 2019) και ελάχιστες είναι μόνιμα μέλη ΔΕΠ και διευθυντές εργαστηρίων ή πρόεδροι τμημάτων στα ΑΕΙ.

 
Σοφοί οι αρχαίοι υμών πρόγονοι
06 Σεπ 2022 21:18

Ου γαρ ερχεται μόνο το άτιμο!!!

 
ας κάνει δική της εκκλησία
06 Σεπ 2022 21:01

και να κάνει ό,τι θέλει . μακριά από την παιδεία και ας φωτοτυπεί όσο θέλει

 
φιλελεύθερος
06 Σεπ 2022 20:53

Του Πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

Γιατί οι γυναίκες δεν γίνονται ιερείς στην Ορθόδοξη Εκκλησία;

Το ερώτημα γεννιέται στο μυαλό των ανθρώπων που έχουν δυτικό τρόπο σκέψεως και κατά συνέπεια έχουν θεοποιήσει τη λογική τους. Απόλυτο κριτήριο για τους προτεστάντες και τους καθολικούς είναι ο ορθολογισμός, ενώ για τους Ορθοδόξους η Αγιότητα. Ετσι λοιπόν, όπως λέγει και ο Απόστολος Παύλος, δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι άνδρας και ποιος είναι γυναίκα, ποιος είναι μαύρος ή ποιος είναι άσπρος, ποιος είναι ιερέας και μπαίνει μέσα στο Αγιο Βήμα ή ποιος είναι λαϊκός και προσεύχεται στον κυρίως ναό. Αξία έχει μόνον ο Αγιος ή η Αγία.
Αν θέλετε κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να διαβάσετε όλο το άρθρο.

 
Γιατί όχι!
06 Σεπ 2022 18:25

Ως πρόταση εξαιρετική. Αρκεί να γίνει και πράξη!

 
McEdon
06 Σεπ 2022 17:38

Τι κάνει ο άνθρωπος για λίγες στιγμές δημοσιότητος. Και ακόμα δεν ΄άνοιξε η προεκλογική περίοδος.

 
Πιτσιφλής
06 Σεπ 2022 16:12

Από τη φωτογραφία και μόνο φαίνεται η Θεία παρέμβαση, το όραμα και τελικά το θαύμα!..
Ο ιστορικός χρόνος πύκνωσε απίστευτα, έχω την αίσθηση ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο!...
Αχ, Κύριέ μου, μήπως...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.