ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Το Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023 και το χρονοδιάγραμμα λειουργίας των σχολείων για το νέο σχ. έτος 2022-23

Οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν για τα γενικά μαθήματα στις 12 Ιουνίου
Δημοσίευση: 07/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

8.Ανακοινώθηκε σήμερα από τηνν υπουργό παιδείας Ν. Κεραμέως το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων , καθώς και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Οπως είπε η υπουργός θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, προς ψήφιση, στη Βουλή, προκειμένου να θεσμοθετηθεί  η ανακοίνωση του Προγράμματος των Πανελλαδικών να γίνεται  κάθε χρόνο πριν τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα των Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχει ως εξής:

 

Το χρονοδιάγραμμα

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν οι εξής ημερομηνίες:

Το διδακτικό έτος 2022-2023 ξεκινά στις 12/9 και ολοκληρώνεται

 • σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στις 15/6,
 • σε Γυμνάσια, στις 30/5 τα μαθήματα και στις 15/6 οι εξετάσεις,
 • σε Λύκεια, στις 19/5 τα μαθήματα, στη Γ΄ Λυκείου οι ενδοσχολικές εξετάσεις στις 30/5, σε Α’ και Β’ Λυκείου οι εξετάσεις στις 15/6.

Η κλήρωση για εισαγωγή σε Πειραματικά Σχολεία θα διεξαχθεί στις 28/4/2023

Οι εξετάσεις για εισαγωγή σε Πρότυπα Σχολεία θα διεξαχθούν στις 29/4/2023

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2023 θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

 • σε ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 2, 6, 8 και 12/6/2023
 • σε ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 1, 3, 7, 9, 10, 13, 15 και 16/6/2023
 • τα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα εξεταστούν από 17 έως και 29/6.

Στα Δημόσια ΙΕΚ, οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 12/9/2022 και το έτος κατάρτισης στις 30/6/2023.

Στα ΑΕΙ, οι εγγραφές των επιτυχόντων ολοκληρώνονται στις 9/9 ηλεκτρονικά, ενώ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν και οι μετεγγραφές.

Η υπουργός εξήγησε το σκεπτικό της καινοτόμου αυτής παρουσίασης του προγραμματισμού του σχολικού/ακαδημαϊκού έτους στην αρχή της χρονιάς: με σεβασμό σε μαθητές, φοιτητές, καταρτιζόμενους, εκπαιδευτικούς, στελέχη, γονείς, εγκαινιάζεται μία νέα πρακτική, σύμφωνα με την οποία οι ανακοινώσεις θα γίνονται εγκαίρως, μεταξύ άλλων, για την καλύτερη οργάνωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση που δρομολογείται, ώστε κάθε χρόνο το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων να γνωστοποιείται έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ήδη από φέτος ανακοινώθηκαν πολύ πιο νωρίς: τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, γίνονται οι ηλεκτρονικές εγγραφές και μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια, ενώ εξίσου έγκαιρα έγιναν οι εγγραφές μαθητών στα σχολεία και οι δηλώσεις μακροχρόνιων αδειών εκπαιδευτικών, προκειμένου να υπάρξει η αρτιότερη οργάνωση του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Η υπουργός παρουσίασε, επιπλέον, τις καινοτομίες που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία:

 • 8.600 νέοι, μόνιμοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή à 25.000 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία 2ετία
 • Επέκταση και ενίσχυση Ολοήμερου: από τις 4 στις 5:30 μμ – νέο περιεχόμενο
 • Εκπαιδευτικοί Όμιλοι
 • Ψηφιακά Εργαλεία: Διαδραστικοί Πίνακες, Σετ Ρομποτικής
 • Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι – Μέντορες
 • Ενδοσχολικοί Συντονιστές
 • Πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ, για την πρόληψη, εκπαιδευτική προσέγγιση, αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού και ενίσχυση ασφαλούς περιβάλλοντος.
 • Επιπροσθέτως, εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι καινοτομίες που έχουν ενταχθεί ήδη από πέρυσι στα σχολεία, όπως:
 • Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη + Αγγλικά
 • 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών
 • Εργαστήρια Δεξιοτήτων
 • Αξιολόγηση: 1) σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, 2) εκπαιδευτικού συστήματος (Ελληνική “PISA”), 3) εκπαιδευτικών
 • Οριζόντιες Επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών
 • Ενισχυτική Διδασκαλία
 • Τράπεζα Θεμάτων
 • Στήριξη μαθητών με αναπηρίες
 • Συμπερίληψη μαθητών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο
 • Αυτονομία Σχολικών Μονάδων

Τέλος, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του έτους κατάρτισης στα Δημόσια ΙΕΚ, καθώς και στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια που έχει ξεκινήσει ήδη, π.χ. με έναρξη των διαδικασιών ανάδειξης μελών στα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ και φοιτητών στα όργανα εκπροσώπησής τους.

Η παρουσίαση ΕΔΩ 

Ετικέτες: 
undefined

Σχόλια (20)

 
Για τη μαθητεια
08 Σεπ 2022 18:05

Τι γίνεται;θα προγραμματιστεί κάτι επιτέλους;

 
Άλλος θα έχει την καυτή πατάτα στα χέρια του
08 Σεπ 2022 16:00

Κι εγώ πάντως εάν ήξερα, ότι ΔΕΝ θα είμαι υπουργός παιδείας στις προσεχείς πανελλαδικές.... και μέσα στις Απόκριες θα μπορούσα να τις προγραμματίσω....

 
πε19
08 Σεπ 2022 15:30

Σαν απολογισμός μου φαίνεται

 
Διορισμοί δίχως γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ
08 Σεπ 2022 12:47

Δέσμευση ήταν και η διενέργεια γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, ώστε όλοι οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί να έχουν την ευκαιρία να αξιολογηθούν αξιοκρατικά.

Αντιθέτως, έγιναν χιλιάδες διορισμοί με βάση ένα πεπαλαιωμένο σύστημα που περισσότερο μοιάζει με «επετηρίδα αναπληρωτών».

Αποτέλεσμα, όλοι οι νέοι καθηγητές και δάσκαλοι ηλικίας κάτω των 35 ετών να είναι πρακτικά ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ από τα Δημόσια Σχολεία.

 
Λία
08 Σεπ 2022 12:42

Όλα πιο νωρίς!!! Τόσο νωρίς που η επιπλέον ύλη που επέβαλε στην φυσική η κυρία υπουργός δεν βγαίνει με τίποτα... Εκπαιδευτικοί και παιδιά έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά!!! Τα αποτελέσματα των αποφάσεων της τα είδαμε και φέτος με την τράπεζα θεμάτων και τις πανελλαδικές!!!

 
Εκπαιδευτικός
08 Σεπ 2022 12:26

Μια χαρά...απο νωρίς. Να βγαζαμε και τις οδηγιες για τα μαθηματα πριν να αρχίσουν τα μαθήματα τι καλα που θα ηταν....Εκτος αν δεν χρειαζονται οποτε τι Οκτώβρη τι καθολου το ιδιο ειναι...

 
Επικοινωνία, über alles!
08 Σεπ 2022 11:49

Η ανακοίνωση της έναρξης των πανελλαδικών, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την ημερομηνία, είναι αμιγώς υπηρεσιακό ζήτημα του ΥΠΑΙΘ. Το να βγαίνει η ίδια η Κεραμέως να το ανακοινώνει σαν να είναι ένα προσωπικό "επίτευγμα" (ορθού προγραμματισμού και οργάνωσης), αποδεικνύει για πολλοστή φορά την ανεπάρκεια αυτής της κυρίας

 
@ΔΖ
08 Σεπ 2022 08:05

και σοβαρευόμαστε με την κεραμέως;;;;;; δεν κατάλαβες ότι είναι σχεδιασμός εκλογών μάρτιο; τσακαλι είσαι !

 
Χωρίς διευθυντές το 2022
08 Σεπ 2022 04:02

Αλλά με πρόγραμμα εξετάσεων
για το Μάτριξ
2199

 
Αθηνά
08 Σεπ 2022 00:31

Δηλαδή η Γ τάξη θα τελειώσει τις ενδοσχολικές στις 31 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου θα γράφουν Πανελλαδικές; Δεν θα έχουν καθόλου χρόνο ;

 
Εκπαιδευτικός
07 Σεπ 2022 23:49

Για άλλη μια φορά οι προαγωγικές εξετάσεις των παιδιών του γυμνασίου θα συμπιεστούν μέσα στις ημέρες των Πανελλαδικών, εξαιτίας των εμμονών της κυρίας. Ούτε που περνά από το μυαλό της η ουσία και ο σκοπός των προαγωγικών εξετάσεων. Δεν την αφορά η κονιορτοποίηση των προσπαθειών των παιδιών. Ανάθεμα κι αν καταλαβαίνει τι κάνει. Παντελώς άσχετη!

 
ΔΖ
07 Σεπ 2022 23:13

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ.ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΙΛΗ ΠΟΥ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ.ΣΑΦΩΣ ΘΕΛΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΗΕΒΕ
ΠΧ (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΑΤΡΑΣ) ΩΣΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΣΕ
ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕ 2,3 ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ.ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΠΙΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ

 
Μητέρα
07 Σεπ 2022 22:46

Οι μαθητές δηλ της Γ Λυκείου θα δώσουν από τις 22 Μαΐου ως τις 12 Ιουνίου το κόντρα μάθημα και εις διπλούν τα μαθήματα προσανατολισμού, αλλά πρώτα θα γίνει με τη φιλοσοφία της ΤΘ και αμέσως μετά Πανελλαδικές; Τπτ άλλο;

 
Μυρίζει εκλογές
07 Σεπ 2022 18:46

Χαχαχαχααχ. Για τα στελέχη όμως τιποτα ε.

 
Πόσο, πχια!
07 Σεπ 2022 18:12

Αααχ, κατανετυπωσιάστηκα! Μα πόσο προγραμματισμένη είναι πχια η κ. υπουργός! Ας μας πει τώρα και το κρυφό πρόγραμμα όλων των εργασιών που θα φροντίσει να μεταφέρει μέσα στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (ηλεκτρονικές εγγραφές στα Λύκεια, παράδοση απολυτηρίων από τα Γυμνάσια στα Λύκεια, κλήρωση μαθητών στα ΕΠΑΛ που θα αποδειχτεί ότι δεν χωράνε όσους τα ζητάνε, παραλαβή σχολικών βιβλίων και απειρόκαλλες εγκύκλιοι μετάθεσης ευθυνών στα σχολεία που δεν θα μπορέσουν να παραλάβουν σχολικά βιβλία ανήμερα δεκαπενταύγουστο κ.ο.κ.). Άμα είσαι προγραμματισμένος, μιλάει από μόνο του!

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
07 Σεπ 2022 17:49

Επιτέλους και κάτι σωστό, μέσα στην παράνοια των υπολοίπων αποφάσεων. Επιτέλους ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ γίνεται το αυτονόητο: γνωρίζουμε από τον Σεπτέμβριο πότε τελειώνουν τα μαθήματα και πότε είναι οι εξετάσεις, πράγμα σωτήριο για τον σωστό προγραμματισμό. Αρκεί να τηρηθεί και να μην αποτελέσει άλλο ένα πυροτέχνημα επικοινωνιακής αριστείας.

 
ΤΡΟΛ ΤΡΟΛ ΤΡΟΛ
07 Σεπ 2022 16:42

πλάκα κάνει έτσι;

 
Αννα
07 Σεπ 2022 15:48

Άρα οι εκλογές θα γίνουν το Μάρτιο και οι επαναληπτικές Μάιο.

 
Εκπαιδευτικός
07 Σεπ 2022 15:14

Προγραμματισμός εεεεεεε

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.