ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Εξ Αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία: Θεωρία και Κλινική Πράξη» από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδοψυχίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς και θεραπευτές ομάδων
Δημοσίευση: 13/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) προσφέρει αυτό το διάστημα τη δυνατότητα αίτησης στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης «Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία: Θεωρία και Κλινική Πράξη».

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Κατεύθυνση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στον χώρο της ψυχοθεραπείας σήμερα. Η μεθοδολογία της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας αποτελεί ένα απαραίτητο εγχειρίδιο γνώσης για κάθε ειδικό λόγω της αμεσότητας και της πρακτικότητας που χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις της. Η γνώση και η εκπαίδευση γύρω από την αντιμετώπιση ενός προβλήματος αυτόματα τοποθετεί το άτομο σε μία θέση όπου εκείνο ελέγχει το πρόβλημα χωρίς να αισθάνεται έρμαιο των δυσκολιών του. Λειτουργεί αποτελεσματικά σε δομές βραχείας υποστήριξης και ψυχοθεραπείας, όπως σε νοσοκομεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινοτικά κέντρα για άτομα και ομάδες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία: Θεωρία και Κλινική Πράξη» έχει ως σκοπό την παροχή ειδικής επιμόρφωσης γύρω από το συγκεκριμένο ψυχοθεραπευτικό μοντέλο, στο επίπεδο τόσο της ερευνητικής αναφοράς όσο και της κλινικής πράξης. Το θεωρητικό υπόβαθρο, οι αρχές και η δομή της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας αναφέρονται εκτενώς στις αρχικές ενότητες, ενώ στη συνέχεια το συγκεκριμένο θεραπευτικό μοντέλο συσχετίζεται με μία πλειάδα κλινικών διαταραχών και προβλημάτων. Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεωρία διερευνάται ως προς την εφαρμογή, τη χρήση και την αποτελεσματικότητά της πέραν του ενήλικου ατόμου, με αναφορές σε παιδιά, εφήβους, ζευγάρια και οικογένειες. Τέλος, παρουσιάζονται ενότητες σχετικά με την ηθική πρακτική της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Προσέγγισης όπως η δεοντολογία, η τήρηση ορίων κτλ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδοψυχίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς και θεραπευτές ομάδων με σκοπό την αξιοποίησή του ως γνώση στην κλινική πρακτική. Η κατάρτιση που παρέχει το πρόγραμμα αυτό μπορεί να απευθυνθεί και σε Γνωσιακούς Συμπεριφοριστικούς θεραπευτές, καθώς προσφέρει μία εκτεταμένη βιβλιογραφική και αρθρογραφική ανασκόπηση των σημαντικότερων εγχειριδίων της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεωρίας. Τέλος, η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεωρία μπορεί να αποτελέσει ένα πλαίσιο επιμόρφωσης και για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με στόχο τη διευκόλυνση της ψυχοεκπαίδευσης των μαθητών σε σχέση με τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Κατά τη διάρκεια του 5μηνου Προγράμματος παρέχεται συνεχής εκπαιδευτική υποστήριξη, βασιζόμενη στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Πεχλιβανίδης Αρτέμιος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Ψυχιατρικής και Νευρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα στη σελίδα: https://elearningekpa.gr/courses/gnwsiakh-sumperiforistikh-therapeia-thewria-kai-klinikh-praksh

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.