ΒΟΥΛΗ

Ζ. Μακρή: Ο χαρακτηρισμός του μαθήματος των Θρησκευτικών, ως ομολογιακός, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα

Ν. Φίλης: Με τη εμμονική στάση της η Κυβέρνηση έρχεται σε αντίθεση με τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Δημοσίευση: 16/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δικαστικές αποφάσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο νομικά και επαρκώς αιτιολογημένες, αναφέρουν ότι ο χαρακτηρισμός του μαθήματος  των Θρησκευτικών, ως ομολογιακός, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα, τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή , σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης  ερώρώτησης του τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, και σημείωσε τα εξής:

Α. Η διδασκαλία του μαθήματος με τον τρόπο που γίνεται δεν συνιστά επιβολή πίστεως προς την επικρατούσα θρησκεία, αφού στο μάθημα αυτό πραγματώνεται ο σκοπός της παιδείας, δηλαδή η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.

Β. Σύμφωνα  με την παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος και απευθύνεται αποκλειστικά και λόγω του περιεχομένου του στους μαθητές που ασπάζονται το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα και όχι στους ετερόδοξους, αλλόθρησκους ή άθεους. Αυτά είναι από τις δικαστικές αποφάσεις. Άρα λοιπόν δεν είναι το μάθημα κατηχητικό, με την έννοια της προσήλωσης της πίστης, χωρίς έρευνα.

Γ. Τώρα, καθομολογούμενο και κοινώς αποδεκτό. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν μπορεί να επέμβει στη φύση του μαθήματος. Μπορεί να δίνει οδηγίες, να δίνει υποδείξεις, να κάνει συστάσεις, έχουν βαρύτητα, έχουν σημασία αναμφίβολα. Δεν μπορεί όμως να παρακάμψει ή να υπερβεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Δ. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με τη γνωμοδότηση της, αυτή τη γνωμοδότηση με αριθμόν 2 του 2022, γνώριζε το περιεχόμενο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη φύση του μαθήματος. Έκανε όμως από μόνη της υπέρβαση όσων είχαν κριθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και όσων ισχύουν με το Σύνταγμα. Το αν εσείς θέλετε να εφαρμόσουμε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γιατί αυτό είναι σύμφωνα με τις δικές σας αντιλήψεις, νομίζω ότι νομικά δεν στέκει και δεν μπορώ να επιμείνω περισσότερο, γιατί δεν υπάρχουν και επιχειρήματα τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν αυτό που εσείς μόλις διατυπώσατε.

Ε. Αν  εσείς ισχυρίζεστε ότι παρανομούμε, κάτι τέτοιο κάνατε κι εσείς, δεν την ακούσατε την προτροπή μου. Τώρα λοιπόν θα σας πω ότι οι απόψεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι γνωστές από το 2002.

Ν. Φίλης : Παρανομούν για τα Θρησκευτικά

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση παρανομεί στο ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών τόνισε  ο Νίκος Φίλης και υπογράμμισε: «Με τη εμμονική στάση της έρχεται σε αντίθεση με τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο έχει καταδικάσει τη χώρα για το ζήτημα αυτό, μετά από προσφυγή πολιτών. Αυθαίρετα, στερεί το δικαίωμα απαλλαγής από τους γονείς που δεν επιθυμούν το παιδί τους να διδάσκεται ένα μάθημα που, κακώς, έχει κατηχητικό χαρακτήρα».

Παράλληλα ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε τα εξής:

  • Το ΣτΕ, σε παλιότερη απόφαση του οποίου «καταφεύγει» η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την παρανομία της, δεν έχει καθορίσει τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα.
  • Διαδικασία η οποία υποχρεώνει και τους δύο γονείς να προσέρχονται ενώπιον της διεύθυνσης του σχολείου και να συμπληρώνουν σχετική αίτηση απαλλαγής, μόνο εφόσον οι ίδιοι και το παιδί τους… δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
  • Κάνοντας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι δεν γνωρίζει ότι το θρήσκευμα αποτελεί προσωπικό δεδομένο! Κι όλα αυτά για τα αυτιά του ακροδεξιού και θρησκόληπτου ακροατηρίου τους! Αποκρύπτοντας όμως σε αυτό, ότι δεν στέλνει και οδηγίες στους διευθυντές των σχολείων, για το… πώς θα ελέγξουν το ακριβές της δήλωσης και το θρήσκευμα των ενδιαφερομένων! Τόσο υποκριτές!

Σχόλια (7)

 
Αριστεία, όχι αστεία
18 Σεπ 2022 17:41

Φιλη, το επομενο δημοψήφισμα θα πρέπει να ειναι ο διαχωρισμος κρατους εκκλησιας.
Ή Ευρωπη ή Ιράν.

 
Polar_Fish
18 Σεπ 2022 14:09

Το πρόβλημα με τα θρησκευτικά είναι ότι έχουν χάσει το στόχο τους σε σχέση με το πως διδάσκονταν πριν 30-40 χρόνια. Ουσιαστικά τα θρησκευτικά είναι αντιεξουσιαστικά και καλλιεργούν τον διαχωρισμό των κανόνων της εκκλησίας από τους κανόνες του κράτους. Η επιλογή, η ελεύθερη επιλογή ανήκει στον πιστό. Ετσι αν τα θρησκευτικά αναλωθούν μόνο στην ανάπτυξη ενός ηθικού κανόνα και στην βιογραφική αγιολογια, και δεν καλλιεργήσουν παράλληλα ενα φιλοσοφικο, κοινωνικολογικό και ιστορικό προβληματισμό, τότε απλά δεν είναι ενδιαφέροντα.

 
Εκπαιδευτικός
18 Σεπ 2022 10:15

Καμία ανεξάρτητη αρχή ( 4-5 ανθρώπων..) δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα. Επί της ουσίας, τα θρησκευτικά είναι βασικός πυλώνας του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Μπορεί να μην είναι μάθημα για πρόσβαση στα πανεπιστήμια ( ευτυχώς θα έλεγα..) αλλά έχει αφήσει το στίγμα του στις ψυχές των παιδιών μας. Οι σύγχρονοι Θεολόγοι είναι άριστοι επιστήμονες και παιδαγωγοί. Ας τους αφήσουμε ήσυχους να κάνουν το έργο τους.

 
@Το μέλλον των Θρησκευτικών και της Ανθρωπότητας
18 Σεπ 2022 08:46

Φοβερό το επιχείρημα σου. Οι έφηβοι του 2022 δεν πηγαίνουν στην εκκλησία με δίκη τους βούληση! Μας έπεισες .
Όλα αυτά αγαπητέ/ή έχουν προβλεφθεί από τους Αγίους Πατέρες πριν χιλιάδες χρόνια! Άνοιξε τα μάτια σου και ενστερνίσου την κοσμοθεωρία του Χριστιανισμού, τις αρχές και τις διαχρονικές αξίες του.
Τα Θρησκευτικά πρέπει να διδάσκονται υποχρεωτικά και με σεβασμό γιατί δημιουργούν αξίες πανανθρώπινες και όχι εγωισμούς .
Η Δευτέρα Παρουσία Πλησιάζει ….
Μετανοείτε ….Προλαβαίνετε !

 
φιλελεύθερος
17 Σεπ 2022 01:39

Φίλη το θρήσκευμα δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Κοίταξε γύρω σου Φίλη, παντού εκκλησίες και εκκλησάκια. Προτείνεις να τα κατεδαφίσουμε; Καμιά χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει την ιστορία της βλ. Ηνωμένο Βασίλειο. Το Βέλγιο είναι ένα λαϊκό κράτος. Σπούδασα σε καθολικό βελγικό πανεπιστήμιο, κανείς δεν με ρώτησε σε τι θεό πιστεύω. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν συνορεύει με το Βέλγιο.

 
Αμερόληπτος
17 Σεπ 2022 00:27

Μέσω Φίλη δηλώνεται για πολλοστή φορά η εμμονή του σύριζα στην αντισυνταγματικότητα και η μανική πολεμική εναντίον της Ορθοδοξίας.

 
Το μέλλον των Θρησκευτικών
16 Σεπ 2022 23:39

Πόσα παιδιά 15-17 ετών εκκλησιάζονται τακτικά με δική τους πρωτοβουλία;

Σημασία δεν έχει τι δηλώνεις αλλά πώς ζεις τη ζωή σου και, με το πέρασμα των χρόνων, θα μειωθεί το ποσοστό των πιστών κάθε οργανωμένης θρησκείας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ