ΒΟΥΛΗ

Ζ. Μακρή: 347 Δημοτικά-Νηπιαγωγεία με λιγότερους από 5 μαθητές

" Δυστυχώς ο μαθητικός πληθυσμός είναι αυτός που καθορίζει την πορεία των σχολικών μονάδων"
Δημοσίευση: 16/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνολικά 79 δημοτικά και 267 νηπιαγωγεία στην επικράτεια θα λειτουργήσουν φέτος με λιγότερους από 5 μαθητές, ανακοίνωε σήμερα στη Βουλή, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Β. Διγαλάκη για τις λειτουργικές μεταβολές σχολείων. 

"Επίσης",πρόσθεσε η υφ. Παιδείας, "είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός εγκρίσεως λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αντιλαμβανόμαστε την υποχρέωση, τη φροντίδα και την ανάγκη της πολιτείας να συνεχίσει να το κάνει αυτό για ανθρώπους που για τους δικούς τους λόγους -τους οποίους εννοείται ότι σεβόμαστε, αντιλαμβανόμαστε και ενθαρρύνουμε- μένουν εκεί". 

Δυστυχώς, υπογράμμισε η Ζέττα Μακρή, ότι ο μαθητικός πληθυσμός –το ζω και στη δική μου περιφέρεια, το ξέρουμε όλοι οι Βουλευτές που πολιτευόμαστε στην περιφέρεια- είναι αυτός που καθορίζει την πορεία των σχολικών μονάδων. 

Για την ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης των υφιστάμενων εξαθέσιων σχολείων της υπαίθρου ως προς τις λειτουργικές μεταβολές, η υφυπουργός Παιδείας, απάντησε στον Β. Διγαλάκη, ως εξής:

  • Αυτήν τη στιγμή δεν έχω εξουσιοδότηση από την Υπουργό, η οποία έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία, για αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο, άρα λοιπόν το Υπουργείο μας αυτήν τη στιγμή θα εφαρμόσει την υφιστάμενη νομοθεσία.
  • Δεν παραβλέπω τη στιβαρότητα των επιχειρημάτων σας, απλώς αυτήν τη στιγμή αυτό ισχύει και αυτό εφαρμόζουμε.
  • Ξέρετε πολύ καλά -έχετε θητεύσει στο Υπουργείο- ότι οι σχολικές μεταβολές πραγματοποιούνται κάθε σχολικό έτος και ισχύουν για το επόμενο και εκδίδεται επίσης και εγκύκλιος που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα της επιβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις.
  • Ακολουθώντας, λοιπόν, την επιβεβλημένη διαδικασία για τις μεταβολές του σχολικού έτους 2022-2023, εκδόθηκε στις 5/11/2021 εγκύκλιος.
  • Το θέμα της ήταν οι μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2022-2023. Εκεί περιγράφεται η διαδικασία και για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός μαθητών, η ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η χιλιομετρική απόσταση που διανύουν οι μεταφερόμενοι, οι κτηριακές υποδομές, γιατί ο στόχος είναι να υπάρχουν άρτιες, εξοπλισμένες και επαρκώς στελεχωμένες σχολικές μονάδες.
  • Επίσης, οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οφείλουν να αιτιολογούν πλήρως τους λόγους που στοιχειοθετούν την πρόταση και την ανάγκη για μεταβολή. Επαναλαμβάνω για όσους μας ακούνε –γιατί εσείς το ξέρετε- ότι η οργανικότητα των δημοτικών σχολείων καθορίζεται από την ΚΥΑ του 2006.
  • Σύμφωνα με αυτήν, σχολεία με 31 ως 45 μαθητές λειτουργούν ως τριθέσια, με 46 ως 100 μαθητές ως τετραθέσια, με 126 ως 150 μαθητές ως εξαθέσια.
  • Για τη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων που αναφερθήκατε, ο αριθμός των τμημάτων ενός σχολείου εξαρτάται από τον αριθμό των μαθητών.
  • Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 50 του ν. 4692/2020, στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 25.
  • Από επταθέσιο και πάνω ο ελάχιστος αριθμός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 15. 

Σχόλια (17)

 
Ευγενία
19 Σεπ 2022 15:04

@Ελεν ,ως συνήθως βγήκαν τα "εξαπτέρυγα" .... αναρωτιέμαι πάντως ,γιατί έχεις τόσο φανατικό κοινό.

 
Ελεν
18 Σεπ 2022 22:25

@ 18 Σεπ 17:59 ομολογώ ότι είστε μια ευχάριστη έκπληξη! Σας ευχαριστώ πολύ.
Σχετικά με το όνομα , δεν με προσφωνούν «κυρία Ελένη» τα παιδιά στο σχολείο.Το Ελένη ,είναι όμως το ένα κομμάτι του πραγματικού μου ονόματος.

 
@Ελεν
18 Σεπ 2022 17:59

Αγαπητή Έλεν,θα σου τα πω γιατί θα σκάσω, είμαι και μεγάλος άνθρωπος.Μετα και το σχόλιο της @Ευγενίας νομίζω ότι το πήρες το μήνυμα. :Φταις για όλα: δεν είσαι ούτε 40 ετών και διεκδικείς θέση διευθύντριας, φταις. Είσαι όμορφη, φταις. Έχεις αδυναμία σε ένα ιδιαίτερα αγαπητό συνάδελφο εδώ, φταις. Είσαι υπεύθυνη όμως και για το δημογραφικό πρόβλημα, γιατί αργείς;Κάνε και εσύ δύο - τρεις Έλληνες ακόμα.Και για το ότι καθυστερεί η προκήρυξη για τους διευθυντές πάλι εσύ φταις .
Όλα τα παραπάνω αγαπητό esos , έχουν βεβαίως χιουμοριστικό χαρακτήρα για να δείξω τη συμπαράσταση μου στη συνάδελφο.Και κάτι τελευταίο:
Μια συμβουλή θα σου δώσω αγαπητή μου ,ως πολύ μεγαλύτερος .Δεν γνωρίζω αν το Έλεν είναι το πραγματικό σου όνομα, νομίζω όμως ότι πρέπει να " βαφτιστεις " ξανά εδώ στο esos, με κάποιο άλλο . Μην ανησυχείς ,πολλοί έχουν αλλάξει ονόματα αλλά εμείς οι πιο έμπειροι τους καταλαβαίνουμε αμέσως!

 
Ελεν
18 Σεπ 2022 15:30

@Ευγενία για ποιο λόγο η δική μου άποψη έχει τόση σημασία για εσένα ;έχω αρχίσει να σας φοβάμαι εδώ μέσα…

 
Δημήτρης Κ.
17 Σεπ 2022 22:41

"Δυστυχώς, υπογράμμισε" η κ. Υπουργός!
Που σημαίνει ... θα κλείσουν και άλλα μικρά σχολεία!
Έτσι! ...
Και ύστερα ελάτε να δούμε πόσοι και ποιοι θα βαστάνε Θερμοπύλες στα νησιά και στις ραχούλες!
Και ύστερα ελ΄άτε να ξαναμετρηθούμε πόσοι και ποιοι μείναμε!

 
Ευγενία
17 Σεπ 2022 22:34

Θα ήθελα πολύ η συνάδελφος @Ελεν να πει τη γνώμη της για το θέμα αυτό. Ελπίζω να βρει λίγο χρόνο να απαντήσει .Θα έχει ενδιαφέρον η άποψη της.......

 
Forevaclosed
17 Σεπ 2022 21:18

Κλείστε τα όλα να ησυχάσουμε!

 
Υπογεννητικότητα
17 Σεπ 2022 01:08

Το πρόβλημα της χώρας που δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Δώστε κίνητρα, στους τριτεκνους, στους πολύτεκνους όπως δεν κάνετε μέχρι τώρα. Αφήστε τα επιδόματα, δεν ανταποκρίνονται σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

 
Μόνιμοι νέοι εκπαιδευτικοί
16 Σεπ 2022 23:35

Αν δε δοθούν θέσεις εργασίας σε νέους καθηγητές και δασκάλους, έως 40 ετών, πώς θα κάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους οικογένεια; Αδιανόητο να μη στηρίζει έμπρακτα η Ελλάδα τους νέους πολίτες.

Το υπουργείο Παιδείας είναι ένα από τα πολυπληθέστερα υπουργεία του ελληνικού κράτους και δυστυχώς η πλειονότητα του προσωπικού είναι πλέον άνω των 50 ετών.

 
Υπογεννητικότητα έχει και στη Λοζάνη....
16 Σεπ 2022 22:17

"Δυστυχώς ο μαθητικός πληθυσμός" όπως και ο υπόλοιπος, καθορίζεται από τις πολιτικές σας. Από όσα κάνετε και από όσα δεν κάνετε. Η υπογεννητικότητα καθορίζει-ευθύνεται πχ για τους 500.000 νέους που ξενιτεύτηκαν και για το brain drain, που το 2019 τάζατε ότι θα "θεραπεύατε"?

 
george
16 Σεπ 2022 20:49

Η Ελλάδα πεθαίνει ξυπνάτε!

 
Πολύτεκνη Εκπαιδευτικός
16 Σεπ 2022 20:35

Όσο αγνοείται το δημογραφικό πρόβλημα ,αυτά και χειρότερα έρχονται .Δεν προβληματίζεται κανείς ,τα σχολεία θα κλείσουν το ένα μετά το άλλο ....Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν αφεθεί στην τύχη τους ...

 
Δάσκαλος
16 Σεπ 2022 19:43

Δυστυχώς φθείρει ο αριθμος των μαθητών. Κεντρικά σχολεία με μονοψήφιο αριθμό.

 
Κωστας Χαλκίδα
16 Σεπ 2022 17:31

Όσο κάνετε πως δεν βλέπετε το γιγαντιαίο πρόβλημα της υπογεννητικοτητας να καταστρέφει τη χώρα, είστε απλά τραγικοί!!! Υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που ΠΡΈΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΤΕΙ!!!!Ξυπνάτε Έλληνες!!!

 
Φανή
16 Σεπ 2022 16:18

Μας ρώτησαν αν γειτονικά σχολεία λειτουργούν από 7 μαθητές σε τάξη;

 
Χρηστος
16 Σεπ 2022 16:16

Να δείτε και πόσα μέχρι 10 μαθητές! Και στην πρωτεύουσα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ