ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Επιμόρφωση στελεχών εκπαίδευσης για το πρόγραμμα «Φιλία» κατά του σχολικού εκφοβισμού

Δημοσίευση: 17/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας» για την παρουσίαση του νέου προγράμματος κατά του σχολικού εκφοβισμού «Φιλία» και της Πλατφόρμας καταγραφής περιστατικών πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης. Αθρόα ήταν η συμμετοχή στην ενημερωτική δράση, με περισσότερα από 200 στελέχη να αλληλεπιδρούν, μεταξύ των οποίων Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και προϊστάμενοι ΚΕΔΑΣΥ από όλη την Ελλάδα. 

Η ημερίδα διατήρησε αμείωτο μέχρι τέλους το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, οι οποίοι συνδιαλέγονταν, υπέβαλαν ερωτήματα και παρακολούθησαν την παρουσίαση από τον Πρόεδρο του ΙΕΠ κ. Γιάννη Αντωνίου και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων - Διόφαντος κ. Δημήτρη Σερπάνο. Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και προστίθεται στη συνολική προσπάθεια του Υπουργείου, με μέτρα όπως ο σύμβουλος σχολικής ζωής και η αύξηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στις σχολικές μονάδες, για δημιουργία ενός ακόμη πιο ασφαλούς, συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος. 

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν όλες οι σύγχρονες τάσεις στην μελέτη για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού από την καθηγήτρια Εγκληματολογίας κ. Βασιλική Αρτινοπούλου, καθώς και οι προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπισή τους από τον Καθηγητή Παιδαγωγικής και Δια Βίου Μάθησης κ. Θωμά Μπαμπάλη.

Αναδείχτηκε η αναγκαιότητα καλλιέργειας  όλων εκείνων των δεξιοτήτων που ήδη εμπεριέχονται στη Θεματολογία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και βοηθούν στην πρόληψη, όπως:

  • Ο αλληλοσεβασμός και η διαφορετικότητα,
  • Η κατάρριψη στερεοτύπων και προώθηση της ισότητας,
  • Ο σεβασμός των κανόνων και η θετική συμπεριφορά,
  • Η αλληλεγγύη, οι δημοκρατικές αξίες και η ενεργός πολιτειότητα. 

Εκτενής ήταν η αναφορά στο Διαδικτυακό εκφοβισμό, με εισηγητή το Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και νέων απειλών, κ. Τριαντάφυλλο Καρατράντο.

Η Ημερίδα έκλεισε βιωματικά, δίνοντας την ευκαιρία να δοκιμαστεί η θεωρία στην πράξη, μέσω μελετών περίπτωσης και ενδεδειγμένων τρόπων αντίδρασης, από την Καθηγήτρια Παιδαγωγικής και Πρακτικής Άσκησης κ. Κωνσταντίνα Τσώλη και τον Ψυχολόγο, Υποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Κοινωνιολογίας κ. Στέφανο Αλεβίζο.

Οι εισηγητές παρουσίασαν με σαφήνεια και πληρότητα τις πτυχές του μείζονος αυτού ζητήματος, στο πλαίσιο της εισαγωγής του Νέου Προγράμματος «Φιλία» στα σχολεία της χώρας. Αποτελεί πάγια δέσμευση του ΥΠΑΙΘ η ενδελεχής επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης για κάθε καινοτομία του σχολείου, καθώς και για τις εξελίξεις σε όλα τα σχετικά με τη διδασκαλία επιστημονικά πεδία.

Ετικέτες: 
Σχολική Βία

Σχόλια (16)

 
Gf
18 Σεπ 2022 20:51

Πειθαρχικές ποινές στους παραβάτες που ασκούν bullying είτε σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς....άμεση απομάκρυνση απ' τα σχολεία και υποχρεωτική εργασία στην ύπαιθρο....άκου έλλειψη εργατικών χεριών....

 
Bullying?
18 Σεπ 2022 20:32

@ERT
Τι "θα" γίνει, μόνο ένας μάντης-μέντιουμ θα μπορούσε να σας πει. Τι έχει ήδη γίνει (3 χρόνια και 2 μήνες από τον Αύγουστο του 2019) μπορώ να σας το πω ακόμα κι εγώ, χωρίς να διαθέτω μαντικές ικανότητες.
Καλό θα ήταν επίσης να κατανοήσετε κάποια στιγμή, ότι όσο σημαντικές κι αν θεωρείτε προσωπικά τις κρίσεις των ΣΔΜ, δεν είναι δυνατόν να αποτελεί το μοναδικό θέμα συζήτησης-σχολιασμού και "πίεσης" προς το ΥΠΑΙΘ σε κάθε δημοσίευμα του esos.
Κι εμένα πχ με απασχολεί πολύ ο μισθός μας, που επαρκεί για τις 20 πρώτες ημέρες του μήνα. Τί να κάνω δηλαδή? Να γράφω κάθε φορά για το μισθό, άσχετα με το δημοσίευμα?

 
Γκικας
18 Σεπ 2022 17:14

Καλές οι επιμορφώσεις, αλλά προέχουν οι κρίσεις διευθυντών σχολείων.

 
Φ. Φ. Φ.
18 Σεπ 2022 17:13

Προτεραιότητα έπρεπε να είναι οι κρίσεις διευθυντών. Όλα τα άλλα έπονται. Ντροπή. Που είναι η προκήρυξη;;;; γιατί κωλυσιεργειτε;;;;

 
Γιώργος Κ.
18 Σεπ 2022 16:18

@ ERT
Αυτοί που θα κάνουν τις κρίσεις, περιμένουν πρώτα να φύγεις από την ERT και να πας σε άλλο κανάλι.

 
@ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
18 Σεπ 2022 13:56

τρία χρόνια επιλογές ΔΠΕ-ΔΔΕ (με τους προσωρινούς) και τώρα η επιμόρφωσή τους... αργούν οι ΔΣΜ ! άσε να βγουν τα μόρια των συμβούλων (σύντομα δεν έλεγε προ μηνός;;;;; )
ε, βιάζεσαι, είναι νέα και δεν θέλει να γεράσει γρήγορα ! προσαρμόσου στην υπουργάρα , μην είσαι αχάριστος

 
@ποιητή
18 Σεπ 2022 13:49

κοινοποίηση σε δδε που συμμετείχε στο σεμινάριο (θα βγουν δημόσια να ξέρουμε πού θα προτρέψει ο κάθε μάχιμος εκπαιδευτικός και σχολείο με πρόβλημα) ΑΜΕΣΑ ! να απαντήσει ο αρμόδιος επιμορφωμένος διευθυντής

 
Δαναός
18 Σεπ 2022 11:44

'Οσο οι έννοιες "πειθαρχία" και "τάξη" έχουν αρνητικό πρόσημο, τα προβλήματα θα συνεχίσουν και θα ενταθούν.
Κρατώ αυτό που σημειώνει ο @εκπαιδευτικός:
"Το σχολείο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωσή της (βίας), αφού εκεί συναντώνται καθημερινά θύτες και θύματα, ενώ για τους πρώτους υπάρχει ουσιαστικά ατιμωρησία καθώς προτείνεται πάντα η παιδαγωγική και συμβουλευτική αντιμετώπιση".

 
Ποιητής
18 Σεπ 2022 10:10

Το Υπαιθ για bullying λέει
αλλά μακριά από την τάξη πλέει
βγάζει εγκυκλίους και φιρμάνια
αλλά στηριγμένα σε φανταστικά σενάρια
τον καθηγητή της τάξης τάχαμου φροντίζει
αλλά συνέχεια από την παραγωγή εγκυκλίων του, εξορίζει.

Υπάρχει μόνο εκφοβισμός εις το σχολείο
ή το ίδιο τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο;
μέντορες και ομίλους με εγκύκλιο ορίζει
και κυρώσεις περιμένουν όποιον δεν θα εφαρμοστεί νομίζει

 
ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ
18 Σεπ 2022 08:18

Για ένα τόσο καίριο θέμα δεν μπορεί να επιμορφώνονται μόνο οι Διευθυντές Εκπαίδευσης! Οι εκπαιδευτικοί της τάξης πότε θα επιμορφωθούν; Τα βίαια περιστατικά αυξάνονται....

 
alex
17 Σεπ 2022 22:21

Καλά τα σεμινάρια,αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα μόνο με συμβουλές και με το να συγχωρούνται όλα αυτά που κάνουν οι μαθητές μέσα στα σχολεία.Η λέξη πειθαρχία έχει για όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης ΑΡΝΗΤΙΚΗ σημασία.Πολλές ,όχι όλες ,οι παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών είναι ποινικά αδικήματα,και όλοι οι παράγοντες αδιαφορούν για να μην βρουν το μπελά τους.Ενας λόγος για την κατάντια της παιδείας είναι η ελλειψη στοιχειώδους πειθαρχίας.

 
Εκπαιδευτικός
17 Σεπ 2022 22:19

Η πλατφότμα όπου θα καταγράφονται οι περιπτώσεις σχολικής βίας θα περιλαμβάνει και πεδίο για την καταγραφή περιπτώσεων βίαιης συμπεριφοράς μαθητών εις βάρος εκπαιδευτικών; Γιατί υπάρχει ΚΑΙ αυτό κι' ας μην αναφέρεται σχεδόν ποτέ και πουθενά. Εκπαιδευτικοί - σάκοι του μποξ για τα εσωτερικευμένα προβλήματα των μαθητών και το συσσωρευμένο θυμό τους.....Σημ. Η "σχολική βία" δεν είναι σχολική, υπό την έννοια ότι δεν παράγεται ούτε καλλιεργείται στο σχολείο. Το σχολείο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωσή της αφού εκεί συναντώνται καθημερινά θύτες και θύματα, ενώ για τους πρώτους υπάρχει ουσιαστικά ατιμωρησία καθώς προτείνεται πάντα η παιδαγωγική και συμβουλευτική αντιμετώπιση.

 
ERT
17 Σεπ 2022 21:54

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ;

 
Sg
17 Σεπ 2022 19:26

Καλή η θεωρία αλλά χωρίς καταστολή των παραβατικών συμπεριφορών με αυστηρές ποινές δε θα γίνει τίποτα....

 
5×5=25×5=125+75=200 ακριβώς
17 Σεπ 2022 19:07

Παρακαλώ πολύ να "αλληλεπιδράσει" ο αγαπητός Πιτσιφλής..... σχετικά με τα 5×5 που μας "έταζε"! Με τέτοιες επιμορφώσεις, δεν μας βλέπω να παίζουμε μπάλα ούτε στα προκριματικά....

 
τι μας λέτε;
17 Σεπ 2022 17:23

γιατί όπως συνηθίζεται δεν μαγνητοσκοπήθηκε να μάθει και ο κλάδος; ποιοι συμμετείχαν ; αυτοί θα είναι διαμεσολαβητές και στα σχολεία θα τρέχουν οι δδε να λ΄΄υσουν τα θέματα ή οι υπεύθυνοι σχολικης ζωης στα σχολεια; ή θα κάνουν σεμινάρια ως πολλαπλασιαστές;;;; να τα δούμε να δηλώσουμε συμμετοχή ! μερικοί τα λένε και ωραία σε άλλα δημόσια βίντεα , διδακτικα , να διαφωτιστουν οι μάχιμοι βρεεεεεε

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ