ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ. Παιδείας: Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια των διεθνών εξελίξεων στην Παιδεία

Πρώτη μέρα της Συνόδου του ΟΗΕ για το μετασχηματισμό της εκπαίδευσης
Δημοσίευση: 18/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε σειρά από συνεδριάσεις, στο πλαίσιο της Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης, συμμετείχε σήμερα ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Οι θεματικές που συζητήθηκαν μεταξύ εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων, αρμόδιων υπουργών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη διδασκαλία και τη μάθηση σχετικά με:

  • τον ψηφιακό εγγραμματισμό των πολιτών,
  • την τεχνητή νοημοσύνη υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
  • την πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Στο πάνελ που επεξεργάστηκε το θέμα αυτό συμμετείχε και ο Καθηγητής Jeffrey Sachs, ο οποίος εξήρε με ενθουσιασμό τις μεταρρυθμίσεις και τις καινοτομίες της τελευταίας τριετίας στην Παιδεία στη χώρα μας.

Η υπουργός απηύθυνε, επίσης, ομιλία στην καταληκτική συνεδρίαση της Ολομέλειας, καθώς η Ελλάδα, δια του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην προετοιμασία της Συνόδου, ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Συνόδου και ως από κοινού επικεφαλής (μαζί με τη Σιγκαπούρη) στη θεματική ενότητα για την ψηφιακή μάθηση και τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης.

Επιπλέον, η Ελλάδα διοργάνωσε δύο γύρους εθνικών διαβουλεύσεων και συμμετείχε ενεργά στην προπαρασκευαστική Σύνοδο Κορυφής Υπουργών Παιδείας στο Παρίσι τον περασμένο Ιούνιο.

Εναρκτήρια ομιλία της τελευταίας συνεδρίασης της ημέρας απηύθυνε ο Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, πρώην Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Gordon Brown, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρόσβαση όλων των παιδιών στην ποιοτική εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, η Νίκη Κεραμέως πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Leonardo Garnier, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres για τη Σύνοδο για το Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης και πρώην υπουργό Παιδείας και υπουργό Σχεδιασμού και Οικονομικής Πολιτικής της Κόστα Ρίκα.

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει συντελεστεί στην Παιδεία την τελευταία τριετία και τις καινοτομίες που έχουν εισαχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, η Νίκη Κεραμέως συνομίλησε με τον Ιταλό υπουργό Παιδείας Patrizio Bianchi, τον Επικεφαλής της Διεύθυνσης Παιδείας και Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ και εμπνευστή του διεθνούς προγράμματος αποτίμησης επιδόσεων μαθητών PISA Andrea Schleicher, την αν. Γενική Διευθύντρια της UNESCO, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης Stefania Giannini.

Η υπουργός επισκέφθηκε επίσης αμερικανικές start-up επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία, και ειδικότερα όσον αφορά την επανακατάρτιση, απόκτηση ή την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, το λεγόμενο upskilling και reskilling.

Σχόλια (6)

 
Κωνσταντίνος
19 Σεπ 2022 15:48

Εξευτελισμός του εκπαιδευτικού λειτουργήματος, απαξίωση του εκπαιδευτικού, απαξίωση του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της προώθησης των τεχνοκρατικών αντιλήψεων και όχι της στροφής στην ανθρωποκεντρική διάσταση με επίκεντρο το μαθητή

 
Φωτης
19 Σεπ 2022 09:54

Εξωστρέφεια και ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Ανοιχτά πανεπιστήμια με συνεργασίες διεθνώς. Άντε να δούμε…

 
Καριέρα πρωταγωνίστριας (στο εξωτερικό)
18 Σεπ 2022 14:04

Αφιερώνω στην κα Υπουργό και στην "Ελλάδα πρωταγωνίστρια των διεθνών εξελίξεων στην Παιδεία".... τα σχόλια στο άρθρο :
https://www.esos.gr/arthra/79783/o-kyvekprosopos-gia-provlima-stegis-ton...
Και ειδικά το σχόλιο @Λύση υπάρχει και είναι ΜΙΑ! (14 Σεπ 2022 21:38) το οποίο και επιθυμώ να επαναλάβω, μήπως και κάποιοι το εμπεδώσουν.

<<Τώρα συνειδητοποίησε η κυβέρνηση ότι οι άνθρωποι αυτοί που εκπαιδεύουν τα παιδιά τους δεν μπορούν να ζήσουν;
Άρα τι φταίει; Το καταλάβανε από μόνοι τους! Και εμμέσως το παραδέχονται δημόσια!
Ότι ο μισθός δεν φτάνει ούτε για "Ζήτω". Και έτσι φαίνεται ο εξευτελισμός του εκπαιδευτικού!
Σε ποιά άλλη χώρα κοιμούνται οι δάσκαλοι σε παγκάκια, υπνόσακους και σκηνές;
Σε ποιά άλλη χώρα δεν μπορεί εκπαιδευτικός να πληρώσει το νοίκι;
Είναι μεγάλο όνειδος για τη χώρα!
Η οποία καμώνεται ότι πρωτοπορεί ( γέλια..)!!
Άνθρωποι με μεταπτυχιακά, πολλαπλά πτυχία και διδακτορικά να αμοίβονται σαν τους ανειδίκευτους εργάτες! (οι οποίοι βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα.. Τρισαλί!)
Καταντά ζητιάνους τους δασκάλους των παιδιών τους! (Παράδειγμα στα νησιά το τι γίνεται! Και γι'αυτό παραιτούνται οι δάσκαλοι! Όσοι ανταπεξέρχονται, τους βοηθούν οικονομικά οι οικογένειές τους.. ) Έως πότε λοιπόν η ζητιανιά; Πάτο δεν αυτό το πιθάρι;
Ας πούνε γιατί η Ελλάδα απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς! Γιατί δεν τους δίνει τα πρέποντα; Γιατί τους έχει ως τους χειρότερα αμειβόμενους στην Ευρώπη; Μήπως επειδή δεν τους υπολογίζει; Ερώτημα τίθεται..>>

ΥΓ. Η κα Υπουργός μπορεί λοιπόν "να λέει ότι θέλει" στον ΟΗΕ και στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Όταν με το καλό γίνουν εκλογές στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, τότε να δούμε ποιός Έλληνας εκπαιδευτικός, πανεπιστημιακός, μαθητής, φοιτητής και γονιός, θα ψηφίσει την ίδια και την κυβέρνηση.

 
Ποιητής
18 Σεπ 2022 13:43

Η Υπουργός και το ΥΠΑΙΘ κάνουν καινοτομίες
είναι όμως αρκετές, τι λένε οι πληροφορίες;

Μην είναι αποσπασματικά και δίχως βάθος χρόνου
και μείνουμε έκπληκτοι και με άλλα πράγματα του χρόνου;

Γιατί η Παιδεία έχει επίπεδα, δυσκολίες και βαθμίδες
και χρειάζεται πολλά να γίνουν για να έχουμε ελπίδες.

Χωρίς υπερβολές, εγωισμούς και μονοδρόμους
συνέχεια χρειάζεται η παιδεία να ανοίγει νέους δρόμους.
Γιατί είμαστε απόγονοι του ξακουστού Οδυσσέα
και ενός πολιτισμού με ιστορία σπουδαία.

Και από εκεί μαθαίνουμε πως πάντα υπάρχει τρόπος
όχι με μονόδρομους και στερεότυπα να πάει μπροστά ο τόπος.
Με εφόδια πολλαπλά, πολλούς τρόπους σκε΄ψης, όξυνση του νού
ο ψηφιακός ο κόσμος δεν είναι το παν στου κόσμου τον ρου.

Μια σκέψη μόνο στην εποχή της ενέργειας της πολύτιμης,
αν αυτή στερέψει τα ψηφιακά εργαλεία θε να σβήσουν
για αυτό και τα παιδιά μας ας δώσουμε πολλαπλά εργαλεία να προχωρήσουν.

 
ΑΥΤΟΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
18 Σεπ 2022 13:30

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ;ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ;ΟΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΗΤΕΙΕΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ;ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΚΠΕ ΠΟΥ ΔΙΑΓΟΥΝ ΑΙΣΙΩΣ ΤΗΝ 15Η ΧΡΟΝΙΑ;ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ;ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ 2019;

 
Μπράβο
18 Σεπ 2022 13:27

σε ότι καλό έγινε.
Συζήτησαν όμως για την αναλογία μισθών, συνθηκών εργασίας, υποδομών, σχολικών φυλάκων, κατάσταση σχολικών κτιρίων;
Συζήτησαν τι φορολογία έχει ο με΄σος Ευρωπαίος και ποια έχει ο Έλληνας σε σχέση έσοδα - κρατικής άμεσης και έμμεσης φορολογίας;
Πως εξηγείται ελληνικά προϊόντα να είναι φθηνότερα στα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού;
Πως εξηγείται ότι στο εξωτερικό δεν έχουμε εθιμοτυπικές καταλήψεις σχολείων κάθε χρόνο με φαιδρά αιτήματα;
Πως εξηγείται ότι στο εξωτερικό ο εκπαιδευτικός περνά υποχρεωτικές μετεκπαιδεύσεις με πρόγραμμα που καταρτίζει το Υπουργείο και εδώ μιλάμε για λίγες ώρες με τηλε-εκπαίδευση και για αν δώσεις εξετάσεις να πάρεις επιτυχή παρακολούθηση περνάνε χρόνια και πρέπει να δώσεις όχι με τηλε-ψηφιακά μέσα αλλά γραπτά σε άλλη πόλη και Νομό φυσικά με έξοδα μετακίνησης και διαμονής-διατροφής δικά σου;

Μήπως κάποτε πρέπει το ΥΠΑΙΘ να ασχοληθεί και με αυτά τα θέματα που είναι καυτά και αγγίζουν την καρδιά της Παιδείας;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.