Η Ν. Κεραμέως οριστικοποίησε το "ραντεβού" με πάνω από 30 αμερικάνικα Πανεπιστήμια , στην Αθήνα, για τις 5 Νοεμβρίου

Η "παρθενική" μαζική υποδοχή διοικήσεων τριάντα και πλέον μεγάλων Πανεπιστημίων της Αμερικής θα γίνει με "πανηγυρικό" τρόπο, στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη και της Συνόδου Πρυτάνεων

18/09/2022

Άκουσε το άρθρο

Οριστικοποιήθηκε από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως η ημερομηνία   έλευσης στην Ελλάδα των διοικήσεων μεγάλων Πανεπιστημίων της Αμερικής  για τις 5 Νοεμβρίου.

Η "παρθενική" μαζική υποδοχή  διοικήσεων τριάντα και πλέον  μεγάλων Πανεπιστημίων της Αμερικής θα γίνει με "πανηγυρικό" τρόπο, στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού  Κ.Μητσοτάκη και της Συνόδου Πρυτάνεων.

Η υπουργός Παιδείας ετοιμάζει συγκεκριμένο πρόγραμμα διαδοχικών συναντήσεων των διοικήσεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων με τους  εκπροσώπου των Πανεπιστημίων της Αμερικής, με στόχο:

  •            την  εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών,
  •            τη   συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας,
  •            την  ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, και,
  •            άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Πρόκειται      Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, εκ των οποίων κάποια με “βαρύ” όνομα, όπως:   Harvard, Columbia, Berkeley, Princeton, Tufts, New York University, Johns Hopkins.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε   προγραμματισμένη επίσκεψη Πρυτανικών Αρχών 28 Πανεπιστημίων της Αμερικής στην Αθήνα, για τον  Μάρτιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε, λόγω Κορωνοϊού.

Με τις διατάξεις   που ψηφίστηκαν    στη Βουλή,παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου σε άλλες γλώσσες (Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών – Ξ.Π.Σ.) πλην της ελληνικής, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) με το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), όπως ίσχυε περιοριστικά μέχρι σήμερα. Βασικός στόχος του νέων αυτών ρυθμίσεων είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κρίνεται ότι θα συμβάλλει και στην ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Ειδικότερα, οι σχετικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα των Α.Ε.Ι., της αυτονομίας και της εξωστρέφειάς τους και την ανάδειξη της χώρας μας σε διεθνή πόλο έλξης για αλλοδαπούς πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Η πρόβλεψη απλοποιημένων προς τούτο διαδικασιών, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, τηρουμένων βεβαίως των ασφαλιστικών δικλείδων διασφάλισης της ποιότητας κατά τις κείμενες διατάξεις.

Τα εν λόγω προγράμματα απευθύνονται σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι κατ’ ελάχιστον απόφοιτοι Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων που εδρεύουν στην αλλοδαπή, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις τελευταίες δυο τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.

 

Σχόλια (6)

Ερώτημα
|

Ξέρουν για τους βανδαλισμούς κτηρίων, προπηλακίσεις καθηγητών, καταλήψεις μειοψηφιών μέσα στα ΑΕΙ ;

Εξωστρέφεια από φέτος?
|

@ΔΕΠ
Οι άλλοι νομίζω ότι έχουν δίδακτρα 7-10χιλ. το χρόνο, έχουν αξιοπρεπή κτίρια και εγκαταστάσεις, σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, προσωπικό φύλαξης-καθαριότητας-συντήρησης, εστίες για το 80%-90% των φοιτητών και φυσικά ικανή χρηματοδότηση.
Μόνο με "τεχνογνωσία και καλές πρακτικές".... αλλά χωρίς αυγά, ομελέτα δεν γίνεται νομίζω.
Τέλος, εν έτη 2022 θα έχουμε "Επιτέλους εξωστρέφεια"? Τόσα χρόνια δηλαδή ΔΕΝ είχατε συνεργασίες, συμπράξεις, προγράμματα, ανταλλαγές κλπ με πανεπιστήμια-καθηγητές-επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού?

Χαρά
|

@ Χαρά παράκληση άλλαξε όνομα γιατί κινδυνεύω να χαρακτηρίσω διπολική και δεν το θέλω . Όσο για τον σχολιασμό για το άρθρο μπορώ να πω ότι έτσι εξηγείται ο ενθουσιασμός του suks για τα προγράμματα Κεραμεως μύρισαν χρήμα οι Αμερικάνοι μπίζνες ξυπνάτε βρε

Χαρά
|

Όταν μπορείς να φέρεις την καινοτομία είσαι όντως άξιος. Κάποιοι επιμένουν σε καταλήψεις και στέκια ενώ άλλοι συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

ΔΕΠ
|

Επιτέλους εξωστρέφεια! Να δούμε πως δουλεύουν και οι άλλοι. Να πάρουμε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.

Panagiotis Geor
|

Εγώ για να ακούσω γκρίνιες ήρθα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ