ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Ιστορίες (μη) συνταξιοδοτικής τρέλας

Δημοσίευση: 19/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

του Θέμη Κοτσιφάκη, πρώην προέδρου της ΟΛΜΕ

Πόσα ψέματα άραγε μπορούν να μας λένε οι κυβερνώντες;

Και για πόσο καιρό;

Και πόσοι άνθρωποι - συνταξιούχοι και μη - μπορεί να τους πιστεύουν;

Ας σπάσουμε τη σιωπή μας. Να μάθουν όλοι την πραγματικότητα.

Με συνεχή ψέματα τροφοδοτούν την κοινή γνώμη πρωθυπουργός, υπουργοί, υφυπουργοί λέγοντας κάθε τόσο πως οι συντάξεις πλέον θα βγαίνουν άμεσα.

Αρχικά θυμάστε πως παρέλαβαν το 2019, περίπου 120.000 αιτήματα συντάξεων που δεν είχαν ικανοποιηθεί και κατάφεραν με «επιτελικό» τρόπο να τις κάνουν 300.000 περίπου μέχρι το 2021, απολύοντας τους προσωρινούς υπαλλήλους τους ΕΦΚΑ και διορίζοντας υψηλόμισθα διευθυντικά στελέχη.

Μετά μας υποσχέθηκαν άμεση έκδοση συντάξεων, με την «πιστοποίηση» ιδιωτών που θα έβγαζαν γρήγορα τις συντάξεις. Απέτυχαν οικτρά, οι συντάξεις που εκδόθηκαν με αυτό τον τρόπο ήταν ελάχιστες και με λάθη.

Τον Απρίλη του 2022 και κάτω από την πίεση που δημιουργεί το αυξανόμενο χρέος της πολιτείας προς τους αναμένοντες να συνταξιοδοτηθούν (και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πιέσεις για λύση του προβλήματος) νομοθετούν τις περίφημες «fast track» συντάξεις. Υποσχέθηκαν αρχικά ότι όλες οι εκκρεμότητες θα τελειώσουν και θα εκδοθούν συντάξεις μέχρι τέλος Ιουλίου, προθεσμία που πήρε όμως παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου, που πήρε ήδη παράταση μέχρι τέλους του χρόνου και που πιθανόν με αυτούς τους ρυθμούς να ξαναπάρει παράταση μέχρι τις εκλογές και βλέπουμε…..

Παράλληλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πάρα πολλές περιπτώσεις λαθών στις συντάξεις που εκδίδονται με αυτό τον τρόπο. Σε άλλους δεν υπολογίζονται τα χρόνια του ιδιωτικού τομέα, σε άλλους χρόνια από την υπηρεσία τους ως αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικοί, σε άλλους γίνονται αυθαίρετα περικοπές από αγροτικά εισοδήματα που δεν υπάρχουν κ.ά.

Το αποτέλεσμα αυτών των λαθών είναι να οδηγούν τους συνταξιούχους σε χρονοβόρες ενστάσεις για να βρουν το δίκιο τους, ή σε ακόμα πιο χρονοβόρες προσφυγές στο ελεγκτικό συνέδριο. Σε αρκετές δε περιπτώσεις, τους ζητείται ακόμη και η επιστροφή χρημάτων από την προσωρινή σύνταξη (!!), ενώ όταν δίνονται τα αναδρομικά των χρόνων της αναμονής, αυτά φορολογούνται ληστρικά.

Και για να μην νομίζετε πως λέω γενικότητες, δημοσιεύω στοιχεία από την προσωπική μου περίπτωση. Στη θέση μου ή και σε ακόμη χειρότερη, είναι χιλιάδες συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Παραιτήθηκα το Μάρτη του 2021 (όπως προβλέπει ο νόμος για τους εκπαιδευτικούς). Στην 1/9/2021 βγήκα  στην σύνταξη. Η υπηρεσία μου (η Β΄ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας) έκανε την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησής μου στις 30/11/21  δηλ. τρείς μήνες μετά(!!).

Από το Δεκέμβρη του 2021 λαμβάνω προσωρινή σύνταξη 744 ευρώ. Δηλαδή μετά από 42 έτη εργασίας, λαμβάνω περίπου το μισθό ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού.

Πότε όμως η ίδια υπηρεσία (που ας σημειωθεί είναι στην εκλογική περιφέρεια ενδιαφέροντος της κας Ν. Κεραμέως) έστειλε το φάκελο στο ΓΛΚ και στα επικουρικά ταμεία; Στα τέλη του Μαρτίου 2022, δηλαδή 7 ολόκληρους μήνες μετά την συνταξιοδότησή μου (!!), με αποτέλεσμα να καθυστερούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες συνταξιοδότησής μου. Επιτελικό κράτος στα καλύτερά του.

Δεν θέλω καθόλου να υποθέσω ότι αυτό γίνεται για λόγους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς και τιμωρούμαι για τη δράση μου με εντολή Κεραμέως και υλοποιείται από τον διορισμένο εκλεκτό της Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Β΄ΔΔΕ Αθήνας.  Είναι δε προφανές πως δεν φταίνε οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, στους οποίους ρίχνουν οι υπεύθυνοι πάντα το φταίξιμο, αλλά οι προτεραιότητες των αρμοδίων.

Αναρωτήθηκα μετά από όλα αυτά, σε τι πορεία βρίσκεται η έκδοση της σύνταξής μου; Το ΓΛΚ και οι υπηρεσίες του μου απάντησαν (σε πρόσφατη επίσκεψή μου) ότι η αίτησή μου δεν φαίνεται να υπάρχει στα υπό έκδοση αρχεία και δεν έχει χρεωθεί σε κανένα για επεξεργασία!

-Και ποιος κάνει την είσοδο των στοιχείων των συντάξεων στο σύστημα για να βγουν οι συντάξεις με το σύστημα fast track, για να τον επισκεφθώ να δω την πορεία της σύνταξής μου;

-Απάντηση: την είσοδο των data στο σύστημα την κάνει ιδιωτική εταιρεία (Ιντρασόφτ), δεν γνωρίζουμε την πορεία της και δεν μπορείτε σεις να πάτε στην ιδιωτική εταιρεία!!

-Α, «ωραία». Γιατί έχουν εκδοθεί τότε συντάξεις που έπονται χρονολογικά σε σχέση με μένα;

-Ε, δεν ακολουθείται η χρονολογική σειρά ξέρετε…..

-Τότε με ποια κριτήρια βγαίνουν οι συντάξεις;

-Πιθανόν οι πιο «εύκολες» προηγούνται.

Δηλαδή στις μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση συντάξεων προστίθεται τώρα και η  πλήρης αδιαφάνεια για την πορεία έκδοσής  τους, αλλά και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Λέτε το επιτελικό κράτος, εκτός όλων των άλλων, να αναβιώνει την ιστορική μέθοδο των γνωριμιών «δια υπόθεσή σου» προκειμένου να βγει μια σύνταξη στην ώρα της;

Κράτος αρίστων!! Εύγε!!

Για την ακρίβεια των λεγόμενών μου ιδού και τα «προσωπικά δεδομένα»!
 
Αντιστεκόμαστε στα ψέματα και στις αθλιότητες, στη σκόπιμη αδιαφάνεια και στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Αντισταθείτε, που λέει και ο ποιητής.

Σχόλια (19)

 
@ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ
21 Σεπ 2022 20:53

Κύριε συνδικαλιστή, πολιτικό στέλεχος, μέλος της κεντρικής επιτροπής, πρώην Σύμβουλε του ΥΠ/Παιδείας, οι καθυστερήσεις στις συντάξεις υπήρχαν πάντοτε και επι ημερών σας ήταν πολύ μεγαλύτερες. Υποθέτω ότι ως γνήσιος και ειλικρινής ιδεολόγος που δεν πούλαγε φύκια για μεταξωτές, θα αρκεστείς στη σύνταξη του νόμου Κατρούγκαλου και το επι πλέον ποσό που θα πάρεις λόγω του νόμου Βρούτση θα το αρνηθείς. Σωστά ;

 
Ντοντης Αθανάσιος
21 Σεπ 2022 14:17

Βγες στα κανάλια!!Δεν πάει άλλο η κοροϊδία Χατζηδάκη!!! Από Οκτώβριο του 2020 περιμένω!!!

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
21 Σεπ 2022 10:07

Δεν βλεπει ο λαος του δημοσιου οτι ο ιδιωτικος τομεας δεν εχει εκκρεμεις συνταξεις. Αρα καλα να παθουμε αφου το δεχομαστε να συμβαινουν αυτα και πολλα αλλα ( στον καιαδα η επικουρικη και εφαπαξ ) με προσχημα τι γινοταν παλια. Κοιτατε πισω και αφηστε τον Χατζηδακη να φερεται οπως αξιζει και διαλαλουν και εδω τα φερεφωνα του μονο στους ΔΥ.

 
η πικρη αληθεια
21 Σεπ 2022 08:46

Επι Συριζα περιμενα 1 χρονο για τη μητερα μου μια ψευτοσυνταξη χηρειας .... Χωρις φραγκο και χωρις καμμια βοηθεια απο τον συριζα που σφυριζε αδιαφορα. Ουτε υπηρχε καποια μεριμνα για τις χηρες που δεν ειχαν αλλους πορους ή δική τους συνταξη. Περιμεναμε μια τεραστια ουρα για12 μηνες.... Γιαυτο αφηστε τα πολλα λογια και θα παρετε και αυξημενη συνταξη των ρυθμισεων Βουτση.
Τελος ο Συριζα εδωσε 450 ευρω συνταξη χηρειας ενω η επαρατος δεξια 800.

 
Τώρα
20 Σεπ 2022 20:52

που έγραψες αυτά πήγες άλλον έναν χρόνο πίσω.

 
CHRIS
20 Σεπ 2022 20:52

ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ
......... εστω και στο ραδιοφωνο ...........
ΧΑΛΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ
ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ ΕΙΣΘΕ

 
Βιαστικός
20 Σεπ 2022 19:55

Ευτυχώς με το Χατζηδάκι που μπήκε το νερό στ αυλάκι και είδες τα 744 . Θυμάμαι τη διευθύντρια μου με ένα επιδοματακι ξεκίνησε και μετά 3 χρονια ειδε τη βασική σύνταξη. Γι αυτό άστο καλύτερα.

 
Θοδωρής
20 Σεπ 2022 14:20

κ. Θέμη, μπορείτε να μας διευκρινίσετε ποιος ήταν ο μισθός σας του Οκτωβρίου 2011 και παιρνετε τόσο μεγάλη προσωρινή σύνταξη τώρα;
Επίσης θα πρεπε , ως παλιός συνδικαλιστής να αγωνιστούν είτε ώστε να πάρουν σύνταξη οι συνάδελφοι του 2020, οι οποίοι αν δεν πήγαιναν στο ρομπότ, τώρα θα έπαιρναν σύνταξη. Αυτά προς το παρόν...

 
μπάρμπα Μήτσος
20 Σεπ 2022 14:00

Δεν έρχονται έτσι τα ψηφαλάκια παιδί μου, δεν έρχονται...
Ρημάξατε τις συντάξεις των εκπαιδευτικών που είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικό χρόνο στο όνομα μιας σοβιετικής αντίληψης και ήρθε ένας δεξιός και διόρθωσε τη μεγάλη αδικία. Τυχερός είσαι, όπως σου είπε και ο κύριος Πιτσιφλής. Να του ανάψεις μια λαμπάδα του Βρούτση, με 42 χρόνια υπηρεσία θα πάρεις μια δεξιά συνταξάρα!...
Καλοφάγωτη!

 
Ευτυχώς συνταξιουχος
20 Σεπ 2022 13:02

Με τον νόμο του Κατρουγκαλου μετά από 35.5 χρόνια παίρνω σύνταξη βασική 962 ευρώ!!! Για αυτά τι λέει ο πρόεδρος!!!! Ποιος μας φτωχοποιησε;;;

 
Απόστολος
20 Σεπ 2022 12:10

Κύριε Κοτσιφάκη μάλλον τώρα βιώσατε το πρόβλημα που βίωσαν και βιώνουν χιλιάδες συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί στα χρόνια της τωρινής διακυβέρνησης, της προηγούμενης, της προπροηγούμενης και πάει λέγοντας. Τώρα υπομονή ... όπως και οι άλλοι!

 
ΧΑΛΑΡΟΣ
20 Σεπ 2022 11:33

Πολύ βιάζεσαι ρε Θέμη.Εμείς που περιμένουμε από τον Σεπτέμβριο του 2020 τί να πούμε; Χαλάρωσε λοιπόν τις τιράντες σου και απόλαυσέ το!!!

 
ΠΟΛΙΤΕΣ
20 Σεπ 2022 11:24

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΡΙΕ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ....ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ......ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ......ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΟΥΣΙΩΔΩΣ ΚΑΤΙ.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ Ή ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ......!!!

 
Θοδωρής
20 Σεπ 2022 11:07

Καθηγήτρια κατέθεσε αίτηση 1-9-2020.
Εστάλη από ΔΔΕ στο ΓΛΚ 6-10- 2020.
Πρωτοκοληθηκε στο ΓΛΚ 22-10-2020.
Δόθηκαν πρόσφατα συντάξεις σε συναδέλφους που βγήκαν τον Σεπτέμβριο 2021.
Η συνάδελφος περιμένει ακόμη.....

 
Άκης ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
20 Σεπ 2022 09:57

Συμφωνώ απόλυτα με τον συνάδελφο. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα για όλους τους εκπαιδευτικούς που βγήκαν στην σύνταξη πέρυσι. Με έναντι για δεύτερη χρονιά παρόλο που το υπουργείο εργασίας ισχυρίζεται ότι έχει τελειώσει με το μεγαλύτερο αριθμό των συντάξεων. Το χειρότερο όμως είναι ότι και να βγει η κανονική σύνταξη πάλι χαμηλά θα είναι η σύνταξη αφού θα εκκρεμεί η απόδοση της επικουρικής σύνταξης που ξεπερνά τα τρία χρόνια.

 
@ζορρό
20 Σεπ 2022 07:19

ευτυχώς που οι άριστοι δηλαδή τρία χρόνια κοντράρονται με τους "δικούς του" και βγαίνουν τι ; τα ίδια και χειρότερα;

 
Αλήθεια
19 Σεπ 2022 23:40

Ποτε έβγαιναν οι συντάξεις το 2016, 17, 18;

 
Πιτσιφλής
19 Σεπ 2022 22:53

Τυχερέ, θα πάρεις και τις αυξήσεις που έδωσε ο Βρούτσης!
Πού ακούστηκε δεξιός να δίνει περισσότερα από τον αριστερό!
Έλα Χριστέ και Κύριε!...

 
Ζορρο
19 Σεπ 2022 22:29

Ευτυχως οταν οι δικοι σου ηταν στα πραγματα τις εβγαζαν αμεσως και περιμεναμε μονο κοντα στα3 χρονια τωρσ σου φταινε οι τωρινοι αααααα επικαλεισαι οτι μηπως γινεται κατι ειδικα για σενα μα εσεις κυριε ειστε αμελητεα ποσοτητα μην εχετε μεγαλη ιδεα για τον εαυτο σας στα δρωμενα της παιδιας διαχρονικα ολοι ειμαστε ιδιοι και ισοι λεει το συνταγμα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.