ΒΟΥΛΗ

Στην Βουλή η τροπολογία για την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών και σπουδαστών ΙΕΚ

Προβλέπεται αναδρομική ισχύς της διάταξης, ώστε να καταλαμβάνει και τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022
Δημοσίευση: 21/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σήμερα, προς ψήφιση, στη Βουλή:  

Α. Αυξάνεται το ύψος του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών και σπουδαστών ΙΕΚ, από χίλια (1.000) σε χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, ενώ

Β. Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης του δικαιούχου με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία.

Γ. Επίσης προβλέπεται αναδρομική ισχύς της διάταξης, ώστε να καταλαμβάνει και τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

¨Οπως είπε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στη Βουλή "οι ωφελούμενοι του στεγαστικού επιδόματος, με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπερβαίνουν τους πενήντα χιλιάδες".

Ακολουθεί η τροπολογία

Άρθρο 5
Αύξηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος φοιτητών — Τροποποίηση παρ. Ι άρθρου 10 ν. 3220/2004

1. Στην παρ. Ι του άρθρου 10 του ν. 3220/2004 (Α’ 15), περί του στεγαστικού επιδόματος Φοιτητών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο το ύψος του χορηγούμενου ετήσιου στεγαστικού επιδόματος αυξάνεται από χίλια (1.000) ευρώ σε χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, β) μετά από το πρώτο εδάφιο προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και γ) στο παλαιό δεύτερο και στο παλαιό τρίτο εδάφιο επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση προς τον σκοπό εναρμόνισης προς τις ανωτέρω τροποποιήσεις, και η παρ. Ι διαμορφώνεται ως
εξής:

«1. Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ‘Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Δεν δικαιούνται το επίδομα της παρούσας όσοι Φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου. Το ετήσιο στεγαστικό επίδομα της παρούσας χορηγείται με τους ίδιους όρους και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (1ΕΚ.).»

2. Η παρ. Ι ισχύει και για τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021—2θ22.

Η παρουσίαση της τροπολογίας από την υπουργό Παιδείας στη Βουλή

Ν. Κεραμέως: Προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής είναι άλλη μία εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τη φοιτητική στέγαση. Δύο ρυθμίσεις, λοιπόν, συμπεριλαμβάνονται σε αυτά που είναι προς ψήφιση αυτή τη στιγμή στην Ολομέλεια της Βουλής. Η πρώτη ρύθμιση έχει να κάνει με την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ. Η δεύτερη ρύθμιση έχει να κάνει με την περαιτέρω αύξηση στα 2.000 ευρώ εφόσον ο εν λόγω φοιτητής συγκατοικεί με άλλον φοιτητή.

Θέλω να τονίσω ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν αναδρομικά. Τι εννοώ; Με ωφελούμενους και τους φοιτητές και τους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Τώρα δηλαδή θα καταβληθεί για την περασμένη χρονιά με αυξημένο τρόπο σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις το επίδομα αυτό.

Οι δύο αυτές ρυθμίσεις οι οποίες έρχονται να στηρίξουν με έμπρακτο τρόπο τους φοιτητές μας και τους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ προστίθενται στα άλλα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και συγκεκριμένα την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών για οκτώ χιλιάδες εκατόν πενήντα φοιτητές. Οι νέες φοιτητικές εστίες θα γίνουν μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Θεανώ Φωτίου (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ):  Πρώτον, για πόσους συνολικά φοιτητές μιλάμε, κυρία Υπουργέ;

Δεύτερον, για τι κόστος μιλάμε; Τρίτον, ξέρετε ότι στις πέντε χιλιάδες θέσεις που προκηρύξατε ήδη για τις φοιτητικές εστίες της Κρήτης η τιμή για κάθε κλίνη έχει φτάσει τις 90.000 ευρώ ή το αγνοείτε;

Ν. Κεραμέως:   Οι ωφελούμενοι του στεγαστικού επιδόματος, με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπερβαίνουν τους πενήντα χιλιάδες. Θέλω να θυμίσω ότι, με βάση περσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού η οποία εφαρμόστηκε αμέσως, το στεγαστικό επίδομα επεκτάθηκε για πρώτη φορά και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ. Μέχρι τότε ήταν μόνο για τους φοιτητές. Πλέον έχει επεκταθεί και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ. Ο προϋπολογισμός πλέον του επιδόματος αυτού ξεπερνάει τα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Για τα επιμέρους ΣΔΙΤ δεν έχω να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Πρέπει να δει κανείς τα στοιχεία σύμπραξη-σύμπραξη. Πάντως, είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αξιοποιείται αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο δυστυχώς είχε «παγώσει» τα προηγούμενα χρόνια. Αξιοποιείται το σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο και έτσι μπορούμε και κατασκευάζουμε επιπλέον οκτώ χιλιάδες εκατό πενήντα κλίνες για τα παιδιά μας.

Σχόλια (3)

 
Μαρια
22 Σεπ 2022 13:21

Μήπως να ανοιξει ξανά η πλατφορμα για αιτησεις,επειδη κάποιοι που συγκατοικουν έκανε μονο ο ενας ( ενα ονομα στο συμβολαιο και τωρα το τροποποιησαν)

 
αρης
22 Σεπ 2022 11:00

Δυο αδέλφια φοιτητές με οικ.εισοδημα 31000 δε λαμβανουν τιποτα.

δικαιουνται επιδομα διοτι το οικογενειακο εισόδημα προσαυξάνετε κατα 3000 ευρώ για καθε εξαρτώμενο τεκνο περαν του ενός δηλ 30000+3000 =33000 το οριο

 
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ!
21 Σεπ 2022 20:34

Δυο αδέλφια φοιτητές με οικ.εισοδημα 31000 δε λαμβανουν τιποτα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ