ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την αγωγή Ν. Κεραμέως κατά της ΔΟΕ

Δημοσίευση: 23/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανακοίνωση του ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Την προσφιλή της τακτική του αυταρχισμού και της καταστολής, αντί της συνεννόησης και του διαλόγου, έχει επιστρατεύσει για μια ακόμη φορά η ηγεσία του Υπ. Παιδείας στην αντιπαράθεσή της με τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα επίδικα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση με το άνοιγμα των σχολείων, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για τη λειτουργία τους, έχουν την αφετηρία τους στην πάγια τακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι, μέτρα που επηρεάζουν καθοριστικά τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των σχολείων και επιβαρύνουν αφόρητα το έργο των εκπαιδευτικών, όπως αυτά που αφορούν τον μέντορα και τον ενδοσχολικό συντονιστή, η κυβέρνηση επιχειρεί να τα επιβάλει διά πυρός και σιδήρου, δείχνοντας πάντα τη σταθερή προσήλωσή της στην επιλογή των δικαστικών προσφυγών και διώξεων.

Αλλά και σε αυτή την αυταρχική της επιλογή η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. εξαντλεί κάθε επίφαση δημοκρατικότητας, όταν προωθεί διαδικασίες σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, που κινδυνεύουν να μετατρέψουν τη νομική παρέμβαση σε παρωδία.

Επιπλέον, είναι καινοφανής και εξαιρετικά επικίνδυνος ο ισχυρισμός που περιλαμβάνεται στην αγωγή που άσκησε η υπουργός Παιδείας, ότι δήθεν η απεργία είναι πολιτική επειδή «στρέφεται όχι κατά του Κράτους ως εργοδότη, αλλά κατά των φορέων των συντεταγμένων πολιτειακών λειτουργιών και έχει ως κύριο σκοπό […] είτε τη μεταβολή κάποιου φορέως της πολιτικής εξουσίας, […] είτε την αποτροπή ορισμένου πολιτικού ή πολιτικοοικονομικού προσανατολισμού των κυβερνώντων». Με παρόμοια επιχειρηματολογία, κάθε απεργία μπορεί να χαρακτηρίζεται ως πολιτική, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται συνολικά το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Η κυβέρνηση με αυτή την τακτική της είναι η ίδια που οδηγεί σε “νόθευση του πολιτεύματος”, ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στους / τις εκπαιδευτικούς από την οδό των κινητοποιήσεων και της απεργίας-αποχής.

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει πάραυτα τις πρακτικές του αυταρχισμού και της αδιαλλαξίας, και να ξεκινήσει ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τη ΔΟΕ για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που θα διασφαλίζει τη δημοκρατία στο σχολείο και την παιδαγωγική καταλληλότητα των όποιων μέτρων, και δεν θα επιβαρύνει αφόρητα το εκπαιδευτικό έργο χωρίς ουσιαστικό όφελος.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να ασχοληθεί επιτέλους η κυβέρνηση και με τα πιο άμεσα και καυτά προβλήματα των σχολείων, όπως είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών, η άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στο μορφωτικό έργο του σχολείου και η επείγουσα κάλυψη των σοβαρών διδακτικών κενών σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Σχόλια (19)

 
Γιωργος
25 Σεπ 2022 17:58

Λίγα τα ψωμιά τους.

 
@Σχολιαστής 12:53
25 Σεπ 2022 17:39

Σωστά κι ωραία τα λέτε αγαπητέ, και κάθε μάχιμος εκ/κος θα συμφωνήσει μαζί σας, αλλά θεωρώ πως ο κάθε "Νίκος"αυτού του τόπου δεν πείθεται, όταν τόσες κυβερνήσεις και τόσα Υπ. Παιδείας συν τις συνδικαλιστές μας οργανώσεις έχουν φροντίσει μέσω της εικόνας που προβάλλεται προς τα έξω να μειώσουν, να απαξιώσουν ακόμη και να ακυρώσουν το έργο του εκπαιδευτικού. Κι έτσι αντί να έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας στα δίκαια αιτήματά μας την έχουμε εναντίον μας.

 
@Νίκος
25 Σεπ 2022 13:40

πιο ΝΔ καίγεσαι...
το πρόβλημα του τόπου δεν είναι ποιόν ψηφίζει..το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια άλλα λένε πριν τις εκλογές, άλλα κάνουν αφού βγούν και άλλα λένε όταν είναι αντιπολίτευση.
Και οι ελάχιστοι που λές..πω΄ς τους μέτρησες; είναι αξιόπιστη η μέθοδός σου; ή και εσύ χτυπάς τουφεκιές στον αέρα απλά για το θόρυβο;

 
@ Νίκος
25 Σεπ 2022 12:53

Φίλε μου, δεν έχεις καταλάβει απολύτως τίποτα.
Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ζητούν να μπορούν να ασχολούνται με τους μαθητές τους, όχι με τις γραφειοκρατικές ιδεοληψίες του υπουργείου. Τόσο δύσκολο σού είναι να το καταλάβεις αυτό;
Ξέρεις τι σημαίνει "μέντορες", "εκπαιδευτικοί όμιλοι" κ.τ.τ.; Σημαίνει ώρες γραφειοκρατίας για τη σύνταξη εκθέσεων ιδεών. Πιστεύεις ότι οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να συντάξουν εκθέσεις ιδεών; Όσες θέλεις σου συντάσσουμε. Και σε σένα και στο υπουργείο.
Πρέπει όμως να πάρεις επιτέλους θέση: θες να συντάσσουμε εκθέσεις ιδεών ή να δουλεύουμε για τους μαθητές μας; Όλες οι ενέργειες του υπουργείου γεμίζουν τον χρόνο του εκπαιδευτικού με υποχρεώσεις γραφειοκρατικές, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να προετοιμάσει σωστά τα μαθήματά του. Το "προχώρα" σου στην υπουργό, λοιπόν, σημαίνει ότι δεν θέλεις να αγωνίζεται και να προετοιμάζεται ο εκπαιδευτικός για το παιδί σου, που είναι μαθητής. Θέλεις να γράφει ανούσιες, τυπολατρικές εκθέσεις ιδεών.
Άνοιξε τα μάτια σου και δες πού πηγαίνουν τη δημόσια παιδεία οι έχοντες και κατέχοντες υψηλότατα εισοδήματα.
Υγίαινε.

 
Παύλος
25 Σεπ 2022 08:40

Θυμάμαι και τις αυξήσεις που πήραμε επί σύριζα. Το μόνο που πήρα ήταν να φτάσω 67 για σύνταξη.

 
@περίεργο
25 Σεπ 2022 08:38

Αν θεωρούν κα΄ποιοι ότι τους προσβάλλει ο μισθός τους ή τους απαξίωσε που τους διόρισε ας παραιτηθούν. Ειμαι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ας έρθουν να τους περισσεύουν και τα λεφτά και ο χρόνος.

 
Nikos
24 Σεπ 2022 21:11

Προχώρα υπουργέ
Και άσε τους ελάχιστους...
Είμαστε μαζί σου. Ο ελληνικός λαός σε ψήφισε γι'αυτά που υποσχεθηκες

 
Φαίδρα
24 Σεπ 2022 18:54

ΔΟΕ πάρε θέση για τις κρίσεις διευθυντών. Βγες μπροστά. Κι όχι μόνο για μεντορες κλπ.

 
Περιεργο
24 Σεπ 2022 15:37

μου φαίνεται. Δε φτάνει που διορίστηκαν, θέλουν να έχουν λεφτά και για να τρώνε και σπίτι για να κοιμούνται? Αντί να ευχαριστούν που τους διόρισαν...αχάριστοι ! Ας φάνε ...τα μόρια...που είναι και αυξημένα!

 
@@
24 Σεπ 2022 13:57

Ναι διορίστηκα και δεν το ξεχνώ. Θα πήγαινα γκαρσόνι.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
24 Σεπ 2022 10:18

@Άσχετο
Το λέτε με καμάρι ότι διορίστηκαν 35.000 αναπληρωτές; Δεν καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η αδιοριστία γιγαντώθηκε κυρίως στα χρόνια της Κεραμέως με τις στρατιές συνταξιοδοτήσεων; Σας θυμίζω ότι στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας είχαμε κάπου 10.000 κενά, χωρίς μονίμους διορισμούς. Τώρα λοιπόν με τα 35.000 κενά είναι καλύτερη η κατάσταση; Δείτε το μ' αυτή την οπτική, για να βγάλετε το σωστό συμπέρασμα και όχι να πετάτε αριθμούς (24.000 μόνιμοι διορισμοί) που προσπαθούν να κουκουλώσουν το θλιβερό κατάντημα της εκπαίδευσής μας, για το οποίο υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι!

 
Όλα τα κόμματα
24 Σεπ 2022 09:52

μόλις ρωτηθούν για αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς παθαίνουν αλλεργικό σόκ αντίστοιχο με το τσίμπημα της μέλισσας...
Για όλα τα άλλα θέματα της Παιδείας έχουν λύσεις, προτάσεις, καινοτόμες δράσεις...
Μόλις πάμε σε συζήτηση για πόσο χαμηλοί είναι οι μισθοί..τσούπ αλλάζουμε κατηγορία και παίρνουμε αθλητικά λέγοντας "το γνωρίζουμε και θα δούμε στο μέλλον τι μπορεί να γίνει..." Το μέλλον ξεκινάει κάθε φορά από τη στιγμή που κάνεις την ερώτηση...

 
Είδα
24 Σεπ 2022 09:47

τη συνέντευξη της Κα Κεραμέως στο mega που όταν ρωτήθηκε για εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε παραμεθόριες ότι παλιά έπαιρναν 1,5 μισθό σαν κίνητρο απάντησε ¨και εμείς δίνουμε μόρια που οδηγούν σε πιο γρήγορη ανέλιξη". Την ξαναρώτησαν για χρήματα και όχι μόρια και αμέσως ξέκοψε τη συζήτηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρήματα και μόρια είναι το ίδιο!!

Γιατί λοιπόν και οι πολιτικοί να μην πληρώνονται με βασικό μισθό Δημοσίου Υπαλλήλου και να παίρνουν μόρια ανάλογα με τα πόσα χρόνια πάνε στη Βουλή; Αφού τα μόρια είναι πολυτιμότερα από τα χρήματα!!!

Επίσης είπε ότι "επενδύουμε στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας..."..Πώς; με μισθούς του 1990 το 2022; Όταν το κράτος έχει "κλέψει¨ένα ΜΚ το 2016-17 από όλους τους υπαλλήλους; Ή πάμε στη διαπίστωση ΄ζήτηση υπάρχει άρα να παραιτηθείτε να πάρω άλλο κακοπληρωμένο που όμως δεν θέλει περισσότερα γιατί μόλις τελείωσε το Πανεπιστήμιο;

 
Δήμος
24 Σεπ 2022 06:34

Απεργία όμως σημαίνει περικοπή μισθού. Προφανώς όμως αν εφαρμοστεί (απίστευτο που δεν εφαρμόζεται !), πάλι θα διαμαρτύρονται οι εμπνευστές του "απεργία χωρίς περικοπές" .

 
Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εξουσία???
23 Σεπ 2022 23:03

@ΣΩΚΡΑΤΗΣ
Αχ αγαπητέ μου.... εάν ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λέτε η "παρατάσεως" να λιβάνιζε 3 χρόνια τις κρίσεις? Σε καλό σας βραδιάτικα....

 
Άσχετο
23 Σεπ 2022 22:25

Τι σχέση έχει η υγεία των παιδιών; 24.000 μόνιμοι διορισμοί και 35.000 αναπληρωτές. Το ξεχάσαμε;

 
Βασίλης
23 Σεπ 2022 22:23

Που είναι ο αυταρχισμός και η καταστολή; Οι λέξεις χάνουν το νόημα. Θα άφηναν τη ΔΟΕ να βγάζει φιρμάνια και στα σχολεία να κάνει ο,τι θέλει ο καθένας ; Σε λίγο δε θα πάταγε και κανεις. Αν υπάρχει αντιδικία τα θέματα λύνονται στα δικαστήρια . Οι αποφάσεις ακολουθούνται των δικαστηρίων διαφορετικά υπάρχουν επιπτώσεις. Αυτά σε ευνομούμενη κοινωνία. Εδώ δεν υπάρχουν προσωπικά θέματα υπάρχει νομοθεσία κράτους.

 
ΣΩΚΡΑΤΗΣ
23 Σεπ 2022 17:00

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ,ΑΦΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΗ

 
περίεργο
23 Σεπ 2022 16:35

αντιπολίτευση και προτάσεις σε όλα, πλην της αύξησης του μισθού δασκάλων και καθηγητών..
εκεί συμφωνείτε σε όλα!
όπως ψηφίσατε τα integrated master χωρίς οικονομική αναβάθμιση..
λεφτά υπάρχουν μόνο για τους πολιτικούς και τα κομματικά επιτελεία..

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ