ΒΟΥΛΗ

Χ. Κεφαλίδου: «Κραυγή αγωνίας από Έλληνες φοιτητές στην Ουκρανία και τη Ρωσία που ζητούν τη συνέχιση των σπουδών τους σε ΑΕΙ της χώρας μας, λόγω του πολέμου».

Δημοσίευση: 25/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Με αναπάντητες, μέχρι σήμερα από το ΥΠΑΙΘ, ερωτήσεις που σας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με αριθ. πρωτ.: 3615, στις 28-02-2022 και Αρ. Πρωτ.: 5136, στις 12-05-2022, ζητούσαμε τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των Ελλήνων φοιτητών στην Ουκρανία και τη Ρωσία και την πρόβλεψη συνέχισης των σπουδών τους σε αντίστοιχα ΑΕΙ της χώρας μας.

Σήμερα, ενώ συνεχίζεται ο πολύμηνος πόλεμος στην Ουκρανία, όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στη Ρωσία, μετά την απόφαση της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν. Σε αυτό το τρομακτικό περιβάλλον, οι Έλληνες φοιτητές στην Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία αγωνιούν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών  τους. Με την εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτεία ότι δεν θα τους εγκαταλείψει μόνους,  ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ΑΕΙ, καθώς  βρίσκονται πλέον σε απελπιστική κατάσταση αδιεξόδου, λόγω της συνεχιζόμενης σύρραξης και της αγωνίας για γενίκευσή της στην περιοχή.

Απαντώντας στην φωνή αγωνίας τους, το ΥΠΑΙΘ κρύβεται και αποφεύγει να δώσει λύση κάνοντας επίκληση του νόμου που απαγορεύει τις μετεγγραφές από το εξωτερικό για προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και της αυτονομίας των ελληνικών ΑΕΙ.

Επισημαίνουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, όπως και κάθε νομοθετικό πλαίσιο, ισχύει για καιρό ειρήνης, ρυθμίζοντας τις εκάστοτε ανάγκες. Όταν η συγκυρία το απαιτεί και οι ανάγκες αλλάζουν, υπάρχει το εργαλείο των  νομοθετικών πρωτοβουλιών  που μπορούν να ρυθμίσουν τα νέα δεδομένα. Τέτοια είναι και η περίπτωση εμπόλεμων καταστάσεων, όπως σήμερα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι, σε αυτό το εμπόλεμο περιβάλλον, μέλημα της Κυβέρνησης πρέπει να είναι η διασφάλιση, για όλους τους Έλληνες πολίτες, συνθηκών ομαλής συνέχισης της ζωής και της καθημερινότητάς τους. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να βρει τον τρόπο να επιτραπεί σε όσους Έλληνες πολίτες, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους ή η συνέχισή τους καθίσταται πλέον αδύνατη, να τις συνεχίσουν σε σχολές Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

Στο διάστημα των πολλών μηνών από την έγκαιρη επισήμανση του σοβαρότατου προβλήματος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε ποιες ενέργειες προέβη το Υπουργείο σας για την καταγραφή των Ελλήνων προπτυχιακών φοιτητών στην Ουκρανία και τη Ρωσία και την υλοποίηση του αιτήματός τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ΑΕΙ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Σχόλια (11)

 
Αναστασοπουλος
29 Σεπ 2022 00:11

Αμμεσα λυση

 
Παννουση
29 Σεπ 2022 00:09

Τα αντανακλαστικά της πολιτείας πρέπει να είναι γρήγορα σε τέτοιες συνθήκες ειδικά όταν έχει να κάνει με παιδιά που σπουδάζουν εκεί και δε επέλεξαν ασφαλώς το πόλεμο.

 
Παυλης
29 Σεπ 2022 00:06

Πόλεμος δύσκολες συνθήκες για σπουδές αμμεση επιστροφη στη χώρα.ευγε στο κ.συριγγο που δηλωσε οτι θα δοθεί αμμεσα λύση.

 
Κυριαζη
29 Σεπ 2022 00:04

Αμμεσα λύση στα παιδιά μας. Επιστροφή στη χώρα μας.

 
Νικα
29 Σεπ 2022 00:02

Πολύ σωστη τοποθέτηση.

 
Καννελιδου
28 Σεπ 2022 23:59

Ο κ συριγγος είπε θα δοθεί αμμεση λύση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ευγε.

 
Παπανικολαου
28 Σεπ 2022 23:58

Οι ελληνες φοιτητες που σπουδάζουν εκεί θα πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα μας να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

 
Κουρης
28 Σεπ 2022 23:56

Αμμεσα, λύση στα ελληνοπουλα.

 
Καρνεζης
28 Σεπ 2022 23:55

Συγχαρητήρια να σωθεί μια λύση να μπορέσουν τα παιδιά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

 
Vagia
26 Σεπ 2022 10:47

Κα στη Σερβία υπήρχε το ίδιο θέμα.Τελείωσε ο πόλεμος και γύρισαν τα παιδιά στις σπουδές τους.
Ευχαριστώ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.