ΒΟΥΛΗ

Χ. Κεφαλίδου: «Οξύτατο και δυσεπίλυτο το πρόβλημα στέγασης για τους Εκπαιδευτικούς που διορίζονται σε τουριστικούς προορισμούς της επικράτειας».

Δημοσίευση: 25/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, τα τελευταία χρόνια έχουν προσληφθεί πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή. Η Υπουργός, κα Νίκη Κεραμέως, δήλωσε πρόσφατα ότι: «Συνεχίζουμε τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού στη γενική και την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, αγγίζοντας τους 25.000 συνολικά τα δύο τελευταία έτη».

Σ’ αυτούς πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς που πέρυσι ήταν γύρω στις 40.000.

Επειδή υπάρχει οξύτατο και δυσεπίλυτο πρόβλημα στέγασης για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται σε τουριστικούς προορισμούς της επικράτειας και όπου είναι δυνατόν να βρεθεί αξιοπρεπής κατοικία, αυτή προσφέρεται σε εξωφρενικές τιμές και μόνον για ένα διάστημα 8-9 μηνών, προκαλούνται τεράστια προβλήματα για τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους.

Σε περιοχές όπου η προσφορά στέγης είναι μηδαμινή, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί αλλά και οι αναπληρωτές, καλούνται να καταβάλουν ενοίκια που ξεπερνούν το μισό και παραπάνω του μηνιαίου μισθού τους.

Συχνές είναι οι περιπτώσεις παραίτησης και η απροθυμία κάλυψης των κενών θέσεων, με συνέπεια να απορρυθμίζεται η λειτουργία των σχολείων και των τοπικών κοινωνιών.

Το πρόβλημα αναδεικνύει τον αδιάφορο και απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία αντιμετωπίζει το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιό της, ενώ θα μπορούσε να παρέμβει με διάφορες τρόπους.

Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο θα μπορούσαν, σύμφωνα και με προτάσεις που έχουν γίνει εδώ και χρόνια και δεν αξιοποιήθηκαν, να ανακατασκευαστούν, να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να παραχωρηθούν είτε στην τοπική Αυτοδιοίκηση είτε σε Φορέα που θα συσταθεί για τη διαχείριση του όλου προγράμματος.

Θα μπορούσε να υπάρξει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η παραμονή των εκπαιδευτικών σε τουριστικές και νησιωτικές αλλά και σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές πρέπει να ενισχυθεί με κίνητρα, όπως αυξημένα επιδόματα παραμεθορίων περιοχών, επίδομα ενοικίου για όσους διαμένουν μακριά από την μόνιμη κατοικία τους, επιδότηση εισιτηρίων για τις μετακινήσεις τους προς και από την μόνιμη κατοικία τους, εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών δωρεάν υγείας κ.α.

Η εικόνα απελπισίας των εκπαιδευτικών, που δεν μπορούν στοιχειωδώς να επιβιώσουν, επηρεάζει άμεσα και τη λειτουργία του σχολείου.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε, ώστε να δοθεί επιτέλους μία λύση στο χρονίζον πρόβλημα στέγασης για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται σε τουριστικούς προορισμούς αλλά και σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της χώρας;

Είναι στις προθέσεις σας η ενίσχυση αυτών των εκπαιδευτικών με κίνητρα, όπως αυξημένα επιδόματα παραμεθορίων περιοχών, επίδομα ενοικίου για όσους διαμένουν μακριά από την μόνιμη κατοικία τους, επιδότηση εισιτηρίων για τις μετακινήσεις τους προς και από τη μόνιμη κατοικία τους, εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών δωρεάν υγείας κλπ., ώστε να μην εξαναγκάζονται πολλοί από αυτούς σε παραίτηση και να υπάρχει απροθυμία κάλυψης των κενών θέσεων σε τουριστικούς προορισμούς αλλά και σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της χώρας, με συνέπεια να απορρυθμίζεται η λειτουργία των σχολείων και των τοπικών κοινωνιών;

Προτίθεστε να δείτε με την δέουσα ευαισθησία και ενδιαφέρον το όλο θέμα, εξετάζοντας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους ΟΤΑ τη σύσταση συγκεκριμένου Φορέα που θα μπορέσει να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές του δημοσίου, ώστε να ανακατασκευαστούν και να αξιοποιηθούν για να επιλυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών;

Η ερωτώσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Σχόλια (5)

 
Πιτσιφλής
27 Σεπ 2022 10:24

500 ευρώ κάθε μήνα.

 
Πιτσιφλής
26 Σεπ 2022 14:36

Το πρόβλημα ήταν υπαρκτό και επιλύσιμο στην εποχή των παχέων αγελάδων, τότε που ''τα τρώγαμε μαζί'' και υπήρχε χρήμα άφθονο για μια σταθερή στέγη του εκπαιδευτικού. Αλλά είχαμε γάμο, τα κρέτα ήταν πολλά, το γαμοπίλαφο υπέροχο, το κρασί θεϊκό... κανείς δεν σκέφτηκε τον φτωχό δάσκαλο που έκανε κι αυτός το λάθος να ζητά από τον πατέρα και τη μάνα του βοήθεια.
Τα χρόνια πέρασαν και το πρόβλημα έγινε ''οξύτατο και δυσεπίλυτο'' όπως λέτε.
Συμφωνώ απολύτως, όμως υπάρχει λύση, προσωρινή βεβαίως, αλλά άμεση και αποτελεσματική.
Προτείνω να δώσετε όλοι οι βουλευτές και οι δήμαρχοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, από 500 ευρώ ο καθένας, μέχρι να λυθεί οριστικά το θέμα.

 
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ
26 Σεπ 2022 10:09

Πολύ Σωστά αναδεικ΄νύετεαι το πτρόβλημα.Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να δώσουν λύση σύμφωνα με τον νόμο (υπάρχει και δήμος που έδωσε λύση)

 
Ευαίσθητος
26 Σεπ 2022 06:38

Πάντα είχαμε αυτό το πρόβλημα αλλά κανεις δεν ενδιαφέρθηκε. Οι τουριστικοί προορισμοί αποτελούσαν πάντα μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της στέγης. Η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για μη κατοικημένα ή μη αξιοποιημένα ακίνητα είναι η λύση και όχι τα 100 ευρώ επίδομα.

 
Polar_Fish
25 Σεπ 2022 20:48

Aυτη ειναι μια διαπίστωση. Η άλλη είναι ότι η οικονομική κρίση δημιουργησε μεσω της φορολογίας αλλαγές στους οικονομικούς κύκλους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ