ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ενέργειες που πρέπει να υλοποιήσουν οι σχολικές μονάδες στην αρχή του σχολικού έτους

Δημοσίευση: 25/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Για τη διευκόλυνση του έργου σας, σας υπενθυμίζω ότι:

σύμφωνα με την Υ.Α  Αριθμ. 108906/ΓΔ4/10-09-2021:«Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική & εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο», 

άρθρο 2: «Προγραμματισμός - Υλοποίηση - Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου», ο ετήσιος συλλογικός προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου καταχωρίζεται από κάθε σχολική μονάδα στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή του ΙΕΠ στο διάστημα 1-20 Οκτωβρίου κάθε έτους,

άρθρο 4: “Διαδικασίες Συλλογικού Προγραμματισμού της σχολικής μονάδας”, στην αρχή του σχολικού έτους και, σε κάθε περίπτωση έως την 10η Οκτωβρίου, συγκαλείται, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας, ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τον ετήσιο Συλλογικό Προγραμματισμό του έργου της σχολικής μονάδας…Ο ετήσιος Συλλογικός Προγραμματισμός, καταχωρίζεται στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή του ΙΕΠ, μετά από έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων και αναρτάται στην ιστοσελίδα του σχολείου. Οι επιλεγμένες Ομάδες Δράσης, στη συνέχεια, προβαίνουν στον αναλυτικό σχεδιασμό των Δράσεων, τον οποίο επίσης αποτυπώνουν στην ψηφιακή εφαρμογή του ΙΕΠ, αναφέροντας τους στόχους, το περιεχόμενο, τα μέσα υλοποίησης, τα κριτήρια αξιολόγησης κ.λπ.

σύμφωνα με την Υ.Α. Αριθμ. 13423/ΓΔ4/09-02-2021: «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Σχολικής Μονάδας ισχύει για ένα σχολικό έτος, συνεπώς κάθε σχολικό έτος πρέπει να επικαιροποιείται.

σύμφωνα με την εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 103235/ΓΔ4/24-08-2021: «Οδηγίες για την εφαρμογή των ΕργαστηρίωνΔεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2021-2022», κατά την έναρξη του διδακτικού έτους και το αργότερο έως 30 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού της σχολικής μονάδας, πραγματοποιείται ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τον καθορισμό του ετήσιου Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας αναφορικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

σύμφωνα με την Υ.Α. με αριθμ. 129431/ΓΔ4/28-09-2020: «Σύμβουλος Σχολικής Ζωής» άρθρο 3: «Επιλογή Συμβούλων Σχολικής Ζωής», §1. Με απόφαση του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, ο οποίος έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, καθορίζεται στην αρχή κάθε σχολικού έτους ο αριθμός των Συμβούλων Σχολικής Ζωής σε κάθε σχολική μονάδα και ορίζονται ονομαστικά ένας (1) Σύμβουλος Σχολικής Ζωής, όταν ο αριθμός των μαθητών είναι έως 150 και δύο (2) Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής όταν ο αριθμός των μαθητών ξεπερνά τους 150, σε κάθε σχολική μονάδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

σύμφωνα με την Υ.Α με αριθμ. 102939/ΓΔ4/25-08-2022: «1. Λειτουργία Εκπαιδευτικών Ομίλων – Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικών Ομίλων. -2. Ενδοσχολικός Συντονιστής. -3. Παιδαγωγικός Σύμβουλος – Μέντορας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», άρθρο 1: «Προϋποθέσεις και λειτουργία ομίλων», §5. Με την έναρξη του σχολικού έτους και το αργότερο μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους, προτείνονται τα θέματα των ομίλων και §9. Η λειτουργία των ομίλων αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

σύμφωνα με την Υ.Α. με αριθμ. Φ12/102913/ΓΔ4/25-08-2022: «Ενδοσχολικός Συντονιστής», άρθρο 2: «Καθήκοντα και αρμοδιότητες», §10. Στην αρχή κάθε διδακτικού έτους συντάσσουν προγραμματισμό δράσεων και ενεργειών και στο τέλος του διδακτικού έτους συντάσσουν ετήσια έκθεση, στην οποία αναφέρονται όλες οι ενέργειες που διενεργήθηκαν από μέρους τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Με εκτίμηση

Αδαμαντία Φατσέα αν. Οργανωτική Συντονίστρια 2ου ΠΕΚΕΣ Νοτίου Αιγαίου (ΣΕΕ για την Αειφορία)

Σχόλια (10)

 
Σώστης
27 Σεπ 2022 00:22

Σύμβουλος σχολικής ζωής: στο εξωτερικό, στην κοντινή Κύπρο για παράδειγμα, υπάρχει ένας άνθρωπος με αυτό τον ρόλο αποκλειστικά. Δεν κάνει μάθημα! Συντονιστές: στα σοβαρά κράτη, αναλαμβάνουν το έργο οι τύπου Σύμβουλοι με καλύτερο μισθό και έχουν ως έργο τους αυτό και μόνο. Στα κράτη που ενδιαφέρονται για την μόρφωση των παιδιών της κοινωνίας τους, νομοθετούν με γνώμονα όχι τη φανφάρα, αλλά την ουσία! Μαζέψατε ένα σωρό τίτλους κενούς ουσίας και περιεχομένου… ποιο το όφελος; Γνωρίζετε ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσουν αυτοί οι θεσμοί με τον τρόπο σας. Κι όμως είναι σημαντικοί. Είναι σπουδαίοι! Αλλά… από άλλους. Οι εκπαιδευτικοί είναι στα σχολεία για τους μαθητές τους. Δεν το γνωρίζετε, αλλά είναι πολύ δύσκολο το έργο του εκπαιδευτικού. Δείξτε σεβασμό. Υποκλιθείτε στο μεγαλείο του δημόσιου δασκάλου! Είναι και μάνα και πατέρας και αδελφός και ψυχολόγος και και για πολλά παιδιά. Και για να είναι όπως πρέπει απαιτείται χρόνος ανάπαυλας και χρόνος επιμόρφωσης. Το 90% των δημοσίων δασκάλων επενδύει χρήμα και χρόνο για την δια βίου αυτομόρφωσή τους. Οι άλλοι ρόλοι είναι για άλλους. Π.χ. για τους άεργους, αλλά χοντρά αμειβόμενους Συμβούλους. Σε αυτούς να δώσετε τις «νέες» αρμοδιότητες! Για να υπάρξει αποτέλεσμα.

 
alex
26 Σεπ 2022 18:39

Πότε θα καταλάβουν οι αρμόδιοι οτι οι καθηγητές πρέπει να είναι προσηλωμένοι στο διδακτικό και παιδαγωγικό τους έργο (προετοιμασία μαθήματος,ενημέρωση για καινούργιες μεθόδους διδασκαλίας,τεστ,διαγωνίματα,προσπάθεια σωστής διαχείρησης τάξης κλ π) και όχι να σπαταλάνε τον χρόνο τους σε ανούσιες
γραφειοκρατικές ενασχολήσεις.

 
@ντον ντιν
26 Σεπ 2022 09:23

Αχ αγαπητέ, 600 το νοίκι στην Αθήνα και άλλο ένα 200αρι σε φως νερό τηλ. Για βενζίνες τίποτα γιατί κάτι πρέπει και να φάμε για να κάνουμε ουουούλα τα παραπάνω. Μου φαίνεται πρέπει να γυρίσω στην συγκατοίκηση όπως πριν 20 χρόνια που ήμουνα φοιτήτρια για να τα βγάλω πέρα.

 
Β. Κ. Δ.
25 Σεπ 2022 19:29

Υπενθυμιση:ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ ΝΑ ΚΆΝΩ ΌΛΑ ΤΟΥΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Ελευθερία Αττική
25 Σεπ 2022 19:28

Δε θέλουμε τπτ από όλα αυτά να κάνουμε. Θέλουμε την ησυχία μας. Σας παρακαλώ, αφήστε μας στην ησυχία μας... Γραφειοκρατία ανούσια... Χωρίς γραμματέα στα σχολεία. Αίσχος.

 
Ντον ντιν
25 Σεπ 2022 19:26

Μας έχετε τρελάνει όλοι. Για 1.000 (τα 500 σε λογαριασμούς & ενοίκιο) έχουμε φτύσει αίμα. Δεν παίζεστε. Καθόλου όμως.

 
Γκικας
25 Σεπ 2022 19:25

Αναπολούμε την κυβέρνηση ΣΎΡΙΖΑ και ευελπιστούμε στις επερχόμενες εκλογές να βγει 1η δυναμη. Είχαμε την ησυχία μας... Με εσάς βρήκαμε τον μπελά μας...

 
Γ. Ο. Π. Υπ/ντρια
25 Σεπ 2022 19:24

Μόνο υποχρεώσεις έχουν οι διευθυντές. Το υπουργείο ομως απέναντί μας δεν είναι εντάξει. Ενώ εμείς είμαστε. Προγραμματισμος και οργάνωση 0.
Κρίσεις διευθυντών άμεσα. Αύριο? Τώρα.

 
Φ. Φ. Φ.
25 Σεπ 2022 19:22

Και εσείς έπρεπε να είχατε κάνει κρίσεις διευθυντών χθες!!!!!!!!!!

 
arte
25 Σεπ 2022 17:09

Ευγε κ, Φατσεα. Εξαιρετικη η ιδεα σας να δημοσιευσετε το παρόν..

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ