ΒΟΥΛΗ

Γ. Ραγκούσης: Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εκπαιδευτικών.

Δημοσίευση: 25/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με κατάθεση Αναφοράς  ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, απευθύνεται στην  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεοδιόριστων και των αναπληρωτών που αντιμετωπίζουν μέγιστο πρόβλημα επιβίωσης, λόγω της ακρίβειας και της εκτόξευσης του κόστους διαβίωσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η καθήλωση των μισθών των εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την ενεργειακή ακρίβεια και το χαμηλό μισθό του νεοδιόριστου (737 €), δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη των παγίων εξόδων στέγασής τους. Για τους λόγους αυτούς αιτούνται την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, την διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης όσων υπηρετούν στις εσχατιές της χώρας, ιδιαίτερα στα δημοφιλή τουριστικά νησιά και την επαναφορά/επέκταση του επιδόματος στέγασης/σίτισης που κατάργησε η κυβέρνηση της Ν.Δ..

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για

1.      την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

2.      τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Μέτρα οικονομικής στήριξης των εκπαιδευτικών, ζητά η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης,  έχοντας υπόψη του το υπ. αρ. 1340/8-9-2022 έγγραφο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) το καταθέτει ως αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Οικονομικών, αναδεικνύοντας το μέγιστο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και ιδιαίτερα οι νεοδιόριστοι και οι αναπληρωτές, οι οποίοι υπηρετούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με μεγάλο κόστος προσωπικό, οικογενειακό, οικονομικό.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), επισημαίνει μεταξύ άλλων:

1.      Η μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών για περισσότερα από 10 χρόνια σε συνδυασμό με τον πρωτοφανή πληθωρισμό που καταγράφεται πλέον στη χώρα μας, εκτινάσσει στα ύψη το κόστος των ενοικίων, των λογαριασμών, των μετακινήσεων, αλλά και των βασικών ειδών, οδηγεί στην αδυναμία των εκπαιδευτικών να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους.

2.      Συνάδελφοι νεοεισερχόμενοι στην εκπαίδευση λαμβάνουν μισθό μόλις 737€, μισθός κατώτερος ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα, που δεν αρκεί για την κάλυψη ούτε των παγίων εξόδων στέγασής τους.

3.       Tο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ αποφάσισε την άμεση διεκδίκηση οικονομικών αιτημάτων, μεταξύ των οποίων:

i.      Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών μέσω υπογραφής συλλογικών συμβάσεων.

ii.      Άμεσο μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-17.

iii.      Άμεση αύξηση μισθών ίση –κατ’ελάχιστο- με τον ρυθμό του πληθωρισμού και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

iv.      Σταδιακή αποκατάσταση όλων των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις που έφεραν τα μνημόνια.

v.      Άρση των μισθολογικών ανισοτήτων με οικονομική ενίσχυση των νέων συναδέλφων.

 vi.      Αύξηση των αποζημιώσεων για την κάλυψη των οδοιπορικών για εκπαιδευτικούς που μετακινούνται για να συμπληρώσουν το ωράριό τους ή να ανταποκριθούν σε άλλες υποχρεώσεις (επιτηρήσεις πανελλαδικών εξετάσεων, βαθμολογικά κέντρα κλπ).

4.      Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα αυτονόητα αιτήματα του εκπαιδευτικού κλάδου, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωση - οδηγία προς τους Δήμους καταργεί το χρηματικό επίδομα στέγασης - σίτισης που δινόταν σε Δημοσίους υπαλλήλους.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

 

 Ο καταθέτων Βουλευτής

Ραγκούσης Γιάννης

Σχόλια (10)

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
26 Σεπ 2022 20:49

@@Ανήσυχος...
Βαθυστόχαστη απάντηση με ...άριστα ελληνικά! Δεν έχω παρά να σας αφιερώσω το νεανικό πόνημα του Βιζυηνού που ξεκινάει από Άρες και καταλήγει σε ...κουκουνάρες!

 
@Ρουσφετάκι και βόλεμα ατόμων που δεν κουράστηκαν στη ζωή
26 Σεπ 2022 20:09

Πόσο ΔΕΝ έχεις καταλάβει τι παίζει τρία χρονάκια στο ΥΠΑΙθ ! προφανως θα μας κλαιν οι ρεγγες με τους τσιριζαίους ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ, ΓΚΕΓΚΕ;

 
@Ανήσυχος εκπαιδευτικός
26 Σεπ 2022 19:23

Μην ανησυχείς τόσο. Γιατί δεν απαντήσατε στον ΤΑΖΩ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΕΙΛΙΑ που λέει: "Ο Τσίπρας δεν τα έταξε αυτά, εσύ πως το ζητάς από αυτή την κυβάρνηση;"
Δεν τα έταξε γιατί και αυτά που έταξε βρομάνε λαϊκισμό. Έτσι και έλθουν αυτοί στην εξουσία, θα μας κλαίνε η ρέγγγες. Ρουσφετάκι και βόλεμα ατόμων που δεν κουράστηκαν στη ζωή τους. Κατρούγκαλε είσαι εδώ για να επαναφέρεις τα "αριστερά σου" μέτρα; Γαβρόγλου για να διαλείσεις εντελώς την παιδεία; Σου απαντάει ένας αριστερός από πατέρα Κομμουνιστή, εξορισθέντα και θανόντα επί Χούντας που μαχόταν για αξίες και ιδανικά. Η αριστερά μάχεται για αξίες και ιδανικά που ο Τσίπρας δεν έχει αριστερές ρίζες για να τα καταλάβουν.

 
Ας μου πει κάποιος
26 Σεπ 2022 14:37

γιατί οι αναπληρωτές δε δηλώνουν τις περιοχές που μπορούν να πάνε αντί να δηλώνουν περιοχές στην άλλη άκρη;

 
Νίκος
26 Σεπ 2022 14:23

Ήσασταν στην κυβέρνηση γιατί δεν τα νομοθετήσατε; Τώρα τα ζητάτε;

 
ΠΟΛΙΤΕΣ
26 Σεπ 2022 12:11

ΩΡΑΙΑ ΚΥΡΙΕ ΡΑΓΚΟΥΣΗ....!!!
ΚΑΤΑΘΕΣΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ή ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ .
ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ......ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ .....ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ......ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ....ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.....;
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΩΣ ΠΟΤΕ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΛΥΚΕΙΟΥ 500 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ , ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ......

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
26 Σεπ 2022 09:55

@ΟΡΦΑΝΟΣ ΠΑΤΡΟΣ
Νομίζετε ότι έχει νόημα αυτό που λέτε; Εκείνοι ήδη κρίθηκαν, επικρίθηκαν και βρέθηκαν στην αντιπολίτευση. Άλλοι όμως κυβερνούν εδώ και τριάμιση χρόνια με ατέλειωτες προεκλογικές μεγαλοστομίες για το χώρο της εκπαίδευσης. Επομένως αυτούς οφείλουμε να κρίνουμε, αν μας ενδιαφέρει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα...

 
Μάλιστα...
25 Σεπ 2022 21:17

Ενώ οι υπόλοιποι με οικογένειες και επιδόματα παιδιών ... ψίχουλα, είμαστε μια χαρά!

 
ΤΑΖΩ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΕΙΛΙΑ
25 Σεπ 2022 19:43

..... 13ου και 14ου μισθού. Ο Τσίπρας δεν τα έταξε αυτά, εσύ πως το ζητάς από αυτή την κυβάρνηση;

 
ΟΡΦΑΝΟΣ ΠΑΤΡΟΣ
25 Σεπ 2022 19:41

Γιατί δεν τα κάνατε εσείς ως κυβέρνηση;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ