ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Φέτος δεν υπάρχει κανένας μαθητής στο Δημοτικό της Γαύδου

Δημοσίευση: 26/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
 • Για την περίπτωση της Γαύδου,  πέρσι ήταν δύο μαθητές στο νηπιαγωγείο και δύο μαθητές στο δημοτικό. Τα παιδιά που τώρα πάνε πρώτη γυμνασίου. Και είχαμε και νηπιαγωγό και δασκάλα. Φέτος λειτουργεί πάλι το νηπιαγωγείο για δύο μαθητές.
 • Όμως, κύριε συνάδελφε, η εκπαιδευτική διαδικασία στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο είναι τελείως διαφορετικές. Είναι διαφορετική η εκπαίδευση και διαφορετική οι παιδαγωγικοί λόγοι, τους οποίους εσείς για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι θεωρείται ότι πρέπει να διακωμωδείτε και να τους βάζετε και εντός εισαγωγικών στο γραπτό σας κείμενο.
 • Η ίδρυση γυμνασίου στη Γαύδο για δύο μόνο μαθητές είναι προβληματική από παιδαγωγική άποψη. Δεύτερον, δεν υπάρχει στην τρέχουσα σχολική χρονιά κανένας -επαναλαμβάνω κανένας- μαθητής στο δημοτικό σχολείο. Άρα, στα αμέσως επόμενα χρόνια εγγραφή άλλων μαθητών στο γυμνάσιο δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.

Τα παραπάνω είπε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή,  σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή    του ΜέΡΑ25  Κρίτωνα – Ηλία  Αρσένη, και τόνισε τα εξής:

 • Στις προηγούμενες χρονιές λειτούργησε παράρτημα του γυμνασίου Σφακίων στη Γαύδο, το 2010-11, το 2011-2012 και το 2012-2013. Νομίζω ότι τα παιδιά ήταν τέσσερα ή πέντε, αν δεν κάνω λάθος.
 • Ηη στελέχωση ήταν πάρα πολύ προβληματική, όπως η απόσταση που υπάρχει και τώρα, δυσκολία στη συγκοινωνία που υπήρχε και τότε και τώρα, εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονταν και αρνούνταν για τους λόγους αυτούς να πάνε ως αναπληρωτές.
 • Άρα, η διαδικασία δεν ήταν ούτε τόσο ανέφελη όσο θέλετε να την παρουσιάζετε ούτε τόσο εκπαιδευτικά αποτελεσματική.
 • Όλοι το γνωρίζουν -τουλάχιστον όσοι έχουν γνήσιο ενδιαφέρον- ότι χρειάζονται για να λειτουργήσει ένα γυμνάσιο τουλάχιστον οχτώ με εννέα  εκπαιδευτικοί.
 • Υπάρχουν μαθήματα ειδικότητας που εμείς δεν θέλουμε να παραλείψουμε, καταστρατηγείται το ωρολόγιο πρόγραμμα και εμείς δεν είμαστε της αντίληψης που είπε κάποιος της ολίγον παιδείας. Δεν θέλουμε τα παιδιά να μάθουν κολλυβογράμματα. Θέλουμε πραγματικά να μορφωθούν .
 •  Θα σας πω τη διαδικασία που απαιτείται για να ιδρυθεί ένα γυμνάσιο και αυτό θα εξηγήσει και τον λόγο για τον οποίο δεν ιδρύθηκε γυμνάσιο στη Γαύδο. Η ίδρυση γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή με τεκμηριωμένες προτάσεις διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εν προκειμένω δευτεροβάθμιας, στέλνονται στο Υπουργείο και οι εισηγήσεις των περιφερειακών διευθυντών της εκπαίδευσης. Γνωμοδοτεί, επίσης, και το δημοτικό συμβούλιο συμβουλευτικά και όχι δεσμευτικά.
 • Για το γυμνάσιο της Γαύδου κανένας μα κανένας φορέας.. Κάνετε ένα λάθος. Μπερδεύετε την ΕΛΜΕ που είναι συνδικαλιστικό όργανο με την Περιφερειακή Διεύθυνση.
 • Θα αντιπαρέλθω τον άτυχο ισχυρισμό σας ότι πρέπει να αλλάξουν τους διευθυντές. Δηλαδή, εισηγείστε ότι πρέπει τα Υπουργεία όταν ένας διευθυντής δεν κάνει εισήγηση σύμφωνη με το τι θέλει το Υπουργείο ή ενδεχομένως η Βουλή να τον αλλάζει κατά το δοκούν. Εντάξει. Το αντιπαρέρχομαι αυτό. Θεωρώ ότι ήταν μια ατυχής διατύπωση που δεν θα την υποστηρίζατε με σοβαρότητα.
 • Κανένας φορέας, λοιπόν, δεν διατύπωσε καμία πρόταση να γίνει εκεί γυμνάσιο. Δεν ήρθε στο Υπουργείο για το γυμνάσιο μια πρόταση.
 •  Το Δημοτικό Συμβούλιο, λοιπόν  στις 2-2-2022, δηλαδή δύο μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας, έστειλε έγγραφο. Απαντήσαμε εμείς, δεν οχυρωθήκαμε πίσω από το εκπρόθεσμο του αιτήματος, απαντήσαμε δύο μέρες μετά, υποδείξαμε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και έκτοτε δεν είχαμε καμία απολύτως άλλη απάντηση, άλλη αντίδραση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Γαύδου.
 • Η τηλεκπαίδευση για την οποία καμαρώνουμε -και δικαίως- ήταν λύση κατά τη διάρκεια της πανδημία. Δεν συνιστάται από κανέναν παιδαγωγό ως μόνιμη λύση ή μόνη λύση. Γίνεται μόνον κατ’ εξαίρεση. Και νομίζω αυτά ήταν και τα δικά σας επιχειρήματα τότε. Η κατ’ οίκον εκπαίδευση δεν συνιστάται ούτε στους βασιλόπαιδες πια, ούτε στην Αγγλία δεν την κάνουν όπου έχουν βασιλεία.

Σχόλια (1)

 
Βασίλης
27 Σεπ 2022 08:56

Βιάστηκαν ορισμένοι να κατηγορήσουν. Κανένας μαθητής στο δημοτικό και λειτουργεί νηπιαγωγείο με δυο μαθητές!!! Στην Αθηνα πολλές τάξεις έχουν μονοψήφιο αριθμό μαθητών κι ας υπάρχει διπλανό σχολείο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ