ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σήμερα η εγκύκλιος με δεκάδες διευκρινίσεις για το νόμο "Κεραμέως"

Αρκετοί είναι οι παράγοντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πολλά σημεία του νόμου "Κεραμέως" χρίζουν τροποποιήσεις στη Βουλή και όχι διευκρινίσεις σε εγκύκλιο.
Δημοσίευση: 28/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας με δεκάδες διευκρινίσεις επί του νέου νόμου "Κεραμέως" για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (4957/ 2022) .

Η εγκύκλιος αναμένεται να αποσταλεί σήμερα στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων.

Πάντως αρκετοί είναι οι παράγοντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πολλά σημεία του νόμου "Κεραμέως" χρίζουν τροποποιήσεις στη Βουλή και όχι διευκρινίσεις σε εγκύκλιο.

Πάντως το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, εφόσον η εγκύκλιος ανακοινωθεί σήμερα , θα συγκαλέσει έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση, μάλλον για τη Δευτέρα.

 Οι διευκρινίσεις αφορούν κυρίως τις εκλογές ανάδειξης των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης.

Μεταξύ των διευκρινίσεων που δίνει η εγκύκλιος, κάτι που δεν ορίζεται στο νόμο, είναι ότι οι καθηγητές με προσωποπαγή θέση δεν έχουν δικαίωμα  να θέσουν υποψηφιότητα για θέση μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης.

Επίσης ανάμεσα στα ερωτήματα, στα οποία απαντά το υπουργείο Παιδείας είναι:

1. Πόσα μέλη μπορούν να εκλεγούν, ανά σχολή, σε Πανεπιστήμια που έχουν κάτω από 6 Σχολές. Για παράδειγμα στο Πολυτεχενείο Κρήτης υπάρχουν πέντε (5) Σχολές.Εκεί  θα εκλεγούν ένα μέλος από τις 4 Σχολές, ενώ μία σχολή θα εκλέξει 2 μέλη  2-1-1-1-1, 2-2-1-1-0 ή 2-2-2-0-0.

2. Ποια είναι η ορθή ερμηνεία της παρ. 3 του άρθρου 9 ου Ν.4957/2022 , η συσταλτική ή η διασταλτική;

Η τρέχουσα προκήρυξη χρειάζεται ορθή επανάληψη ως προς το συγκεκριμένο σημείο;

Εάν γίνει ορθή επανάληψη, θα πρέπει να μετρήσουν από την αρχή οι τουλάχιστον 30 ημέρες για υποβολή
υποψηφιοτήτων (μετατοπίζοντας και όλο το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα κατά πολλές ημέρες) ή παραμένουμε στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα, εφόσον η ερμηνεία αφορά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και όχι στην υποβολή υποψηφιοτήτων;

3. Μπορούν οι Ομότιμοι Καθηγητές να αναλάβουν καθήκοντα διευθυντή σε διατμηματικά/διιδρυματικά ΠΜΣ;

4. Μπορεί προσωπικό ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ..., χωρίς διδακτορικό να αναλαμβάνει διδακτικό έργο σε ΠΜΣ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ