ΒΟΥΛΗ

Τροπολογία για μετεγγραφή Ελλήνων φοιτητών από την Ουκρανία σε Ελληνικά ΑΕΙ

Δημοσίευση: 29/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με τροπολογία η οποία κατατέθηκε, από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, σήμερα στη Βουλή , δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες φοιτητές που φοιτούσαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 σε Πανεπιστήμια της Ουκρανίας και συνεχίζουν να φοιτούν κατά το έτος 2022-2023, να μπορούν να ζητήσουν μια μόνο φορά τη μετεγγραφή τους σε αντίστοιχο ή με συναφές αντικείμενο σε περίπτωση μη αντιστοιχίας Τμήμα ελληνικού ΑΕΙ, καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου ποσοστού μετεγγραφόμενων ανά Τμήμα.

Ειδικότερα η τροπολογία ορίζει τα εξής:

1. ‘Ελληνες Φοιτητές που φοιτούσαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εξακολουθούν να Φοιτούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 σε Πανεπιστήμια της Ουκρανίας, μπορούν να ζητήσουν μια μόνο Φορά τη μετεγγραφή τους σε αντίστοιχο Τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής. Για τη μετεγγραφή απαιτείται αίτηση του Φοιτητή προς το Τμήμα. Η μετεγγραφή πραγματοποιείται χωρίς εξετάσεις και καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου ποσοστού μετεγγραφόμενων ανά Τμήμα. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα με το Τμήμα προέλευσης, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί σε Τμήμα με γνωστικό αντικείμενο συναφές προς αυτό του Τμήματος προέλευσης. Η αντιστοιχία ή η συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος προέλευσης με το Τμήμα υποδοχής καθορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος κατά την αξιολόγηση της αίτησης του
Φοιτητή.

2. Προϋπόθεση για τη μετεγγραφή οε ελληνικό Α.Ε.Ι. είναι η υποβολή αναλυτικού πιστοποιητικού σπουδών από το ‘Ιδρυμα προέλευσης και κάθε άλλου δικαιολογητικού που κρίνεται αναγκαίο. Η μετεγγραφή των ανωτέρω Φοιτητών γίνεται με πράξη του Πρύτανη του Ιδρύματος, ύστερα από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, στο οποίο αιτούνται τη μετεγγραφή. Με την απόφαση του Πρύτανη ορίζεται και το ακαδημαϊκό εξάμηνο ένταξης του Φοιτητή. Αν λόγω των συνθηκών δεν είναι δυνατή η προσκόμιση των δικαιολογητικών του πρώτου εδαφίου, η μετεγγραφή και η ένταξη των Φοιτητών γίνονται με διαδικασία, που ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος υποδοχής.

3. Οι Φοιτητές που μετεγγράφονται σύμψωνα με το παρόν έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Φοιτητές των Τμημάτων υποδοχής.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ