ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για τους Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία

Δημοσίευση: 04/10/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με αναπάντητες, μέχρι σήμερα από το ΥΠΑΙΘ, ερωτήσεις που σας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με αριθ. πρωτ.: 3615, στις 28-02-2022 και Αρ. Πρωτ.: 5136, στις 12-05-2022, ζητούσαμε τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των Ελλήνων φοιτητών στην Ουκρανία και τη Ρωσία και την πρόβλεψη συνέχισης των σπουδών τους σε αντίστοιχα ΑΕΙ της χώρας μας.

Σήμερα, ενώ συνεχίζεται ο πολύμηνος πόλεμος στην Ουκρανία, όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στη Ρωσία, μετά την απόφαση της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν. Σε αυτό το τρομακτικό περιβάλλον, οι Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία αγωνιούν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους. Με την εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτεία ότι δεν θα τους εγκαταλείψει μόνους,  ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ΑΕΙ, καθώς βρίσκονται πλέον σε απελπιστική κατάσταση αδιεξόδου, λόγω της συνεχιζόμενης σύρραξης και της αγωνίας για γενίκευσή της στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση με καθυστέρηση 7 μηνών,  μετά από δύο Ερωτήσεις και μια Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επιτέλους υιοθέτησε τη θέση μας, για τη μεταγραφή στα ελληνικά ΑΕΙ και τη συνέχιση των σπουδών τους, των Ελλήνων φοιτητών στην Ουκρανία.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε όμως ότι τίποτε δεν προβλέπει για τους Έλληνες φοιτητές μας στη Ρωσία, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι – ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις – που η συνέχιση των σπουδών τους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη έως ακατόρθωτη.

Ζητήσαμε ματαίως, έστω και τελευταία στιγμή, από την αρμόδια Υπουργό να περιλάβει και αυτούς τους νέους στη σχετική ρύθμιση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη χώρα μας, προσφέροντάς τους το αυτονόητο, να μην εγκαταλείψουν τα όνειρά τους.

Επισημαίνουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, όπως και κάθε νομοθετικό πλαίσιο, ισχύει για καιρό ειρήνης ρυθμίζοντας τις εκάστοτε ανάγκες. Όταν η συγκυρία το απαιτεί και οι ανάγκες αλλάζουν, υπάρχει το εργαλείο των  νομοθετικών πρωτοβουλιών  που μπορούν να ρυθμίσουν τα νέα δεδομένα. Τέτοια είναι και η περίπτωση εμπόλεμων καταστάσεων, όπως σήμερα στη Ρωσία.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι, σε αυτό το εμπόλεμο περιβάλλον, μέλημα της Κυβέρνησης πρέπει να είναι η διασφάλιση, για όλους τους Έλληνες πολίτες, συνθηκών ομαλής συνέχισης της ζωής και της καθημερινότητάς τους. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να βρει τον τρόπο να επιτραπεί σε όσους Έλληνες πολίτες, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους ή η συνέχισή τους καθίσταται πλέον αδύνατη, να τις συνεχίσουν σε σχολές Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

Στο διάστημα των πολλών μηνών από την έγκαιρη επισήμανση του σοβαρότατου προβλήματος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε ποιες ενέργειες προέβη το Υπουργείο σας για την καταγραφή των Ελλήνων προπτυχιακών φοιτητών στη Ρωσία και την υλοποίηση του αιτήματός τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ΑΕΙ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Σχόλια (1)

 
Ε, όχι
05 Οκτ 2022 23:27

Κι άλλο παραθυράκι; Γιατί να συνεχίσουν τις σπουδές στην Ελλάδα ΧΩΡΙΣ να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις; Γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού; Αν πληρώνεις να σπουδάζεις στη Ρωσία, μπορείς να πληρώνεις και σε πολλές άλλες χώρες.
Διαφορετικά υπάρχουν οι Πανελλάδικές. Αρκετά - δε θα τις κάνετε σουρωτήρι.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ