Υφ. Παιδείας: Τι έμαθα συζητώντας μια βραδιά του Οκτωβρίου με τους νέους της Αθήνας

"Οι νέοι δεν θέλουν μαγικές ρετσέτες, επιζητούν ειλικρινείς απαντήσεις. Δεν θέλουν κάλπικες υποσχέσεις, αναζητούν αληθινές προοπτικές"

06/10/2022

Άκουσε το άρθρο

Ο προαύλιος χώρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων είχε κάτι από τις τελετές ορκωμοσίας της παραπλήσιας Νομικής Σχολής Αθηνών εκείνο το ζεστό απόγευμα της Τετάρτης 5ης Οκτωβρίου. Νέες και νέοι, φοιτητές κατά την πλειοψηφία τους, σχημάτιζαν πηγαδάκια, ή περίμεναν στη σειρά προκειμένου να εισέλθουν στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης όπου είχε προγραμματιστεί ο «Ανοιχτός Διάλογος με τη Νεολαία».

Δημοσκόποι, στατιστικολόγοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι επιμένουν ότι η νεολαία δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική. Και ότι απέχει από την ψήφο. Πώς τότε θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς την κατάμεστη αίθουσα, την προσέλευση και τη συμμετοχή των νέων που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στην εκδήλωση που διοργανώσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου;

Η νεολαία ενδιαφέρεται για την πολιτική. Οι νέες και οι νέοι ενδιαφέρονται για την ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια και την εξωτερική πολιτική. Αρκεί να τους δίνεται το βήμα να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, αρκεί να υπάρχουν τα ευήκοα ώτα να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους. Οι νέοι δεν θέλουν μαγικές ρετσέτες, επιζητούν ειλικρινείς απαντήσεις. Δεν θέλουν κάλπικες υποσχέσεις, αναζητούν αληθινές προοπτικές.

Στην εκδήλωση εξηγήσαμε τους θεσμικούς λόγους για τους οποίους, από τον Φεβρουάριο του 2021 που ψηφίστηκε ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία, οι ΟΠΠΙ άρχισαν να επιχειρούν τον Σεπτέμβριο του 2022. Συζητήσαμε για το άβατο και την ανομία στα πανεπιστήμια, φαινόμενα κατεξοχήν κοινωνικά και αποστήματα δεκαετιών. Επισημάναμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι μεν βαθιά συντηρητική, με πυρήνα την οικογένεια, αποτέλεσε δε τον σωτήριο συνδετικό κρίκο κατά την δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα έχουν κλείσει και οι σαράντα πέντε καταλήψεις που υπήρχαν στα ελληνικά πανεπιστήμια για σαράντα τέσσερα συνεχόμενα έτη, εκ των οποίων μόνοι οι επτά-οκτώ με παρέμβαση της αστυνομίας.

Συζητήσαμε για τη διασύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας αλλά και τις νέες δυνατότητες για συμπληρωματικούς τρόπους χρηματοδότησης των ΑΕΙ παράλληλα με την ετήσια κρατική επιχορήγηση, όπως τη λειτουργία ξενόγλωσσων τμημάτων με καταβολή διδάκτρων.

Οι νέοι προβληματίζονται και για θέματα πέραν της ελληνικής επικράτειας. Αγωνιούν για την έκβαση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όταν πέφτει η ομίχλη του πολέμου με την πρώτη σφαίρα, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε και πώς θα τελειώσει ένας πόλεμος.

Αναλύσαμε τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας να μην κατηγορηθεί ότι έριξε την πρώτη σφαίρα. Αλλά και την τακτική του Ταγίπ Ερντογάν να πάρει με το μέρος τους το εθνικιστικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας, διότι αυτό θα του εξασφαλίσει την επανεκλογή του στις επικείμενες εκλογές στη γείτονα το 2023. Ενώ σε περίπτωση που προκληθεί «ατύχημα» έχει το δικαίωμα να τις αναβάλει παραμένοντας στην εξουσία.

Πολλοί φοιτητές ενδιαφέρθηκαν για το πρόσφατο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, το οποίο είναι παράνομο, καθώς οι ακτές των δύο συμβαλλόμενων μερών δεν είναι αντικριστές ούτε παρακείμενες.

Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας με την Τουρκία, το ηλεκτρικό, την ακρίβεια. Η σημερινή νεολαία είναι γενιά της κρίσης και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν.

Η Μαρία Αναστασοπούλου, η οποία συντόνισε με μαεστρία τη συζήτηση θέλησε στο τέλος να εκμαιεύσει δημοσιογραφικό λαβράκι για το ποια Κυριακή του Μαΐου θα προσφύγουμε στην κάλπη. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει τη θητεία του διότι θα έχει συνεχώς το ένα αυτί στην Τουρκία.

Οι νέοι αγαπούν την πολιτική, γιατί αγαπούν το μέλλον. Εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στις υγιείς προσδοκίες τους.

Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (9)

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑΡΧΗΣ
|

Υφ. Εθνικής Αμυνας: Τι έμαθα συζητώντας μια βραδιά του Οκτωβρίου με τους οπλίτες του στρατοπέδου:
Συνταγματάρχες, ταγματάρχες, ταξίαρχοι ανέλυσαν τα λειτουργικά προβλήματα, πρότειναν λύσεις για την έλλειψη κάθε είδους προσωπικού ενώ λοχαγοί και δεκανείς μίλησαν για τα κτιριακά προβλήματα και γενικά για τα προβλήματα υποδομών. Τέλος ο υποστράτηγος της περιοχής εξήγησε τι θα γίνει για τον ακαδημαϊκό χάρτη.

ΝΔΦΚ
|

Υφ. Παιδείας: Τι έμαθα συζητώντας μια βραδιά του Οκτωβρίου με τους νέους της Αθήνας. Εμαθα οτι ΔΕΝ τους απασχολεί:
1. η ακρίβεια
2. η ανεργία
3. η υπογεννητικότητα
4. οι εξευτελιστικοί μισθοί (για όποιον τυχερό εργάζεται)
5. η αποσάθρωση της δημοκρατίας
6. η δικαιοσύνη που κωλυσιεργεί περιέργως
7. τα πετσωμένα ΜΜΕ που προπαγανδίζουν
8. η οικογενειοκρατία (της Αγίας Οικογένειας προεξαρχούσης)
9. η εγκληματικότητα στις γειτονιές
10. η αλαζονεία της εξουσίας

Πιτσιφλής
|

Με εκπλήσσει αυτό το κείμενο με τα λογικά του λάθη και την ιεράρχηση των θεμάτων που συζητήθηκαν.
Καταρχάς, το πλήθος της ''κατάμεστης αίθουσας'' είναι εντελώς ακατάλληλο δείγμα για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων και επομένως όλα τα συμπεράσματα που αναφέρονται είναι αυθαίρετα. Αντιθέτως οι ''στατιστικολόγοι'' - πανεπιστημιακά τμήματα στατιστικής - ασχολούνται μόνο με κατάλληλα δείγματα, που είναι τα μόνα αξιόπιστα για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Γνωστά όλα αυτά, δεν έχει νόημα να γραφεί κάτι παραπάνω.

Η ''σημερινή νεολαία'' και ειδικότερα οι φοιτητές ανήκουν στη γενιά της κρίσης αλλά είναι ένα μικρό μέρος της, είναι ακόμη ελάχιστοι μέσα στο Κοινοβούλιο και
επομένως δεν πρωταγωνιστούν στα πολιτικά δρώμενα που τους αφορούν. Το μέλλον τους εξαρτάται δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη δράση των μεγάλων. Για να ''τα καταφέρουν'' λοιπόν, θα πρέπει όχι μόνο να τους δοθεί ο χώρος που τους αναλογεί για να δράσουν κι αυτοί στο Κοινοβούλιο, αλλά να υπάρχει πρωτίστως εκ μέρους των μεγάλων μια αληθινή και διαρκής ανησυχία για την καθημερινότητά τους και το μέλλον τους. Υπάρχει;

Η ιεράρχηση των θεμάτων ελπίζω να είναι του συγγραφέα, διαφορερικά φοβάμαι ότι κάτι δυσεξήγητο συμβαίνει με το δείγμα της ''κατάμεστης αίθουσας'' και ίσως να χρειάζεται εδώ μία έγκυρη επιστημονική ερμηνεία...

Τέλος, κάτι ασήμαντο: το ''δημοσιογραφικό λαβράκι'' το αλιεύεις ή το εκμαιεύεις;

PAT
|

Αν είχε καθίσει με ηλικιωμένους θα μιλάγανε για μουσική, ποδόσφαιρο και clubbing??? Η ακρίβεια δεν ενδιέφερε κανέναν??
Συμπέρασμα: όταν έχεις ακροατές την ΔΑΠ ΝΔΦΚ συζητάς ότι θέλει ο υπουργός.

κύριε Υφυπουργέ
|

τι μας λέτε;
όλως τυχαίως οι νέοι έχουν τις ίδιες ανησυχίες με την κυβέρνηση!!!!
Επίσης αφού θέλετε ειλικρίνεια απαντήστε:
α) Γιατί οι πολιτικοί μας πήγατε στα μνημόνια και δεν βρήκατε μια λύση για το όφελος του Ελληνικού λαού;
β) Γιατί τα εμβάσματα πολιτικών στη λίστα λαγκάρντ εξαφανίστηκαν;
γ) Γιατί στα Υπουργεία μας οι υπάλληλοι έχουν πολλαπλάσιους μισθούς από τον καθηγητή με επιδόματα; ΤΑ επιδόματα δεν καταργήθηκαν ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ στο μνημόνιο;
δ) Γιατί φτιάξατε (όλα τα κόμματα) μια χώρα που οι νέοι φεύγουν για να ζήσουν αξιοπρεπώς;
ε) Γιατί άλλοι πάνε σε διαγωνισμούς και λίστες και άλλοι διορίζονται με ΦΕΚ;
στ) Γιατί σήμερα τα επιτελικά σας συστήματα για την πρόσληψη των μισών αναπληρωτών από την 5η Σεπτεμβρίου παρουσίασαν καθυστέρηση και δυσλειτουργία τριών ωρών ;

Άλλες αλήθειες θα πούμε;

Όταν είσαι ειδικός....
|

Να διοργανώσει άμεσα και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας «Ανοιχτό Διάλογο με τη Νεολαία».... για να συζητήσουν για τα πανεπιστήμια και τις σπουδές....

ΝΔΦΚ
|

Τα θέματα που απασχολούν τον υφυπουργό (α)παιδείας: τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, ελληνοτουρκικά, εκλογές. Επίσης, τα μείζονα θέματα (κατά την κρίση του) για τα Πανεπιστήμια είναι η ΟΠΠΙ (!!!!!!!!!!!!!) και οι καταλήψεις (!!!!!!!!!!!!!). Ο άνθρωπος είναι η κινητή δυσφήμηση των Πανεπιστημίων. Να τον χαίρεστε και να τον κρατήσετε εκεί για πολλά χρόνια ακόμα.

Νίκος
|

Τι ζουμε

Έτσι ακριβώς
|

Οι νέοι θέλουν διασύνδεση πανεπιστημίου με αγορά εργασίας, οι συνδικαλιστές όμως; Η πλειοψηφία θέλει ανοιχτές σχολές χωρίς καταλήψεις. Η μικρή μειοψηφία όμως; Όλοι θελουμε ασφαλείς και καθαρούς χώρους στα πανεπιστήμια, οι μπαχαλακηδες όμως;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ