ΜΑΘΗΤΕΣ

O ΔΕΔΔΗΕ προειδοποιεί ότι θα κόψει το ρεύμα σε σχολεία με ανεξόφλητους λογαριασμούς

Η ΕΛΜΕ Πειραιά αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποίηση την Παρασκευή 14/10 14:00 στη ΔΕΗ στα Καμίνια
Δημοσίευση: 06/10/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ “επισκέπτονται” σχολεία του Δήμου Πειραιά, ζητούν να συναντηθούν με τους Διευθυντές/Διευθύντριες, ώστε να “ενημερώσουν” για το χρέος του σχολείου προς τη ΔΕΗ, αλλά και την πρόθεσή του ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα, αν το χρέος δεν αποπληρωθεί!

Αυτό αποκαλύπτει η ΕΛΜΕ Πειραιά, με σημερινή ανακοίνωση, και σημειώνει:

 •    Το ταμειακό απόθεμα των σχολείων έχει συρρικνωθεί σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο (1000, 1500, 2000 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος του σχολείου), που επιτρέπει τα απολύτως απαραίτητα, πολλές φορές, ούτε καν αυτά.
 • Π.χ1.: Γενικό Λύκειο του Πειραιά, διαθέτει περίπου 1200 ευρώ υπόλοιπο, όταν μόνο η συντήρηση των φωτοτυπικών, μαζί με τα αναλώσιμά τους, απαιτεί περίπου 600 ευρώ μέσα στη χρονιά. Όταν μια σοβαρή επισκευή που απαιτεί υδραυλικό μπορεί να ανέλθει σε 200-300 ευρώ.
 • Π.χ.2: Σχολικό συγκρότημα σε Δήμο της Β’ Πειραιά (Γυμνάσιο και ΓΕΛ που συστεγάζονται σε κτίριο 60 ετών). Τα 2 σχολεία με 470 μαθητές και 70 εκπαιδευτικούς, διαθέτουν το 70% της χρηματοδότησης για πληρωμή αποκλειστικά ΔΕΚΟ-Θέρμανση και τίποτα άλλο! Η χρηματοδότηση είναι περίπου 20 χιλιάδες το χρόνο (και για τα 2 σχολεία, δηλαδή 10 χιλιάδες για το καθένα), όταν μόνο η ΔΕΗ έρχεται περίπου 3 χιλιάδες το δίμηνο! Είναι τέτοια η κατάσταση, που τα 2 σχολεία έχουν πλέον χρέος στη ΔΕΗ, αφού για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, δεν πληρώνουν όλο το ποσό, αλλά «έναντι» (π.χ. 2000) και διατηρείται ένα χρέος περίπου 7 χιλιάδες ευρώ!
 •     Π.χ.3: ΓΕΛ σε άλλο μεγάλο Δήμο της Β’ Πειραιά, λαμβάνει 1000 ευρώ το μήνα, περίπου 12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Από αυτά, τα 500-700 το μήνα πάνε μόνο στη ΔΕΗ!
 • Σε άλλο ΓΕΛ του ίδιου Δήμου, που έχει την «ατυχία» να φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες το απόγευμα (Αθλητικοί Σύλλογοι), η ΔΕΗ είναι πάνω από 1000 ευρώ το μήνα!
 •     Πχ4: Χαρακτηριστικότερη όλων των περιπτώσεων, η δημόσια κραυγή αγωνίας, η διαμαρτυρία του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου για τους λογαριασμούς ρεύματος, που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, με την αύξηση του λογαριασμό με την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, δαπανήθηκε από Ιανουάριο 2020 έως Μάρτιο 2022 το 75% των εσόδων του σχολείου, μόνο για τη ΔΕΗ (από 35% περίπου πρις τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα)!
 •     Π.χ.4: σε μεγάλο Δήμο ευθύνης της ΕΛΜΕ Πειραιά: από 1/1-31/7, η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κόστισε όσο περίπου μία τακτική δόση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (από τις 4 χρονιάτικες συνολικά)! Δηλαδή, μία από τις 4 δόσεις χάθηκε, μέσα στο «πηγάδι» της ρήτρας αναπροσαρμογής!
 •     Από 1/8 σταμάτησε να ισχύει βέβαια η ρήτρα, αλλά ανέβηκε η κιλοβατώρα και τα αποτελέσματα της αύξησης θα φανούν στους επόμενους λογαριασμούς. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει στα σπίτια μας.

   Τα ίδια και στη Θέρμανση!

 •    Το σχολικό συγκρότημα που προαναφέραμε (2 σχολεία) πλήρωσε «έναντι» για Φυσικό Αέριο 2 χιλιάδες ευρώ για τους μήνες Απρίλη-Μάη-Ιούνη και άλλα 450 ευρώ για Ιούλιο-Αύγουστο. Δηλαδή, σχεδόν 2,5 χιλιάδες ευρώ, σε μήνες με μηδενική κατανάλωση! Το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου 500 ευρώ για ίδιους μήνες, πριν τις ανατιμήσεις, δηλαδή έχει αυξηθεί 5 φορές περίπου!
 •     Στο ΓΕΛ που αναφέραμε πριν σαν παράδειγμα (που λαμβάνει 1000 ευρώ το μήνα και δαπανά τα 500-700 ευρώ στη ΔΕΗ) το Φ.Α. κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ το μήνα τους μήνες που ανάβει η Θέρμανση, ενώ πριν από 2 χρόνια κόστιζε 500-700 το μήνα.
 •     Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, από 3 μεγάλους Δήμους της Α’ και Β’ Πειραιά! Η ίδια τραγική κατάσταση αποτυπώνεται, ωστόσο, σε όλα τα σχολεία, σε όλους τους Δήμους.
 •     Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, παρά τα χάλια που αναφέραμε παραπάνω, ετοιμάζει και νέο κόφτη 10%, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας!

Κινητοποίηση

Η ΕΛΜΕ Πειραιά αποφάσισε να προχωρήσει  σε κινητοποίηση την Παρασκευή 14/10 14:00 στη ΔΕΗ στα Καμίνια, διεκδικώντας   

 • Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο, σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού.
 • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
 • Να διαγραφούν χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).
 • Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία. Nα καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Kατανάλωσης  για το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.
 • Να καλυφθούν ανάγκες σε αναλώσιμα, σχολικά είδη, μέσα καθαριότητας κ.τ.λ.
 • Να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και όχι να μπουκώνει η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά τους μεγαλοεργολάβους με τα προγράμματα κατασκευής σχολείων, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικοί χώροι.

Σχόλια (20)

 
ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ
07 Οκτ 2022 15:24

@ΠΛΑΤΑΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΟΧΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.ΟΙ Δ/ΝΤΕΣ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ,ΟΤΑΝ Ο Δ/ΝΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΔΕΗ 10.000Ε,ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΛΑΒΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ 10.000Ε;ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΣ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ;Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ;

 
Τ. Κ.
07 Οκτ 2022 12:57

Πολλοί δήμοι δε δίνουν χρήματα στα σχολεία. Πρέπει να γίνει μια καταγραφή ... να αποστείλουν οι διευθυντές στο κράτος αν λαμβάνουν κάποιο ποσό και πόσο τον μήνα. Δυστυχώς, ο δικός μας δήμος δίνει 100 ευρώ τον μήνα μόνο στα σχολεία και αυτά με χίλια ζόρια και παρακαλώντας τον από το τηλ να τα βάλει ...( γιατί ξεχνιέται κάποιες φορές !!!!!!! ). Οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων θα πρέπει να ζητήσουν από τους διευθυντές να κάνουν αυτή την καταγραφή. Θα εκπλαγείτε με αυτά που θα δείτε...

 
ΜΑΡΙΟΣ ΦΡ.
07 Οκτ 2022 12:53

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΠΟ ΌΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ . ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.
ΚΟΨΤΕ ΤΟ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝ.
07 Οκτ 2022 12:50

Εφόσον έλεγχοι στους δήμους ΔΕ γίνονται (για να διαπιστώνουν αν ΄΄όντως πηγαίνουν τα λεφτά στα σχολεία) , τότε θα έπρεπε (συμφωνώ με τη δ/ντρια που το έγραψε), να ΜΗΝ μεσολαβούν οι Δήμοι, οι οποίοι τα χρήματα δεν τα δίνουν στα σχολεία αλλά για "άλλες ανάγκες και προτεραιότητες του δήμου".

 
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ-ΠΥΡΓΟΣ
07 Οκτ 2022 07:01

ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΚΑΛΥΦΤΗΚΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΩΡΙΝΑ.ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Π.Χ. ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 1.500-2.000Ε ΤΟ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ(250-350Ε ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ).ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΝΕΑ ΧΡΕΗ.

 
Κίμωνας
07 Οκτ 2022 06:09

Να το κόψουν το ρεύμα μήπως και ορισμένοι (δήμοι, κυβέρνηση κτλ) καταλάβουν ότι η Παιδεία με τα παχιά λόγια και τις υποσχέσεις δεν πάει μπροστά. Να το κόψουν το ρεύμα...

 
Δάσκαλος
07 Οκτ 2022 01:41

Από κάτι τέτοια φαίνεται πόση σημασία δίνει η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Μεγάλα λόγια, άπειρες υποσχέσεις για καινοτόμα προγράμματα και για υψηλού επιπέδου Παιδεία... σε κρύες και σκοτεινές αίθουσες.
Για μας τους παλιούς μάλιστα, η ιστορία επαναμβάνεται. Και με 5 βαθμούς ΕΝΤΟΣ κάναμε μάθημα και στο σκοτάδι!!!

 
Aleister
07 Οκτ 2022 00:23

Το υπουργείο να δράσει άμεσα. Στην παράγραφο για τις περιπτώσεις υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης, μαζί με πανδημίες, σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς και καταλήψεις να προβλεφθεί και η περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, θέρμανσης κλπ. Δεν πρέπει να ρισκάρουν το ενδεχόμενο να μην "ολοκληρωθεί η ύλη".

 
Πλατάρος Γιάννης
06 Οκτ 2022 23:44

Το 1991 ένας διευθυντής δεν πλήρωνε την ΔΕΗ για 300.000δρχ.
Ο διορισμένος Νομάρχης -τότε- που μοίραζε τα κονδύλια στις Σχολικές Επιτροπές, μοίρασε 300.000 δρχ και για το τεράστιο χρέος του Σχολείο του ...
Βασίστηκε στο «Σιγά να μην κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ από Σχολείο!»
Χωρίς καμία απολύτως επίπτωση!
Τ ο είχα διαβάσει στην αρχαία εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» του Πύργου όταν ήμουν ο νεώτερος διευθυντής στου Ζάχα (Καλλιθέα Ολυμπίας)
Μετά 32 χρόνια, έχουμε τα ίδια, ενώ αν τον είχαν στείλει αδιάβαστο τότε θα αποθαρρύνονταν οι επίγονοι στο να σκεφθούν λαϊκίστικα να μην πληρώσουν υπέρ του Σχολείου τους και εις βάρος όλων των άλλων...
Όπως βλέπετε, τίποτε δεν αλλάζει σε όλη την Ελλάδα....

 
Πολίτες
06 Οκτ 2022 23:20

Να το κόψουν....γιατί σε λίγο κανένας δεν θα το πληρώνει ........αλλά να μας πουν ....αν αύριο πάνε στο μάρκετ και το μπουκάλι γάλα έχει 10 ευρώ .....θα το αγοράσουν; γιατί αυτό έγινε με το ρεύμα......δεκαπλασίασαν την τιμή της κιλοβατώρας .....ΜΕ το έτσι θέλω.....για να θυσαυρίσουν κάποιοι.....

 
Διευθυντρια Ανατ. Αττικής
06 Οκτ 2022 23:16

Επειδή οι περισσότεροι δήμοι δε δίνουν τπτ στα σχολεια και τα δίνουν σε άλλους τομείς, θα πρεπε απευθείας απ το κράτος να δίνονται τα χρήματα στα σχολεία και να μη μεσολαβουν οι δήμοι.Πιστέψτε με, θα ταν πολύ διαφορετικη η εικόνα στα σχολεία. Όπου μεσολαβούν οι δήμοι... Δυστυχώς...

 
Σ. Σ. Α.
06 Οκτ 2022 23:14

Υπάρχουν δήμοι που κρατούν τα λεφτά ... Και δε δίνουν στα σχολεία το ποσό που τους αναλογεί κάθε μήνα... Παρά κάτι ψίχουλα... Των 100 ευρώ πχ... Τον μήνα και αν. Χωρίς οικονομικους πόρους... Δε νοείται εκπαίδευση. Στο τζάμπα όλα δε γίνονται.

 
daskalos
06 Οκτ 2022 21:18

Τους Διευθυντές γιατί τους συναντούν; Η σχολική επιτροπή ευθύνεται.

 
ΔΑΣΚΑΛΑ
06 Οκτ 2022 21:06

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
ΑΛΛΟΙ ΠΑΛΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΠΧ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ COVID ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΥΤΕ 1 ΛΙΤΡΟ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΣ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ Γ' ΚΑΤΑΝΟΜΗ.ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ.

 
πολίτης
06 Οκτ 2022 19:15

Δεν είναι μόνο τα σχολεία. Πάρα πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί. Αλλά για έναν ανεξήγητο λόγο, δεν μιλάει κανείς. Όλα θα λυθούν μετά τις εκλογές ...

 
αγανακτισμένη εκπαιδευτικός
06 Οκτ 2022 19:11

Ο κ. Μαρινάκης δεν μπορεί να πληρώσει τα χρεωστούμενα; Τόσες χορηγίες έχει κάνει!!!!!!Κανένα σχολείο χωρίς ρεύμα . κανένα παιδί χωρίς θέρμανση .Ντροπή και που το συζητάμε

 
Δ/ντης ΓΕΛ
06 Οκτ 2022 18:57

Η λύση είναι τα χρήματα του κράτους να πιστώνονται με τον γνωστό αναλογικό τύπο (μαθητές και εμβαδό κτηρίων) κατευθείαν στα σχολεία και όχι στις δημοτικές σχολικές επιτροπές. Στην επαρχία σε 5 γυμνάσια λύκεια αντιστοιχούν με ΑΔΑ 40000 € και στα σχολεία φθάνουν 1000 €. Επίσης η κατανομή είναι πολλές φορές τελείως αδιαφανής. Κάποια σχολεία παίρνουν πολλά έμμεσα (πληρώνουμε ΔΕΗ 10000) ενώ άλλα τίποτε (δεν καλύπτοει ο δήμος 1000 € ΔΕΗ).

 
2022
06 Οκτ 2022 18:32

Το κρυφό σχολειό.... :) :) :)

 
@προβλεψε
06 Οκτ 2022 17:57

η μυλωνου τον ΄΄αντρα της με τους πραματευτ΄΄αδες ! συγκρινεται οποιαδ΄΄ηποτε δπε ΄΄η δδε της αττικης με τα ελαχιστα σχολεια του πυργου ;;;;;;; σοβαρευτε΄΄ιτε !

 
ΠΡΟΒΛΕΨΕ
06 Οκτ 2022 17:47

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΗ,ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ,ΝΕΡΟ.ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ 10.000Ε ΣΤΗ ΔΕΗ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.