ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Εκδήλωση ΕΚΠΑ-ΜΕΡΙΜΝΑΣ για την ανάδειξη της αναγκαιότητας της Ανακουφιστικής Φροντίδας και της στήριξης των παιδιών στο πένθος

Δημοσίευση: 07/10/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΜΕΡΙΜΝΑ» οργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: «Δημιουργικές συνεργασίες Μέριμνας – ΕΚΠΑ για το παιδί και τον έφηβο που βιώνει απώλειες».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 (ώρες 12.00 με 14.00) στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30)  και θα μεταδίδεται ταυτόχρονα διαδικτυακά στο:  https://youtu.be/kkjNBemO6Nc

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της διαχρονικής και παραγωγικής συνεργασίας του ΕΚΠΑ με την κοινωνία των πολιτών, μέσω της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μέριμνα» που παρέχει, εδώ και 27 χρόνια, δωρεάν υπηρεσίες σε παιδιά που βιώνουν την ασθένεια ή απώλεια αγαπημένου προσώπου και παιδιά με απειλητικό για τη ζωή νόσημα που χρήζουν παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας στο σπίτι.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή δύο σημαντικές ημέρες,   την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας (8 Οκτωβρίου).

Το μήνυμα που εκπέμπει φέτος η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία είναι: «Ας θέσουμε την ψυχική υγεία για όλους, μια παγκόσμια προτεραιότητα». Το μήνυμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια περίοδο που ο πλανήτης μας υποφέρει από τις επιβαρυντικές ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, των πολέμων, των κλιματικών καταστροφών και της ακραίας φτώχειας.

Επίσης, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ένωσης Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας για το 2022, δεν επικεντρώνεται στην φροντίδα ασθενών, αλλά στην ψυχική υγεία των συγγενών, φίλων και κοινοτήτων που θρηνούν την απώλεια αγαπημένων προσώπων κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες: «Κανείς μόνος: Καλλιεργούμε κοινότητες στήριξης στο πένθος...» Αφορμή γι’  αυτό το μήνυμα, αποτέλεσαν οι επιβαρυντικές ψυχικές επιπτώσεις που είχε ο θάνατος 300 εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας, αλλά και των δισεκατομμυρίων συγγενών και φίλων τους που στερήθηκαν τη δυνατότητα  να αποχαιρετήσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο στο τελικό στάδιο της ζωής του και να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου τους, όπως θα ήθελαν και όπως του αρμόζει.

Η ΜΕΡΙΜΝΑ είναι η μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα, με εξειδίκευση στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα και στη Συμβουλευτική Πένθους για παιδιά και εφήβους, τις οικογένειές τους και το σχολικό τους περιβάλλον. Στα 27 χρόνια λειτουργίας της, έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών, η οποία συμβάλλει αφενός μεν στην εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης και πρακτικής στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα και στη Συμβουλευτική Πένθους και αφετέρου στην ποιοτική φροντίδα παιδιών και εφήβων και των οικογενειών τους.

Πιο συγκεκριμένα, η Μέριμνα συνεργάζεται στενά με τις πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές για την ανακουφιστική φροντίδα παιδιών με σοβαρές ασθένειες και παράλληλα συμβάλλει στην εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών νοσηλευτικής, ιατρικής και ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Επίσης, τα τελευταία 6 χρόνια, η Μέριμνα, έχει επιμορφώσει εργαζόμενους με τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα, έχει δημοσιεύσει σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ εκπαιδευτικό υλικό, και από το 2020 πραγματοποιεί ερευνητικό  έργο στο εν λόγω πεδίο, χρηματοδοτούμενο από το ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας).

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί θα παρουσιαστούν τα ορόσημα της συνεργασίας μεταξύ ΕΚΠΑ και   Μέριμνας, στο παρελθόν, παρόν, και μέλλον και η συμβολή της στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και την  παραγωγή νέας γνώσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ